Kroniek van de maand juli 2017

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandWoensdagavond, 5 juli 2017, valt een dikke boom spontaan om aan de Klaterstraat in Strabeek. De boom stond langs een druk gebruikt wandel- en fietspad in natuurgebied Ingendael. De oorzaak is duidelijk. De boom is van binnen geheel rot. Gelukkig is op het moment dat de boom omvalt, niemand in de buurt. De gemeente heeft de restanten opgeruimd.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 6 juli 2017)

Burgemeester en Wethouders van Valkenburg aan de Geul maken bekend dat zij op grond van artikel 3.8 Wabo de aanvraag voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen, waarop de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing is voor het restaureren van de daken van het woonhuis en de stal op de locatie Sint Gerlach 20, 6301 JC Valkenburg.
Datum ontvangst: 4 mei 2017 (OV 2017-000269 en DMS 099421392)
(bron: www.valkenburg.nl week 27 2017)

Brassband Sint Gerlach uit Houthem verzorgt op vrijdagavond 7 juli 2017 een muziekavond met uitsluitend populaire muziek op het terras van Uitspanning de Nachtegaal in Meerssen.
(bron: Markant Valkenburg aan de Geul, juli/augustus 2017)

Om de verkeersveiligheid voor een veilige school-thuisroute te bevorderen worden in Houthem-St. Gerlach en Sibbe op school-thuisroutes werkzaamheden uitgevoerd door Wegenbouw Limburg. In Houthem vinden werkzaamheden plaats aan de Geulhemmerweg (vanaf de Geulhemmermolen) en de Onderstestraat (tot de kapel aan de St. Gerlachstraat). Op beide locaties wordt de bovenste laag asfalt verwijderd en vervangen door nieuw asfalt met rode fietssuggestiestroken.
In Houthem-St. Gerlach worden de trottoirs aan de Onderstestraat vervangen.
De werkzaamheden worden op beide locaties gefaseerd uitgevoerd.
In Houthem wordt de rijbaan tussen de Geulhemmermolen - Wolfsdriesweg en de trottoirs van de Onderstestraat voor de bouwvak (31 juli 2017) uitgevoerd.
Na de bouwvak wordt in Houthem de rijbaan tussen Wolfsdriesweg en kapel St. Gerlachstraat uitgevoerd (21 t/m 25 augustus 2017).
Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren wordt het verkeer omgeleid. Bij de kruising Sint Gerlach/Sint Gerlachstraat, rotonde Strabeek/Broekhem en rotonde Rijksweg (N590 Berg), wordt het verkeer door borden omgeleid. Daarnaast worden er verkeersregelaars ingezet om de doorstroming te bevorderen.
Werkzaamheden asfalt Geulweg en trottoir Onderstestraat:
• Frezen dinsdag 18 juli 2017 gehele dag, afronding op woensdag 19 juli 2017, bereikbaarheid geregeld met verkeersregelaars.
• Aanbrengen asfalt en belijning op donderdag 20 en vrijdag 21 juli 2017; afsluiting wegvak gedurende werkzaamheden, omliggende bedrijven bereikbaar, doorgaand verkeer middels omleidingsroute.
• Opbreken en aanbrengen trottoir Onderstestraat tot en met donderdag 27 juli 2017,wegvak opengesteld voor verkeer.
Werkzaamheden asfalt Onderstestraat:
•Frezen maandag 21 augustus 2017 gehele dag, afronding op dinsdag 22 augustus 2017, bereikbaarheid geregeld middels verkeersregelaars.
•Aanbrengen asfalt en belijning op woensdag 23 en donderdag 24 augustus 2017; afsluiting wegvak gedurende werkzaamheden, omliggende bedrijven bereikbaar, doorgaand verkeer middels omleidingsroute.
(bron: www.valkenburg.nl 19 juli 2017, www.tvvalkenburg.tv 20 juli 2017)

Burgemeester en Wethouders van Valkenburg aan de Geul maken op grond van artikel 3.9 Wabo bekend dat zij de omgevingsvergunning, hebben verleend voor de aanleg van een nieuw tennispark op de locatie kadastraal bekend gemeente HHM00, sectie A, nr. 3201, plaatselijk bekend Putweg 32, 6301 KL Valkenburg.
Ontvangst: 1 juni 2017. Datum besluit: 30 juni 2017 (DMS 099423019 en OV 2017-000349, verzonden 30 juni 2017).
(bron: www.valkenburg.nl week 28, 2017)

In het katern Scala vertelt de in Houthem woonachtige Ruud Beunis (49) over de bijzondere band die hij heeft met zijn auto, een witte Buick Century Custom, bouwjaar 1975. Beunis, eigenaar van een klusbedrijf en zijn echtgenote Suzy Nypels, eigenaresse van Kasjh, een internetwinkel voor interieur en decoratie, zijn echte liefhebbers, niet alleen van robuuste auto’s van Amerikaanse origine met veel kubieke inches onder de motorkap, maar ook van rock-‘n-roll, gemixt met country en blues.
(bron: De Limburger, 19 juli 2017)

De Stichting Kerkconcerten Houthem-St. Gerlach organiseert op donderdagavond 20 juli 2017 het eerste van de vier orgelplusconcerten in de St. Gerlachuskerk in Houthem. De concerten maken tevens deel uit van het Orgelfestival 2017 van de Samenwerkende Orgelvrienden Limburg (SOL).
Het eerste concert wordt gegeven door organist Fons van der linden uit Beek en violist Skerdjano Keraj uit Aken.
Op donderdag 27 juli 2017 vindt het tweede concert plaats. Dit wordt gegeven door organist Theo Jellema uit Leeuwarden
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 24 juni 2017, www.st-gerlach.nl)

Ook dit jaar gaat weer een staf van ervaren leiders en leidsters van Kindervakantiewerk Houthem (KVH) met kinderen uit de groepen een tot en met acht van de basisschool op kamp. Het vierenvijftigste kamp wordt gehouden van zondag 23 tot en met vrijdag 28 juli 2017. Dit jaar is de bestemming Kampeerboerderij ’t Leienhoes te Wijlre.
De 51 kinderen worden in een bosrijke omgeving beziggehouden worden met bos- en buitenspelen, zoals het kabouterspel, de blauwe diamant, smokkelen, Crazy 77 en nog veel meer.
(bron: http://wijhouthemsintgerlach.nl/schrijf-kinderen-kamp-kvh/ 4 juni 2017, 23 juli 2017)

De gemeente is bezig met het uitvoeren van maatregelen die de verkeersveiligheid op een tweetal school-thuis routes verbeteren, namelijk in Sint Gerlach en Sibbe.
Veel (jonge) fietsers maken gebruik van deze routes. Het doel van de maatregelen is om de fietser een duidelijke plaats op de weg te geven. De maatregelen moeten attentie-verhogend zijn en tevens zorgen voor een lagere rijsnelheid van het autoverkeer.
Op de rijbaan van de Onderstestraat en een gedeelte van de Geulhemmerweg worden brede suggestiestroken aangelegd in rood asfalt. In het kader van regulier onderhoud wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook het trottoir langs de Onderstestraat te vernieuwen.
De nadruk van de aanpassingen ligt op de verbetering van de verkeersveiligheid voor de zwakkere verkeersdeelnemer, de fietser. Er is gekozen voor brede suggestiestroken over de gehele lengte. Deze stroken leggen het accent op de fietser, die een duidelijke plek op de weg krijgt. Ook op gedeeltes met minder beschikbare ruimte is gekozen om geen concessies te doen op de ruimte voor de fietser. Juist op deze plekken is extra aandacht voor de fietser gewenst. Automobilisten zullen soms moeten uitwijken over de suggestiestrook, dit is toegestaan. Op deze plekken is de rijbaan smal. Dit heeft een snelheid remmend en attentie-verhogend effect
De aanpassingen zijn tot stand gekomen na uitvoerig overleg met de fietsersbond en het ROVL (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg). Tevens is een verkeerskundig adviesbureau ingeschakeld. De uitvoering van de maatregelen is deels gefinancierd met subsidie van de provincie Limburg.
Zodra de scholen weer begonnen zijn vindt er een openingsmoment plaats. Gedeputeerde Eric Geurts zal hierbij aanwezig zijn.
(bron: De Limburger, 21 juli 2017, www.valkenburg.nl 31 juli 2017)
 


naar boven

Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier