Kroniek van de maand september 2014

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandZaterdag 6 september 2014 zal de schuttersboeken ingaan als een historische dag voor schutterij Sint Martinus. Na een spannende strijd wordt Wim Derks namelijk voor de derde opeenvolgende keer en voor vijfde keer in zijn schuttersloopbaan koning van de schutterij. Hiermee bereikt hij na het voldragen van het volledige koningsjaar 2014-2015 het keizerschap voor het leven. Schutterij Sint Martinus heeft daarmee vier keizers in haar midden in de personen van oud-keizer Theo Schrooders, regerend keizer Harry Schurgers, toekomstig keizer Jeroen Schrooders, die eerder al 5 keer schutterskoning was, en nu dus ook Wim Derks.
Bij het burgervogelschieten weet mevrouw Annie Brouns-Haagmans de titel voor zich op te eisen. Jeugdkoning wordt voor het tweede opeenvolgende jaar Wout Evers, die daarmee volgend jaar in aanmerking kan komen voor de titel van jeugdkeizer.
(bron: www.schutterijsintmartinus.actiefhouthem.nl 7 september 2014)

Op zondag 7 september organiseert Stichting Adelante Challenge voor het tweede jaar op rij de handbikewedstrijd ‘Adelante Challenge’; een uitdagende wedstrijd op de Geulhemmerberg in Berg en Terblijt. Deze wedstrijd laat zien dat er veel mogelijk is voor mensen in een rolstoel. Vele nationale en internationale handbiketoppers zoals Laura de Vaan, (twee maal zilver tijdens het WK Paracycling in Canada) en Jetze Plat (vierde tijdens de Paralympische Spelen in London en brons tijdens het WK Paracycling in Canada) verschijnen ook dit jaar aan de start.
Het doel van de stichting is het maximaliseren van beweeg- en sportmogelijkheden voor in- en mindervalide personen om daarmee hun deelname (participatie) in onze maatschappij te optimaliseren. Uit onderzoek blijkt bovendien dat sporters veel minder last hebben van bijkomende aandoeningen (comorbiditeit).
(bron: www.adelante-challenge.nl )

De stichting Hart van Valkenburg aan de Geul gaat in samenwerking met Hartveilig uit Valkenburg een reanimatienetwerk realiseren. Het is wetenschappelijk bewezen dat het opstarten van een reanimatie binnen drie minuten na een circulatiestilstand het leven van een slachtoffer kan redden. Iedereen kan leren reanimeren, medische kennis is niet vereist. Met een AED-apparaat kan na een hartstilstand gecontroleerd een stroomstoot gegeven worden om het hart weer in een goed ritme te brengen en de kans op het herstel van de circulatie aanzienlijk te vergroten. Op steeds meer plaatsen worden AED’s geïnstalleerd. Dit is een goede zaak, maar zonder een goed netwerk zal de effectiviteit niet optimaal zijn.
HartslagNu zorgt, dat direct na de melding bij de meldkamer, getrainde burgers via sms worden ingeschakeld om snel hulp te bieden. HartslagNu selecteert de burgers die dicht bij het slachtoffer en dicht bij het beschikbare AED-apparaat wonen zodat zo snel mogelijk gestart kan worden met defibrilleren. De stichting Hart van Valkenburg is nog naarstig op zoek naar mensen die bij dit project willen helpen.
(bron: http://wijhouthemsintgerlach.nl)

In het kader van open monumentendag is op 13 en 14 september 2014 het onlangs gerestaureerde station van Houthem-St. Gerlach te bezichtigen.
(bron: Dagblad De Limburger, 13 september 2014)

Het horecabedrijf De Geulhemermolen in Geulhem is aangekocht door Henri Hochstenbach, eigenaar van horecabedrijf In den Ouden Vogelstruys aan het Vrijthof in Maastricht.
(bron: Dagblad De Limburger, 13 september 2014)

Zondagmiddag 14 september 2014 vindt in de parochiekerk van St. Gerlachus in Houthem in het kader van het 150-jarig bestaansfeest het grote jubileumconcert plaats van Zangvereniging Orphée, waaraan ook Brassband St. Gerlach haar medewerking verleent. Ook treedt het “sopranen-kwartet” van Zangvereniging Orphée op. Er worden voornamelijk werken van W.A. Mozart uitgevoerd.
(bron: www.orphee.irq.org, Dagblad De Limburger, 13 september 2014, Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 6 september 2014)

Door de werkgroep Cultuur van dorpsplatform Wij Houthem-Sint Gerlach is het plan opgevat om de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, voor zover die door ons dorp voert, te markeren met de bij die route horende schelpen. In nauw overleg met het St. Jacobsgenootschap en de dorpsgenoten die betrokken zijn bij de refugio (naast de St. Gerlachuskerk) vindt de voorbereiding plaats.
Naar verwachting zal een en ander begin 2015 gerealiseerd worden.
(bron: www.wijhouthemsintgerlach.nl 16 september 2014)

Op 26 september 2014 brengt de jury van de Pieter van Vollenhovenprijs een bezoek aan een van de genomineerde projecten, het stationsgebouw in Houthem-St. Gerlach. Dit is het eerste bezoek van de jury aan de herbestemmingsprojecten die voor de Pieter van Vollenhovenprijs 2015 in aanmerking komen. Dit najaar brengt de jury een bezoek aan meerdere genomineerden.
De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven.
Het voormalige stationsgebouw is in 1903 in opdracht van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen gebouwd als kantoor, wachtruimte en bagagestalling op de spoorlijn Maastricht-Aachen. Nadat de NS eind jaren tachtig besloot de loketten te sluiten en de wachtruimte te vervangen door abri’s raakte het zijn oorspronkelijke functie kwijt. Daarna volgde een periode waarin het gebouw verschillende bestemmingen vervulde, zoals een videotheek, een kantoor van een webdesignbureau en korte tijd een kunstgalerie. Ten slotte kwam het gebouw leeg te staan. Een nieuwe bestemming leek lange tijd onvindbaar. Het stationsgebouw krijgt met het initiatief van Marco van der Wal de functie van vakantiewoning. Het doorzettingsvermogen dat hij heeft getoond is een van de redenen om dit project te nomineren voor de Pieter van Vollenhovenprijs.
(bron: www.restauratiefonds.nl/Nieuwsbericht 17 september 2014)

In een brief aan ouders van schoolgaande jeugd in Houthem-St. Gerlach informeert burgemeester Eurlings van de gemeente Valkenburg aan de Geul de ouders over de situatie rond een inwoner van Houthem. Via sociale media zijn diverse publicaties van andere inwoners geweest die zich behoorlijk ongerust maken over de situatie in hun dorp.
Eurlings schrijft in zijn brief dat het gaat om een jong paar "waarvan de man in het verleden is veroordeeld voor een zogenaamd 'hands-off' delict”. Dat betekent dat hij een delict heeft gepleegd waarbij er geen contact is geweest met een slachtoffer. Sindsdien staat hij onder toezicht en begeleiding van diverse instanties", aldus een deel van de brief.
De hele brief is te lezen via onderstaande bronnen.
(bron: www.valkenburg.nl en www.tvvalkenburg.nl 18 september 2014)

Het thema en de doelstelling van de Beweegproeverij van Sportdorp Houthem op zaterdag 20 september 2014 is: Heel Houthem actief en vitaal, voor ieder wat wils die lang gezond wil blijven bewegen.
De inwoners van de gehele gemeente Valkenburg aan de Geul kunnen op het sportcomplex aan de Kromme Steeg aan de volgende activiteiten gratis deelnemen: kookworkshop gezonde gerechten, dansen, beugelen (na de opening van de nieuwe beugelbaan), een wandeling, een fietstocht, demonstraties van judo, ruiters, gehandicapten basketbal, valtraining, geheugentraining, conditietest of een proefrit op een e-bike.
Verder kun je sumoworstelen, voetgolf, dynamic tennis (combinatiesport van tennis, tafeltennis en badminton) en tot slot schietactiviteiten met de zware buks en andere wapens.
In de sportkantine is er toelichting op diverse Houthemse projecten zoals de beoogde nieuwe tennisbanen en clubhuis en de aanbouw van de Holle Eik. Natuurlijk zijn er ook kinderactiviteiten en is er gezorgd voor een lekker hapje en drankje.
(bron: www.wijhouthem.nl)

Een van de projecten van het dorpsplatform Wij Houthem-Sint Gerlach is het realiseren van een dorpsgids met daarin alle verenigingen, stichtingen, organisaties en natuurlijk ook ondernemers. Het is belangrijk om gevonden te worden en hierin voorziet de handzame en complete dorpsgids die uitgegeven wordt door de werkgroep en waarin alle organisaties van het dorp een gratis vermelding kunnen krijgen.
De nieuwe dorpsgids verschijnt in december 2014 en is een handige (bewaar)gids op A5 formaat in kleur die in een oplage van 1.500 stuks huis aan huis in het hele dorp wordt bezorgd en daarnaast beschikbaar is op diverse publiekslocaties en actief wordt aangereikt aan nieuwe inwoners. De informatie wordt tevens opgenomen op de website, het online dorpsplatform.
(bron: www.wijhouthemsintgerlach.nl 23 september 2014)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier