Kroniek van de maand juni 2017

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandOp Pinksterzondag 4 juni 2017 trekt de Sacramentsprocessie door Houthem samen met onder meer de communicanten en vormelingen van Houthem. De route gaat dit jaar via Onderstestraat, Sint Gerlachstraat, van Peltstraat, Pastoor Ribberghstraat, Vroenhof, Putweg, achter het voetbalterrein om, Geulhemmer Molenpad en via Onderstestraat richting kerk, waar de afsluitende plechtigheid plaatsvindt. Rustaltaren onderweg zijn bij de Gerlachuskapel en Sint Martinuskapel.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 13 mei en 3 juni 2017, www.tvvalkenburg.tv 30 mei 2017)

Dinsdag 6 juni 2017 bezoeken de dames van ZijActief Houthem Nonke Buusjke, gelegen aan de rand van de Schinveldse bossen. Een intiem openluchtmuseum laat de dames kennis maken met het wonen en werken op het Zuid-Limburgse platteland rond 1900. Maar Nonke Buusjke is vanwege de serene rust ook een plek die stil maakt en tot nadenken stemt, volgens oprichter Theo Berkens.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 3 juni 2017)

Donderdagmiddag 8 juni 2017 rond 15.00 uur is een fietser ernstig gewond geraakt bij de spoorwegovergang op de Stationsweg in Houthem. Vermoedelijk wil de man nog oversteken terwijl de slagbomen al dicht zijn. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Uiteraard doet de politie onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Het treinverkeer tussen Maastricht en Heerlen ligt vanwege de aanrijding enkele uren stil.
(bron: De Limburger, 9 juni 2017)

Op vrijdag 9 juni 2017 wordt in de kerk van Berg en Terblijt aan de vormelingen van Berg en Terblijt en Houthem het H. Vormsel toegediend door Mgr. Th. Willemsen. De vormelingen uit Houthem zijn Lou Curfs, Mike Ogg en Niek Ruiter.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 3 juni 2017)

In het weekend van 10 en 11 juni 2017 organiseert de Houthemse voetbalvereniging IASON voor de drieŽndertigste keer het mini-veldvoetbaltoernooi op de sportvelden aan de Krommesteeg. In totaal komen 79 teams opdagen, die strijden in de categorieŽn heren zaal/veldvoetbal, heren recreatie, damesvoetbal en heren veteranen. Vera Janssen-Frissen en Chantalle Frissen reiken na afloop de Jan Frissen bokaal aan de winnaars uit.
(bron: www.vviason.nl , Facebook Vera Janssen-Frissen, 11 juni 2017)

De Stichting Kerstconcerten Houthem St. Gerlach organiseert zondagmiddag 11 juni 2017 een concert voor orgel en viool in de St. Gerlachuskerk in Houthem. Een zestal talentvolle violisten brengen vioolmuziek uit de Barok ten gehore, waarbij zij aan het orgel worden begeleid door Prof. Herbert GŲrtz.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 3 juni 2017, Markant juni 2017)

Ch‚teau l’Ermitage, ook bekend als villa de Kluis, gelegen langs de autosnelweg A79 in Houthem staat weer te koop. Het landgoed is eigendom van de Meerssense beleggingsfirma Provenance Financial Consultancy. Deze firma kocht het pand in 2016 voor € 700.000. De vraagprijs in 2017 is maar liefst € 2.900.000 en staat te koop bij Christie’s International Real Estate en het Rotterdamse makelaarskantoor Hulstkamp.
(bron: De Limburger, 13 juni 2017)

Afronding eerste stuk ‘Verbindings-as’ van Buitengoed Geul & Maas
In Houthem St. Gerlach is in januari 2017 gestart met de allereerste schakel van de Verbindings-as van Buitengoed Geul & Maas. Samen met de officiŽle opening van het paviljoen bij Ch‚teau St. Gerlach is ook het eerste deel van de Verbindings-as geopend. De openingshandeling vindt plaats door deputť Teunissen namens de provincie Limburg en wethouder Vankan namens de gemeente Valkenburg aan de Geul.
Specifiek gaat het om het gedeelte Sint Gerlach tussen de komgrens Strabeek en de Stationsweg. De totale projectkosten bedragen circa 1 miljoen euro.
Het creatieve brein van de Verbindings-as wordt gevormd door Bureau Heusschen-Copier uit Gulpen. Zij ontwerpen de profielen en detaillering van de weg, die van de achterzijde van station Maastricht tot aan Klooster Wittem loopt. Het wordt een fraaie Verbindings- as, die zodanig herkenbaar is dat het voor gebruikers en bezoekers duidelijk is dat zij in het Buitengoed Geul & Maas zijn. Het uiteindelijke beeld dat wordt gecreŽerd is dat, ongeacht of je nu in Valkenburg, Wijlrť, Meerssen of Maastricht bent, aan de hand van de straatklinkers, stoepranden, opritten, bestratingspatroon of beplantingskeuze je in deze ‘ruggengraad’ het Buitengoed kunt zien en ervaren. Daarbij is goed gekeken naar het maken van eenheid zonder onrecht te doen aan de verscheidenheid van sommige delen van de verbindings-as. Ook zorgt het nieuwe straatprofiel voor meer verkeersveiligheid van gebruikers en bewoners.
Specifiek voor het eerste deel is er ook aandacht besteed aan duurzaamheid door middel van de aanleg van een regenwaterriool. Dit nieuwe riool vormt een directe verbinding tussen het landelijke gebied met haar regenwaterbuffers en het natuurgebied Ingendael waar de Geul stroomt. Regenwater wordt nu niet meer geloosd op het rioolstelsel.
De Buitengoed Geul & Maas-gebiedsvisie is een samenwerkingsproject van de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul en de Provincie Limburg. De volgende ‘wervel’ die wordt opgepakt ligt in de gemeente Meerssen, ter hoogte van Rothem. Omdat de Verbindings-as zowel letterlijk als figuurlijk een belangrijk verbindend element is, wordt deze reconstructie financieel mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Buitengoed en de Provincie Limburg.
(bron: www.valkenburg.nl 14 juni 2017)

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en Professor mr. Pieter van Vollenhoven verrichten op woensdag 14 juni 2017 de officiŽle opening van het St. Gerlach Paviljoen en Kasteelhoeve in Houthem. Deze nieuwe vergader- en congreslocatie is onderdeel van landgoed Ch‚teau St. Gerlach, dat de heer Van Vollenhoven op 15 september 1997 opende.
De restauratie van de Kasteelhoeve en de bouw van het nieuwe paviljoen is een ontwerp van Francine Houben van het Delftse bureau Mecanoo architecten. Het paviljoen met de Franse benaming “Le Paviljon” biedt ruimte aan drie multifunctionele zalen, die afzonderlijk en gecombineerd kunnen worden gebruikt. In de Kasteelhoeve, een Rijksmonument uit 1668, zijn vergaderruimtes en een landgoedwinkel ondergebracht.
Als blijvende herinnering aan deze speciale gelegenheid heeft de Houthemse kunstenares Claudia Volders opdracht gekregen om portretten te maken van Johanna van Brabant en Philips de Stoute. Beide kunstwerken hangen in de Johanna van Brabantsalon.
De 14-eeuwse zilveren munt met beider wapens, die tijdens het archeologisch onderzoek op de plek van het paviljoen wordt gevonden, wordt ook in genoemde salon tentoongesteld.
Beeldhouwer Frans van Straaten heeft een bronzen Limburgs trekpaard ontworpen. Deze ‘Bella van St. Gerlach’ krijgt een centrale plaats bij de entree tussen de kasteelhoeve en het St. Gerlach Paviljoen.
Tijdens de officiŽle opening ontvangt Camille Oostwegel Senior uit handen van gouverneur Theo Bovens de Provinciale Erepenning. Gedeputeerde Staten van Limburg waarderen met deze penning de ‘belangrijke bijdragen aan het bevorderen van de economische-toeristische infrastructuur en het behoud van cultuurhistorisch en monumentaal erfgoed in Limburg’.
(bron: Oostwegel Collection, www.tvvalkenburg.tv 6 en 22 mei 2017, Wij Limburg Achtergrond 27 juni 2017)

ProRail, verantwoordelijk voor het spoorwegennet van Nederland, beheert, onderhoudt en vernieuwt het spoor en de stations, voert in de periode van vrijdag 16 juni 2017 vanaf 23.00 uur tot en met maandag 19 juni 2017, 06.00 uur werkzaamheden uit bij het station van Houthem. De perrons van station Houthem-Sint Gerlach worden zodanig aangepast dat zij op gelijke hoogte komen met de vloeren van de treinen en dat maakt het instappen weer gemakkelijker.
Tijdens de werkzaamheden rijden uiteraard geen treinen.
(bron: flyer ProRail voor omwonenden)

Zaterdag 17 juni 2017 verzorgen de kinderen van Basisschool Sint Gerlachus samen met de kinderen van Adelante een muziekuitvoering. Hiervoor is een aantal maanden geoefend, een lange voorbereidingstijd samen met de leerkrachten. Het is een kleurrijk en swingend geheel, de lach op de gezichten van de kinderen van Adelante zegt genoeg. Een middag die hopelijk snel weer een vervolg krijgt.
(bron: Markant Valkenburg aan de Geul, juli/augustus 2017)

In het weekend van 16, 17 en 18 juni 2017 organiseert Schutterij St. Martinus Houthem-St. Gerlach een compleet schuttersweekend op het landgoed Ch‚teau St. Gerlach, waarvoor zelfs een speciale feestkrant wordt uitgegeven.
Vrijdagavond begint het schuttersweekend met de Taptoe, waaraan zes gerenommeerde topkorpsen aan deelnemen. Zaterdagmiddag is het zestalschieten, waarbij teams worden gevormd door vrienden, collega’s, buurtgenoten, enz. Er wordt op de bŲlkes geschoten met een 18 kaliber zware buks.
De zondag staat in het teken van het 248ste bondsschuttersfeest van de Rooms Katholieke Zuid-Limburgse Schuttersbond (RKZLSB). Alle 16 collega-schutterijen van genoemde bond nemen deel aan de optocht en de wedstrijden. Daarnaast zijn ook nog een drietal gastverenigingen aanwezig. Vanwege de warmte wordt de optocht door Houthem ingekort.
De dag wordt afgesloten in de grote feesttent met niemand minder dan de band Wahnsinn.
(bron: www.schutterijhouthem.nl , Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 13 mei en 3 juni 2017,
Markant Valkenburg aan de Geul, mei en juni 2017)

Burgemeester en Wethouders van Valkenburg aan de Geul maken op grond van artikel 3.8 Wabo bekend dat zij de aanvraag voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen, waarop de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is voor de aanleg van een nieuw tennispark op de locatie Kromme Steeg ongenummerd te Valkenburg.
Datum ontvangst: 1 juni 2017 (OV 2017-000349 en DMS 099423019).Ingediende aanvragen omgevingsvergunningen liggen nog niet ter inzage.
(bron: www.valkenburg.nl week 24, 2017)

Zaterdag 24 juni 2017 wordt in het gebouw van de voormalige lagere school, Vroenhof 18 in Houthem, om 16.30 uur een concert verzorgd door blokfluitensemble Lunet. Er worden werken rond het thema maat-ritme uitgevoerd van onder meer SŲren Sieg, Fulvio Caldini, Geoffrey Winters en Eileen Silcocks.
(bron: flyer, Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 24 juni 2017)

Op zaterdag 24 juni 2017 organiseert JongHouthem een Kinderbingo als afsluiting van het schooljaar. Deze zal plaats vinden in dorpscentrum De Holle Eik. Alle kinderen, ouders, opa’s en oma’s en overige familieleden zijn van harte welkom.
(bron: http://wijhouthemsintgerlach.nl/kom-naar-kinderbingo-jonghouthem/ 21 juni 2017)

Zaterdagavond 24 juni 2017 verzorgt Orphťe Social Singing in hun repetitielokaal ’t Wit Paerd in Houthem een gezellig optreden. Dit optreden is het eerste van een aantal optredens dit jaar en wordt mede mogelijk gemaakt door het Elisabeth Strouvenfonds.
Het koor staat onder leiding van de 19-jarige Marjolein Jeurissen met muzikale begeleiding van Reinier Vermijs aan de piano en Jop Ostendorf op cajon.
(bron: Markant juni 2017)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier