Kroniek van de maand juni 2015

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandDe gemeente Valkenburg aan de Geul wil liefst dit jaar nog starten met de reconstructie van de doorgaande weg door Houthem. Vanwege de hoge kosten, 3,7 miljoen euro, kiest het Valkenburgse college van burgemeester en wethouders (B & W) voor een gefaseerde uitvoering. Begonnen wordt met het tracé door het beschermd dorpsgezicht. Volgens het college passen de werkzaamheden goed in de afronding van de plannen voor landgoed St. Gerlach, die voorzien in de restauratie van Hoeve broers en nieuwbouw voor congresfaciliteiten. De kosten van de eerste fase bedragen zes ton.
De Valkenburgse gemeenteraad moet het voorstel van B & W nog goedkeuren.
(bron: Dagblad De Limburger, 5 juni 2015)

In een paginagroot artikel wordt een uitermate positief beeld geschetst van Houthem als dorp. Het is een van de weinige dorpen in het zuiden van het land die niet te maken hebben met bevolkingskrimp. Veel jonge, hoogopgeleiden “van buiten” vestigen zich in Houthem. Zij kiezen bewust voor het dorpsleven, ondanks het ontbreken van voorzieningen zoals een bakker, kruidenier en een slager. De dorpsschool staat jarenlang op de nominatie om opgeheven te worden. Oude en nieuwe bewoners slaan nu de handen ineen om te voorkomen dat de basisschool opgeheven wordt, de school is immers het cement van het dorp.
(bron: Dagblad De Limburger, 6 juni 2015)

Zondag 7 juni 2015 organiseert basisschool St. Gerlachus Houthem met peuterspeelzaal De Pluizerd een Open Dag. Tijdens deze dag is tevens de nieuwe natuurspeeltuin, gesponsord door de Ouderraad en ondernemers uit Houthem en omstreken, officieel geopend.
De dag is bedoeld om toekomstige leerlingen en hun ouders kennis te laten maken met deze ´Best Practice´ basisschool in Houthem. Leerlingen en hun ouders zorgen samen met de directie en docenten voor een leuk én informatief programma. In de peuterspeelzaal wordt een regulier lesprogramma gedraaid en in de ruimtes van de basisschool is er de mogelijkheid om kennis te maken met de docenten, het onderwijssysteem, de aanpak en de lesmaterialen van de basisschool.
Natuurlijk is er ook voldoende ruimte voor entertainment; bezoekers kunnen onder andere een muziekworkshop volgen, meedoen aan een knutselproject of deelnemen aan spelletjes.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 7 mei 2015, Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 27 mei 2015, Dagblad De Limburger, 3 juni 2015)

Zondag 7 juni 2015 speelt in Château St. Gerlach in Houthem het duo Bazelaire. Oxana Thijssen
(harp) en Kasper Schonewille (piano) spelen onder meer werken van Mussorgsky.
(bron: Dagblad De Limburger, 3 juni 2015, ZondagNieuws Heuvelland, 7 juni 2015)

Maandag in het sacramentsoctaaf, 8 juni 2015, vindt vanaf het heiligdom St. Gerlach in Houthem de pelgrimage naar de Sacramentsbasiliek van Meerssen plaats.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 16 mei 2015)

Bij de gemeente Valkenburg aan de Geul is op 9 juni 2015 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingekomen voor het maken van een Jan Hanlo Gedichtenroute met als locaties: parkeerplaats Château Sint Gerlach, Klaterstraat, Prinses Beatrixsingel, Stiena Ruyperspark, De Valkenberg en de begraafplaats Broekhem.
(bron: gemeente Valkenburg aan de Geul, www.valkenburg.nl)

Op de meeste middelbare scholen is het jaarlijkse galafeest voor de eindexamenkandidaten een traditie. Maar niet bij Adelante in Houthem. Daar komt nu verandering in. De leerlingen gaan zelf aan de slag en met resultaat. Zaterdag 13 juni 2015 krijgt de mytylschool, leerweg voortgezet speciaal onderwijs voor het eerst een écht galafeest met baljurken, cocktails, bodygards, hapjes, een professionele fotograaf en een dj. De leerlingen met een beperking hebben het feest zelf opgetuigd, van de kaartverkoop tot aan de voorbereiding van de hapjes. Uiteraard ontbreekt ook de rode loper niet. Velen van de 80 leerlingen maken een spectaculaire entree, variërend van de spelersbus van Roda JC tot sportwagens.
(bron: Dagblad De Limburger, 9 juni 2015, Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 17 juni 2015)

Zaterdag 13 juni 2015 vindt de jaarlijkse misdienaarsdag van het bisdom Roermond in Houthem plaats vanwege het jubileumjaar St. Gerlachus 850. De misdienaars en begeleiding worden nabij het Gerlachusheiligdom ontvangen, waarna de opening plaats vindt met zang. Tevens wordt er geoefend worden voor het lied van de dag, het Gerlachuslied.
In de Gerlachuskerk is de heilige Mis waarin hulpbisschop Mgr. de Jong hoofdcelebrant is. De priesters vanuit diverse parochies die met de misdienaars meekomen, concelebreren en het koor Gioia uit Rimburg luistert de heilige Mis op.
Na de lunch worden de misdienaars in en rondom het heiligdom gevarieerde activiteiten aangeboden. Uiteraard ontbreekt een bezoek met uitleg in de Schatkamer van het gereconstrueerde beeld van Sint Gerlach daarbij niet.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 11 juni 2015)

In het kader van 850 jaar St. Gerlachus bespelen op zondag 14 juni 2015 vijf internationale studenten van de Hochschule für Musik und Tanz Köln het monumentale Binvignatorgel in de St. Gerlachuskerk in Houthem. De studenten brengen werken van onder andere Händel, Wesley, von Sachsen-Weimar, Corelli, Hertel, Frescobaldi en Mozart ten gehore.
(bron: Dagblad De Limburger, 6 en 11 juni 2015)

Zaterdag 27 juni 2015 uur starten om 13.00 uur in Groningen ruim 700 toerfietsers voor een tocht van 500 kilometer, af te leggen in 24 uur met behulp van GPS . De finish is in Maastricht op zondag 28 juni 2015 bij het MECC tussen 12.00 en 13.00 uur.
Dit wielerevenement heeft de naam Homeride, vindt voor de 5e keer plaats en voert onder meer langs diverse Ronald McDonald huizen en vakantielocaties. De route 2015 loopt van Groningen via Zwolle naar Amsterdam, Leiden, Den Haag, Tilburg, Veldhoven, Houthem-Sint Gerlach naar Maastricht. Alle informatie over dit evenement is te vinden op de website www.homeride.nl
Deelnemers dienen niet alleen een sportieve prestatie te leveren, maar verplichten zich ook sponsorinkomsten te verwerven ten bate van het Ronald McDonald Kinderfonds. Dit fonds biedt in 15 logeerhuizen (ondermeer in Maastricht ) ouders en broertjes/zusjes de mogelijkheid vlakbij hun zieke kind/broertje/zusje te zijn en in aangepaste vakantieverblijven (onder meer de Kindervallei in Houthem-Sint Gerlach) samen met hun gehandicapte kind, broertje of zusje enige dagen op vakantie te zijn.
Op 21 juni 2015, dus een week voor de start van dit wielerevenement voor het goede doel , wordt het Heuvellandteam uitgezwaaid. Onder de naam “Zwaai Tea” is er vanaf 13.30 uur op het terrein van de Ronald McDonald Kindervallei te Houthem-Sint Gerlach gelegenheid de deelnemers aan dit avontuur nader te leren kennen en succes toe te wensen. Verder is Sef Vergoossen aanwezig om het belang van bewegen te belichten. En de bezoekers krijgen een rondleiding door het uitdagende gebouw van de Kindervallei, een ontwerp van de kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. En er is gelegenheid tot netwerken. De hele middag worden de bezoekers voorzien van drinken en lekkernijen. De bijdrage die gevraagd wordt is € 20,= en deze komt uiteraard helemaal ten goede aan de Homeride.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 9 juni 2015, www.homeride.nl )

In Wittem worden werken van Charles Eyck getoond uit particuliere verzamelingen die normaal niet te bezichtigen zijn. In Museum Land van Valkenburg ligt de nadruk op schilderijen van Karin Eyck, die een zeer verdienstelijk portret- en landschapsschilder was.
Op zondag 28 juni 2015 vindt een dubbele opening plaats, namelijk om 13.00 uur in Kloosterbibliotheek Wittem door de Eyck-kenner Sjef Visschedijk, en om 15.00 uur in Museum Land van Valkenburg door kleinzoon Charles Eyck junior.
(bron: flyer via e-mail Museum Land van Valkenburg, 15 juni 2015, Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 6 juni 2015, Dagblad De Limburger, 26 juni 2015)

Dagblad De Limburger wijdt een paginagroot artikel aan Gregory Coonen, woonachtig in Andorra, maar met Houthemse roots, zijn grootvader bouwde en bewoonde De Adelaar aan de St. Gerlach. Coonen is de auteur van het kinderboek D’Artagnan in Maastricht, Molly en de schat van de Musketiers. De verhaallijn speelt niet alleen in Maastricht, maar ook in Houthem. Ook zijn er mooie tekeningen in het boek opgenomen van onder meer zijn vader, Theo Coonen, Château Sint Gerlach en de Adelaar.
(bron: Dagblad De Limburger 27 juni 2015 en interview Harry Becker met Gregory Coonen)

Op het zonovergoten en warme tweede Bondsfeest op zondag 28 juni 2015 in Voerendaal is de Houthemse schutterij weer succesvol met enkele fraaie groeps- en individuele prijzen.
Schutterij St. Martinus behaalt eerste prijzen voor de Beste Presentatie en voor Beste Houding Optocht.
(bron: www.schutterijhouthem.nl 29 juni 2015)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier