Kroniek van de maand juli 2014

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandStichting Dorpscentrum De Holle Eik in Houthem krijgt € 35.000 van het Oranje Fonds. De Stichting is een samenwerking van 15 Houthemse verenigingen op het gebied van onder meer muziek, zang en kunst tot heemkunde en computereducatie. De Stichting wil het dorpscentrum graag uitbreiden met een kleine zaalruimte, inclusief invalidentoilet en twee bergingen/werkruimten. Door het grote aantal leden is er vaak een tekort aan zaalruimte. Het geld van het Oranje Fonds zal dan ook besteed gaan worden aan die nieuwe, kleine zaalruimte.
(bron: Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 2 juli 2014)

Schutterij Sint Martinus uit Houthem neemt op zondag 6 juli 2014 deel aan het OLS (Oud Limburgs Schuttersfeest) in Papenhoven-Grevenbicht, waaraan 148 schutterijen en gilden deelnemen uit zowel Belgisch als uit Nederlands Limburg. De Houthemse schutterij weet de volgende prijzen te scoren:
1e plaats mooiste keizerspaar in jacquet met 510 punten: Harry Schurgers en Anita Derks;
2e plaats mooiste koningspaar oude exercitie met 566 punten (slechts 1 punt minder dan de winnaar): Wim Derks met dochter Yvette.
3e plaats mooiste koningin oude exercitie met 549 punten (slechts 3 punten minder dan de winnaar): Yvette Derks.
Dit zijn scores waar men terecht trots op is bij de Houthemse schutterij.

BLG Wonen gaat Kindervallei Ronald McDonald in Houthem helpen op hun energiekosten te besparen met het Energie Bespaar Advies. Ook zorgt BLG Wonen dat de energiebesparende maatregelen daadwerkelijk worden gerealiseerd.
(bron: Dagblad De Limburger, 7 juli 2014)

Na de zomervakantie worden in Houthem--St. Gerlach aanvullende maatregelen getroffen om de verkeersveiligheid verder te optimaliseren. Twee jaar geleden zijn in Houthem-St. Gerlach in nauw overleg met de dorpsraad diverse verkeersmaatregelen getroffen, het zgn. ‘verkeersarrangement Houthem’. Op verzoek van inwoners worden nu opnieuw enkele aanvullende maatregelen doorgevoerd.
• De uitstulping in de weg ter hoogte van het bedrijf Hanos verdwijnt, omdat dit punt gevaarlijke situaties kan opleveren voor fietsers. Bovendien blijkt dit punt lastig te zijn voor vrachtverkeer met bestemming Hanos.
• De wegversmalling ter hoogte van de Past. Ribberghstraat wordt verwijderd. Dit blijft een terugkerend knelpunt voor vooral fietsers, die vaak over het trottoir uitwijken.
• De wegversmalling (‘straatjuweeltje’) aan de Onderstestraat wordt verwijderd. Fietsers zien deze paaltjes vaak te laat en in de ochtendspits ontstaan door de versmallingen vaak opstoppingen. Indien blijkt dat hierdoor de verkeersnelheid op deze weg weer toeneemt, kunnen de paaltjes vrij eenvoudig worden teruggeplaatst.
• Om de veiligheid van de ouderen bij het verzorgingshuis te verbeteren wordt aan de Vroenhof nabij de Putweg een zebrapad aangebracht.
(bron: gemeente Valkenburg aan de Geul via www.valkenburg.nl 8 juli 2014)

De ruim 17 km lange autosnelweg A79 tussen Heerlen en Maastricht krijgt in 2015 een nieuwe asfaltlaag. De vervanging van het bestaande asfalt door zoab (zeer open asfalt beton) is vooral goed nieuws voor de bewoners van de wijk ten noorden van de spoorweg in Houthem. Zij klagen al jaren over geluidsoverlast door het drukke verkeer op de A79. Eerdere verzoeken om daar een geluidswal te bouwen zijn telkens afgewezen. Zoab vermindert het verkeersgeluid en het opspatten van regenwater.
(bron: Dagblad De Limburger, 11 juli 2014)

De burgemeester van Valkenburg aan de Geul heeft het voormalige hotel Berg & Dal in Geulhem voor de duur van twaalf maanden gesloten wegens overtreding van de Opiumwet.
Tijdens een grote internationale politieactie op 19 november 2013 werden in het pand aan de Geulhemmerweg harddrugs aangetroffen: 878,5 gram heroïne en 70,55 gram cocaïne.
De sluiting vindt plaats op grond van het zogenaamde Damoclesbeleid.
(bron: gemeente Valkenburg aan de Geul via www.valkenburg.nl 16 juli 2014)

Stichting Kinder Vakantiewerk Houthem (KVH) organiseert in de periode 20 tot en met 25 juli 2014 weer een kampweek, alweer de 51ste. Dit jaar gaat de reis naar het Leienhoes in Wijlre, waar 68 kinderen onder leiding van een enthousiaste groep leiders en leidsters worden bezig gehouden met allerhande sporten en spelletjes, zoals speurtocht, spokentocht, waterspelen, barbecue, enz.

De “Meule” is failliet…….:(:(
Zo begint het bericht op de Facebookpagina van het horecabedrijf De Geulhemermolen in Geulhem. De directie van de Geulhemermolen, Frank Marting en Kaatje Jansen, leggen in dit bericht uitgebreid de oorzaken uit van het faillissement van de Geulhemermolen: “ een forse (maar mooie) verbouwing van de keuken en feestzaal, gevolgd door de economische crisis, hoge kosten en achterblijvende omzet. Voortzetting bleek na onderzoeken van alle opties niet meer mogelijk”.
(bron: Facebook De Geulhemermolen, 29 juli 2014, www.tvvalkenburg.nl 29 juli 2014, Dagblad de Limburger, 31 juli 2014)

In Dagblad De Limburger van 30 juli is een kleurenfoto van ruim een halve pagina afgedrukt van het station van Houthem, zoals het er momenteel na een bijna voltooide restauratie uitziet, bruin met zwarte en okerkleurige elementen. Oorspronkelijk was het stationspand muisgrijs met bordeauxrode en beige elementen. Bij een renovatie in de jaren 30 van de vorige eeuw werden die kleuren vervangen door fel groen en geel.
(bron: Dagblad De Limburger, 30 juli 2014)

In het televisieprogramma Nieuwsuur wordt uitgebreid aandacht besteed aan de gezichtsreconstructie van de H. Gerlachus en aan het feit dat de wereldberoemde rockgroep The Rolling Stones tijdens hun verblijf in Château St. Gerlach begin juni 2014 zo gebiologeerd raakten van het verhaal en de fresco’s van het H. Gerlachus en van het zien van zijn schedel, dat zij besloten een donatie te doen, waardoor de gezichtsreconstructie mogelijk wordt. Zowel Camille Oostwegel als pastoor Burger komen uitgebreid aan het woord. De uitzending wordt door bijna 700.000 mensen bekeken. Al met al weer een prachtige reclame voor Houthem.
Het programma is via internet terug te zien via http://nieuwsuur.nl/live
(bron: Nieuwsuur, 31 juli 2014)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier