Kroniek van de maand juni 2016

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandIn het weekend van 3, 4 en 5 juni 2016 organiseert voetbalvereniging IASON op de sportvelden aan de Kromme Steeg voor de 32e keer het miniveldvoetbaltoernooi voor diverse categorieŽn voetballers, namelijk Heren zaal/veldvoetbal, Heren recreatie, Dames voetbal en Heren veteranen.
(bron: www.vviason.nl )

Zaterdag 4 juni 2016 komen circa 170 afstammelingen van het echtpaar Geuskens naar Houthem. Guido Notermans, thans wonend in Hamburg en lid van Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach, heeft een programma gemaakt, waarbij men kan kiezen uit een puzzeltocht langs de highlights van Houthem, een bezoek aan de Geulhemmergrot, een rondleiding door het Heiligdom St. Gerlach en zelfs een “Geuzenquiz”. In Dorpscentrum De Holle Eik is een genealogische muur van gigantische foto’s ingericht en familieschema’s. Uiteraard worden er heel wat nieuwtjes uitgewisseld maar natuurlijk ook oude koeien uit de sloot gehaald.
Het avondprogramma begint met een borrel, gevolgd door het maken van een familiefoto, een maaltijd en de rest van de avond: praten, zingen en dansen en muziek.
(bron: Rinus Suijkerbuijk)

Zondagmiddag, 5 juni 2016 vindt de officiŽle opening van de uitbreiding van Dorpscentrum De Holle Eik, de Hoeskamer, plaats door wethouder Remy Meijers van de gemeente Valkenburg aan de Geul, waarna Pastoor Burger de inzegening voor zijn rekening neemt. De opening wordt bijgewoond door een groot aantal verenigingen en afvaardigingen van verenigingen, die allemaal op de een of andere manier een relatie hebben met de Holle Eik. Na de receptie vindt er een gezellig samenzijn plaats in en buiten de Hoeskamer onder het genot van een hapje en een drankje en bij muziek van de muziekband Traaj Oud.
De Hoeskamer is een multifunctionele ruimte met keuken, TV zithoek, invalidentoilet, berging en multimedia mogelijkheden voor WMO activiteiten, zoals opvang ouderen, gehandicapten en jongeren onder begeleiding van vrijwilligers.
(bron: Stichting Dorpscentrum De Holle Eik)

Zondag 5 juni 2016 vindt er bij Hotel de Herberg NUL 43 in Vroenhof een brocante markt plaats.
(bron: http://wijhouthemsintgerlach.nl/brocante-markt/)

Vandaag begint de toekomst. Dat is de titel van een documentaire over Louis-Marie Grignion de Montfort en zijn volgelingen, die in 1881 als vluchtelingen in Schimmert neerstreken. Momenteel hebben de Montfortanen hun hoofdzetel in het klooster aan de Vroenhof in Houthem. De documentaire is gemaakt in het kader van de herdenking dat Montfort 300 jaar geleden is gestorven.
De film is te zien bij televisieomroep L1 op zaterdag 4 en zondag 5 juni 2016.
(bron: http://wijhouthemsintgerlach.nl/vandaag-begint-toekomst/)

De organisatie VluchtelingenWerk Nederland en de stichting "Euro-Chess Foundation" uit Valkenburg ontvangen dit jaar de Prijs van de Europese Burger. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend door het Europees Parlement aan maximaal 50 personen en organisaties in de EU die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het vlak van Europese samenwerking.
De organisaties worden genomineerd door de Nederlandse leden van het Europees Parlement Annie Schreijer-Pierik (VluchtingelingenWerk) en Jeroen Lenaers (Euro-Chess). De jury, bestaande uit leden van het Europees Parlement, prijst Euro-Chess om haar aandacht voor diversiteit en het bijeenbrengen van jongeren met en zonder een beperking. Drijvende kracht achter Euro-Chess is de in Houthem woonachtige oprichter en voorzitter Pierre Keune. Hij neemt deze prijs namens Euro-Chess op 27 juni 2016 uit handen van Jeroen Lenaers en burgemeester Martin Eurlings van Valkenburg aan de Geul in ontvangst in het Adelante College in Houthem.
Vervolgens ontmoeten de prijswinnaars uit heel Europa elkaar op 12 en 13 oktober 2016 in Brussel.
De stichting "Euro-Chess Foundation" (ECF) organiseert in samenwerking met Adelante kinderrevalidatie, speciaal onderwijs & wonen jongerenuitwisselingen in Valkenburg a/d Geul voor jongeren uit zeven Europese lidstaten: Duitsland, Polen, TsjechiŽ, Slowakije, Hongarije, BelgiŽ en Nederland. Het betreft jongeren met en zonder lichamelijke en/of visuele beperkingen.
(bron: Europees Parlement Den Haag, www.europeesparlement.nl 8 juni 2016,
www.tvvalkenburg.tv 22 juni 2016, diverse Facebook berichten van Pierre Keune, De Limburger, 6 juli 2016)

Zondag 12 juni 2016 gaan twee judoka’s van J.C. “Kano” Houthem, Max Ghielen en Max Frederiks, op voor de 1e dan (zwarte band) judo tijdens de dan-examens te Roermond.
Beide judoka’s slagen voor hun examen en zijn nu drager van de sho-dan zwarte band. Een mooie mijlpaal in hun judocarriŤre.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 21 juni 2016)

Inwoners en bedrijven uit heel Nederland doen op 25 en 26 juni 2016 mee aan HomeRide: de sponsorwielertocht van het Ronald McDonald Kinderfonds. In 24 uur tijd fietsen ze 500 kilometer: van Maastricht naar Groningen. De fietsers zamelen geld in voor de Ronald McDonald Huizen.
Het Ronald McDonald Kinderfonds zorgt er al ruim dertig jaar voor dat zieke of gehandicapte kinderen en hun familie dichtbij elkaar kunnen zijn, met dertien logeerhuizen bij ziekenhuizen (Ronald McDonald Huizen), twaalf Ronald McDonald Huiskamers in ziekenhuizen en drie vakantiehuizen.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 17 juni 2016)

Vrijdag 30 september 2016 wordt het boomschip bij de Kindervallei in Houthem officieel in gebruik genomen. Het schip in een boom is gerealiseerd door middel van een radio-actie van Edwin Evers van Radio 538. Evers verzorgt die dag een live radio-uitzending.
In 2015 beleefde het radioprogramma van Edwin Evers van Radio 538 zijn 15de verjaardag. Als goede doel had de DJ de Kindervallei in Houthem uitgezocht.
Evers zamelde tijdens een marathonuitzending geld in voor de realisatie van een boomhut voor kinderen met een handicap. Het wordt uiteindelijk geen boomhut maar een boomschip dat bij de vakantiehuisjes in Houthem gerealiseerd wordt. Kinderen in hun rolstoel wordt de mogelijkheid geboden in hun rolstoel tot bovenin de boom te komen.
Het ontwerp is van kunstenaar Sander Boon.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 23 juni 2016)

Hotelier Camille Oostwegel is begonnen met de overdracht van het bedrijf aan zijn zoon Camille Junior. Junior neemt dit jaar een deel van de aandelen van het bedrijf over. De zoon van Oostwegel is al geruime tijd in het bedrijf actief. Huisbankier ING maakte een videoreportage over de bedrijfsoverdracht. Het advies van Judith en Camille: zorg voor goede adviseurs, betrouwbare personen. En neem de tijd voor de overdracht. Judith Oostwegel: “We zijn vooral trots dat Camille junior de droom van zijn ouders voortzet.”
Via de onderstaande link is de volledige reportage te zien (8 minuten):
https://www.ing.nl/privatebanking/themas/voor-ondernemers/video-bedrijfsoverdracht-familiebedrijf-oostwegel/index.html
Bron: www.wijlimburg.nl , Facebook Camille Oostwegel 24 juni 2016)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier