Kroniek van de maand april 2017

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maand“De nieuwe entree van landgoed Sint Gerlach verenigt oud met nieuw. Een geslaagd ontwerp van toparchitecte Francine Houben. De hoeve zelf is drie eeuwen oud, het paviljoen dat erachter ligt gloednieuw. En toch passen de twee gebouwen bij elkaar of ze door één architect ontworpen zijn. Zoals zij op hun beurt ook weer perfect harmoniëren met de andere gebouwen op landgoed Sint-Gerlach”, aldus Camille Oostwegel Sr.
(bron: De Limburger, 5 april 2017)

In de Beekstraat in Broekhem en op een particulier terrein in Berg en Terblijt zijn circa honderd kapotgesneden autobanden aangetroffen.
De gemeente is op zoek naar mensen die eventueel iets hebben gezien, zodat de veroorzakers van deze vervuiling aangepakt kan worden.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 6 april 2017)

De werkgroep Groen-Natuur gaat op zaterdag 8 april 2017 enkele wilgen snoeien in het weiland van familie Engelbert aan de Kromme Steeg in Houthem en vraagt nog enkele hulpvaardige extra handen die het werk lichter zullen maken.
(bron: www.wijhouthemsintgerlach.nl, 5 april 2017)

Kunst Kring Houthem organiseert zondag 9 april 2017 in dorpscentrum De Holle Eik in Houthem een tentoonstelling, waarbij diverse kunstvormen te bezichtigen zijn, zoals verschillende schildertechnieken, houtbewerking, fotografie, edelsmeden, poppencreaties, beeldhouwen, quilten en sieraden.
(bron: Markant Valkenburg aan de Geul, april 2017, www.tvvalkenburg.tv 4 april 2017)

Burgemeester en Wethouders van Valkenburg aan de Geul maken op grond van artikel 3.8 Wabo bekend dat zij een aanvraag voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen, waarop de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, voor het uitbreiden van de woning op de locatie Vroenhof 55, 6301 KE Valkenburg
Datum ontvangst: 23 maart 2017 (OV 2017-000182 en DMS 099418206)
(bron: www.valkenburg.nl , week 15, 2017)

Burgemeester en wethouders van Valkenburg aan de Geul maken op grond van artikel 3.9 Wabo bekend dat zij de volgende omgevingsvergunning hebben verleend:
Voor het uitbreiden van de gebruiksmogelijkheden van een ruimte binnen de Geulhemermolen door middel van de plaatsing van een elektrische stookketel ter demonstratie en bezichtiging van het ambachtelijk stookproces en ondersteunde verkoop van producten van de stokerij tijdens openingstijden van de demonstratie- en stookruimte
Locatie: kadastraal bekend gemeente BER01, sectie A, nr. 3786, plaatselijk bekend Geulhemmerweg 49, 6325 PJ Berg en Terblijt. Ontvangst: 20 februari 2017. Datum besluit: 12 april 2017 (DMS 099415912 en OV 2017-000111, verzonden 12 april 2017)
en
Voor het aanleggen van een inrit op de locatie, kadastraal bekend gemeente VKB01, sectie S, nr. 461, plaatselijk bekend Stevensweg ongenummerd te Valkenburg.
Ontvangst: 6 april 2017. Datum besluit: 12 april 2017 (DMS 099418559 en OV 2017-000211, verzonden 12 april 2017)
(bron: www.valkenburg.nl , week 16, 2017)

Op Palmzondag, 9 april 2017, opent monseigneur De Jong in het Heiligdom van St. Gerlach de expositie “Woorden en daden van Jezus, 33 highlights”. De expositie van de 33 grote olieverf- schilderingen van de Pools-Duitse kunstenaar Josef Jan Michnia brengt 33 belangrijke momenten uit het leven van Jezus in beeld. Voor deze tentoonstelling worden ook alle leerlingen voor primair en voortgezet onderwijs in het bisdom Roermond uitgenodigd.
Naast deze expositie worden in de schatkamer diverse religieuze voorwerpen tentoongesteld.
Beide exposities zijn tot 15 november 2017 te bezoeken.
(bron: www.st-gerlach.info , Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 1 en 22 april 2017, Markant Valkenburg, april 2017, www.tvvalkenburg.tv 2 april 2017)

Een mooie luchtfoto in De Limburger van de werkzaamheden van de wegenbouwers aan de provinciale weg in Sint Gerlach. Op woensdag 12 april 2017 wordt er nog volop geasfalteerd. De weg moet op tijd klaar zijn, want op zaterdag 15 april 2017 passeren 15.000 wielrenners Houthem-St. Gerlach tijdens de toerversie van de Amstel Gold Race.
(bron: De Limburger, 13 april 2017)

Op paaszaterdag, 15 april 2017 wordt de tourversie van de Amstel Gold Rade verreden. Tentenbouwers, hoteliers, muzikanten en fietsenmakers, op en rond het parcours van de Amstel Gold Race wordt hard gewerkt om van de 52e editie een succes te maken. Een van die harde werkers is Emile Peerenbooms (80) van het Belgisch Rijwielhuis in Houthem. “De winkel gaat twee dagen om half zeven ’s morgens open en om kwart voor zeven staat al de eerste wielertoerist voor de deur met pech. Dat gaat elk jaar zo. Aan de lopende band melden zich toerfietsers met versleten remblokjes, platte banden, defecte fietskettingen, een gebroken as of ander malheur”, aldus Peerenbooms.
(bron: De Limburger, 15 april 2017)

Donderdag 20 april 2017 gaan schakers en begeleiders van “Adelante Schaakt” vanuit Houthem naar Boedapest in Hongarije om deel te nemen aan Euro-Chess 2017.
Dit toernooi wordt georganiseerd door het National Institute for the Blind in Budapest.
De deelnemers komen uit zeven verschillende Europese landen. Gedurende het toernooi wordt er niet alleen geschaakt. Er zijn ook diverse interculturele activiteiten.
Er zijn twee excursies gepland: naar de stad Boedapest en naar National Park Ópusztaszer Hongarije, ten zuiden van Boedapest. Ook Anne Haast, een van de ‘Chessqueens’ en Nederlands kampioene schaken, neemt deel aan dit toernooi als begeleidster van de schakers van “Adelante Schaakt”.
Op zondag 30 april 2017 zijn de deelnemers weer terug in Nederland en worden afgehaald in het Adelante College te Houthem.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 18 april 2017)

Op 18 april 2017 in Voerendaal en op 21 april 2017l (de stichtingsdag van Rome, de Citta Aeterna), op het landgoed van Château Sint Gerlach in Houthem worden twee Via Belgica zit- en infomeubelen onthuld. Beide zitmeubels zijn onderdeel van een lange reeks infopunten aan de Via Belgica, bedoeld om bezoekers en bewoners op toegankelijke wijze kennis te laten maken met het Romeinse verleden in Zuid-Limburg.
De Provincie Limburg, Parkstad Limburg en de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Voerendaal, Heerlen, Landgraaf en Simpelveld willen samen de waarde van deze historie – het fundament voor onze westerse cultuur – beter zichtbaar én beleefbaar maken. “De zitmeubels op landgoed Sint Gerlach zijn onderdeel van een groter programma dat hiervoor speciaal is opgesteld,” aldus Toos Hofstede, provinciaal projectleider van de Via Belgica. Vergelijkbare zitmeubels zijn geplaatst in Meerssen en op de Goudsberg in Valkenburg.
“Het zichtbaar en beleefbaar maken van de Via Belgica, met nog heel veel geheimen, wordt zowel door archeologen als uit oogpunt van toerisme opgepakt,” aldus Camille Oostwegel, directeur/eigenaar van Château Sint Gerlach. “Niet alleen het verleden, maar ook over kansen en mogelijkheden die deze Romeinse weg ons vandaag en morgen biedt. Ondernemers in Zuid-Limburg die de Via Belgica een warm hart toedragen en daar een rol voor zichzelf in zien, worden gestimuleerd om een bijdrage te leveren aan het doorvertellen van dit interessante verhaal.” Als voorbeeld haalt Oostwegel de grote Romeinse tuin bij Villa de Proosdij in Klimmen aan.
De uitstraling van het heringerichte landgoed Sint Gerlach levert een schitterende bijdrage. Het culturele erfgoed zit nog grotendeels onder de grond. “Vanuit het hart van dit landgoed loopt die weg naar het Ronde Bos, boven op de heuvel bij boerderij Schaepkens,” verduidelijkt Oostwegel in zijn toespraak. “Je waant je hier in klein Toscane! Op de plek waar we nu staan, stond, omgeven door vier prachtige lindebomen, vroeger een prachtige Romeinse zuil. Ruim vijftig jaar geleden al eens beschreven in het weekblad ‘Land van Valkenburg’ (17 mei 1963, met dank aan Fons Heijnens). Ooit zullen we de gehele Via Belgica terugvinden!” is de stellige overtuiging van Oostwegel.
Ook wethouder Remy Meijers was in zijn nopjes met de aanwinst in het grote park. “Een stukje cultuur en toeristisch product zijn vandaag toegevoegd. Op de zitbank kunnen bezoekers informatie vinden op een grote kaart.”
Inwoners krijgen op deze manier meer inzicht in het gebied waar ze wonen, zeker met die rijke historie. Het aanbieden van belevingsroutes, fiets- en wandelroutes onder de vlag van Via Belgica geeft Zuid-Limburg nog meer aantrekkingskracht. Samen steken Provincie en gemeenten drie ton in het project.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 21 april 2017)

Twee jaar na het besluit van Kinder Vakantiewerk Houthem (KVH) om te stoppen met het organiseren van de festiviteiten rondom Koningsdag, is er een nieuw oranjecomité ontstaan en dat organiseert op 27 april 2017 weer een dag vol activiteiten voor het hele gezin in de Sint Gerlachstraat in Houthem. Fiets- en rolstoeloptocht, springkussens, Oudhollandse spelen, tombola en een vrijmarkt staan op het programma evenals de huldiging van de personen die een Koninklijke Onderscheiding hebben ontvangen.
De kartrekkers van het nieuwe oranjecomité zijn René Curfs, Monique Geelen en Rosalie Harings. Zij worden bijgestaan door een aantal enthousiaste vrijwilligers.
(bron: flyer, www.wijhouthemsintgerlach.nl 7 april 2017, Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 22 april 2017, www.tvvalkenburg.tv 24 april 2017)

De dames en heren van Zangvereniging Orphée uit Houthem hebben een nieuwe dirigent: Levon Leonard (39). Hij volgt Piet Bours (dirigent tussen 1977 en 2017) op. Leonard is ook al jaren dirigent van dameskoor Belcanto Resonance en begeleider van Mannenkoor Walram. Daarnaast is hij onder meer docent aan het conservatorium in Maastricht en componeert hij klassieke en hedendaagse muziek voor piano, band, koor en orkest.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 5 april 2017, Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 22 april 2017)

Ook de Houthemse zanggroep voor jongeren, Orphée Social Singing heeft een nieuwe dirigente: Marjolein Jeurissen (19). Marjolein is studente aan het conservatorium te Maastricht.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 22 april 2017)

Vrijdag 21 april 2017 proberen vier jeugdigen uit Houthem de voormalige kleedaccommodatie en kantine van tennisvereniging LTC IASON op het sportcomplex aan de Kromme Steeg in brand te steken. Een oplettende inwoner waarschuwt brandweer en politie. De daders worden betrapt en zullen zich voor de politie moeten verantwoorden. Eerder hebben jeugdigen grote schade aangericht aan de genoemde accommodatie. De tennisvereniging, samen met gemeente Valkenburg aan de Geul en politie, zullen met de daders en de ouders overleg voeren. Het bestuur van de TC Geuldal (fusie van LTC IASON en TC Munster) dat druk bezig is met de voorbereiding voor de nieuwe accommodatie vindt het onacceptabel dat jeugd wellicht uit verveling vernielingen aanbrengt. De schade wordt verhaald op de ouders.
(bron: Ger Sleijpen, 25 april 2017)

In Houthem ontvangen liefst drie personen een Koninklijke Onderscheiding.
De heer Math Hul (77) is sinds 2007 secretaris van de Bond van Oud Stoottroepers en Stoottroepers (BOSS) Kring Limburg. De bestuursleden van BOSS onderhouden nauwe contacten met het Regiment, zetten zich in voor het eerbetoon en de herdenking van alle gevallenen en behartigen de belangen van leden van de vereniging. Daarnaast organiseert Math Hul herdenkingen en draagt hij de standaard van het Regiment bij begrafenissen. Verder regelt hij alle administratieve zaken richting het landelijk hoofdbestuur van de BOSS. In de periode van 1978 tot 2004 was hij secretaris, penningmeester en organisator bij de Historical Militairy Car Club Old Hickory. Dit is een vereniging van mensen die oude legervoertuigen bezitten. Ook was hij betrokken bij de feestelijkheden in Zuid-Limburg rond meerdere herdenkingen ter gelegenheid van het bezoek van de veteranen van de Amerikaanse Old Hickory divisie. Vanaf 1996 is de heer Hul manusje van alles bij de stichting vakantiewerk in Houthem.
De heer Jos Lodewick (67) is vanaf 1993 voorzitter van de Heemkundevereniging Houthem Sint Gerlach (350 leden). Daarnaast is hij sinds 1996 actief voor het samenwerkend Kerkbestuur van de Gerlachus kerk in Houthem-St. Gerlach, sinds 2010 als secretaris. De heer Lodewick was van 1998 tot 2010 secretaris van de Stichting Dorpscentrum De Holle Eik. Deze stichting is eigenaar van en beheert het gemeenschapshuis in Houthem. Hij gaf sturing aan de realisatie van de nieuwbouw van het gemeenschapshuis. Kortom, Jos Lodewick is al sinds tientallen jaren op een stimulerende en motiverende manier actief voor de samenleving in Houthem-St. Gerlach.
De heer Raymond Lodewick (63) is sinds 1979 maatschappelijk actief voor de parochie H. Gerlachus. Hij was lid van het kerkbestuur, lid van de adviesraad en collectant. Raymond was van 1992 tot 2005 voorzitter van de Ouderraad van de basisschool Gerlachus. Daarnaast is hij al ruim zeventien jaar voorzitter van de Dorpsraad Wij Houthem. Onder zijn leiding is een scala aan initiatieven en projecten ontwikkeld en uitgevoerd. Onder meer een verbetering van het woon- en leefklimaat in het dorp en de infrastructuur, toename van economische, sociale en culturele activiteiten en een beter communicatie tussen en voor de dorpsbewoners. Typerend voor Raymond Lodewick is zijn stuurmanskunst, nauwkeurigheid, kennis, inzicht en geduld.
(Bron: www.valkenburg.nl 26 april 2017, De Limburger, 27 april 2017, www.tvvalkenburg.tv 26 april 2017)

In de Tweede Wereldoorlog komen veel Joodse kinderen, vaak gescheiden van hun ouders, naar Limburg. Over hen gaat de expo ‘Joodse onderduikkinderen in Limburg’ in museum Land van Valkenburg. De kinderen van toen vertellen over hun onderduiktijd hier. Een van die kinderen is Ria Gerritsen (schuilnaam van destijds Mary de Goede, nu Mary de Goede-van Gelder) die onderdak vindt bij ‘onderduikmoeder’ ‘Mam’ Mulleneers in Houthem.
(bron: L-Magazine bij De Limburger, 29 en 30 april 2017)

Voormalig onderwijzeres en thans nog Veldeke Valkenburg bestuurslid Els Diederen, woonachtig in Houthem, heeft zaterdagavond de Zilveren Meibok 2017 ontvangen.
Els Diederen zet zich al decennia lang in voor het Valkenburgse dialect. Zij is de drijvende kracht achter de dialectmis van Veldeke. Diederen schrijft wekelijks een dialectcolumn in 1Valkenburg.
De Zilveren Meibok wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die zich heeft ingezet voor de cultuur in de gemeente Valkenburg aan de Geul.
De Meibok blijft ‘in de familie’. Els Diederen volgt haar neef Jacques Diederen op die vorig jaar het zilveren kleinood ontving.
(bron: www.tvvalkenburg.tv, 30 april 2017)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier