Kroniek van de maand april 2018

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maand


We hebben een mijlpaal bereikt.
De kroniek van april 2018 is namelijk maandkroniek nummer 100!!

Zangvereniging Orphée uit Houthem viert in 2018 haar 50-jarig jubileum als Gemengd Koor. Uiteraard wordt aan dit jubileum aandacht geschonken. Op zondag 8 april 2018 wordt in dorpscentrum De Holle Eik in Houthem een jubileumconcert georganiseerd met de “Koren van Levon”. Dit zijn dameskoor Belcanto Resonance, popkoor Ambissjes en uiteraard Orphée, allen onder leiding van dirigent Levon Leonard. Ook Orphée Social Singing is van de partij onder leiding van Marjolein Jeurissen en begeleid door Reinier Vermijs. Ook brengen deze vier koren een gezamenlijk optreden.
Na afloop van het concert worden de jubilarissen gehuldigd: Jeannette Bemelmans en Els Laheij-Diederen (25 jaar lid), José Frissen-Frissen (40 jaar lid) en Nandy Bielders-Willems en Mia Geuskens-Reynaerts (50 jaar lid).
Orphée is een van de oudste koren uit de regio, opgericht in 1864. In de jaren ’60 van de vorige eeuw blijkt dat er te weinig mannenstemmen waren om Orphée als mannenkoor te laten continueren. In 1968 wordt Orphée omgevormd tot Gemengd Koor.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 5 april 2018, Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 14 april 2018)

Zaterdag 7 april 2018 wordt op het sportcomplex De Kromme Steeg in Houthem geschoten om de titel beste schutter en beste zestal van de gemeente Valkenburg aan de Geul. Deelnemende schutterijen zijn Sint Martinus uit Houthem, Sint Mauritius uit Strucht, de Jonge en Oude Nobele uit Valkenburg en het Nachtwachtgilde uit Berg en Terblijt.
Voorzitter Harry Schurgers van schutterij St. Martinus uit Houthem opent het Groot-Valkenburgs Schietconcours om iets over 11.00 uur waarna de vier zestallen hun 18 bölkes afschoten. Bij de zestallen blijken de schutters van schutterij Sint Mauritius Strucht de meest vaste hand te hebben, want na 54 punten mogen zij zich de winnaar noemen. Ze worden gevolgd door de Jonge en Oude Nobele van Valkenburg (51 punten), schutterij Sint Martinus Houthem (50 punten) en het Nachtwachtgilde Berg & Terblijt (48 punten).
De strijd om de beste schutter van de gemeente Valkenburg aan de Geul wordt gewonnen door Harry Jennekens van Strucht. Hij mag met 77 punten de wisseltrofee wederom mee naar huis nemen. Tweede wordt Jeroen Schrooders van de Houthemse schutterij met 63 punten en derde wordt Marc Lenoir van Strucht met 62 punten.
(bron: www.schutterijhouthem.nl 7 april 2018, www.tvvalkenburg.tv 9 april 2018, De Limburger, 9 april 2018)

In de maanden april en mei 2018 organiseert Carnavalsvereniging de Boschrave weer drie kaartavonden. Er wordt gekwajongd en getoept en wel op 14 april 2018 in dorpscentrum De Holle Eik, op 28 april 2018 in Brasserie/Kaffee Swaree en 5 mei 2018 in café ’t wit Paerd.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 10 april 2018)

In het katern Economie is een groot artikel opgenomen over een speciale app die schippers in de nabije toekomst moet adviseren over de voor hun optimale vaarroute. Op die manier kan niet alleen het fileleed van de scheepvaart bij sluizen en bruggen worden verlicht, maar kan er ook een bijdrage worden geleverd aan het ‘groener’ varen: minder brandstofverbruik en meer CO2-reductie.
De Limburgse app is van Trapps Wise en het Vlaamse Novation.
Pascal Kwakkernaat (57), woonachtig in Houthem, heeft de groene golf voor de scheepvaart bedacht. Twee jaar geleden ontwikkelde Kwakkernaat in opdracht van de gemeente Eijsden-Margraten de Veilig Varen-app. Een toepassing voor de pleziervaart, die moet waarschuwen voor grote schepen in de buurt.
(bron: Dagblad De Limburger, 11 april 2018)

Na een succesvolle editie van de eerste BIXIE–wedstrijd organiseert Ruitervereniging Sint Gerlach op zondag 22 april 2018 haar volgende evenement. Op deze dag mogen jonge, ambitieuze ruiters en amazones tussen de 4 en 12 jaar op een leuke en leerzame manier kennis maken met de wedstrijdsport in de vorm van spring- en/of dressuurwedstrijden.
(bron: Facebook-pagina Ruitervereniging Sint Gerlach, www.tvvalkenburg.tv 15 april 2018)

Burgemeester en Wethouders van Valkenburg aan de Geul maken op grond van artikel 3.9 Wabo bekend dat zij de omgevingsvergunning hebben verleend voor het kappen van vijftien bomen op de locatie kadastraal bekend gemeente HHM00, sectie A, nr. 03242, plaatselijk bekend Goudenrood, nabij nummer 49, 6301 JL Valkenburg.
Ontvangst: 9 april 2018
Datum besluit: 11 april 2018 (DMS 099442745 en OV 2018-000264, verzonden 11 april 2018)
(bron: www.valkenburg.nl week 16, 2018)

Met de titel ‘Met dank aan Charles Eyck’ vindt vanaf 16 april tot en met 7 oktober 2018 in Burgemeester Quicx, Coffee & More in de kasteelhoeve van Château St. Gerlach in Houthem een (verkoop)expositie plaats van de privécollectie van Roeland van Thiel uit ’s-Hertogenbosch.
Na Jacques Vonk en Frans Timmermans is Charles Eyck de derde kunstenaar uit het Geuldal die in deze locatie zal exposeren. Alle drie vonden zij veel inspiratie in de rijke natuur, het golvende landschap, de geschiedenis, tradities en de bewoners.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 20 april 2018, Dagblad De Limburger, 20 april 2018)

In de periode van 27 april tot en met 4 mei 2018 gaan een aantal schakers van ‘Adelante schaakt’ naar een internationaal schaaktoernooi in Bydgoszcz in Polen.
Met deze groep reist ook Anne Haast, Nederlands kampioen schaken voor dames en
tevens lid van de Chessqueens, mee als begeleidster. Naast het schaken is er ook veel
aandacht voor interculturele activiteiten en worden de steden Berlijn, Bydgoszcz, Torun en Potsdam bezocht.
Deze reis wordt mede mogelijk gemaakt door het Johanna Kinderfonds.
(bron: www.euro-chess.eu)

In het katern WijLimburg/Achtergrond is een paginagroot artikel opgenomen over de kruidenbitter Ingendael en het verdere assortiment Els, koffie- en wijnlikeur, apfelkorn, jonge klaore en twee soorten whisky’s, die door Jean van Weers en zijn vrouw Christel op de markt worden gebracht. Beiden waren voorheen woonachtig in Houthem.
(bron: Dagblad De Limburger, 24 april 2018)

Woensdag 25 en donderdag 26 april is de lintjesregen 2018 weer neergedaald in Valkenburg aan de Geul. In totaal worden er 5 inwoners van Valkenburg aan de Geul geridderd in de Orde van Oranje Nassau of krijgen de versierselen behorende bij het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau hier is echter geen inwoner van Houthem bij.
(bron: www.valkenburg.nl)

Op vrijdag 27 april 2018 organiseert Jong Houthem met een fiets- en/of rolstoeloptocht, springkussens, een mini vrijmarkt en ander vertier weer een mooi feest ter ere van Koningsdag. Iedereen met leuke ideeën, het aanbieden van een spel of het verkopen van oud speelgoed is weer welkom in de Sint Gerlachstraat.
Het comité is tevens naarstig op zoek naar vrijwilligers en andere sympathisanten, die op de een of andere manier iets willen/kunnen betekenen voor de Houthemse jeugd.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 19 april 2018)


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier