Kroniek van de maand november 2017

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandMaandag 30 oktober 2017 is bij Adelante Kinderrevalidatie, Speciaal Onderwijs en Wonen in Houthem een nieuw speelterrein feestelijk geopend. Leerlingen van Adelante nemen het speelterrein dankbaar in gebruik. Het nieuwe speelterrein heeft een nieuwe ondergrond, goals en kunstgras en wordt gesponsord door Schmitz Foam Products BV. De Roermondse producent van onderlagen voor sportvelden, kinderspeelplaatsen, maneges en veestallen won in 2016 de Limburg Export Award. Eigenaar Jos Schmitz besloot een gedeelte van het prijzengeld te doneren aan de school.
(bron: www.valkenburg.tv,1 november 2017)

Voorzitter Esther Viervant Tukker van Judoclub Kano uit Houthem is een gelukkig mens. “Het is weer gelukt. Voor de vierentwintigste keer op rij zijn we erin geslaagd de organisatie van het Geuldal Judotoernooi voor elkaar te boksen. Voor onze relatief kleine vereniging betekent dit een jaarlijks hoogtepunt,” aldus de opgetogen voorzitter.
Zondag 5 november 2017 vormt sporthal De Polfermolen weer het decor voor het groots opgezette judotoernooi waarbij ruim 350 jeugdigen en jong volwassenen uit Limburg, andere Nederlandse provincies maar ook uit BelgiŽ hun uiterste best doen om hun partijen winnend af te sluiten. Het toernooi kent een officiŽle status en de wedstrijden worden dan ook geleid door gediplomeerde scheidsrechters.
(bron: www.tvvalkenburg.tv, 1 november 2017)

In het katern Regio van De Limburger is een groot artikel opgenomen over de boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren) van gemeenten en handhavers van Natuurmonumenten, die door middel van een intergemeentelijk samenwerkingsconvenant flink wat bevoegdheden erbij krijgen en nu dan ook in elkaars gebieden mogen werken. Bijkomend voordelen zijn niet alleen de onderlinge samenwerking bij speciale acties, maar ook de uitwisseling van kennis. In dit artikel komt de 65-jarige, in Houthem woonachtige Manny Hodiamont uitgebreid aan het woord. Hodiamont werkt al twintig jaar als boswachter voor Natuurmonumenten.
(bron: De Limburger, 2 november 2017)

De Valkenburgse schutterijen krijgen een verklaring van geen bedenkingen voor onbepaalde tijd uitgereikt ingevolge de Regeling Wapens en Munitie. Dat staat te lezen in een notitie aan de gemeenteraad, opgesteld door burgemeester Jan Schrijen. Alle burgemeesters van Zuid-Limburg geven zo’n verklaring ook af aan hun schutterijen.
Rond schutterijen bestaan vele regels en richtlijnen die opgevolgd dienen te worden. Dat heeft te maken met de mee te nemen wapens in optochten en op evenementen. Doordat de schutterijen goed georganiseerd zijn, worden alle regels goed opgevolgd. Toch willen de burgemeesters via de Tweede Kamer de regelgeving verminderen voor de verenigingen.
Zo’n “verklaring van geen bedenkingen” wordt afgegeven voor het meevoeren van wapens in een optocht, mits deze wapens worden meegevoerd door personen die op grond van de wet bevoegd zijn die wapens voorhanden te hebben. Eenzelfde “verklaring van geen bedenkingen” geldt voor alle verenigingen die ‘op bezoek’ zijn en deelnemen aan bijvoorbeeld bondsschuttersfeesten.
In de gemeente Valkenburg aan de Geul gaat het om de schutterijen St. Mauritius Strucht, St. Martinus Houthem, het Nachtwachtgilde Berg en de Jonge en Oude Nobele schutterij in Valkenburg-c.
(bron: www.tvvalkenburg.tv, 3 november 2017)

De burgemeester van Valkenburg aan de Geul heeft besloten een evenementenvergunning te verlenen aan mevrouw Schade-Dreessen voor de organisatie van de intocht van Sinterklaas in Houthem op 26 november 2017 van 12:00 uur tot 14:00 uur.
(bron: www.valkenburg.nl, week 45, 2017)

De dames van ZijActief Houthem bezoeken op dinsdag 7 november 2017 de Alfa brouwerij in Thull-Schinnen. Diverse afdelingen worden bezocht en naast een rondleiding door het brouwerijmuseum staat ook de onvermijdelijke proeverij van de verschillende Alfa bieren op het programma.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 21 oktober 2017

De lampionnen knutselmiddag van JongHouthem vindt plaats op woensdag 8 november 2017. Tussen 14.00 en 16.00 uur kunnen alle kinderen een mooie lampion voor de Sint Maartensviering op 11 november 2017 maken in dorpscentrum De Holle Eik. De kosten hiervoor bedragen € 5,00 en de kinderen krijgen daarvoor knutselmateriaal, fris en wat te snoepen.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 21 oktober 2017,
http://wijhouthemsintgerlach.nl 31 oktober 2017)

Zaterdag 11 november 2017 is het dubbelfeest in Houthem. Het is niet alleen de dag van Sint Martinus, maar ook staat de 11de van de 11de in het teken van het inluiden van de carnaval.
Beide tradities worden in Houthem gelukkig in stand gehouden.
Het feest begint met de lampionnentocht, waarin schutterij St. Martinus voorop gaat. De optocht eindigt bij dorpscentrum De Holle Eik, waar het Sint Maartensvuur wordt ontstoken en het verhaal van Sint Maarten wordt verteld. De ouderraad van basisschool St. Gerlachus zorgt voor warme chocomel en cake. De avond wordt afgesloten door Stichting Jeugdcarnaval de Boschršefkes, die van de gelegenheid gebruik maken om het nieuwe bestuur officieel te onthuldigen en door carnavalsvereniging De Boschrave, die op ludieke wijze het nieuwe carnavalsseizoen openen.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 21 oktober 2017)

Zondag 12 november 2017 vindt de jaarlijkse uitreiking van de Sportprijzen 2017 plaats in het paviljoen van Ch‚teau Sint Gerlach in Houthem. Kort na de zomerperiode worden de genomineerden bekend waarna middels korte filmpjes die genomineerden – in vijf categorieŽn – voorgesteld worden via TV Valkenburg. Stemmen kan via Facebook en daarnaast wegen de stemmen van een onafhankelijke jury natuurlijk ook mee in het eindresultaat.
In de categorie ‘sportteam senioren’ wint het vrouwenhandbalteam M.I.C. (Meerssen IASON Combinatie, dus toch nog een klein beetje Houthem).
(bron: www.tvvalkenburg.tv, 13 november 2017)

Burgemeester en Wethouders van Valkenburg aan de Geul maken op grond van artikel 3.8 Wabo bekend dat zij de volgende aanvraag voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen, waarop de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, voor: het realiseren van een tuinberging op de locatie Vroenhof 33, 6301 KD Valkenburg.
Ontvangst: 15 november 2017 (DMS 099435916 en OV 2017-000705)
(bron: www.valkenburg.nl, week 47, 2017)

Prins Raoul I (Limpens) is sinds zaterdag 18 november 2017 de nieuwe prins carnaval van Carnavalsvereniging De Boschrave. Raoul is geboren op 1 januari 1997 te Maastricht en opgegroeid in Houthem. Zijn grootste passie is fotografie en daarom volgt hij een HBO-studie Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie aan de Fotovakschool in Venlo.
In 2010 heeft hij samen met het kinderkoor van Basisschool de Plenkert in Valkenburg aan de Geul het KVL (Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival) gewonnen en toen ook al in de Zoepkoel gestaan met het liedje “Veer Viere Vastelaovend Tropical!”
Na een aantal jaren rustig carnaval te hebben gevierd, heeft hij in 2015 de smaak te pakken gekregen. Hij sluit zich aan bij de Raad van 11 van C.V. de Boschrave en ontdekt dan wat hij jarenlang heeft gemist. Hij krijgt het verzoek om prins te worden en daar gaat een lang gekoesterde wens mee in vervulling.
(bron: www.tvvalkenburg.tv, 19 november 2017)

Vanaf 20 november 2017 tot en met 1 januari 2018 vindt in het heiligdom Sint Gerlach in Houthem de tentoonstelling ‘Heilige huisjes en kruisjes’ plaats.
De tentoongestelde werken geven een inkijk in de rijke katholieke volkscultuur, een bijzonder Limburgs religieus, cultureel erfgoed. Je ziet niet alleen (afbeeldingen van) bouwwerken, zoals diverse soorten kruisen, kapellen, kerken, Lourdesgrotten, H. Hartbeelden en dergelijke, maar ook de uitingen van (volks)devotie die rond deze objecten ontstaan is. De werken zijn grotendeels gemaakt door verschillende kunstenaars van de kunstkring Houthem-St. Gerlach en van de kunstkring Henri Jonas uit Valkenburg. Tijdens deze tentoonstelling kan de bezoeker genieten van velerlei vormen van schilderen, tekenen, boetseren, houtverwerking, quilten en werken met natuurlijke materialen.
(bron: De Limburger, 18 november 2017, www.st-gerlach.nl, Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 11 november 2017, www.valkenburg.tv 20 november 2017)

Op initiatief van de werkgroep Groen van de Stichting Wij Houthem Sint Gerlach worden diverse struiken aangeplant langs het 220 meter lange deel van het nieuwe fiets- en voetpad te Houthem; het Molenbroekvoetpad (naast het Belgisch rijwielhuis, tegenover Adelante).
De Stichting IKL (Instituut voor Kleine Landschapselementen) levert gratis de benodigde inheemse struiken zoals groene beuk, haagbeuk, veldesdoorn, hondsroos, hazelaar, weggedoorn en lijsterbes. Deze haag is niet alleen een mooie, perfect in het Limburgse landschap passende toevoeging, hij vormt voor diverse vogels, bijen en andere insecten zoals vlinders een schuilgelegenheid, nestmogelijkheid en een bron van voedsel.
Op zaterdag 25 november 2017 vanaf 11.00 uur wordt er geplant! Frissen Groen Techniek heeft een minigraver gratis ter beschikking gesteld waarmee we een lange plantsleuf graven. Per meter gaan er drie struiken de grond in: dat zijn dus meer dan 600 struiken! De werkgroep Groen hoopt dat velen uit Houthem een handje komen helpen. Slechts enkele mensen geven gehoor aan deze oproep: Ger Sleijpen, Bert Sleijpen, Joost Melten en Renť en Lou Curfs.
(bron: http://wijhouthemsintgerlach.nl/dorpsagenda, 25 november 2017, De Limburger, 27 november 2017)

Op woensdag 22 november 2017 organiseert JongHouthem knutselen voor Sinterklaas (voor de intocht van Sinterklaas op 26 november 2017). Alle jeugd vanaf 4 jaar is van harte welkom in dorpscentrum De Holle Eik tussen 14.00 en 15.30 uur. De activiteit kost €5,- (inclusief een consumptie en snoep).
(bron: http://wijhouthemsintgerlach.nl/dorpsagenda, 22 november 2017)

Op zondag 26 november 2017 bezoekt Sinterklaas en zijn Pieten de kinderen van Houthem. Om 12.00 uur komt de Sint aan bij Ch‚teau Sint Gerlach. Samen met Brassband Sint Gerlach gaan de Sint, Pieten en kinderen op weg door Houthem naar Adelante, waar de Sint en zijn gevolg wordt ontvangen in de gymzaal. Alle kinderen krijgen een pakje en zijn zelfs kinderen die door optredens de middag opluisteren.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 11 november 2017)

Gemeente Valkenburg aan de Geul maakt de verlenging van de beslistermijn bekend voor het verbouwen van het pand en het uitbreiden van de gebruiksmogelijkheden op de locatie Vroenhof 10, 6301 KG Valkenburg
(bron: www.valkenburg.nl, week 48, 2017)

De Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) Houthem St. Gerlach organiseert woensdag 29 november 2017 in dorpscentrum De Holle Eik een interessante voorlichting met als thema
‘Ondanks ouder worden gezond en vitaal blijven’.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 11 november 2017)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier