Kroniek van de maand februari 2016

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandRijkswaterstaat gaat in 2016 een aanbesteding uitschrijven voor het leggen van een nieuwe asfaltlaag op de autosnelweg A79 met ZOAB (zeer open asfaltbeton). Informeel wordt dit ook wel fluisterasfalt genoemd. In het verleden en nog steeds komen er veel klachten over geluidsoverlast van de autoweg uit het Goudenrood in Houthem.
Eind januari 2016 stelde het CDA hierover vragen aan wethouder Meijers. Hij deelde mede dat Rijkswaterstaat bekijkt of er een nieuw onderzoek komt naar de geluidbelasting van de weg. Het CDA wil de mogelijkheid open houden nieuwe geluidswerende maatregelen te nemen.
Meijers duidde in zijn antwoord op de verhoging van de maximum snelheid op de A79 naar 130 km/uur. Dan dient de geluidsproductie onder de plafondwaarde te blijven.
Het bericht wordt in Houthem met enige scepsis ontvangen. Eerst zien en dan geloven, zegt Raymond Lodewick, voorzitter van de Dorpsraad. Het is niet de eerste keer dat Rijkswaterstaat ons stiller asfalt belooft.
Volgens Rijkswaterstaat is de A79 volgend jaar (2017) aan de beurt. Wanneer de werkzaamheden concreet beginnen, is nog niet bekend, aldus een woordvoerster van deze dienst.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 1 februari 2016, Dagblad De Limburger, 12 februari 2016)

Vrijdagmorgen 5 februari 2016 trekt een bonte carnavalsoptocht door Houthem, georganiseerd door basisschool St. Gerlachus en Adelante. Klokslag 10.00 uur klinken de eerste carnavalstonen.

Vrijdag 5 februari 2016 vindt in Houthem de overdracht van de jeugdsleutel bij de Boschräefkes plaats. Jeugdprins Lou I en Jeugdprinses Pip ontvangen dan symbolisch de sleutel van de jeugd.
Besturen van carnavalsverenigingen en regerende prinsenparen, Raad van Elf leden, dansmarietjes en andere belangstellenden zijn van harte welkom bij deze feestelijke gebeurtenis in café ’t Wit Paerd in Houthem.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 26 januari 2016)

Zondag 7 februari 2016 trekt weer een carnavalsstoet door Houthem, nu georganiseerd door carnavalsvereniging De Boschrave. Voor een klein dorp als Houthem is het zowel kwalitatief als kwantitatief een goede optocht. Gelukkig zit ook het weer mee en dat komt het plezier van de deelnemers en de toeschouwers alleen maar ten goede.

In Hotel Brasserie Vroenhof in Houthem breekt donderdagavond, 11 februari 2016, brand uit in de gelagkamer. Bij de brand is sprake van een flinke rookontwikkeling. De brandweer breekt de lambrisering achter de bar weg om bij de vuurhaard te komen.
De eigenaar van het hotel neemt de gasten mee naar Château St. Gerlach voor een kop koffie. Zij kunnen later terugkeren naar een andere, rookvrije kamer in het hotel.
Volgens de brandweer is er geen oorzaak van de brand te geven, maar waarschijnlijk is er sprake van kortsluiting.
(bron: Hubert Lahaye via Facebook 11 februari 2016, www.1Limburg.nl 11 februari 2016, www.tvvalkenburg.tv, 12 februari 2016)

In de gemeente Valkenburg aan de Geul zijn weer twee hennepplantages ontmanteld. In de Generaal de Cevalaan in Broekhem wordt een aanzienlijke hennepkwekerij ontmanteld. Volgens een ooggetuige tijdens de ontmanteling is het “een ondraaglijke geur die vrij komt”.
De tweede ontmanteling vindt plaats aan de weg Broekhem. Daar wordt volgens een achterkamer gebruikt voor de kleine hennepplantage.
De wijkagent van Valkenburg laat via Twitter weten dat “in het kader van “afpakken” van illegale opbrengsten direct dure bezittingen in beslag zijn genomen waaronder twee auto’s, een tv, bankstel en een muziekinstallatie".
(bron: Wijkagent Valkenburg via Twitter, 13 februari 2016, www.tvvalkenburg.tv 14 februari 2016)

In Dagblad De Limburger van 13 februari 2016 is een aardig artikel opgenomen over de vondst van een vergeten kelder uit 1500, die tevoorschijn komt bij de restauratie van Hoeve Broers.
Bij het afbreken van een oud schuurtje en een voormalige volière blijkt onder de betonplaat, die de bodem vormt van het dierenverblijf een gat te zitten met daarin een stenen trapconstructie. Deze trap leidt naar een tot nu toe onbekende kelder met een oppervlakte van circa 25 vierkante meter, compleet met een typisch plafondgewelf. In de kelder worden geen spectaculaire vondsten gedaan. Volgens Camille Oostwegel zal de kelder uit ongeveer 1500 stammen. Het is namelijk precies dezelfde soort kelder als die onder het woonhuis en die werd zo gedateerd.
Oostwegel heeft onmiddellijk het idee opgevat om de kelder te restaureren om er na de restauratie de wijnvoorraad in op te slaan. Hij wil dan met glas een soort doorkijkje maken, zodat iedereen vanaf het binnenplein naar binnen kan kijken.
(bron: Dagblad De Limburger, 13 februari 2016)

Alle gemeenschapshuizen in Valkenburg aan de Geul, dus ook Dorpscentrum De Holle Eik in Houthem, kunnen aanspraak maken op maximaal 10.000 euro die de gemeente heeft gereserveerd voor noodzakelijke bouwkundige aanpassingen.
Uitgangspunt is het gelijkheidsbeginsel. Gemeenschapshuis ’t Gebouw in Schin op Geul kreeg in 2013 subsidie voor de reparatie van het plafond in de kleine zaal. De gemeente meent dat daardoor mogelijk een precedent is geschapen. Dus is besloten alle andere gemeenschapshuizen op dezelfde manier te behandelen.
(bron: Dagblad De Limburger, 17 februari 2016)

Bij de gemeente Valkenburg aan de Geul zijn in week 8 de volgende aanvragen omgevingsvergunning ingekomen:
Voor het plaatsen van een gevelreclame op de locatie Sint Gerlachstraat 15, 6301JN te Valkenburg aan de Geul. Datum ontvangst: 10 februari 2016 (OV 2016-111 en DMS 09943612)
Voor het uitbouwen van de woonkamer aan de achterzijde op de locatie: Strabeek 3, 6301 HN te Valkenburg aan de Geul. Datum ontvangst: 4 februari 2016 (OV 2016-108 en DMS 09943565)
Voor het wijzigen van het gebruik van het pand naar bed & breakfast op de locatie: Beekstraat 20, 6301PP te Valkenburg aan de Geul. Datum ontvangst: 12 februari 2016 (OV 2016-114 en DMS 09943656)
(bron: www.valkenburg.nl)

Pantservoertuig leger rijdt rivier in 
Een pantservoertuig van het leger is in de nacht van maandag op dinsdag in de rivier de Geul in Limburg beland. Een deel van de steile oever brak af en de beplanting raakte flink beschadigd, weet 1Limburg.
Defensie houdt een oefening in Zuid-Limburg. De militairen moeten onder meer de bruggen over de Geul bewaken. Daarbij gebruiken ze Fennek-pantservoertuigen. In het dorpje Houthem raakte zo'n voertuig van een smal wandelpad. De pantserwagen kwam half in de Geul terecht. Het voertuig is inmiddels uit het water getakeld en afgevoerd.
(bron: www.telegraaf.nl 24 februari 2016)

Een militair voertuig heeft zich maandagnacht vastgereden in de Klaterstraat.
Een Fennek voertuig van de Delta compagnie nam de verkeerde afslag de Klaterstraat in en zakte door de berm.
De militairen houden deze week een grootscheepse oefening in Zuid-Limburg.
Hulptroepen konden de Fennek en zijn bemanning na een paar uur uit zijn benarde situatie aan de Geulrand naast het voormalige Valkenburgse Boys voetbalterrein bevrijden.
Dinsdagochtend kwamen een paar hele boze commandanten poolshoogte nemen van de aangerichte schade aan paden, heggen en berm.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 23 februari 2016)

Wegens succes presenteert Stichting Kunst in Valkenburg (KiV) ook dit jaar: KiV Inside t/m 28 maart 2016
Voor de 9e keer opent KiV Inside haar deuren op zaterdag 12 maart a.s.. In de prachtige ruimtes van de kloostergang en de schatkamers van de St. Gerlachuskerk bent u dagelijks welkom voor schitterende schilderijen en sculpturen. Werken van gerenommeerde kunstenaars uit Limburg, Nederland en het buitenland zijn te bezichtigen.
Dagelijks geopend tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Entree bedraagt € 7,50 p.p. Koop nu online een kaartje voor KiV Inside (en ontvang 10% korting)

KiV Outside t/m zondag 25 september 2016
Een verrassende beeldenexpositie in de schitterende entourage van landgoed Château St. Gerlach. Verspreid door het park en de tuinen van Château St. Gerlach zijn sculpturen uit verschillende materialen (hout, steen, kunststof, terra cotta etc.) te bewonderen. Dagelijks geopend en gratis toegankelijk.

KiV Inside & Outside wordt georganiseerd door de initiatiefnemers: Marx en Marx Limburgse kunst en Giardino Galerie & Beeldentuin in samenwerking met Château St. Gerlach.
Marx en Marx Limburgse kunst is gespecialiseerd in Limburg gerelateerde kunst van de afgelopen honderd jaar.
Giardino Galerie & Beeldentuin beschikt over een uitgebreide collectie beelden van internationaal opererende kunstenaars.
Dit jaar zullen ook enkele gastexposanten (KiV Inside) deelnemen, Maria Verstappen met enkele grote schilderijen, Jan van den Bragt met zijn sieraden, een collectie van Hugo van der Aa en kunsthandel BonArt Keulen
Combineer KiV St. Gerlach Sculpture met een bezoek aan de speciale exposities bij Marx en Marx Limburgse kunst en/of Giardino Galerie & Beeldentuin. Beide kunstaanbieders zijn geopend van vrijdag tot en met zondag tussen 13.00 - 17.00 uur.
(bron: Nieuwsbrief Château St. Gerlach gerlach@chateauhotels.nl 26 februari 2016)

Op de autosnelweg A79 bij Houthem - St. Gerlach is maandagmiddag 29 februari 2016 rond 14.00 uur een bestelbus met aanhanger over de kop geslagen, in de rijrichting naar Heerlen. Allebei de rijstroken zijn geblokkeerd. Volgens Politie Limburg zijn er geen gewonden.
(bron: Politie Limburg via Twitter 29 februari 2016, www.1Limburg.nl 29 februari 2016)

De gloednieuwe fiets- en wandelpaden door het Geuldal in Valkenburg aan de Geul zijn na amper een jaar al kapot. Grote, diepe gaten in het wegdek maken lekker fietsen daar bijna onmogelijk.
Hub Aussems, raadslid voor de fractie PGP in Valkenburg aan de Geul heeft de slechte toestand van de paden onlangs aangekaart bij Burgemeester en Wethouders. “In Ingendael bij Houthem ligt het pad er heel slecht bij”, constateert Aussems. “Ik heb daar zeker vijfentwintig gaten geteld, met een diameter van van soms wel een halve meter en tot twintig centimeter diep”
De gemeente Valkenburg aan de Geul wijt de problemen aan de slechte fundering van de paden. De drainage werkt niet, waardoor het regenwater niet weg kan.
Wie de kosten voor het herstel voor zijn rekening moet nemen, is nog niet duidelijk. Onderzoek moet uitwijzen wie verantwoordelijk is voor de slechte uitvoering van het werk: de provincie Limburg (initiatiefnemer), Maastricht (opdrachtgever) of wellicht de aannemer die de paden heeft aangelegd.
Verder is voor Aussems ook de status van de nieuwe paden niet duidelijk. Volgens wethouder Carlo Vankan van Valkenburg aan de Geul gaat het in principe om “onverplichte fietspaden” waarop wandelen is toegestaan. Dat moet nog formeel geregeld worden in een verkeersbesluit.
(bron: Dagblad De Limburger, 29 februari 2016)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier