Kroniek van de maand mei 2016

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandZondag 1 mei 2016 ontvangen vier kinderen van Basisschool St. Gerlachus de eerste heilige Communie in de kerk van St. Gerlachus. De vier kinderen zijn Dries Ruiter, Finn Pijls, Juul Curfs en Myra Coenjaerts. Aan de heilige mis werken onder meer Brassband St. Gerlach en de Orphťe Social Singing mee.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 23 april 2016)

Maandag 2 mei 2016 is Orphťe Social Singing in Hilversum voor studio-opnames.
(bron: https://www.facebook.com/orpheesocialsinging/ 6 mei 2016)

De heilige Gerlachus en de heilige Pater Karel zijn op dezelfde datum gestorven: 5 januari. Beiden worden in het bisdom Limburg op dezelfde dag gevierd. Pater Karel is een “man van barmhartigheid”: als biechtvader voor velen, als priester die zieken gezegend heeft en nabij is geweest en velen heeft genezen; als portier van het klooster voor degenen die aanklopten voor hulp. Het wonder dat op zijn voorspraak is geschied en erkend is geworden en waarop hij is zalig verklaard, betreft een vrouw uit Valkenburg. In dit jaar van Barmhartigheid wordt op zaterdag 7 mei 2016 een fietsbedevaart gehouden naar de geboorteplaats van Pater Karel: Munstergeleen, waarbij het reliek van St. Gerlachus wordt meegenomen.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 2 en 23 april 2016)

Als vervolg op de iconenexpositie in april 2016 vindt in de periode 7 mei – 19 november 2016 in het Heiligdom van Sint Gerlach een uitgebreide expositie plaats over het thema barmhartigheid. Aan de hand van de zeven werken van barmhartigheid wordt in de kerk en in de schatkamer in beeld gebracht hoe in de loop der tijden tegen barmhartigheid werd aangekeken. Daarnaast wordt de aandacht gevestigd op hoe in onze tijd barmhartigheid beoefend wordt. De expositie is op 6 mei 2016 geopend door monseigneur Storcken.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 23 april en 14 mei 2016)

Op zaterdag 7 en zondag 8 mei 2016 vindt aan de Sint Gerlachstraat 15 in Houthem de opening plaats van de showroom van KasjhŤ interieur en decoratie op het gebied van landelijk, brocante, vintage, retro en industrial. Je vindt KasjhŤ niet alleen op www.kasjhe.nl , maar ook op bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Instagram.
(bron: flyer)

Burgemeester en Wethouders van Valkenburg aan de Geul maken op grond van artikel 3.8 Wabo bekend dat zij de aanvraag voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen, waarop de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, voor het aanleggen van een in- en uitrit op de locatie Sint Gerlachstraat 1, 6301 JN Valkenburg.
Datum ontvangst: 28 april 2016 (OV 2016-258 en DMS 09945689)
(bron: www.valkenburg.nl week 19, 2016)

Volgens de in Strabeek woonachtige revalidatietherapeute Josť Packbier kunnen mensen met maculadegeneratie (MD) met de juiste hulpmiddelen en professionele adviezen vaak (redelijk) goed functioneren en zelfstandig opereren. Packbier gaat bij cliŽnten thuis langs om te kijken hoe dit het beste lukt. Zij werkt voor het expertisecentrum voor slechtzienden en blinden Koninklijke Visio in Sittard. In een uitgebreid artikel geeft zij aan dat veel mensen met MD veel meer kunnen dan zij denken, zij moeten het alleen ontdekken.
(bron: Dagblad De Limburger, 11 mei 2016)

Ter verduidelijking: Maculadegeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de macula lutea, of gele vlek. Het centrale deel van netvlies (de macula) zorgt voor het waarnemen van kleine details. Zoals in een fototoestel de film of sensor de lichtgevoelige laag is, zo is het netvlies de lichtgevoelige laag van het oog. Vaak wordt maculadegeneratie 'slijtage' van het netvlies genoemd.

Volgens wethouder Carlo Vankan (AB) van de gemeente Valkenburg aan de Geul is het heel goed mogelijk dat de start van de werkzaamheden aan de provinciale weg door Houthem-St. Gerlach wordt uitgesteld. De oorzaak ligt in de zeer uiteenlopende ingediende verzoeken van bewoners tijdens de informatiemiddag/avond over de plannen.
Vankan: “De infobijeenkomst is druk bezocht. Alle uitkomsten worden goed afgewogen. Het zijn geen zienswijzen. Opvallend is dat deze wensen redelijk uit elkaar liggen waardoor een compromis een slappe uitkomst brengt. Het college zal daarom zelf een keuze moeten maken. Daarna komt er een definitief plan”.
Vankan zei niet te weten of de fietsersbond/Veilig Verkeer Nederland haar licht heeft laten schijnen over het aanbrengen van een zebrapad in een 30km zone maar staat hier zeker positief tegenover. De riolering wordt niet vervangen.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 13 mei 2016)

Op Pinksterzondag, 15 mei 2016, trekt de jaarlijkse sacramentsprocessie weer door Houthem. De route gaat dit jaar naar het Goudenrood en wel vanuit de kerk via Onderstestraat, St. Gerlachstraat, Stationsweg, van Caldenborghsweg, Goudenrood, Wethouder Heijnensstraat, Vauwerstraat, Sint Gerlach en weer via de Onderstestraat terug naar de kerk. De van Caldenborghsweg is weer traditioneel versierd met prachtige zandlopers en in de overige straten op het Goudenrood liggen prachtige bloemencreaties.
(bron: eigen waarneming en Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 23 april en 14 mei 2016)

Op Pinkstermaandag 16 mei 2016 organiseert Schutterij Sint Martinus Houthem op de schuttersweide bij Ch‚teau St. Gerlach weer het zestalschieten met de zware buks op de welbekende bŲlkes. Liefst elf zestallen strijden om het Kampioenschap van Houthem.
(bron: http://www.schutterijhouthem.nl/2016/05/16/houthems-zestalschieten-2016-groot-succes/ 16 mei 2016)

Wethouder Jan Vermeer van de gemeente Valkenburg aan de Geul gaat een nieuw parkeerbehoefte-onderzoek in Houthem doen. Het eerder uitgevoerde onderzoek is, volgens bewoners, niet representatief voor de drukte in de Stationsweg en de Van Caldenborghsweg. Het werd uitgevoerd in een stille periode in maart 2016 voor beide straten. Onlangs heeft Vermeer opdracht voor het hernieuwde onderzoek gegeven. Het onderzoek zal in de zomer 2016 worden uitgevoerd.
De Stationsweg en Van Caldenborghsweg worden gerenoveerd in het kader van het Buitengoed Geul en Maas. Door bewoners en ondernemers in beide straten wordt gevreesd dat er na deze herinrichting het aantal parkeerplaatsen gereduceerd wordt naar vijf stuks, waardoor de parkeerdruk wordt verhoogd.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 17 mei 2016)

Op onverklaarbare wijze raakt woensdagmorgen, 18 mei 2016, een 73-jarige bestuurder uit Bunde in Vroenhof nabij de huisnummers 35 en 37 van de weg en ramt een penant van een hekwerk. Deze penant beschadigt weer een in een inrit geparkeerde auto. De bestuurder wordt met onbekende verwondingen met de ambulance afgevoerd.
(bron: Julien Becker)

TweeŽntwintig vormelingen uit Broekhem, Houthem en Berg ontvangen op vrijdag 20 mei 2016 in de kerk van Broekhem het heilig Vormsel uit handen van vicaris Storcken.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 14 mei 2016)

Burgemeester & Wethouders van Valkenburg aan de Geul maken op grond van artikel 3.8 Wabo bekend dat zij de aanvraag voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen, waarop de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, voor het installeren van een gesloten bodemenergiesysteem op de locatie Sint Gerlach 17, 6301 JA Valkenburg (landgoed Corneli)
Datum ontvangst: 29 april 2016 (OV 2016-260 en DMS 09945719)
(bron: www.valkenburg.nl week 20, 2016)

In de uitzending van het tv-programma KunsTwerkT van eind mei 2016 besteedt TV Valkenburg aandacht aan de heemkunde. Jos Lodewick, voorzitter van de Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach spreekt met Viviane Pinckaers over de vele uren die de leden besteden aan het bijhouden van de geschiedenis van hun dorp.
De opname van dit interview vond plaats op 23 april 2016 op de Haeselderhof in Valkenburg aan de Geul en duurde ongeveer 30 minuten, dit resulteert in een uitzending van 5 minuten in genoemd programma.
(bron: Jos Lodewick, www.tvvalkenburg.tv 26 mei 2016)

Vrijdagavond, 27 mei 2016, is het rond 20.00 uur weer raak op de doorgaande weg in Houthem, nu in St. Gerlach nabij huisnummer 1. Een automobilist ziet bij het wegrijden een auto over het hoofd en wordt daarbij vol in de flank geraakt door een Mercedes. Beide auto's worden zwaar beschadigd en zijn waarschijnlijk total loss. De bestuurster van de Mercedes wordt met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. De bestuurders van beide auto's zijn inwoners van Houthem.
(bron: Harry Becker, eigen waarneming)

De Stichting Kerkconcerten Houthem St. Gerlach organiseert op zondagmiddag 29 mei 2016 in de Houthemse parochiekerk een concert waarin de viool centraal staat. Zes jonge talentvolle violisten, die allen aan de Hochschule fŁr Musik und Tanz KŲln, afdeling Aachen, studeren, brengen vioolsonates uit de barok ten gehore.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 14 mei 2016)

Op zondagmiddag 29 mei 2016 vindt de opening plaats van het Jan Hanlo PoŽziepad (29 mei is de geboortedag van Jan Hanlo). Het literaire programma speelt zich af op het bordes van Ch‚teau St.-Gerlach. Camille Oostwegel Sr. verhaalt over zijn ontmoeting met Jan Hanlo, toonkunstenaar Tom America uit Heerlen draagt drie klankdichten voor van gedichten van Jan Hanlo en dichter Manuel Kneepkens draagt twee gedichten voor over Hanlo. Dit literaire programma wordt overigens mogelijk gemaakt door subsidie van Letterkundig Centrum Limburg en Camille Oostwegel Sr.
Initiatiefnemer van het Jan Hanlo PoŽziepad is de stichting Dichter in Beeld. Het project is mede mogelijk gemaakt door de gulle bijdragen van De Kunst en Cultuurraad Valkenburg aan de Geul, Stichting dr. P. G.J.M. Janssens, Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach, Het Edmund Brand Cultuurfonds Valkenburg, Stichting Elisabeth Strouven, Stichting Monumentaal Erfgoed Limburg (C.L.J.M. Oostwegel) en Letterkundig Centrum Limburg en Huis voor de Kunsten Limburg.
(bron: Stichting Dichter in Beeld, www.dichterinbeeld.nl)

In Limburg Onderneemt is een paginagroot artikel gepubliceerd over de in Houthem geboren Claudia Troilo (1966). Als afgestudeerd bedrijfskundige werkte zij onder meer een aantal jaren bij het Starterscentrum Zuid-Limburg en vervolgens als docent Ondernemerschap Zuyd Hogeschool. Prima banen, volgens Troilo, maar een eigen bedrijf bleef door haar hoofd spoken. Begin 2014 tekent zij samen met haar man het contract als nieuwe franchisenemer van de vestiging van Simon Lťvelt in Maastricht (een speciaalzaak in thee en koffie). Daarnaast bestiert Troilo samen met een compagnon een succesvol coaching bureau.
(bron: De Limburger, 31 mei 2016)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier