Kroniek van de maand oktober 2014

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandOp 1 oktober 2014 is bij de gemeente Valkenburg aan de Geul een verzoek tot partiële herziening van het bestemmingsplan ‘Kernen 2010’ ingediend. Het plan heeft betrekking op de locatie Sint Gerlach 17 in Houthem en behelst het renoveren en verbouwen van een monumentale hoeve ten behoeve van diverse functies, zoals bijeenkomst-, vergaderruimten, kleinschalige horeca en een ondergeschikte winkelvoorziening. Daarnaast bestaat het plan uit de nieuwbouw van een conferentiepaviljoen aan de achterzijde van de hoeve. Het verbouw- en het nieuwbouwplan heeft ten doel een uitbreiding van Château St. Gerlach.
(bron: www.valkenburg.nl )

In natuurgebied Ingendael tussen Strabeek (Klaterstraat) en Houthem is een verhoogd fietspad aangelegd van circa honderd meter. De werkzaamheden in opdracht van de provincie Limburg en de gemeenten Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul zijn onlangs gestart en moeten eind 2014 zijn afgerond. Dan moet er parallel aan de doorgaande weg (de provinciale weg) een fietspad liggen van één kilometer lengte. Het pad wordt gemaakt van grauwacke, een natuurlijke halfverharding en moet deel gaan uitmaken van het Routenetwerk van Buitengoed Geul en Maas.
(bron: Dagblad De Limburger, 8 oktober 2014)

Met enig feestelijk vertoon is vrijdag 10 oktober 2014 het voormalige station in Houthem opnieuw in gebruik genomen. Het houten gebouw krijgt na een ingrijpende renovatie onder leiding van de Maastrichtse kunstenaar Paul Tieman een tweede leven als vakantiewoning. De exploitatie van de vakantiewoning gebeurt in samenwerking met Château St. Gerlach, leerlingen van Adelante in Houthem zorgen voor onderhoud en schoonmaak.
(bron: Dagblad De Limburger, 11 oktober 2014)

Als afsluiting van het 150-jarig jubileum van Zangvereniging Orphée Houthem organiseert het feestcomité op 11 oktober 2014 een korentreffen in de parochiekerk van St. Gerlachus te Houthem, waaraan een zevental koren van de Onderlinge Zangersfederatie deelnemen. De koren worden beoordeeld door Ludo Claessens, de rapporten worden tijdens een gezellige nazit uitgereikt in dorpscentrum De Holle Eik.
(bron: http://members.home.nl/els.diederen/orphee/orphee10.html, Dagblad De Limburger, 8 oktober 2014)

Wegens succes van voorgaande jaren organiseert Château St. Gerlach in Houthem samen met Opera Zuid en Prinses Christina Concours op zondag 12 oktober 2014 voor de derde keer het muzikale diner, Le dîner des jeunes talents. Getalenteerde zangers, musici, gastheren en koks laten u tijdens dit verrassende viergangen diner kennismaken met de professionals van de toekomst.
Miranda van Kralingen, zangeres en directeur van Opera Zuid, stelt de jonge talenten voor en presenteert de avond.
Enkele jonge talenten van Opera Zuid en Prinses Christina Concours die acte de présence geven deze avond zijn: Kim Grisel (klarinetiste), Maurice Rommers, (tenor en pianist), Tristan Schmidt (jazz- pianist) en Rubèn Plantinga (bariton).
(bron: Nieuwsbrief Château St. Gerlach, september 2014))

Het dorpsplatform Wij Houthem-St. Gerlach organiseert 14 oktober 2014 in dorpscentrum De Holle Eik een thema-avond over veiligheid en zorg. Aan deze avond wordt meegewerkt door wijkagent Hub Schoenmakers, Stichting Hart voor Valkenburg en wijkverpleegkundige Sylvie Rutten. Volgens de wijkagent zijn er circa 30 toehoorders aanwezig.
(bron: Dagblad De Limburger, 7 oktober 2014)

Op 1 juli 2013 wordt het vliegen met drones in heel Nederland van de ene op de andere dag verboden. De in Houthem woonachtige fotograaf John Dummer krijgt, nadat hij ruim een jaar bezig is met het schrijven van een projectplan, het invullen van kilo’s papier, (praktijk)examens en toestelkeuringen, ontheffing en mag als enige in Limburg met drones vliegen om te fotograferen en te filmen. Landelijk zijn er zes mensen die een dergelijke ontheffing hebben gekregen.
Vanzelfsprekend is Dummer trots: "Het heeft echt veel tijd, geld (bijna tienduizend euro) en energie gekost, maar het is het waard geweest. Dit geeft me een unieke positie, en dat is natuurlijk gunstig voor mijn broodwinning." Dummer fotografeert onder meer voor Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad en diverse makelaars. Ook filmt hij voor verschillende landelijke televisiestations.
(bron: Dagblad De Limburger, 13 oktober 2014, www.1limburg.nl, 12 oktober 2014 en www.l1.nl 14 oktober 2014)

De Ouderraad van basisschool St. Gerlachus in Houthem organiseert op 16 oktober 2014 weer samen met ReShare van het Leger des Heils een kleding- en schoeneninzameling.
(bron: flyer)

De Curfsweg in Houthem/Geulhem wordt woensdag 22 oktober 2014 vanaf 10.00 uur tot vrijdag 24 oktober 2014 10.00 uur afgesloten voor verkeer. De Curfsweg is door de gemeente Valkenburg aan de Geul aangemerkt als niet-openbare weg. Door diverse ontwikkelingen zoals de afrit Beekstraat, het verkeersarrangement Houthem en de A2-stadstraverse is de Curfsweg opengesteld voor vijf jaar. Deze tijd in nu voorbij, maar omdat de realisatie van de stadstraverse nog in volle gang is, ligt het voor de hand de tijdelijke openstelling te verlengen. De wegenwet geeft aan dat een weg openbaar is wanneer deze tien achtereenvolgende jaren voor een ieder toegankelijk is geweest en door de gemeente wordt onderhouden.
Na 24 oktober 2014 wordt de openstelling voor de periode van drie jaar verlengd.
(bron: www.valkenburg.nl , www.tvvalkenburg.nl, Dagblad De Limburger, 21 oktober 2014)

De schakers van “Adelante Schaakt” gaan naar het twintigste Internationale Schaaktoernooi te Praag van 25 oktober tot en met 31 oktober 2014. Naast het schaken wordt, samen met deelnemers uit verschillende Europese landen, ook deelgenomen aan interculturele activiteiten.
De schakers hebben zich de afgelopen maanden goed voorbereid op dit toernooi tijdens de wekelijkse schaakavonden in het Adelante College en in de Ronald McDonald Kindervallei in Houthem.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 25 oktober 2014)

Kinder Vakantiewerk Houthem (K.V.H.) organiseert vrijdag 31 oktober 2014 een Halloweentocht in plaats van de jaarlijkse kerstspeurtocht. Eén tocht is een leuke, kindvriendelijke tocht met verschillende vragen en opdrachten en is geschikt voor alle leeftijden. De tweede tocht is een spannende spokentocht, ook met verschillende vragen en opdrachten en is geschikt voor kinderen met een leeftijd vanaf 11 jaar. Deze Halloweentocht is een groot succes, maar liefst 176 deelnemers en na afloop vele lovende kritieken.
(bron: flyer K.V.H.)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier