Kroniek van de maand januari 2015

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandVoetbalvereniging IASON, handbalvereniging IASON, ruitervereniging St. Gerlach en judoclub Kano organiseren zaterdag 3 januari 2015 gezamenlijk de jaarlijkse speurtocht met aansluitend de nieuwjaarsreceptie. De speurtocht start vanuit de kantine van het sportcomplex aan de Kromme Steeg in Houthem. In de kantine vindt ook de nieuwjaarsreceptie plaats.
(bron: flyer deelnemende verenigingen)

Op zondag 4 januari 2015 zendt televisieomroep RKK een geloofsgesprek uit met Camille Oostwegel. Het is een portret over het leven, de dood en de verering van de Heilige Gerlachus.
(bron: www.st-gerlach.nl)

Met als thema "Rijkdom van Soberheid" wordt in de periode van zondag 4 januari 2015 tot en met maandag 12 januari 2015 de octaaf van de Heilige Gerlachus gevierd en de 850e sterfdag van Sint Gerlach herdacht. Het comitť, dat speciaal voor dit herdenkingsjaar is opgericht, heeft voor dit thema gekozen en wil met diverse hieraan gerelateerde jaaractiviteiten gedurende het Gerlachusjaar hier uitdrukking aan geven.
Op 4 januari 2015 wordt het herdenkingsjaar geopend met een plechtige Eucharistieviering, gecelebreerd door Mgr. Frans Wiertz, bisschop van Roermond. De RKK zendt deze dienst rechtsreeks op de nationale televisie uit.
Op 5 januari 2015 onthult de bisschop van Luik, Mgr. Jean Pierre Delville, tijdens de eucharistieviering in de parochiekerk de gezichtsreconstructie van Sint Gerlach. Deze reconstructie kost dertienduizend euro. Dat geld is bijeen gebracht door diverse sponsors onder wie Charlie Watts en Ron Wood van The Rolling Stones. Het nieuwe borstbeeld is gemaakt door anatomisch reconstructeur en kunstenaar Jacques Spee uit Obbicht.
Na de onthulling wordt het beeld naar zijn definitieve plek in de schatkamer gebracht.
Een korte samenvatting over het bijzondere leven van ridder, pelgrim en kluizenaar Sint Gerlach, is te vinden op de website: www.st-gerlach.nl
(bron: www.st-gerlach.nl, uitnodiging Parochie H. Gerlachus, Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 20 december 2014, www.tvvalkenburg.tv 22 december 2014 en 5 januari 2015, Dagblad De Limburger, 29 december 2014 en 6 januari 2015)

De heer Wiel Coenjaerts ontvangt op 5 januari 2015 tijdens de eucharistieviering in de H. Gerlachuskerk de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. De heer Coenjaerts begint eind jaren 50 zijn kerkelijke activiteiten als misdienaar. In 1967 treedt hij toe tot het kerkelijk zangkoor St. Caecilia waarvan hij al spoedig secretaris wordt. In 1971 wordt hij voorzitter van het koor en deze functie oefent hij tot 2014, dus 43 jaar, uit. Hij is nog steeds lid van het koor. Hij is circa 30 jaar geleden mede-initiator van het gezamenlijke kerstconcert. Vanaf eind jaren tachtig is hij onder meer betrokken bij de viering van het Gerlachusoctaaf en nog een groot aantal activiteiten.
Tijdens de eucharistieviering worden de dames Elly Braeken en Marij Franssen-Frijns opgenomen in de orde van St. Gerlach. Marij Franssen-Frijns maakt zich al jarenlang zeer verdienstelijk bij het Kerkelijk Huishoudelijk Onderhoudsgilde en is ook elke week present bij de bloemsiergroep, daarnaast is zij al vele jaren prominent lid en voorzitster van het Missiecomitť.
Elly Braeken is ook al 25 jaar lang bij het Kerkelijk Huishoudelijk Onderhoudsgilde, ook verzorgt zij diverse jaren mede de Kinderwoorddienst en is lectrice. Ze bereidt de kinderen van Houthem en Broekhem voor op hun eerste Heilige Communie.
(bron: www.st-gerlach.nl, www.tvvalkenburg.tv 6 januari 2015, Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 31 januari 2015)

Zorgcentrum Vroenhof in Houthem gaat dicht. Dat heeft de raad van bestuur persoonlijk verteld aan cliŽnten, medewerkers en overige belanghebbenden. De verpleegafdeling gaat per 1 juli 2015 dicht, de zorgafdeling uiterlijk per 1 juli 2016.
De sluiting is een direct gevolg van de bezuinigingsmaatregelen die de overheid heeft doorgevoerd. Cicero Zorggroep zegt in een persbericht alle mogelijkheden bekeken te hebben. Geen enkel alternatief bleek haalbaar. In Vroenhof wonen op dit moment 55 zorgcliŽnten en 26 verpleeghuiscliŽnten.
Er wordt gekeken in overleg met de bewoners en hun familie naar andere woon- en verpleegmogelijkheden. "Daarbij is de keuze van de bewoners leidend", aldus Astrid Mertens, manager communicatie en PR van Cicero. Indien de wens van de bewoners niet ingewilligd kan worden, is er mogelijkheid van plaatsing bij een collega-zorginstelling.
Voor alle werknemers van Cicero Zorggroep wordt een andere werklocatie gezocht in Zuid-Limburg. "We hebben goede hoop dat de overplaatsing zonder gedwongen ontslagen zal verlopen", aldus Mertens.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 9 januari 2015, Dagblad De Limburger, 10 januari 2015)

Dagblad De Limburger wijdt een aardig artikel, inclusief groepsfoto, aan het onlangs in Houthem opgericht jongerenkoor Orphťe Social Singing. Alleen al door mond-op-mond reclame telt het koor binnen korte tijd 15 leden, jongeren tussen 15 en 27 jaar, afkomstig uit Houthem, Valkenburg, Maastricht, Gronsveld en zelfs Hoensbroek. Optredens zijn nog niet gepland, maar er wordt wel al hard gebrainstormd over mogelijke activiteiten, zoals een soort festivalletje, een muzikale flash mob.
(bron: Dagblad De Limburger, 9 januari 2015)

Zondag 11 januari 2015 zijn Jeugdprins Jesse I en Prinses Isa uitgeroepen tot het nieuwe paar van jeugdcarnavalsvereniging de Boschršefkes uit Houthem.
Prins Jesse I is zoon van Raoul en Suhreta Backus en al enkele jaren lid van de Raad van Elf. Jesse heeft als hobby's musiceren en voetballen, hij is lid van zowel schutterij St. Martinus als van Brassband St. Gerlach. Voetballen doet hij bij v.v. Walram.
Prinses Isa is de dochter van Sharron Bemer en Fiona Bielders. Zij is al van jongs af aan opgegroeid met carnaval, zij is begonnen bij de dansgroep van de Boschršefkes waar ze nu nog dansmarieke is. Verder gooit ze fanatiek een balletje bij HV IASON en zij skiet graag.
Beiden zitten in groep 8 van basisschool Sint Gerlachus.
Zondag 25 januari houden zij receptie in dorpscentrum de Holle Eik.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 13 januari 2015)

In een deel van Houthem (Goudenrood) is een kabelstoring, waardoor de openbare verlichting niet brandt. De oorzaak van de kabelstoring is onbekend. Enexis stelt alles in het werk om de storing zo spoedig mogelijk op te lossen.
(bron: www.valkenburg.nl, 16 januari 2015)

Een vanaf de Korte Raarberg in Meerssen gestolen BMW 530d 24SZLV, kleur grijs, is in de nacht van 25 op 26 januari 2015 aangetroffen in de Onderstestraat in Houthem. De politie is op zoek naar getuigen die gezien hebben wie de auto heeft achtergelaten.
(bron: Wijkagent Meersen Hub van der Wouw en wijkagent Berg, Sibbe, Houthem, Hub Schoenmakers via Twitter, 26 januari 2015).

Gemeente Valkenburg aan de Geul maakt ruim € 32.000 vrij voor het project Via Belgica. Met dat bedrag worden drie zogeheten hotspots zichtbaar gemaakt langs de oude Romeinse route die Tongeren verbond met Keulen. Het gaat om de Goudsberg, waar een Romeinse wachttoren heeft gestaan, de Romeinse catacomben in de Plenkertstraat en een locatie nabij Ch‚teau St. Gerlach. Op alle drie de plekken worden rustpunten ingericht voor wandelaars en fietsers, met informatieborden (tevens voorzien van QR-codes) en een impressietekening van het Romeinse landschap. Verder zal nader onderzoek worden gedaan bij onder meer zorgcentrum Vroenhof. Dat moet leiden tot meer duidelijkheid over hoe de Via Belgica daar precies heeft gelopen.
Het project Via Belgica is in 2007 opgezet door de provincie Limburg en zes Zuid-Limburgse gemeenten met als doel het exacte tracť van de Romeinse weg tussen Maastricht en Rimburg in kaart te brengen en "beleefbaar te maken".
(Bron: Dagblad De Limburger, 27 januari 2015)
NB:
Zie ook de kroniek van november 2013
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier