Kroniek van de maand januari 2018

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maand


Ondernemer George Frissen van de Frissen Groep Valkenburg (Frissen Intern Transport en Frissen Groen Techniek) is Ondernemer van het Jaar 2017 in Valkenburg aan de Geul. Dat maakt burgemeester Jan Schrijen van Valkenburg aan de Geul bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis.
De inzet van Frissen reikt verder dan alleen de verkoop en verhuur van producten. Ook onderhoud en reparatie zijn stevige pijlers onder de onderneming. Modern uitgeruste werkplaatsen, ruim gesorteerde magazijnen met gevarieerde onderdelen, alerte service-op-locatie, maar ook het gemak van materiaalonderhoud en keuring conform vaste abonnementen. En erkende trainingen in het kundig en veilig gebruiken van machines.
Frissen Groep is een stabiel en solide familiebedrijf met een brede klantenkring in binnen- en buitenland. ‘Frissen is een locomotief die, eenmaal op gang, gestaag doorloopt.’ Frissen werd opgericht in 1954 door vader Jan Frissen. Inmiddels zijn op het bedrijventerrein ‘de Valkenberg’ tachtig personen werkzaam.
In de visie van het familiebedrijf staan mensen voorop: klanten Ťn medewerkers worden gekoesterd. Dat mensen het allerbelangrijkst zijn blijkt ook uit het nieuwe motto van Frissen: Mens. Kennis. Machines.
George Frissen, geboren en getogen in Houthem, is in grote mate betrokken bij de gemeente Valkenburg aan de Geul. Dit komt onder andere tot uiting in het sponsoren van vele evenementen in Valkenburg aan de Geul, van klein tot groot.
(bron: gemeente Valkenburg aan de Geul via www.valkenburg.nl 1 januari 2018, www.tvvalkenburg.tv, 1 januari 2018, De Limburger, 4 en 30 januari 2018)

De storm van woensdag 3 januari 2018 heeft in de gemeente Valkenburg aan de Geul tot nu toe ťťn omgewaaide boom opgeleverd. De boom stond in een talud langs de weg tussen Ch‚teau l‘Hermitage in Houthem en de afrit van de autoweg in Meerssen.
De weg is niet toegankelijk voor auto’s, alleen voor fietsers, brommers en wandelaars.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 3 januari 2018)

In de periode 4 tot en met 12 januari 2018 vindt weer het octaaf St. Gerlach plaats, waarbij in die periode dagelijks een aantal activiteiten in en rond de H. Gerlachuskerk in Houthem plaatsvinden. Het thema van dit jaar is “Ik ben vreemdeling”.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 23 december 2017, 20 januari 2018, De Limburger, 5 januari 2018, www.st-gerlach.nl)

Op woensdag 10 januari 2018 organiseert JongHouthem in dorpscentrum De Holle Eik “Carnaval knutselen” voor de prinsenzitting op 14 januari 2018. Het “Carnaval knutselen” is bedoeld voor alle jeugd vanaf 4 jaar.
(bron: http://wijhouthemsintgerlach.nl/dorpsagenda)

Medio januari 2018 verschijnt de Nieuwsbrief januari 2018 van dorpsplatform Wij Houthem-Sint Gerlach. In deze editie zijn onder meer artikelen opgenomen over de aanplant van een nieuwe Limburgse haag, jubilea, Wijland, jeugd, sportcomplex en geluidsoverlast autosnelweg A79.

Zaterdagavond 13 januari 2018 wint de in Strabeek woonachtige zangeres Fiorenza Ruijters in het Noord-Limburgse Ell het C.M.C. Alaif. Ze wint met haar ‘vastelaovesliedje’ van dit jaar “Drie daag oet de plaat” in de categorie ‘Winnaar categorie origineel’
Het liedje is geschreven door haar vriend Dwayne Horbag.
Het CMC Alaif is een provinciaal “Vastelaoves Leedjeskonkoer” georganiseerd door de stichting Carnavalsmuziek.com. De afkorting CMC staat voor CarnavalsMuziek.Com
(bron: www.tvvalkenburg.tv 14 januari 2018)

Zondag 14 januari 2018 organiseert Jeugdcarnavalsvereniging De Boschršefkes een jeugdzitting in dorpscentrum De Holle Eik, waarbij de nieuwe jeugdheersers van Houthem worden uitgeroepen. Het zijn Prins Chris (Baeten) I, Minister Jasper (Weerts) en Adjudant Marijn (Weerts).
Prins Chris Baeten (11) woont in Vroenhof. Hij zit in groep 7A van Kindercentrum Amby, voetbalt bij VV Walram in de E2 en als hij geen balletje trapt dan leest hij graag, hij is gek van lego, speelt graag Roblox of op de Playstation. Hij eet graag taco’s en een Angus beef hamburger en hoopt later filmregisseur of Special Effects Specialist te worden. Chris is drietalig opgevoed, Nederlands, Spaans en Limburgs, maar het Limburgs spreekt hij alleen bij gelegenheden. Door de Centraal-Amerikaanse invloeden van zijn moeder zit carnaval in zijn bloed. Hij heeft zijn ouders dan ook lang aan het hoofd gezeurd om prins te mogen worden en die wens gaat nu in vervulling. En met wie beter dan met zijn beste vrienden Jasper en Marijn!
Minister Jasper en adjudant Marijn Weerts zijn ook 11 jaar en wonen ook in Vroenhof. Ze zitten allebei in groep 8 van Basisschool Sint Gerlachus in Houthem en voetballen ook bij VV Walram, in de D2. Jasper speelt linksbuiten maar keept ook heel goed. Marijn is spits en topscorer van het team. Vorig jaar zijn ze met de E1-districtskampioen van Zuid-Nederland geworden en wonnen alles wat maar te winnen viel. Ze werden zelfs sportteam van het jaar, dus wie weet wat dat voor de toekomst gaat geven… Marijn stopt niet na de training en voetbalt ook thuis graag met vrienden. Jasper gamet graag. Ze eten vrijwel alles, behalve komkommer, die laat Jasper liggen. Samen met hun beste vriend Chris hopen ze een super carnavalsseizoen tegemoet te gaan.
(bron: (bron: http://wijhouthemsintgerlach.nl/dorpsagenda, www.tvvalkenburg.tv, 15 januari 2018)

De ‘Rode Bok’ van de Oud Prinsen en Oud Ministers SociŽteit der Mirlitophile 1879 wordt dit jaar uitgereikt aan Nancy Hardy-Janssen uit Houthem en Roel van Weersch uit Schin op Geul.
De ‘Rode Bok’ wordt ťťn maal per jaar uitgereikt aan personen, verenigingen of instanties die de Valkenburgse cultuur ondersteunen en uitdragen op allerlei gebied en natuurlijk vooral de ‘Valkebergse vastelaovend’.
Nancy en Roel presenteren voor TV Valkenburg al 11 jaar de grote optocht op carnavalsmaandag in het centrum van Valkenburg. Daarnaast zijn ze op alle activiteiten van alle carnavalsverenigingen van groot tot klein in de hele gemeente Valkenburg aan de Geul aanwezig en doen hiervan verslag via een ander bijzonder initiatief, het Vastelaoveskaffee.
Ook onderhouden ze de website “Vastelaovend in Valkeberg” waar op alle nieuwtjes over de Valkebergse vastelaovend te vinden zijn. Ze zijn ook de drijvende kracht achter de eigen Vastelaovesposter van Valkenburg die dit jaar al weer voor de zesde keer uit komt.
De uitreiking vindt plaats op vrijdag 19 januari 2018 tijdens het Prinsenbal op de Haselderhof in Valkenburg aan de Geul.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 4 januari 2018)

Een uitslaande brand in een gebouw naast de tenniskantine van tennisvereniging TC Geuldal heeft zaterdagmiddag 20 januari 2018 gewoed op het sportcomplex aan de Putweg in Houthem. Wat de oorzaak van de brand is, is nog onbekend.
De melding wordt om 15:19 uur via het P2000 netwerk verzonden naar de brandweer van Valkenburg, die met spoed ter plaatse is gegaan.
(bron: www.tvvalkenburg.tv, 20 januari 2018, www.alarmeringen.nl 20 januari 2018 )

L1 Radio maakt tijdens een live uitzending de twintig finalisten bekend van het Limburgs Vastelaovesleedsjes Konkoer (LVK). De eerste finalist die bekend wordt gemaakt is Fiorenza Ruijters uit Strabeek met het liedje ‘Drie daag oet de plaat’.
De 17-jarige Fiorenza zingt al 8 jaar, heeft ruim 20 singles op haar naam staan en speelde een hoofdrol in een landelijke musical in Nederland en BelgiŽ. Ze won in 2010 het KVL, in 2017 het TVK met "Super-Tiener-Vastelaovendsbal" en heeft haar pijlen nu gericht op het LVK. Dwayne Horbag schreef voor Fiorenza het liedje " Drie Daag oet de plaat".
(bron: www.l1.nl 21 januari 2018, www.tvvalkenburg.tv, 21 en 22 januari 2018)

De brandweer van Maastricht is zondag 21 januari 2018 gealarmeerd voor een autobrand op de autosnelweg A79 bij hectometerpaal 4.8. (Vroenhof, ter hoogte van ‘de Kluis’). De melding wordt om 19:54 uur via het P2000 netwerk verzonden naar de brandweer van Maastricht, die met spoed ter plaatse is gegaan.
(bron: www.alarmeringen.nl, 21 januari 2018)

Op 23 januari 2018 wordt tijdens het Meetings Business Event bij de Heerlijkheid MariŽnwaerdt in Beesd de Meetings Award 2017 voor ‘Beste vergaderlocatie van het jaar 2017’ uitgereikt aan Ch‚teau St. Gerlach te Houthem. Harmen Silver, directeur/gastheer van Ch‚teau St. Gerlach, neemt samen met Judith Oostwegel, Patrice Schmitz en Dion Rozema de award voor ‘Beste vergaderlocatie van het jaar 2017’ in ontvangst. Met negen andere finalisten wordt Ch‚teau St. Gerlach hiervoor genomineerd. Ch‚teau St. Gerlach dankt de award met name aan het multifunctionele St. Gerlach Paviljoen & Kasteelhoeve dat sinds begin 2017 een nieuwe toevoeging is aan het eeuwenoude landgoed.
De Meetings Awards zijn publieksprijzen voor de beste MICE-locaties en -bedrijven van Nederland en worden in zeven categorieŽn uitgereikt tijdens het jaarlijkse Meetings Business Event. De organisatie is in handen van het vaktijdschrift voor zakelijke bijeenkomsten: MEETINGS.
(bron: Oostwegel Collection nieuwsbrief@oostwegelcollection.nl,
www.hospitality-management.nl/chateau-st-gerlach-beste-vergaderlocatie-2017, 22 januari 2018)

De raadscommissie Economie, FinanciŽn, Toerisme en Recreatie heeft een informatiebulletin over de autosnelweg A79 op de agenda staan voor haar vergadering van 31 januari om 19.00 uur in het gemeentehuis in Valkenburg aan de Geul. Voor de volledigheid wordt het raadsinformatiebulletin hieronder integraal weergegeven:

“Raadsinformatiebulletin Gemeente Valkenburg aan de Geul (integrale versie) van 21 december 2017
Betreft: Groot onderhoud en geluidswerende maatregelen A79 Registratienummer: 17.52
In dit informatiebulletin informeren wij u over het door Rijkswaterstaat (RWS) aangekondigde groot onderhoud aan de A79. Tevens informeren wij u over geluidswerende maatregelen aan deze snelweg.

Groot Onderhoud A79
Rijkswaterstaat heeft aangekondigd dat in de periode 2020-21 groot onderhoud zal worden uitgevoerd aan de A79. De snelweg wordt dan voorzien van een ZOAB- deklaag. Na het onderhoud wordt de snelweg veiliger en is een betere doorstroming van het verkeer mogelijk. De maximum snelheid op de A79 blijft ook na het onderhoud permanent gehandhaafd op 100 km/u. Een hogere snelheid zou een volledig nieuwe snelweg vereisen. Voor meer informatie over het groot onderhoud verwijzen wij naar het bijgevoegde infobulletin dat Rijkswaterstaat heeft verspreid aan de media.

Geluidswerende maatregelen A79
Parallel aan de voorbereidingen voor onderhoud heeft Rijkswaterstaat onderzoek gedaan naar de benodigde geluidwerende maatregelen langs de A79. Daarbij is geconstateerd dat, volgens de nieuwe normen, ook na aanleg van ZOAB extra geluidswerende maatregelen nodig zijn. Mede op basis van een wettelijke verplichting gaat de voorkeur van Rijkswaterstaat uit naar het plaatsen van geluidsschermen ter hoogte van Vroenhof en Goudenrood (zie bijlage 2 en 3).

Geachte leden van de raad,
De plaatsing van geluidsschermen zoals voorgesteld zou een flinke inbreuk betekenen op het landschap en op de landschapsbeleving en volstrekt in strijd zijn met de gemeentelijke en provinciale stedenbouwkundige visie. Diverse bomen tussen de wijk Goudenrood en de A79 zouden gekapt moeten worden en het zicht op het Geuldal zou ontsierd worden met een betonnen muur. Bovendien is de vernielingsgevoeligheid van dergelijke schermen (grafiti e.d.) aanzienlijk. Dit zou betekenen dat de landschapsbeleving nog verder wordt aangetast.

Verder blijkt dat indien reflecterende schermen geplaatst zouden worden de geluidsoverlast richting het noorden juist zou toenemen. Met name Kloosterbosch zou hier onevenredig door worden getroffen.
Tenslotte is het zeer aannemelijk dat er uiteindelijk in 2020-21 vanuit Rijkswaterstaat geen budget meer beschikbaar zal zijn om schermen te plaatsen langs de A79. Dat zal namelijk eerst aan geluidssaneringsprojecten elders in het land met een hogere kwalificering worden toegekend.
Dit alles leidt er toe dat het college Rijkswaterstaat heeft geadviseerd om als eerste gevelmaatregelen aan de betreffende woningen te treffen (isolatie dus) in plaats van
geluidsschermen te plaatsen. Mochten schermen desondanks nodig zijn of geprefereerd worden door Rijkswaterstaat, dan is het advies gegeven om deze te allen tijde op een verantwoorde wijze in te passen binnen het Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Dit houdt in dat geluidsschermen zo laag mogelijk dienen te zijn en aan beide zijden een natuurlijke (en/of groene) uitstraling krijgen. Daarnaast zouden ze qua geluid absorberend in plaats van reflecterend moeten zijn. De voorkeur gaat daarbij uit naar schanskorven gevuld met een licht gekleurd materiaal (bv. Silex) dat afkomstig is uit de mergelwinning, gecombineerd met groene begroeiing.
Hetzelfde traject hebben we inmiddels ingezet bij de geluidoverlast afkomstig van het spoor. Hierbij is ProRail akkoord met onze visie en zal deze aan de minister worden voorgelegd.

(bron: www.tvvalkenburg.tv, 22 januari 2018)

Het college van burgemeester en wethouders geeft € 58.000,- uit voor een uitbreidingsplan van dorpscentrum De Holle Eik in Houthem. Het geld is beschikbaar gesteld in het kader van de cofinanciering door gemeente en provincie voor extra functietoevoegingen aan de gemeenschapsaccommodaties.
“Het bestuur van een gemeenschapshuis dient wel een gefundeerd plan in te sturen”, zegt wethouder Remy Meijers. Dat hebben Houthem en Vilt reeds gedaan. De Holle Eik ontvangt het geld voor uitbreiding van het pand dat in de toekomst gebruikt gaat worden voor opslag van het archief van de Heemkundevereniging Houthem. De uitbreiding behelst een stuk grond dat in erfpacht wordt verleend aan de stichting Dorpscentrum de Holle Eik.
(bron: www.tvvalkenburg.tv, 24 januari 2018)

De brandweer van Valkenburg aan de Geul is vrijdag 26 januari 2018 gealarmeerd voor een automatisch brandalarm op Vroenhof. De melding wordt om 20:45 uur via het P2000 netwerk verzonden naar de brandweer van Valkenburg, die met spoed ter plaatse is gegaan.
(bron: www.alarmeringen.nl, 26 januari 2018)

Willem 1 is tijdens een geweldige carnavalistische middag uitgeroepen als de nieuwe prins van de SjravelŤre van Zorgcentrum Oosterbeemd in Valkenburg aan de Geul. Wiel Giezenaar wordt 80 jaar geleden geboren in Houthem. Daarna is hij verhuisd naar Meerssen. Tijdens een dansavond in de tuin van de Geulhemmermolen heeft hij Josť Soons, ook uit Houthem, leren kennen, waarmee hij inmiddels 52 jaren is getrouwd. Ze hebben samen twee kinderen en 5 kleinkinderen. Ze hebben voornamelijk in Bunde gewoond en de laatste jaren weer in Houthem. Prins Willem I woont sedert 8 maanden in zorgcentrum Oosterbeemd.
(bron: www.tvvalkenburg.tv, 26 januari 2018)

Fiorenza Ruijters, de jeugdige zangeres uit Strabeek, bereikt een 13de plaats in de eindrangschikking van het Limburgse Vastelaovesleedsjes Konkoer (LVK) in Kessel. Een energiek optreden als jongste LVK-deelneemster ooit. Ze behaalt 23 punten.
Winnaar wordt het duo Spik & Span uit Susteren, voor de derde keer.
(bron: www.tvvalkenburg.tv, 27 januari 2018)

Zaterdag 27januari 2018 vindt in dorpscentrum De Holle Eik in Houthem een drukbezochte en gezellige prinsenreceptie plaats van Prins Raoul 1 van Carnavalsvereniging De Boschrave.
(bron: http://wijhouthemsintgerlach.nl/dorpsagenda)

Zondag 28 januari 2018 vindt in dorpscentrum De Holle Eik de receptie plaats van Jeugdprins Chris I, Minister Jasper en Adjudant Marijn van Jeugdcarnavalsvereniging De Boschršefkes.
(bron: http://wijhouthemsintgerlach.nl/dorpsagenda)

Op 29 januari 2018 is het 25 jaar geleden dat tijdens een druk bezochte bijeenkomst in het toenmalige clubhuis van Franciscusoord Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach wordt opgericht. Een vijftigtal personen melden zich tijdens deze vergadering aan als lid. De vereniging tikt in het jaar 2008 zelfs de 375 leden aan. Dat ledenaantal is inmiddels in begin van 2018 teruggelopen tot rond de 325 leden.
(bron: Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach, www.houthem.info)

Cliff Janssen (31), geboren en getogen en nog steeds woonachtig in Houthem, vervolgt zijn carriŤre als general manager bij Saillant Hotels. Daarvoor was Cliff werkzaam als branchemanager van horecaspecialisme Wiertz Gastvrij.
(bron: De Limburger, 30 januari 2018)

Zoals dit voorjaar al in de pers is gemeld, komt een nieuwe inrichting van het akkerland tussen de spoorlijn en de voormalige provinciale weg tussen het kapelletje tegenover hoeve Broers en het appartementencomplex St. Gerlach 38 in een nieuwe fase. Momenteel wordt een plan uitgewerkt dat voorziet in wijnbouw en het verbouwen van streekproducten, ontsloten met wandelpaden, een kleinschalig OV-overstappunt en parkeerplaatsen ter vervanging van parkeergelegenheid die is vervallen tijdens de herinrichting van de voormalige provinciale weg afgelopen zomer. Op 30 januari 2018 zullen deze plannen om 19.00 uur worden gepresenteerd tijdens een informatiebijeenkomst in de Holle Eik. Alle inwoners zijn hierbij van harte welkom.

Wat ging vooraf
Tijdens een aantal brainstormsessies in de winter van 2012-2013 heeft een groep bewoners van gedachten gewisseld over de toekomst van onze dorpsgemeenschap. Dat heeft geleid tot het benoemen van een aantal kernwaarden die voor onze dorpsgemeenschap onderscheidend worden geacht en tot een aantal (meer en minder) concrete ideeŽn/initiatieven waarmee die kernwaarden kunnen worden versterkt. Een en ander is verzameld in de Kansenkaart Houthem–St. Gerlach, oktober 2013. Eťn van die ideeŽn was het realiseren van een groen dorpshart op dit landbouwperceel dat tot ver in de vorige eeuw een weiland was en waar onder meer de HV IASON haar handbalwedstrijden speelde en onze brassband en schutterij de feesttent plaatsten bij meerdaagse festiviteiten.

Zoektocht
Uitgangspunten voor de uitwerking van zo’n groen dorpshart zijn steeds geweest dat een nieuwe inrichting kwaliteit toevoegt aan ons dorp en een aanwinst is voor onze inwoners en gasten/bezoekers Ťn financieel haalbaar moet zijn. Allerlei mogelijkheden zijn verkend. Tal van gesprekken zijn gevoerd met onder meer verschillende zorgaanbieders, onderwijsinstellingen, gasten, gemeente, ProRail, Natuurmonumenten, IKL en ook inwoners en kinderen van de basisschool hebben ideeŽn ingebracht. Met name een invulling waarbij vormen van dagbesteding een belangrijke rol speelden, konden op veel enthousiasme rekenen van zorgaanbieders, maar door (met name de financiŽle) ontwikkelingen in de zorgwereld waren zij niet bereid langdurige afspraken te maken en kon de financiŽle haalbaarheid op die manier niet geborgd worden.

Ontwikkelingen
Met de voorbereiding van de herinrichting van de voormalige provinciale weg kwam ook de mogelijke invulling van het landbouwperceel in een stroomversnelling. Rekening houdend met deze ontwikkelingen is bij de reconstructie een aantal parkeerplaatsen niet aangelegd. Deze worden gelijktijdig met de realisatie van het kleinschalige OV-overstappunt aangelegd. Daarbij kwam dat met het gereed komen van de restauratie en herbestemming van hoeve Broers ook vanuit dat perspectief is nagedacht of de invulling van het landbouwperceel voor een extra kwaliteitsimpuls zou kunnen zorgen, niet alleen voor onze dorpsgemeenschap, maar ook voor gasten/bezoekers die ons dorp of verder het Heuvelland willen verkennen.
Met gemeente, provincie en Oostwegel Collection zijn de mogelijkheden verkend en aanwonenden is gevraagd naar de mogelijk resterende parkeerbehoefte. Op basis daarvan is een plan voor een nieuwe invulling tot stand gekomen, die niet alleen een positieve bijdrage levert aan de belevingskwaliteit bij inwoners en gasten/bezoekers (in beginsel zal het gebied openbaar toegankelijk zijn), maar die ook zorgt voor het versterken van de toeristische structuur van onze kern en het “achterliggende” Heuvelland (overstapmogelijkheid van trein naar bus of fiets en omgekeerd).
(bron: http://wijhouthemsintgerlach.nl/presentatie-plannen-wijland/, 20 januari 2018, De Limburger, 31 januari 2018)


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier