Kroniek van de maand december 2014

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandAl vele jaren worden in het Heiligdom van Sint Gerlach in Houthem kerstartikelen uit Bethlehem verkocht. De hoogwaardig uit olijfhout gesneden kerstgroepen, kerststallen en andere artikelen, waaronder ook een aantal originele iconen, worden gemaakt door christelijke Palestijnse families.
De Sint Gerlachusparochie heeft met de familie Salfity, een christelijke Palestijnse familie woonachtig in West Jeruzalem, een verkoopkanaal opgezet. Van 12 tot 23 december 2014 komt de familie Salfity traditiegetrouw weer zelf naar Houthem om mensen die dat op prijs stellen uitleg te geven over de productie van deze mooie souvenirs en over de actuele situatie in het Heilig Land.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 29 november 2014)

Historicus Jacquo Silvertant, tot voor kort woonachtig in Houthem-St. Gerlach, presenteert zaterdag 13 december 2014 zijn nieuwe boek “Valckenborgh. Geschiedenis en archeologie van de middeleeuwse vesting”.
Het fraai uitgevoerde boek bevat veel informatie over de actuele stand van de historische en archeologische kennis, die er over het middeleeuwse Valkenburg bestaat. Vooral in de afgelopen 3 decennia is men zo veel meer te weten gekomen over het kasteel en de stad dan voorheen. Het laatste boek over het kasteel en de vesting verscheen in 1951 en het laatste boek over de geschiedenis van Valkenburg in het algemeen in 1979.
Het boek is rijk geïllustreerd, gedrukt in fullcolour, hardcover, meer dan 200 pagina’s dik, met vaak nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal en het beschrijft de vele aspecten van het middeleeuwse Valkenburg, zowel bovengronds als onder de aarde.
(bron: Jacquo Silvertant, flyer)

Op 16 december 2014 is Vroenhof in Houthem in rep en roer. Politie, brandweer en ambulances worden naar Zorginstelling Cicero aan de Putweg gedirigeerd omdat men een ongeval vermoedt met gevaarlijke stoffen. Omdat er mogelijk sprake is van koolmonoxide, wordt de hulpdiensten grootschalig ingezet. Aangezien naderhand niets in de media wordt vernomen van deze gebeurtenis, zal het waarschijnlijk allemaal erg zijn meegevallen.
(bron: melding via http://alarmeringen.nl/limburg-zuid/valkenburg/17448745/p2000-politie-naar-putweg-in-valkenburg.html, 16 december 2014)

De website van Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach is aangemeld voor de Geschiedenis Online Prijs en wel met name voor “De prijs voor de beste historische website van het afgelopen jaar”. Door op deze website te stemmen geeft u aan de website te waarderen. Tevens maakt de website dan kans om de Juryprijs of de Publieksprijs te winnen.
De jury van de Geschiedenis Online Prijs, voorgezeten door historicus Maarten van Rossem, nomineert tien geschiedenis-apps en -websites, waaruit zij een winnaar kiest. De 3 beste websites€™ zullen uiteindelijk een prijs ontvangen. U kunt van 20 december 2014 tot en met 4 februari 2015 stemmen op www.geschiedenisonlineprijs.nl
(bron: Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach, www.houthem.info en www.tvvalkenburg.tv )

Château St. Gerlach in Houthem organiseert in samenwerking met zangers-ensemble Solo Voci op tweede kerstdag een kerstconcert in de St. Gerlachuskerk.

Op zondag 21 december 2014 vindt het traditionele kerstconcert plaats in de St. Gerlachuskerk in Houthem. Dit wordt gezamenlijk georganiseerd door de plaatselijke verenigingen: Brassband St. Gerlach, Zangvereniging Orphée en het Kerkelijk Zangkoor St. Caecilia.
Het kerstverhaal wordt in het dialect voorgedragen door mevrouw Els Lahey-Diederen.
Tijdens het kerstconcert van de Houthemse muziekverenigingen is er een speciaal moment: Het debuutoptreden van “Orphée Social Singing”, een nieuwe zanggroep voor jongeren. Zij brengen samen met Zangvereniging Orphée het lied “Joy to the World”. Na afloop van het concert zingen de jongeren ook nog een aantal kerstliedjes in dorpscentrum de Holle Eik.
De zanggroep, die uit een 15-tal tieners en twintigers uit Houthem, Valkenburg, Maastricht en omstreken bestaat, is onlangs opgericht door Thomas Bours en Michelle van de Glind, twee jonge leden van Zangvereniging Orphée. De dirigente van de zanggroep is de nog jonge Jessie van den Boorn uit Maastricht. Het repertoire, de optredens en de activiteiten zijn gericht op de jongeren van tegenwoordig.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 20 december 2014, www.tvvalkenburg.tv, 28 december 2014)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier