Kroniek van de maand februari 2018

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maand


De ingediende bezwaren van bewoners bij het tenniscomplex aan de Kromme Steeg in Houthem zijn door de commissie bezwaarschriften ongegrond verklaard. Het college van Burgemeester en Wethouders van Valkenburg aan de Geul heeft dit advies overgenomen.
De renovatiewerkzaamheden zijn enkele maanden geleden gestart. Dit op grond van het onherroepelijk geworden bestemmingsplan. In het voorjaar is de feestelijke ingebruikname van het nieuwe tenniscomplex gepland.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 1 februari 2018)

Op 2 februari 2018 is het 100 jaar geleden dat de oprichtingsvergadering plaatsvindt van Kerkelijk Zangkoor St. Caecilia. In 2018 zal hier op verschillende momenten bij worden stilgestaan. Het eerste moment is zondag 4 februari 2018. Het zangkoor luistert traditiegetrouw de zondagsmis op, daarna wordt Rolduc bezocht. Na de koffie en de vlaai krijgt het koor een rondleiding door het voormalige abdijcomplex en het uitstapje wordt afgesloten met een gezamenlijke brunch.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 23 december 2017, 20 januari 2018)

Burgemeester & Wethouders van Valkenburg aan de Geul maken op grond van artikel 3.9 Wabo bekend dat zij de omgevingsvergunning, hebben verleend voor het realiseren van een tuinberging op de locatie, kadastraal bekend gemeente HHM01, sectie A, nr. 2385, plaatselijk bekend Vroenhof 33, 6301 KD Valkenburg
Ontvangst: 15 november 2017. Datum besluit: 18 januari 2018 (DMS 099435916 en OV 2017-000705, verzonden 19 januari 2018)
(bron: gemeente Valkenburg aan de Geul via www.valkenburg.nl week 5, 2018)

ZijActief Houthem houdt op 6 februari 2018 haar jaarlijkse ledenvergadering in dorpscentrum De Holle Eik. Tevens wordt aangekondigd dat de vereniging eind 2018 haar 80-jarig bestaansfeest gaat vieren onder het motto ’80 jaar oud, maar nog altijd (Zij)actief!’.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 20 januari 2018)

Tijdens een carnavalsmiddag in het Houthemse Adelante zijn prins Brian en prinses Kapasa geproclameerd als het nieuwe prinsenpaar van CV de Bölkes.
Adelante organiseert jaarlijks een kinderoptocht door Houthem, samen met basisschool St. Gerlachus. Dit jaar op vrijdag 9 februari 2018, maar de optocht trekt nu enkel en alleen over het terrein van Adelante en dus niet door Houthem.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 6 februari 2018)

Burgemeester en Wethouders van Valkenburg aan de Geul maken op grond van artikel 3.8 Wabo bekend dat zij de aanvraag voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen, waarop de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, voor het verhogen van de bestaande aanbouw aan de achtergevel ten behoeve van het levensbestendig maken van de woning op de locatie Strabeek 37, 6301 HP Valkenburg
Ontvangst: 30 januari 2018 (DMS 099438834 en OV 2018-000065)
(bron: gemeente Valkenburg aan de Geul via www.valkenburg.nl week 6, 2018)

Halverwege In de Schreub, dat is de verharde weg ten noorden van de autosnelweg A79 tussen de Vauwerstraat en de Beekstraat, wordt een matras en een stapel afgedankte vloerbedekking aangetroffen. Het milieupark is ruim een kilometer verder, maar waarschijnlijk zal de dumper van dit afval de prijzen van het milieupark niet aanstaan.
(eigen waarneming, 10 februari 2018)

Carnavalszondag, 11 februari 2018, trekt weer de carnavalsoptocht door Houthem. Jammer dat er maar 11 startnummers/inschrijvingen zijn bij deze optocht. Voor de optocht op carnavalsmaandag in Valkenburg, hebben zich maar 3 startnummers uit Houthem aangemeld, de twee prinsenwagens en de groep uit Sint Gerlach.
(eigen waarneming, 11 en 12 februari 2018)

Nancy Hardy-Janssen uit Houthem ontvangt van iedere vereniging medailles, oorkondes en/of kadootjes voor haar elfde presentatie van de carnavalsoptocht op maandag in Valkenburg voor TV Valkenburg.
Uit handen van mede-presentator Roel van Weersch ontvangt Nancy een medaille en oorkonde als herinnering. Ze is totaal verrast door de actie: “Dit is niet gerepeteerd”.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 13 februari 2018)

Op reis en in de studio portretteert Ivo Niehe inspirerende persoonlijkheden uit binnen- en (vooral) buitenland met een internationale reputatie. De TV Show is een inmiddels 35 seizoenen tellend televisieprogramma van AVROTROS. Deze keer is de eer aan Camille Oostwegel Sr. en familie.
Het is nog niet bekend wanneer de aflevering op tv wordt uitgezonden,
(bron: Oostwegel Collection via Facebook, 15 februari 2018)

Burgemeester en Wethouders van Valkenburg aan de Geul maken op grond van artikel 3.8 Wabo bekend dat zij de aanvraag voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen, waarop de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, voor het realiseren van een Mongoolse ger / yurt (tent) op de locatie Vroenhof 105, 6301 KE Valkenburg.
Ontvangst: 04 februari 2018 (DMS 099438989 en OV 2018-000085)
(bron: gemeente Valkenburg aan de Geul via www.valkenburg.nl week 7, 2018)

Op donderdagavond 22 februari 2018 houdt Zangvereniging Orphée voor het eerst een open repetitie in haar repetitielokaal van café ’t Wit Paerd in Houthem en hoopt zo nieuwe leden te werven. Zangvereniging Orphée bestaat in 2018 maar liefst 154 jaar en viert tevens haar 50-jarig jubileum als gemengde zangvereniging.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 17 februari 2018, www.tvvalkenburg.tv 20 februari 2018)

Het college van Burgemeester en Wethouders van Valkenburg aan de Geul is tijdens de ambtsperiode van burgemeester Martin Eurlings van plan de Curfsweg in Houthem af te sluiten. Dat gebeurt ook enkele weken, met als gevolg een grote stroom auto’s door Houthem en Sint Gerlach. De verkeersdrukte neemt enorm toe. Tijdens het werk aan de A2-tunnel in Maastricht gaat de weg weer open. Nu de werkzaamheden rond de A2 bijna zijn afgerond, komt de oude afspraak over sluiting van de Curfsweg weer op tafel. Wethouder Carlo Vankan (Algemeen Belang, Verkeer) zei in 2017 al dat hij onder die afspraak uit wil. Daarna bleef het echter stil. Reden voor Niels Dauven om opnieuw aan de bel te trekken. De intentie om de weg open te houden is er nog steeds, aldus Vankan, maar om daarover nu al een besluit te nemen, vindt hij, net als de raad, te vroeg. “Het plan komt in beeld, zodra de werkzaamheden aan de A2 richting de kernen en wijken in Maastricht zijn afgerond. Dan kunnen we inschatten hoe groot de verkeersdrukte zal zijn”.
Verder moet er nog onderzoek plaatsvinden naar de kwaliteit van de weg, die eigendom is van de gemeente, en de kosten voor het eventueel opknappen ervan.
(bron: De Limburger, 22 februari 2018)

De brandweer en de politie is dinsdag 27 februari 2018 rond 08.23 uur gealarmeerd voor een ongeval met letsel op de autosnelweg A79 links, 6.3, ter hoogte van Houthem.
Een personenauto komt na een klapband tegen de vangrail tot stilstand. Er is volgens opgave van de politie alleen blikschade. Een opgeroepen ambulance heeft de bestuurder niet meegenomen naar het ziekenhuis. Ze klaagt wel over pijn in de nek.
De autosnelweg richting Maastricht is een half uur afgesloten geweest voor onderzoek.
(bron: www.alarmeringen.nl 27 februari 2018, www.tvvalkenburg.tv 27 februari 2018)

‘Een droom in de Oostenrijkse bergen’ is de titel van een artikel over Chris en Ingrid Bosten en hun dochter Yenthe. Dit gezin, afkomstig uit Houthem, emigreert eind juni 2017 naar Oostenrijk om daar een Bauern Lodge te runnen. Chris en Ingrid, beiden afkomstig uit het bankwezen, zeggen hun banen op en besluiten hun droom na te jagen. De eerste zomer is meteen succesvol en tot op heden hebben zij nog geen enkele spijt van deze stap
(bron: Markant Valkenburg aan de Geul, februari 2018)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier