Kroniek van de maand november 2015

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandOp zondag 1 november 2015 vindt voor de tweeŽntwintigste keer het jaarlijkse Geuldal judotoernooi plaats van Judoclub Kano Houthem in De Polfermolen in Valkenburg aan de Geul.
Zowel de jongens als de meisjes, maar ook oudere jeugd, doen hun uiterste best doen om mooie staande en grondtechnieken te laten zien in de diverse wedstrijden.
Tijdens dit toernooi worden tevens de vrijwilligers, scheidsrechters, coŲrdinatoren en sponsoren bedankt, die er ook dit jaar weer met z’n allen voor zorgen dat het weer een fantastisch evenement zal worden.
(bron: http://wijhouthemsintgerlach.nl/geuldal-judotoernooi-judoclub-kano/ 12 oktober 2015)

Zondag 1 november 2015 hebben vier sporters de Sportprijs 2015 in ontvangst genomen tijdens het Sportgala gehouden in Ch‚teau St. Gerlach in Houthem. Circa 170 toeschouwers zien dat Leonie Koelen, vrijwilligster bij Zwemclub Valkenburg, talent Lucien Thijssen van voetbalvereniging Struchter Boys en individueel sportster Esther Crombag de prijzen in ontvangst nemen.
(bron: www.tvvalkenburg.tv , 2 november 2015)

Tijdens het internationale schaaktoernooi voor jongeren in Praag heeft het schaakteam van “Adelante Schaakt” uit Houthem verschillende prijzen in de wacht gesleept. Kay Curfs behaalt in de hoogste categorie een gedeelde eerste plaats. Mike Eggen uit Vilt behaalt een eervolle vijfde plaats. Ook wordt de landenprijs gewonnen. Zeven landen nemen deel aan dit toernooi deel. In 2016 wordt Euro-Chess weer georganiseerd in Adelante te Houthem en wel van 29 april tot en met 7 mei 2016.
(bron: www.tvvalkenburg.tv , 3 november 2015)

De gemeenteraad van Valkenburg aan de Geul heeft opnieuw de discussie over een bijdrage aan Stichting Peuterspeelzaalwerk Valkenburg vooruitgeschoven. Het onderwerp staat op de agenda van de raadsvergadering, maar wordt geschrapt “omdat er van de kant van de stichting geen ontwikkelingen te melden zijn”.
(bron: Dagblad De Limburger, 4 november 2015)

In Broekhem is woensdagavond 4 november 2015 een uitgebrand bestelbusje aangetroffen. De politie vermoedt dat de auto is volgeladen met XTC-afval. Dat meldt de webpagina 1Limburg.
De bestelwagen staat geparkeerd op de parallelweg van de Beekstraat onder het viaduct van de autosnelweg A79 in Valkenburg aan de Geul. De politie verricht woensdagavond nog uitgebreid technisch onderzoek, dat onder meer ook moet uitwijzen of er chemisch afval in de grond of in de nabij gelegen beek is terechtgekomen. De auto is later op de avond weggesleept.
(bron: www.tvvalkenburg.tv , 5 november 2015, Dagblad De Limburger 5 november 2015 plus eigen waarneming)

Kinder Vakantiewerk Houthem (KVH) organiseert op zaterdagmiddag 7 november 2015 weer lampionnen knutselen voor de kinderen vanaf vier jaar in de kantine van voetbalvereniging IASON aan de Kromme Steeg voor de Sint Martinusoptocht op woensdag 11 november 2015. KVH organiseert het feest van Sint Martinus (Sint Maarten) samen met de ouderraad van Basisschool St. Gerlachus, Jeugdcarnavalsvereniging de Boschršefkes, Carnavalsvereniging de Boschrave en Schutterij St. Martinus.
(bron: http://wijhouthemsintgerlach.nl , 28 oktober 2015)

Woensdagavond 11 november 2015 trekt de traditionele lampionnenoptocht voor de Houthemse schooljeugd door de straten Houthem met de Schutterij Sint Martinus voorop. Dit druk bezochte kinderfeest is tevens het patroonsfeest van de schutterij, die de heilige Martinus (Sint Maarten) als schutspatroon heeft. De optocht van de kinderen met hun zelf gemaakte lampionnen vertrekt vanaf de basisschool via het Sint Gerlachplein en de Onderstestraat richting Dorpscentrum De Holle Eik. Bij terugkomst wordt het Sint Maartensvuur ontstoken en het Martinusverhaal verteld. Na afloop is er voor alle kinderen warme chocomel en cake. En na afloop van de Sint Martinusviering openen de Houthemse carnavalsvereniging De Boschrave en Jeugdcarnavalsvereniging De Boschršefkes het nieuwe carnavalsseizoen.
(bron: http://wijhouthemsintgerlach.nl 29 oktober 2015, www.tvvalkenburg.tv , 7 november 2015, Parochieblad voor Broekhem en Houthem,7 november 2015)

Zaterdagavond 14 november 2015 wordt in cafť ’t Wit Paerd in Houthem het eerste nieuwe prinsenpaar in de gemeente Valkenburg aan de Geul uitgeroepen: Prinses Germaine (Schepers) en haar hofdame is Nikita.
Germaine Schepers, ruim 49 jaren geleden geboren in Maastricht, heeft jarenlang in Berg en Terblijt gewoond en is via diverse omzwervingen vijf jaar geleden in Houthem terecht gekomen. Haar hofdame, tevens haar oudste dochter, Nikita, is 28 jaar geleden geboren in Berg en Terblijt, is enkele jaren woonachtig geweest in Maastricht en een jaar geleden met haar man Chris en zoon Jules naar Houthem verhuisd.
Na de proclamatie wordt nog gezellig verder gevierd met optredens van Jan Kanarie, Andy Croonenberg en Legato Lederhose Power.
(bron: www.tvvalkenburg.tv , 15 november 2015)

Zaterdagavond 14 november 2015 organiseert Brassband St. Gerlach Houthem samen met Fanfare St. Barbara uit Heilust/Kerkrade een populair concert in Dorpscentrum De Holle Eik in Houthem.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 7 november 2015)

In het kader van de 850ste sterfdag van St. Gerlach organiseert Kerkelijk zangkoor St. Caecilia Houthem-St. Gerlach op zondag 15 november 2015 een “muzikale rondleiding” in de Sint Gerlachuskerk van Houthem-St. Gerlach. Aan de hand van de in het kerkgebouw aanwezige fresco’s van de schilder Johan Adam SchŲpf, die het levensverhaal van St. Gerlach beschrijven, vertelt de ervaren gids Willem Boersma op enthousiaste wijze over het leven van deze heilige, het kerkgebouw en andere wetenswaardigheden.
De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Kerkelijk zangkoor “St. Gerlachus” Banholt, Dameskoor “Morgenzang” Bocholtz, Mannenkoor “Polyhymnia” Heerlerbaan en Kerkelijk Zangkoor “St. Caecilia” Houthem.
(bron: http://wijhouthemsintgerlach.nl, 23 oktober 2015, www.tvvalkenburg.tv , 29 oktober 2015, Parochieblad voor Broekhem en Houthem 7 november 2015)

Adelante in Houthem is verbouwd en veranderd in een prachtige en inspirerende omgeving voor revalidatie, onderwijs en opvang. Het is licht, ruim en voldoet weer aan de eisen van deze tijd. Voor wie de oude situatie niet kent, lijkt het alsof er een gloednieuw gebouw is gerealiseerd. Open, licht, vrolijk ťn op de toekomst gericht. De nieuwe hoofdentree met zijn centrale balie en restaurant is volop in gebruik. De klassen zijn gerenoveerd. De behandelkamers en wachtruimtes zijn vernieuwd en er zijn nieuwe kantoren en (flex)werkplekken ingericht. Het hergebruik van de bestaande gebouwen in combinatie met renovatie en nieuwbouw heeft dan ook goed uitgepakt en levert een toegankelijke duurzame en multifunctionele locatie op. Medewerkers, ouders maar vooral ook de kinderen zijn erg tevreden.
In het bijzijn van de kinderen en genodigden verrichten gedeputeerde mevrouw van Rijnsbergen en wethouder Dauven van de gemeente Valkenburg aan de Geul de openingshandeling. Na het doorknippen van het lint wordt de locatie als geopend verklaard en kunnen de aanwezigen met eigen ogen de vernieuwde locatie verkennen.
De leerlingen van leerweg (aangepast) basisonderwijs bij Adelante Houthem beginnen deze dag niet met les of therapie maar met circusworkshops. ’s Middags geven ze tijdens de officiŽle heropening een circusvoorstelling, die wordt begeleid door Grote Broer Kunsteducatie. De leerlingen van leerweg voortgezet speciaal onderwijs maken een speciale lipdub, een eigen muziek-videoclip en de kinderen van de peutergroepen worden vandaag door de Cliniclowns vermaakt.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 16 november 2015)

Seniorenvereniging St. Gerlachus Houthem organiseert op dinsdag 17 november 2015 een filmmiddag in Dorpscentrum De Holle Eik over de natuur in Limburg en met name over het Geuldal.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 7 november 2015)

De Stichting Peuterspeelzaalwerk Valkenburg is 17 november 2015 failliet verklaard. De zeven zalen in de gemeente Valkenburg aan de Geul, waartoe ook de peuterspeelzaal de Pluizerd in Houthem behoort, zijn echter gewoon open. De rechter-commissaris heeft toestemming verleend de bedrijfsvoering voorlopig voort te zetten, aldus curator Marijke Schmitz.
(bron: Dagblad De Limburger 18 november 2015)

In het kader van de herdenking van de 850e sterfdag van St. Gerlach in 2015 heeft het Houthemse kerkbestuur een gezichtsreconstructie van de heilige laten maken op basis van zijn schedel die al 850 jaar in Houthem als relikwie bewaard wordt. Aan het begin van dit herdenkingsjaar is het resultaat van deze reconstructie onthuld. In de schatkamer van het heiligdom van St. Gerlach is deze beeltenis sindsdien te bewonderen. Teneinde voor een breed publiek een toelichting te geven op de gehanteerde werkwijze voor deze reconstructie en om de persoon van de kluizenaar Gerlach historisch nader te duiden, organiseert de stichting herdenking 8e eeuwfeest St. Gerlach een symposium op zaterdag 21 november 2015 in de Philibertzaal van Ch‚teau St. Gerlach. Hierbij wordt ook ingegaan op de zienswijze van de Rooms-Katholieke kerk op relikwieŽn van heiligen en hoe hiermee om te gaan. Ook wordt een toelichting gegeven op de kerkschat die zich in het heiligdom van St. Gerlach bevindt en die voor een groot deel ontstaan is naar aanleiding van zijn verering op deze plek. Gezamenlijk geven deze aspecten een “gezicht” aan de man die op deze plek acht en een halve eeuw geleden is overleden. Ter completering van de kennis over de heilige van het Geuldal verzorgt de stichting herdenking 8e eeuwfeest St. Gerlach een heruitgave van de “Vita Beati Sancti Gerlaci”, de levensbeschrijving van St. Gerlach. Deze tweede uitgave onderscheidt zich van de eerste vooral door het gebruik van kleurenfoto’s. Aansluitend aan het symposium zal het eerste exemplaar van deze uitgave aangeboden worden aan Mgr. Hendriks, hulpbisschop van Haarlem.
(bron: http://wijhouthemsintgerlach.nl , 28 oktober 2015, http://www.st-gerlach.nl 14 oktober 2015, Dagblad De Limburger, 16 november 2015))

In de serie KunstWerkt van TV Valkenburg ontvangt presentator Dyon Scheijen Joke de Backer. Joke de Backer is directrice van een balletschool in Houthem en choreografe. Op het terras van de Haselderhof in Valkenburg aan de Geul vertelt zij over haar leven met ballet en de contacten met oud-studenten.
In de rubriek ‘Gezien in Valkenburg’ van TV Valkenburg geeft Willem Boersma een rondleiding in de St. Gerlachuskerk in Houthem-St. Gerlach.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 27 november 2015)

Op zondag 29 november 2015 arriveert Sinterklaas met zijn Pieten bij het ei in het park van Ch‚teau Sint Gerlach in Houthem. Na de verwelkoming loopt de stoet met muziek van de Brassband Sint Gerlach via de Joseph Corneli Allee, Sint Gerlach en Onderstestraat naar Adelante. Daar wordt in het Paviljoen het Sinterklaasfeestje.
De middag wordt opgeluisterd met allerlei leuke optredens.
(bron: www.tvvalkenburg.tv, 21 november 2015)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier