Kroniek van de maand december 2017

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maand


Gemeente Valkenburg aan de Geul heeft de beslistermijn verlengd voor het verbouwen van het pand en het uitbreiden van de gebruiksmogelijkheden van de locatie Vroenhof 10, 6301 KG Valkenburg
(bron: Gemeente Valkenburg aan de Geul via www.valkenburg.nl week 48 2017)

In de gemeente Valkenburg aan de Geul is een bijzondere vondst gedaan: restanten van de meer dan tweeduizend jaar oude Romeinse heerbaan de ‘Via Belgica’ zijn opgegraven op het terrein van Château Sint-Gerlach in Houthem.
De Via Belgica is een oude Romeinse weg die door Zuid-Limburg liep van Maastricht tot Rimburg.
Archeologen van onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau RAAP kwamen tot die ontdekking na een tip van Doeke Krikke, lid van de Archeologische Werkgroep Valkenburg. In een weiland grenzend aan de Provinciale weg werd een proefsleuf getrokken om de verschillende aardlagen ter plekke te bestuderen. Onderzoek door archeoloog Gerard Tichelman, heeft nu uitgewezen dat er wel degelijk restanten van de Via Belgica zijn blootgelegd. Wat historici en archeologen al langer vermoedden kan nu officieel worden vastgesteld: de Via Belgica heeft ook door Houthem gelopen. Wethouder Remy Meijers is enthousiast over de vondst in zijn gemeente: “In onze gezamenlijke zoektocht naar de plek waar de Via Belgica 2000 jaar geleden gelegen heeft, is deze ontdekking een fantastische mijlpaal. We krijgen zo steeds meer een idee hoe deze belangrijke historische weg heeft gelopen. In Houthem waren we de weg letterlijk kwijt, maar nu zijn we ook hier op het goede spoor gezet.” Het onderzoek wordt de komende tijd voortgezet.
Gedeputeerde Hans Teunissen van Provincie Limburg en voorzitter van de Via Belgica stuurgroep maakt zich, met archeologie in zijn portefeuille, samen met acht aangrenzende gemeenten hard voor het opnieuw zichtbaar en beleefbaar maken van deze eeuwenoude Romeinse weg. Deze liep ooit van Keulen via Zuid-Limburg en Tongeren naar Boulogne-sur-Mer. Gedeputeerde Teunissen: “Geweldig dat er opnieuw een stukje van de Via Belgica gevonden is. We krijgen steeds meer inzicht over de ligging van de weg en het belang ervan voor de mensen die in de Romeinse tijd in onze regio woonden.”
De komende anderhalf jaar wordt er gewerkt aan het beter zichtbaar en beleefbaar maken van de Via Belgica. Er worden informatiemeubels geplaatst, augmented reality ingezet, lange afstands- en kortere routes ontwikkeld. Ook werken diverse ondernemers en instellingen aan aansprekend aanbod in de vorm van producten en activiteiten. Alle aanbod wordt gebundeld in een Via Belgica gids, een mobiele website en app. In het voorjaar van 2018 gaat de nieuwe online omgeving live.
(bron: Gemeente Valkenburg aan de Geul via www.valkenburg.nl 8 december 2017, www.tvvalkenburg.tv 8 december 2017, De Limburger 9 december 2017, Weekkrant VIA Valkenburg aan de Geul, 13 december 2017)

Op dinsdag 12 en donderdag 14 december 2017 brengt Orphée Social Singing samen met leden van Orphée op verschillende locaties in Kerststad Valkenburg aan de Geul kerstliederen ten gehore.
(bron: https://orpheesocialsinging.nl/agenda)

Op zaterdag 9 december 2017 wordt de 34ste editie van het Kerstschaaktoernooi van ‘Adelante Schaakt’ georganiseerd in het Adelante College te Houthem St. Gerlach. Het is weer een geslaagd toernooi met veel spannende partijen.
Er wordt geschaakt in drie verschillende categorieën met de volgende winnaars:
Maurits Douven (groep A), Rick Huntelerslag (groep B) en Colin Krispijn (groep C).
(bron: www.tvvalkenburg 14 december 2017)

Vijf prominente Limburgers strijden zaterdag 9 december 2017 in de schouwburg van Sittard voor een plaats in de finale van ‘Limburgse maestro’. Een van de vijf is Camille Oostwegel. Oostwegel scoort punten voor de statige manier, waarop hij zichzelf en de Philharmonie Sittard door de Marseillaise zwaait, maar volgens de jury mist Oostwegel de zwierige souplesse, die ‘Sous le soleil de Paris’ eist. Oostwegel mist de finale, die uiteindelijk wordt gewonnen door de burgemeester van Maastricht, mevrouw Annemarie Penn-te Strake. De overige drie prominente Limburgers waren Sjra Cox, Maria van der Hoeven en Ger Koopmans.
(bron: De Limburger, 11 december 2017)

Zondag 17 december 2017 vindt het jaarlijkse kerstconcert plaats in de St. Gerlachuskerk in Houthem. Al 35 jaar op rij wordt dit concert georganiseerd door drie muziekverenigingen uit het dorp, namelijk Zangvereniging Orphée, Kerkelijk Zangkoor St. Caecilia en Brassband St. Gerlach. Verder werken mee Orphée Social Singing, Els Laheij-Diederen (kerstgedachte), Fons Pieters (orgel) en Inez Freij (altblokfluit),
(bron: www.tvvalkenburg.tv 15 december 2017, http://www.brassband-st-gerlach.nl 17 december 2017, Weekkrant VIA Valkenburg aan de Geul, 13 december 2017)

Fiorenza Ruijters uit Strabeek (winnaar van het Tiener Vastelaovend Kónkoer (TVK) 2017 krijgt tijdens de L1 radio uitzending het verlossende woord te horen dat zij in de halve finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) 2018 staat.
Vrijdag 19 januari 2018 staat Fiorenza met haar nummer ‘Drie daag oet de plaat’ in de halve finale.
(bron: www.vastelaovendinvalkeberg.nl 18 december 2017)

Trainingen, World Tour Wedstrijden, de Matchpoint Kids Tour, Kidsmiddagen, Ouder/Kind-toernooi, de jeugdspelers van tennisclub TC Geuldal hebben veel uurtjes samen op de baan doorgebracht in 2017. Daarom is het tijd om even samen te relaxen en 2017 rustig af te sluiten met twee gezellige ‘kerstknutseluurtjes’ op zondag 17 december 2017.
Er wordt twee uurtjes gewerkt aan een kerstboom van bijna een meter hoog. De ouders leggen samen met de kinderen de laatste hand aan de fantastische creaties en tussendoor wordt er genoten van kerstmuziek en kerstsnoep.
De komende weken zullen deze junioren door trainer Bjorn Boumans weer klaargestoomd worden om op 18 maart 2018 met vijf teams deel te nemen aan de World Tour Voorjaar 2018.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 28 december 2017)

Stichting Jeugdcarnaval De Boschräefkes is na de vorige carnavalsperiode de uitdaging aangegaan om een nieuw bestuur samen te stellen en dat dit is gelukt!
Het nieuwe bestuur wordt gevormd door Nikita Hollanders, Yves Koumans, Renate Hambeukers, Mark Riedijk, Chantal Van Laere en de dansjuf Daniëlle Gulikers. Verder is ook het logo vernieuwd.
(bron: www.vastelaovendinvalkenberg.nl 17 december 2017 www.tvvalkenburg.tv 29 december 2017)

In het katern Cultuur van De Limburger is een paginagroot artikel opgenomen over Jan Hanlo. In de bundel ‘Brieven’ uit 1989 van Jan Hanlo ontbreken nogal wat epistels. De brieven die Hanlo schreef aan de Limburgse journalist en schrijver Willem K. Coumans in de periode 16 maart 1954 en 11 mei 1969 zijn nu op initiatief van Wiel Kusters alsnog verschenen in de bundel ‘Eikenhout en zinkviooltjes’.
(bron: De Limburger, 18 december 2017)

De oude kalkbranderij van groeve Curfs in Geulhem, decennialang verstopt achter een dikke, groene muur van planten, krijgt een tweede leven. Volgens experts is zij de enige in haar soort in Europa. Provincie Limburg en Stichting Het Limburgs Landschap hebben zich over deze kalkbranderij ontfermd. De gangen en wanden zijn vrijgemaakt, de zware begroeiing is gesnoeid en de schachten en ruimten binnenin zijn gestut om instorting tegen te gaan. De kalkbranderij is ingebouwd in een mergelwand. Bovendien zijn boven elke ovenmond niet één maar twee ovenschachten gebouwd, waarmee het totaal in Geulhem op acht komt.
Bijzonder is ook de zichtbare overgang tussen de kalksteen uit het Boven-Krijt en de daarboven gelegen aardlaag uit het Tertiair. Binnen niet al te lange tijd is de oven weer zo veel als mogelijk in de originele staat hersteld.
(bron: De Limburger, 18 december 2017)

De provincie Limburg heeft besloten dat de maximum snelheid op de A79 gehandhaafd blijft op 100 km per uur. De reden ligt in het feit dat na onderzoek is gebleken dat de kosten voor de renovatie van de autosnelweg tussen Maastricht en Heerlen v.v. te duur wordt.
Er zijn teveel wettelijke regels waarin voldaan moet worden. Een geheel nieuwe autoweg aanleggen blijkt goedkoper te zijn. Toch krijgt de weg een flinke opknapbeurt. Er zal stil asfalt gelegd worden, de bermen krijgen een opknapbeurt, de vangrails worden vervangen en worden een aantal op- en afritten verlengd.
De werkzaamheden starten rond medio 2020 en zullen een jaar in beslag nemen. Daarna zal de maximum snelheid niet terug gebracht worden naar 120 maar op 100 km per uur blijven.
Afgelopen zomer werd door de slechte staat van de autoweg de maximum snelheid terug gebracht naar 100 km per uur.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 22 december 2017)

De a capella groep Something Blue geeft op 22 december 2017 een jubileumconcert in dorpscentrum De Holle Eik. De vijf dames verspreiden sinds 1997 ieder jaar het ultieme kerstgevoel, louter met hun prachtige vocalen. Oorstrelende, vaak jazzy a capella arrangementen van bekende en minder bekende Christmas carols worden soms met een knipoog gebracht. Brassband Sint-Gerlach Houthem verzorgt een gastoptreden.
(bron: Weekkrant VIA Valkenburg aan de Geul, 13 december 2017)

Zondagochtend 24 december 2017 is aan de Curfsweg in Geulhem een hoop afval achtergelaten door onbekenden. Medewerkers en B.O.A.’s van de gemeente Valkenburg aan de Geul ruimen het afval op. De dader(s) zijn onbekend. Er wordt een onderzoek ingesteld.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 24 december 2017)

Château St. Gerlach organiseert op Tweede Kerstdag een kerstconcert in de St. Gerlachuskerk in Houthem. Dit concert wordt verzorgd door het Kamerkoor Maastricht en het repertoire varieert van barok tot hedendaags.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 23 december 2017)

Burgemeester en wethouders van gemeente Valkenburg aan de Geul maken op grond van artikel 3.9 Wabo bekend dat zij de volgende omgevingsvergunning hebben verleend voor het verbouwen en het uitbreiden van de gebruiksmogelijkheden van de panden op de locatie kadastraal bekend gemeente HHM00, sectie A, nrs. 2015 en 1987, plaatselijk bekend Vroenhof 10, 12a, 12b en 12c in Valkenburg
Ontvangst: 04 oktober 2017. Datum besluit: 21 december 2017 (DMS 099433125 en OV 2017-000601, verzonden 21 december 2017)
(bron: Gemeente Valkenburg aan de Geul via www.valkenburg.nl week 52)


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier