Kroniek van de maand januari 2016

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandZaterdag 2 januari 2016 vindt de pelgrimage plaats, waarbij het reliek van St. Gerlachus wordt meegedragen, vanuit Houthem naar de heilige Gerardus in Wittem.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 19 december 2015)

Zondag 3 januari 2016 organiseren de Houthemse sportverenigingen gezamenlijk een uitdagende en kindvriendelijke speurtocht. Dat is het moment bij uitstek om het nieuwe jaar sportief te beginnen. Het vertrekpunt is de kantine van voetbalvereniging IASON aan de Kromme Steeg. Na afloop wordt er natuurlijk geproost op het nieuwe jaar.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 19 december 2015, Nieuwsbrief december 2015 Wij Houthem-Sint-Gerlach)

In Houthem-St. Gerlach wordt het octaaf van Sint Gerlach gevierd van maandag 4 januari tot en met dinsdag 12 januari 2016 met als thema “Barmhartig, zoals de Vader”. Daarmee eert het dorp de heilige van het Geuldal, de patroon van de parochie. De verering van St. Gerlach is al eeuwenoud; zijn levensgeschiedenis is bij velen bekend, vooral ook door de fresco’s, die aan de wand van de Gerlachuskerk zijn afgebeeld.
De opening van het octaaf en afsluiting van het Jubileumjaar 2015 vindt plaats op maandag 4 januari 2016 met een Hoogmis, die opgedragen wordt door Dom Adrianus Lenglet, Abt St. Benedictusberg van Mamelis. Na afloop van de Hoogmis onthult de abt de plaquette (ontwerp van Frater Leo Disch van Mamelis) boven de ingang van het Heiligdom.
Op de feestdag van St. Gerlach, dinsdag 5 januari, gaat Mgr. dr. E. de Jong, hulpbisschop van Roermond, voor in de Pontificale Hoogmis. Op de overige dagen van het octaaf zijn er ook vieringen. Na elke viering is er verering van de relikwie van St. Gerlach en wordt het Gerlachusbrood gezegend en uitgedeeld.
(bron: wijhouthemsintgerlach.nl 13 december 2015, www.st-gerlach.nl, Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 19 december 2015, Dagblad De Limburger, 6 januari 2016)

Bij het begin van het Gerlachusoctaaf start in de schatkamer van het Heiligdom van St. Gerlach een expositie over Pater Damiaan. Deze expositie “Held en heilige” werpt aan de hand van origineel beeld- en bronnenmateriaal een blik op de heldenstatus vanaf zijn vertrek naar Molokaï in 1873 tot en met zijn heiligverklaring in 2009. De expositie duurt tot en met woensdag 2 maart 2016.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 9 januari 2016)

Zondag 10 januari 2016 is tijdens de H. Mis van 09.30 uur de eerste gezinsviering voor de communicanten van Houthem. Deze eerste gezinsviering is ter voorbereiding op de Eerste Communie. De tweede gezinsviering voor de communicanten is 31 januari 2016.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 19 december 2015 en 9 januari 2016)

Zondagmiddag, 10 januari 2016, wordt in een vol dorpscentrum De Holle Eik het nieuwe prinsenpaar van Jeugdcarnavals-vereniging de Boschräefkes uitgeroepen. De nieuwe jeugdprins is Lou Curfs, 10 jaren jong. Lou zit in groep 7 van basisschool St. Gerlachus en voetbalt bij de E-3 van voetbalvereniging Walram in Valkenburg. Ook heeft Lou een eigen motor waarmee hij vaker crost. Verder is hij lid van de dansgroep Boschräefkes en van de Raad van Elf en ten slotte is Lou ook nog jeugdtamboer bij de Houthemse schutterij St. Martinus.
Jeugdprinses is de 11-jarige Pip Hermans. Pip zit in groep acht van de Houthemse basisschool. Haar hobby’s zijn handballen, dansen en lezen. Vanaf 2006 is Pip lid van de dansgroep van de Boschräefkes.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 11 januari 2016, www.schutterijhouthem.nl 11 januari 2016)

Harmen Silver (41) is per 11 januari 2016 benoemd tot Directeur-Gastheer van Château St. Gerlach te Houthem.
De heer Silver is tot begin januari werkzaam als Director of Operations in het Waldorf Astoria Berlijn. Daarvoor was Harmen Silver werkzaam als Director of Food & Beverage in het London Hilton on Park Lane. In Nederland was hij werkzaam als Director of Facilities bij ABN Amro MeesPierson en als Director of Food & Beverage in Sofitel Legend The Grand in Amsterdam en daarvoor nog als Food & Beverage Operations Manager bij Duin & Kruidberg Country Estate in Santpoort.
Zijn carrière begon Harmen als succesvol ondernemer met een restaurant in Hoorn (Bib-Gourmand).
Quote Harmen Silver:
“Het is een eer en een plezier om onderdeel te worden van en leiding te gaan geven aan het team op Château St. Gerlach. Voor mij staat Château St. Gerlach symbool voor warme en oprechte Limburgse gastvrijheid. Ik kijk ernaar uit daar mijn steentje aan bij te gaan dragen. De nieuwbouw van het St. Gerlach Paviljoen & Kasteelhoeve, te gebruiken als inspirerende vergader- en evenementenruimtes, geven aan hoe dynamisch de exploitatie van Château St. Gerlach is en zich blijft vernieuwen en verdiepen.”
(bron: Nieuwsbrief Château St. Gerlach gerlach@chateauhotels.nl 4 januari 2015)

Zondag 24 januari 2016 houden Prins Lou en Prinses Pip van Jeugdcarnavalsvereniging De Boschräefkes hun prinsereceptie in dorpscentrum de Holle Eik. Tijdens deze drukbezochte, gezellige receptie speelt Prins Lou samen met de jeugdtamboers van Schutterij St. Martinus de mars Rainbow van Henk Martens.

Onder de schuur van Kasteelhoeve Broers in Houthem is een oude mergelkelder met tongewelf uit circa 1500 ontdekt. Dat maakte Camille Oostwegel via Twitter bekend.
Op dit moment wordt de oude hoeve Broers gerestaureerd. Na de zorgvuldige restauratie ontstaan er vergaderruimtes en werkplekken waarbij het boerenleven zicht- en voelbaar zullen zijn. Verder komt er een trefpunt/winkel met onder andere landgoedproducten, artisanaal brood en toeristische informatie. Het park van Château St. Gerlach zal uitgebreid worden tot rondom de hoeve.
De opening van het nieuwe complex is voorzien in september 2016.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 24 januari 2016)

Op dinsdag 26 januari 2016 zijn de wethouders van de gemeente Valkenburg aan de Geul op werkbezoek in Houthem. Tijdens dit werkbezoek komen onder andere de volgende ideeën en onderwerpen aan de orde:
– de aan te leggen nieuwe tennisbanen;
– mogelijke bestemming voor voormalig zorglocatie Vroenhof in combinatie met het klooster;
– de toeristische aantrekkingskracht van de pelgrimsstenen;
– de aanstaande opening van de bijbouw van het gemeenschapshuis;
– de innovatieve school (een samenwerking tussen de basisschool en Adelante);
– de sociale signaleringsgroep, om ouderen en eenzamen meer te betrekken.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 28 januari 2016)

Op zondag 31 januari 2016 organiseert Schutterij Sint Martinus Houthem de jaarlijkse solistenwedstrijd voor de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen in het district Heerlen in het Adelante College op het terrein van het voormalige Franciscusoord in Houthem. Hier zijn optimale faciliteiten voor de muzikanten en publiek aanwezig.
Dit concours is tevens de kwalificatie voor eventuele deelname aan het Limburgs Kampioenschap op zondag 20 maart 2016 en mogelijk zelfs het Nederlands kampioenschap later in 2016.
De solisten van Schutterij St. Martinus Houthem presteren prima en behalen de volgende punten:
Jesse Backus 85 punten – 1e prijs met promotie en kwalificatie voor het Limburgs Kampioenschap;
Niek Ruiter (83 punten), Max Backus (82 punten), Chris Baeten (82 punten) en Lou Curfs (81 punten) behalen allen een eerste prijs en Dries Ruiter (76 punten) en Roana Hessels (74 punten) behalen beiden een tweede prijs.
Jan Vermeer, wethouder gemeente Valkenburg aan de Geul, reikte de prijzen uit per divisie en natuurlijk de dagbeker voor het hoogste aantal punten.
(bron: http://www.schutterijhouthem.nl/schuttersagenda)

Marja van Bijsterveldt, directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds, ontvangt zaterdag 30 januari 2016 het NOV-keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld. Zij krijgt het keurmerk, bestemd voor de Ronald McDonald Kindervallei in Houthem én alle andere Ronald McDonald Huizen, overhandigd uit handen van Ella Vogelaar, voorzitter Vereniging NOV.
Het NOV-keurmerk is een landelijk keurmerk dat wordt toegekend aan vrijwilligersorganisaties en maatschappelijke instellingen die met hun vrijwilligersbeleid voldoen aan door NOV gestelde kwaliteitscriteria. Organisaties laten hiermee op een objectieve manier zien dat zij het vrijwilligerswerk succesvol en aantrekkelijk hebben georganiseerd.
NOV: Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk
(bron: www.kinderfonds.nl/kindervallei/de-kindervallei/nieuws 31 januari 2016)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier