Kroniek van de maand augustus 2015

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandOp zondag 9 augustus 2015 organiseert Brassband St. Gerlach de jaarlijkse Gerlachusmarkt in de Onderstestraat en de Baron de Selysstraat in Houthem. In meer dan 80 marktkramen vergapen de talloze bezoekers zich aan antiek, curiosa, verzamelspulletjes, decoratie en kunstobjecten. Daarnaast worden ook in de St. Gerlachstraat talloze standplaatsen bemand door mensen uit Houthem zelf.
(bron: www.brassband-st-gerlach.nl en www.valkenburg.nl)

Op zaterdag 22 augustus 2015 strijden de leden van de schietploeg van schutterij Sint Martinus Houthem- St. Gerlach om de hoogste eer over het aflopende schietseizoen. Jan Volders wint het persoonlijk kampioenschap Beste Schutter 2015 en het bijbehorende zilveren erekruis. De dagprijs gaat naar Kevin Schrooders en het Bölke van ‘t Jaor gaat naar Erik Darding, die in zijn eerste jaar als schutter in de schietploeg de meeste missers laat optekenen.
(bron: www.schutterijhouthem.nl )

De fonkelnieuwe Hoeskamer bij dorpscentrum De Holle Eik in Houthem heeft behoorlijke waterschade opgelopen. Door een ontplofte warmwaterboiler in de keuken is de gehele ruimte ondergelopen. “Op een ochtend stonden er enkele centimeters water”, zegt bestuurslid Giel Franssen. “Doordat het warm water betrof is er veel condensvorming opgetreden in de nieuwe ruimte. Niet alleen de houten vloer maar ook delen van het plafond, de lambrisering en de keuken zijn zeer vochtig geraakt. We hebben grote schade”.
De Hoeskamer zou in september feestelijk geopend worden. Daar ziet het bestuur nu van af. “We weten nu nog niet hoe dit opgelost gaat worden”, aldus Franssen.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 25 augustus 2015, Dagblad De Limburger, 26 augustus 2015)

De gemeente Valkenburg aan de Geul heeft het Rosaliesbergpad afgesloten voor wandelaars. Het voetpad is gelegen tussen de Wolfsdriesweg in Geulhem en de voetpaden rond het sportcomplex aan de Mariamunster in Berg en Terblijt.
Vermoedelijk is door recente regenval een gat geslagen naar de onderliggende groeve. De kans op instorting van het voetpad is zo groot, dat de risico’s voor wandelaars te groot zijn om het pad open te houden. Nader onderzoek moet uitwijzen welke maatregelen noodzakelijk zijn om het voetpad weer in gebruik te kunnen nemen.
(bron: www.valkenburg.nl 26 augustus 2015, Dagblad De Limburger, 26 augustus 2015)

De gemeente Valkenburg aan de Geul heeft in week 35 van 2015 met betrekking tot Houthem onder meer de volgende bekendmakingen gepubliceerd:
Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning:
Voor het plaatsen van een zonwering, locatie Vroenhof 13-G;
Voor het plaatsen van een raster inclusief draadpoorten, locatie Meerssenerweg ongenummerd;
Voor het exploiteren van één kamer als B&B, locatie Sint Gerlach 50;
Ontheffing geluidhinder:
Voor het uitvoeren van de werkzaamheden in het kader van het project “Aanpassen van de perronhoogte Station Houthem-St. Gerlach”. De werkzaamheden worden uitgevoerd in de periode tussen 4 september 2015 en 7 september 2015.
(bron: www.valkenburg.nl)

De jaarlijkse pelgrimstocht vanuit de Sint Gerlachuskerk in Houthem naar de Sint Servaasbasiliek in Maastricht heeft zaterdag 29 augustus 2015 een bijzonder karakter. In 2015 is het exact 850 jaar geleden dat de Houthemse heilige is gestorven. Bovendien vindt de pelgrimage voor de 25ste keer plaats. Om 06.30 uur komen de pelgrims in de Gerlachuskerk bij de tombe van St. Gerlach bij elkaar en na een kort gebed vertrekken de circa 85 pelgrims via Geulhem, het kruiskapelletje boven aan de Rasberg en Scharn naar Maastricht. In het centrum van Maastricht loopt de route langs het geboortehuis van St. Lambertus en via de Sterre-der-Zee uiteindelijk naar de Sint Servaasbasiliek. De zilveren buste met het reliek van de heilige Gerlachus, die elk jaar wordt meegedragen, speelt traditiegetrouw een hoofdrol.
(bron: www.st-gerlach.nl, Dagblad De Limburger, 31 augustus 2015)

Op zaterdag 29 augustus 2015 organiseert Schutterij Sint Martinus, Houthem-St. Gerlach op de schuttersweide nabij Landgoed Château Sint Gerlach weer het traditionele koningsvogelschieten voor schutters, burgers en jeugd om de titels van schutterskoning, schutterskeizer, burgerkoning, jeugdkoning en jeugdkeizer. Nieuw dit jaar is, dat ook niet-leden kunnen mee schieten met de schutters op de koningsvogel.
Tijdens dit koningsvogelschieten krijgt de schutterij maar liefst 2 nieuwe keizers erbij.
Wim Derks krijgt officieel de titel van Schutterskeizer door het voldragen van zijn derde opeenvolgende koningsjaar en de vijfde keer in zijn schuttersloopbaan. Hij wordt daarmee titulair de vierde schutterskeizer: keizer in ruste Theo Schrooders, de onlangs afgetreden keizer en huidig generaal Harry Schurgers, de huidige schutterskeizer Jeroen Schrooders en nu dus ook Wim Derks.
Bij het jeugdschieten wint Wout Evers voor de derde opeenvolgende jaren de koningstitel en behaalt daarmee de unieke titel van Jeugdkeizer. Voor zover bekend de enige in heel de schutterswereld.
Anita Derks weet het laatste stukje van de houten koningsvogel naar beneden te schieten en wordt daarmee schutterskoning. Zij zal dit samen met haar echtgenoot Wim Derks uitdragen. Wim functioneert als draagkoning en zal het koningszilver dus het zesde jaar dragen. Voor zover bekend is ook dit uniek in het schutterswezen.
Ad Janssen wint de titel van burgerkoning. Hij strijdt al dertig jaar mee om deze titel en dit jaar is het hem uiteindelijk gelukt.
Na het koningsvogelschieten en de huldiging van de koningen en keizers trekt de schutterij langs het bordes van het Château St. Gerlach voor het defilé en aansluitend marcheren de schutters naar verenigingslokaal dorpscentrum De Holle Eik voor het traditionele Koningsbal.
(bron: www.schutterijhouthem.nl )

“Vorstelijk Limburg”, onder die titel heeft het provinciaal bestuur van Limburg een mobiele fototentoonstelling gemaakt als een van de activiteiten in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk.
In de periode 1813-2013/2015 hebben tal van vorstelijke personen Limburg bezocht, van koning Willem I tot de dochters van onze nieuwe koning Willem Alexander. Van veel Koninklijke bezoeken zijn foto’s bewaard gebleven, eerst in zwart-wit en naderhand in kleur.
Deze expositie geeft een indruk van de talrijke bezoeken van vorstelijke personen aan vele plekken in Limburg in de laatste twee eeuwen.
Deze fototentoonstelling is een initiatief van de Provincie Limburg in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk en werd gerealiseerd in samenwerking met de Mediagroep Limburg, het Sociaal Historisch Centrum Limburg en het Regionaal Sociaal Historisch Centrum voor Limburg.
De expositie is in de gemeente Valkenburg aan de Geul te zien van 31 augustus t/m 13 september 2015, in het Heiligdom van Sint Gerlach te Houthem.
(bron: www.wijhouthemsintgerlach.nl )

 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier