Kroniek van de maand mei 2017

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandIn februari 2017 zijn in en rond de Geulhemmergroeve en de rotswoningen in Geulhem opnames gemaakt voor een nieuwe speelfilm ‘The Fox’, een politieke thriller van de Nederlandse regisseur Klaas van Eijkeren. Het is de bedoeling dat deze film in het najaar van 2017 uitkomt.
(bron: Markant Valkenburg aan de Geul, mei 2017)

Els Laheij-Diederen uit Houthem, lid van de Veldeke-commissie Volkscultuur, heeft voor het Veldeke jaarboek 2016 een verhaal in Valkenburgs dialect geschreven over poelen, pompen en puthuisjes. Een verhaal dat zich grotendeels beperkt tot Zuid-Limburg, omdat daar het ‘aanboren’ van drinkwaterbronnen in het algemeen een stuk ingewikkelder was dan in de rest van de provincie.
(bron: De Limburger, 1 mei 2017)

Dinsdag 2 mei 2017, rond 07.15 uur, is een 26-jarige man uit Meerssen om het leven gekomen, nadat hij met zijn auto tegen een boom was terechtkomen langs de autosnelweg A79 ter hoogte van Houthem. Dat schrijft de politie op haar website.
Volgens een getuige is de auto van de man bij het inhalen van een medeweggebruiker met de linker wielen in de middenberm terechtgekomen. Vermoedelijk heeft hij vervolgens tegenstuur gegeven, waarbij hij de macht over het stuur is verloren. Zijn auto belandt met de flank tegen een boom aan de rechterzijde van de snelweg.
(bron: Politie Limburg via Twitter, www.tvvalkenburg.tv 2 mei 2017, De Limburger, 3 mei 2017)

Een stuurfout is de oorzaak van een eenzijdig ongeluk in de nacht van 3 op 4 mei 2017 op de Geulhemmerberg in Geulhem. Een automobilist raakt door het gladde wegdek van de weg en komt op zijn kop tot stilstand op het terras van hotel Lamerichs. De bestuurder komt met de schrik vrij. Er is grote materiŽle schade.
(bron: www.tvvalkenburg.tv, 4 mei 2017)

Donderdagavond 4 mei 2017 hebben twee jongens brand gesticht in een caravan in Houthem. Volgens ooggetuigen zijn het jongens in de leeftijd van 11 en 12 jaar. Zij zijn fietsend weggereden richting Stevensweg. De brandstichting vindt plaats in een moestuin aan de Meerssenerweg. De caravan staat in de moestuin geparkeerd.
De politie en de brandweer zijn aanwezig geweest maar, omdat het onderzoek loopt, geven zij geen verdere informatie.
(bron: www.tvvalkenburg.tv, 5 en 6 mei 2017)

Vrijdagochtend 5 mei 2017 is de brandweer ter assistentie geroepen om een aangetroffen auto in de Geul uit het water te halen. De auto is bij de Bronsdaelweg/Geulweg in Geulhem in het water gevonden. Er is niemand in de auto aangetroffen.
De politiewoordvoerder spreekt van ‘gevonden delen van een auto’. Het is nog te vroeg om aan te geven wat hier aangetroffen is. De politie stelt een onderzoek in.
(bron: www.tvvalkenburg.tv, 5 mei 2017)

De Sjporttaofel, een programma van TV Valkenburg, staat bij judoclub Kano in Houthem. Het gesprek gaat over de jeugd en het wel en wee van de vereniging. De gasten zijn Esther Viervant Tukker, voorzitter, Tim Wezeman, bestuurslid en scheidsrechter en Jo Dolmans, hoofdtrainer.
De Sjporttaofel wordt gepresenteerd door Henk Sporken en Frits Feuler.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 5 mei 2017)

In de parochie van de Heilige Gerlachus in Houthem ontvangen zondag 7 mei 2017 drie kinderen van de basisschool hun eerste Heilige Communie. De drie meisjes Charlotte Doors, Roana Hessels en Indy Pinckers worden door Brassband Sint Gerlach en pastoor Burger afgehaald vanaf school.
(bron: www.tvvalkenburg.tv, 8 mei 2017)

Oostwegel Collection is in de periode 16 tot en met 18 mei 2017 aanwezig op ’s werelds grootste beurs voor Meetings, Incentives, Conferences en Events: IMEX 2017. De beurs wordt in Frankfurt gehouden.
(bron: Oostwegel Collection, nieuwsbrief 8 mei 2017)

Het Leger des Heils houdt een kledinginzameling. Kleding en schoenen kunnen op vrijdag 19 mei 2017 ingeleverd worden bij basisschool St. Gerlachus in Houthem. De geldelijke opbrengst komt ten goede aan de St. Gerlachusschool.
(bron: huis-aan-huis flyer)

Rond het voetbalveld van VV IASON aan de Kromme Steeg in Houthem wordt de laatste tijd vandalisme gepleegd door een kleine groep jongeren. Reeds enkele malen is de draad van het hekwerk rond het voetbalveld doorgeknipt. Daarnaast zijn bij de dug-out lege flessen cola, zakken chips, koekjes verpakkingen end dergelijke gevonden. Volgens mededeling uit de buurt WhatsApp Next Door lijkt dit om jongeren te gaan die dit als een soort hangplek gebruiken.
De politie raadt omwonenden aan om de jongeren aan te spreken op hun gedrag en te zeggen dat ze zich hier niet mogen bevinden. Het voetbalterrein is overdag afgesloten.
De vandalen hebben een deel van de publieksafrastering om het veld vanaf de dug-out tot aan de cornervlag vernield. Op maandag 15 mei 2017 zijn vier jongeren op heterdaad betrapt toen ze zich weer op het veld bevonden. Ze zijn aangesproken op hun gedrag, maar ontkennen alles.
Volgens de politie zal het snel gedaan zijn indien de jongeren in de gaten krijgen dat er door anderen ‘meegekeken’ wordt. “Dan zullen ze de plek op het voetbalveld snel niet leuk meer vinden en vertrekken”, aldus Roger Kusters van de politie.
(bron: De Limburger, 17 mei 2017, www.tvvalkenburg.tv, 17 mei 2017)

Sinds juni 2016 zijn er diverse vernielingen aangebracht aan de sportaccommodatie van tennisvereniging TC Geuldal (voorheen LTC IASON) en voetbalvereniging VV IASON. Er is zelfs een poging tot brandstichting gedaan. Van diverse daders zijn de namen bekend. “Er is veelvuldig contact met de plaatselijke politie”, zegt Frans Keulen van de gemeente Valkenburg aan de Geul die in deze zaak als mediator optreedt. “De daders krijgen via sociale media een laatste kans om zich te melden.
De verenigingen TC Geuldal en VV IASON die gebruik maken van het sportcomplex en de gemeente Valkenburg aan de Geul willen graag weten wie de veroorzakers zijn van deze vernielingen en brandstichting.
Keulen: “Er zal aangifte gedaan worden bij de politie waarbij getuigen worden opgeroepen. Laat het zover niet komen en voorkom ernstige strafvervolging. Daders meld je voor zaterdag 10 juni 2017. Daarna wordt het een politiezaak”.
(bron: www.tvvalkenburg.tv, 27 mei 2017, De Limburger, 2 juni 2017)

Burgemeester en Wethouders van Valkenburg aan de Geul maken op grond van artikel 3.8 Wabo bekend dat zij de volgende aanvraag voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen, waarop de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is: Voor het vervangen van een muur tussen keuken en woonkamer door een stalen balk op de locatie Goudenrood 49, 6301 JL Valkenburg.
Datum ontvangst: 7 mei 2017 (OV 2017-000265 en DMS 099421373)
(bron: www.valkenburg.nl week 20, 2017)

Burgemeester en Wethouders van Valkenburg aan de Geul maken bekend dat zij op grond van artikel 3.8 Wabo de volgende aanvraag voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen, waarop de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing is: Voor: het verbouwen van de schuur tot woonhuis op de locatie Sint Gerlach 20, 6301 JC Valkenburg.
Datum ontvangst: 4 mei 2017 (OV 2017-000267 en DMS 099421381)
(bron: www.valkenburg.nl week 20, 2017)

Kunstwerkt, een programma van TV Valkenburg, gaat in gesprek met een kunstenaar over zijn/haar werk. Presentatrice Viviane Pinckaers spreekt met Aida Blom uit Houthem. Zij wilde graag bloemschikken en ging om het vak te leren op latere leeftijd nog vier jaar tussen de jongeren in de schoolbanken zitten. Bloemen worden onder haar handen tot leven gewekt. Zij hoopt binnenkort alle bloemversieringen te mogen verzorgen van kerk en kasteel Chateau St. Gerlach in Houthem.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 20 en 25 mei 2017)

Het in maart 2017 geplante boompje en de ernaast geplaatste bank op het nieuwe voetpad in Houthem tussen de Onderstestraat en de Kromme Steeg zijn weer weggehaald. Peter Lahaye van het Houthemse kernoverleg laat desgevraagd weten dat de eigenaar van de paarden die in het naburige weiland grazen, bezwaar heeft gemaakt tegen de boom en de bank. Hij is bang dat achtergelaten zwerfafval in het weiland terecht komt en de paarden ervan zullen eten.
Lahaye heeft direct actie ondernomen. Hij zegt niet in een welles- nietes-spelletje terecht te willen komen. “Dat heeft geen zin”, aldus Lahaye. “De boom zal na het bloeiseizoen herplant worden. En de bank komt op een wat verderop gelegen plek langs het voetpad te staan”. De kinderen van de basisschool St. Gerlach zijn hierover ingelicht. Zij hebben in het vroege voorjaar de boom geplant.
“De jeugd wordt bij de herplant er weer bij betrokken”, belooft Peter Lahaye.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 25 mei 2017)

Burgemeester en wethouders van gemeente Valkenburg aan de Geul maken op grond van artikel 3.9 Wabo bekend dat zij de omgevingsvergunning hebben verleend voor het vervangen van een muur tussen keuken en woonkamer door een stalen balk op de locatie, kadastraal bekend gemeente HHM00, sectie A, nr. 2793, plaatselijk bekend Goudenrood 49, 6301 JL Valkenburg.
Ontvangst 7 mei 2017. Datum besluit 22 mei 2017 (DMS 099421373 en OV 2017-000265, verzonden 22 mei 2017)
(bron: www.valkenburg.nl week 22, 2017)

Er zijn signalen dat peuterspeelzaal de Pluizerd komend schooljaar (2017-2018)een dagdeel minder gaat verzorgen, alleen nog op de woensdag- en vrijdagochtend open is van 8.30 – 12.00 uur. Wanneer er niet uiterlijk komend najaar (2017) minimaal 6-8 peuters op deze ochtenden ingeschreven staan, gaat de Pluizerd per 1 januari 2018 gesloten worden.
De aanwezigheid van een goed bezochte peuterspeelzaal is tevens van belang voor een “ongestoorde” instandhouding van de basisschool. Met het bestuur van Innovo (die de basisschool onder haar hoede heeft) zijn daar heldere afspraken over gemaakt. Er zijn in beginsel voldoende kinderen (0-4 jaar) in onze dorpsgemeenschap om de basisschool de komende jaren gezond te exploiteren. Dat zal Innovo dan ook blijven doen, mits die kinderen ook daadwerkelijk in voldoende mate de school gaan bezoeken.
Een belangrijke indicatie daarvoor is het bezoek aan de peuterspeelzaal.
Ouders van peuters worden dan ook opgeroepen om hun kroost tijdig aan te melden bij de peuterspeelzaal.
(bron: http://wijhouthemsintgerlach.nl/peuterspeelzaal-de-pluizerd/ 29 mei 2017)

In Wij Limburg Achtergrond ( een commerciŽle bijlage bij De Limburger)is een paginagroot artikel opgenomen over Camille Oostwegel senior en junior. Zij geven bijna twee jaar samen leiding aan Oostwegel Collection. In dit dubbelinterview wordt duidelijk gemaakt dat er meer overeenkomsten dan verschillen tussen beiden bestaan.
(bron: De Limburger, 30 mei 2017)

 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier