Kroniek van de maand november 2014

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandDe 27-jarige Dirk de R. uit Valkenburg aan de Geul (Houthem) hangt een celstraf van drie jaar en terbeschikkingstelling (tbs) boven het hoofd voor poging tot doodslag. Hij sloeg een plaatsgenoot op 7 juli 2013 in Maastricht meermaals in het gezicht, slingerde zijn slachtoffer tegen een muur en bleef op diens hoofd trappen toen de man al bewusteloos op de grond lag.
R. sprak 4 november 2014 voor de rechtbank in Maastricht van een al langer aanhoudende ruzie met het slachtoffer en van pesterijen. Toen hij het slachtoffer toevallig tegenkwam op straat, raakte hij volgens eigen zeggen in een ‘psychotische episode’, een combinatie van schrikreactie, angst en paniek.
R. lijdt volgens deskundigen aan schizofrenie en moet sterk ontoerekeningsvatbaar worden geacht. De officier van justitie eiste desondanks een onvoorwaardelijke celstraf.
Het slachtoffer, dat in coma raakte en onder meer een hersentrauma, geheugenverlies en diverse gezichts- en schedelfracturen opliep, wordt nooit meer de oude. Hij kan niet meer werken en ook zijn studie voor accountant aan de Hogeschool van Amsterdam kan hij niet meer afmaken.
De rechtbank doet op dinsdag 18 november 2014 uitspraak.
(bron: www.1limburg.nl, 5 november 2014)

Computerclub Houthem (CCH) bestaat 20 jaar en viert dat onder meer met een receptie op zaterdag 8 november 2014 in dorpscentrum De Holle Eik in Houthem.
Voorzitter mevrouw Liesbeth Louwen-Lomans huldigt de jubilarissen en wordt daarna zelf als jubilaris gehuldigd. De jubilarissen zijn: Mathieu Laheij, Liesbeth Louwen-Lomans, Kees Pouw, Patrick Verhoef, Jan Silverentand (allen twintig jaar) en Lambert Dohmen, Sven Dohmen en John Vermeulen (allen tien jaar)
Tot ieders verassing wordt vervolgens mevrouw Liesbeth Louwen-Lomans door burgemeester Martin Eurlings benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij is mede-oprichtster en voorzitter van Computerclub Houthem. Mede op haar initiatief en door haar enthousiasme en inzet werd in 2000 een begin gemaakt met het geven van computercursussen. In 2002 krijgt Computerclub Houthem dankzij haar inzet de beschikking over een eigen computerleslokaal in Gemeenschapshuis De Beemde in Broekhem. Daarnaast is zij bestuurslid van de Stichting de Holle Eik en penningmeester van de spaarclub van het cafť ’t Wit Paerd in Houthem. Ook was zij jarenlang samen met haar inmiddels overleden echtgenoot een stuwende kracht bij de schutterij Sint Martinus in Houthem.
(bron: uitnodiging CCH, www.tvvalkenburg.nl, 9 november 2014, en www.valkenburg.nl, 10 november 2014)

Op dinsdagavond 11 november 2014 wordt niet alleen het Sint Maartensfeest gevierd, maar wordt ook het carnavalsseizoen officieel geopend. De kinderen trekken ’s avonds met hun versierde lampionnen in optocht door de Houthemse straten. Bij dorpscentrum De Holle Eik wordt het traditionele Sint Maartensvuur aangestoken en het eeuwenoude verhaal verteld over Sint Martinus. Na afloop krijgen de deelnemers een traktatie aangeboden. Deze activiteit wordt georganiseerd door Kinder Vakantiewerk Houthem (K.V.H.) in samenwerking met de Ouderraad van basisschool St. Gerlachus, Jeugdcarnavalsvereniging De Boschršefkes, Carnavalsvereniging De Boschrave en Schutterij St. Martinus.
(bron: Facebook K.V.H.)

De uit Houthem-St. Gerlach afkomstige Remy Syrier is onlangs aan de Universiteit Utrecht gepromoveerd op de orgelmakers Joseph en Adam Binvignat. Als klein kind genoot hij elke zondag van het galmen van het Binvignat-orgel in de barokke St. Gerlachuskerk in Houthem. Dit jeugdsentiment leidde tot een wetenschappelijke studie van 10 jaar over vader en zoon Binvignat die volgens hem tot de grote orgelbouwers van Nederland gerekend moeten worden. Syrier is organist, klavecinist en studeerde muziekwetenschappen in Utrecht. Ook is hij adviseur van de Katholieke Klokken- en Orgelraad.
(bron: Dagblad De Limburger, 12 november 2014)

Donderdag, 13 november 2014 vindt een bijeenkomst plaats in dorpscentrum De Holle Eik in Houthem in het kader van "Wij Houthem - St. Gerlach". Centraal staan de uitbreiding van het dorpscentrum en de restauratie van hoeve Broers. De Stichting Holle Eik en de heer Camille Oostwegel lichten de stand van zaken van beide projecten toe. Ook komen nog verschillende andere initiatieven aan de orde, zoals de dorpsgids, wandelbrochure (m.m.v. Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach en VVV), het markeren van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, het opwaarderen van het sportcomplex aan de Kromme Steeg met onder andere nieuwe tennisbanen, de verkenning met betrekking tot een nieuw groen dorpshart (WIJland), etc.
De Rabobank is eveneens aanwezig en overhandigt een cheque van 5.000 euro voor de realisatie van het online dorpsplatform met social media integratie en communicatie voor het dorpsbrede platform Wij Houthem Sint Gerlach.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 11 november 2014, Parochieblad voor Broekhem en Houthem 29
november 2014,en http://wijhouthemsintgerlach.nl/rabobank-cheque-voor-wij-houthem-project)

Wethouder Charles van Melsen van de gemeente Valkenburg aan de Geul maakt bekend dat Rijkswaterstaat besloten heeft om de autosnelweg A79 tussen de Emmaberg (Valkenburg) en Maastricht in twee delen te voorzien van ZOAB (zeer open asfalt beton).
Het eerste komt het weggedeelte tussen Emmaberg tot Valkenburg aan de beurt en in 2016 pas het andere weggedeelte tussen Valkenburg en Maastricht. Daarin zit dus ook het stuk asfalt bij het Goudenrood in Houthem.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 14 november 2014)

Dorpscentrum De Holle Eik gaat uitbreiden. De redenen daarvoor zijn onder meer dat de vergaderruimte te beperkt is met als gevolg dat veel verenigingen door overcapaciteit steeds vaker uitwijken naar elders en omdat in de zaal een breed programma met activiteiten voor met name ouderen loopt. Aan de noordkant van de Holle Eik komt een aanbouw van een kleine zestig vierkante meter en zal de huiskamer worden genoemd en ook als zodanig ingericht worden. De voorziening krijgt een eigen keuken, een invalidentoilet, berging en een eigen, gelijkvloerse ingang los van het bestaande pand. De uitbreiding kost ruim 220.000 euro. Stichting Dorpscentrum De Holle Eik benut daarvoor onder meer de 12.000 euro die ze won met de Rabo Droomprijs en bijdragen uit het VSB-fonds, het Oranjefonds, Dorpsraad en gemeente Valkenburg aan de Geul. De Stichting moet met behulp van sponsors en het organiseren van een aantal activiteiten nog ongeveer 10.000 euro bij elkaar zien te sprokkelen. Begin 2015 wordt met de bouw begonnen en rond juni of juli 2015 is de officiŽle ingebruikname gepland.
(bron: Dagblad De Limburger, 15 november 2014)

Dirk de R. uit Valkenburg aan de Geul (Houthem) moet drie jaar de cel in voor poging tot doodslag. Ook is hem tbs opgelegd voor de duur van twee jaar. Daarnaast moet hij zijn slachtoffer ruim 78.000 euro betalen voor geleden materiŽle en immateriŽle schade, zo heeft de rechtbank in Maastricht bepaald. De rechter acht bewezen dat de R. op 7 juli 2013 een plaatsgenoot zwaar heeft mishandeld in Maastricht.
Zie ook bericht van 5 november 2014.
(bron: www.1Limburg.nl, 18 november 2014)

In Houthem vindt zaterdag 22 november 2014 voor de eerste keer het Prinsenbal plaats in eetcafť nul43 met live muziek van Universe, georganiseerd door Carnavalsvereniging de Boschrave. Eerst wordt afscheid genomen van prinses Danique Hendrick en minister Mathie Broers, daarna wordt de nieuwe prins uitgeroepen van De Boschrave en dat is voor het carnavalsseizoen 2014/2015 Ron Paans met zijn minister Eric Ebbers.
Ron Paans (47), geboren in Elst (Utrecht) woont nu 3,5 jaar in Houthem en is samen met zijn vrouw Mary eigenaar van eetcafť nul43 / hotel De Herberg in Vroenhof. Twee jaar geleden hebben ze al kunnen proeven van de carnaval in Houthem. Toen was hun dochter Roos jeugdprinses bij Jeugdcarnavalsvereniging De Boschršefkes.
Eric Ebbers (52) woont ook in Houthem en is vrachtwagen chauffeur bij Curfs in Gronsveld. Hij was samen met zijn vrouw Trees prins en prinses in 2003 en minister in 2005. Ook is Eric al jaren secretaris van De Boschrave.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 23 november 2014)

Zondag 30 november 2014 vindt weer de feestelijke intocht van Sint Nicolaas plaats. De goedheiligman wordt door de Houthemse kinderen en niet te vergeten Brassband St. Gerlach afgehaald in het park van Ch‚teau St. Gerlach.

Zondag 30 november 2014 vindt de dames handbalwedstrijd plaats tussen Vilt Be-Quick en het van oorsprong Houthemse IASON 2. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat de coaches van beide teams in het dagelijks leven man en vrouw zijn en dat al 33 jaar! Frits Feuler (63) is de coach van Vilt Be-Quick en zijn vrouw Ine Feuler-Erens(55) van IASON 2. De dames van IASON 2 wonnen deze clash met 13-14. In Dagblad de Limburger is een paginagroot artikel over dit in Houthem woonachtige echtpaar gepubliceerd.
(bron: Dagblad De Limburger, 1 december 2014)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier