Kroniek van de maand april 2014

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandDe afdeling Limburg van het Sint Jacobsgenootschap heeft besloten om Houthem-St. Gerlach op te nemen in de hoofdroute van Sittard naar Maastricht. Reden is de herberg bij Château Sint Gerlach, die eeuwenlang werd bezocht door pelgrims die onderweg naar Santiago de Compostela of als eindbestemming het graf van Sint Gerlachus bezochten.
De route zal in de bebouwde kom met tien tot twintig bronzen schelpen worden gemarkeerd. Het is de bedoeling ook twee of drie stenen afstands- en wegwijzers te plaatsen in Klein Haasdal, bij de kerk van Sint Gerlachus in Houthem en mogelijk in Sibbe of Vilt.
(bron: Dagblad De Limburger, 7 april 2014)

Inbrekers hebben in de nacht van maandag op dinsdag (7 op 8 april 2014) de toegang van dorpscentrum De Holle Eik in Houthem vernield. Op bewakingsbeelden is te zien dat vijf gemaskerde daders de deur vernielen met mokers. Zij hebben het waarschijnlijk voorzien op de geldautomaat van de Rabobank die in de hal staat. Volgens de eigenaar duurt het een hele tijd voordat de inbrekers binnen zijn. Waarschijnlijk daardoor kiezen ze uiteindelijk het hazenpad. Zij gaan er zonder buit vandoor. Bij de inbraak is een roodkleurige pick-up auto betrokken.
(bron: wijkagent Berg/Sibbe/Houthem, via Twitter, www.l1.nl, 8 april 2014)

Op zaterdag 12 april 2014 ontmoeten de schutters van de vier Valkenburgse schutterijen elkaar op de schuttersweide bij Château St. Gerlach in Houthem voor de jaarlijkse strijd om het Groot Valkenburgs Kampioenschap.
Wethouder Bert Dauven opent de strijd van de zestallen van de schutterijen St. Mauritius Strucht, Edele Nobele Agtbaere Jonge & Oude Loffelyke Schutterije der Stadt ende Vrijheijt Valckenborch, Nachtwacht Gilde Berg en Terblijt en natuurlijk St. Martinus uit Houthem.
De uitslag van het zestalschieten met de grote buks is als volgt:
1. St. Mauritius Strucht
2. Edele Nobele Agtbaere Jonge & Oude Loffelyke Schutterije der Stadt ende Vrijheijt Valckenborch
3. St. Martinus Houthem
4. Nachtwacht Gilde Berg en Terblijt
Daarna begint de strijd om het persoonlijk kampioenschap van de individuele schutters met de zware schuttersbuks. Het individueel schieten wordt 19.00 uur gestaakt, de strijd gaat een week later, op 19 april 2014, verder op de kogelvanger in Houthem.
Uiteindelijk bezetten de schutters van St. Mauritius Strucht de eerste en de tweede plaats en behaalt Jan Volders van St. Martinus Houthem een verdienstelijke derde plaats.
(bron: www.schutterijsintmartinus.actiefhouthem.nl en Els Hambeukers, Facebook, 12 en 19 april 2014)

Zondag 13 april 2014 organiseert Computer-Club-Houthem ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum een snuffelmarkt in dorpscentrum De Holle Eik.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 15 maart 2014)

De Houthemse basisschool St. Gerlachus organiseert op 15 april 2014 samen met Reshare (kledinghergebruik) van het Leger des Heils weer een kledinginzameling. De geldelijke opbrengst komt ten goede aan de leerlingen van genoemde school.
(bron: flyer)

De geldautomaat in dorpscentrum De Holle Eik in Houthem is in de nacht van 15 op 16 april 2014 omver getrokken met een vrachtauto. De schade loopt in de duizenden euro’s. De pui is ontzet en de muur en de vloer zijn beschadigd. Om binnen te komen, hebben de daders de toegangsdeuren met mokers kapot geslagen. Dat gebeurde ruim een week eerder ook al.
Volgens de beheerder van het dorpscentrum, Henri Frijns, hebben ze dit keer een band om de automaat gedaan en geprobeerd hem er met een vrachtauto uit te trekken. De automaat ligt op zijn kant, maar waarschijnlijk zijn de daders er weer niet in geslaagd om geld buit te maken.
De Rabobank Maastricht en omstreken zal met Frijns gaan bekijken of de pinautomaat op deze locatie gehandhaafd kan blijven. Frijns twijfelt sterk of hij de voorziening moet handhaven. “Wie weet komen ze de volgende keer met een shovel terug. Of staan ze opeens overdag met een pistool binnen. Dit soort lui deinst nergens voor terug”, aldus Frijns.
(bron: www.l1.nl 16 april 2014, Dagblad De Limburger, 17 en18 april 2014)

Door de gemeente Valkenburg aan de Geul is op 10 april 2014 een omgevingsvergunning verleend voor het verbouwen van de refugium van de St. Gerlachuskerk.
(bron: Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 16 april 2014)

De provincie Limburg stelt 251.265 euro beschikbaar voor projecten die de leefbaarheid in Houthem-St. Gerlach moeten bevorderen, de gemeente Valkenburg aan de Geul doneert 272.706 euro en de dorpsraad van Houthem-St. Gerlach draagt 117.300 euro bij, in totaal 639.500 euro. Met dat bedrag wordt het dorpshart vernieuwd, krijgt het sportcomplex aan de Putweg een opknapbeurt en worden nieuwe wandelroutes uitgezet. Verder wordt dorpscentrum de Holle Eik uitgebreid met een multifunctionele zaal voor muziek- en zangactiviteiten, een ontmoetingsruimte en een hellingbaan. Daarmee wordt ingespeeld op de groeiende behoefte aan opvang van ouderen, gehandicapten en jongeren. De projecten moeten vóór 1 juli 2015 zijn afgerond.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 18 april 2014, Dagblad De Limburger, 19 april 2014)

Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants publiceert de jaarcijfers 2013. Hieruit blijkt onder meer, dat in 2013 de omzet ten opzichte van 2012 met 2,4 % is gestegen door een hogere hotelbezetting en de verkoop van meer couverts in de restaurants. De concernomzet bedroeg € 22.054.000,--. De brutomarge daalde van 82,3% (2012) naar 81,8% (2013) en werd onder andere veroorzaakt door hogere schoonmaak-, energie- en commissiekosten. Daarnaast werd er fors geïnvesteerd in gastenwelzijn evenals in het onderhoud van het omvangrijk monumentaal erfgoed en natuurontwikkeling.
Het landgoed Winselerhof werd uitgebreid met 6 ha bos, weiland en een vijver. Ter uitbreiding van het Landgoed St. Gerlach werd de 16e eeuwse Kasteelhoeve "Broers" aangekocht. Zowel Château Neercanne, Château St. Gerlach als de Winselerhof zijn nu een Landgoed volgens de Natuurschoonwet 1928.
De lidmaatschappen van Relais & Châteaux (Château St. Gerlach), Designhotels (Kruisherenhotel), Small Luxury Hotels of the World (Winselerhof), vertegenwoordigen drie top marketing allianties die steeds meer buitenlandse gasten trekken.
Een eigen nieuwe website met bookingsengine, zal een stijgend aantal boekingen via internet moeten opleveren (ook via smartphone en tablet).
Het aantal medewerkers bedroeg 307 ofwel 206 FTE.
(bron: www.chateauhotels.nl , www.wijlimburg.nl april 2014)

Wandelvereniging Vilt heeft bij de wandeltocht “Bloesemparade” op 5 en 6 april 2014 gratis gebruik mogen maken van de parkeerfaciliteiten van Holland Casino in Valkenburg aan de Geul. Als tegenprestatie wordt afgesproken dat Wandelvereniging Vilt een bedrag van € 400,00 zal schenken aan Wigwam Vallei Houthem. Wigwam Vallei Houthem stelt zich tot doel een bijdrage te leveren aan een zinvolle vakantiebesteding in gezinsverband voor kinderen en jongeren met een beperking. Op 24 april 2014 is de cheque overhandigd aan de directie van Wigwam Vallei.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 1 mei 2014)

Stichting Kindervakantiewerk Houthem (K.V.H.) heeft besloten een aantal activiteiten van de per 1 april 2014 opgeheven Stichting The Young Generation voort te zetten. K.V.H. begint op zaterdag 26 april 2014 met de organisatie van de “Koningsdag” met onder meer een kindvriendelijke speurtocht, kindervrijmarkt, optocht met versierde fietsen, diverse kraampjes met onder meer schminken, enveloppen trekken, eetkraampje en andere attracties.
(bron: flyer Stichting Kindervakantiewerk Houthem)

In Houthem ontvangen mevrouw Mariette Cremers-Roijen en de heer Mathieu Lahey, de Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Mariette Cremers Roijen (75, Strabeek) is een zeer actief lid van de Seniorenraad. Zij was één van de drijvende krachten achter het Alzheimer Café in Vroenhof. Ook voor VIA Valkenburg, het informatie- en adviespunt voor ouderen in de bibliotheek aan het Berkelplein, heeft zij stevig aan de kar getrokken. De filmmiddagen voor met name senioren in de Stationnerie te Valkenburg zijn bijna ieder maand uitverkocht. Weer zo’n succesvol initiatief van de Seniorenraad, waarbij Mariette aan de wieg heeft gestaan.
Mathieu Lahey (67, Houthem) is voorzitter van zangvereniging Orphée. Deze vereniging bestaat dit jaar 150 jaar. Door toedoen van Mathieu Lahey staat dit gemengd koor midden tussen de andere verenigingen in Houthem. Mathieu wordt gekenmerkt als belangstellend, genereus en helpend waar hij kan. Voor iedereen die problemen heef met de computer, internet of email staat Mathieu klaar om een helpende hand toe te steken. Hij is ambassadeur van Seniorenweb.nl. Ten slotte is Mathieu wekelijks actief als gastheer in het Heiligdom van St. Gerlach. Als bestuurslid heeft hij heeft er mede voor gezorgd dat de prachtige restauratie van de St. Gerlachuskerk financieel mogelijk werd.
(bron: gemeente Valkenburg aan de Geul, www.valkenburg.nl 25 april 2014)

Tussen Houthem St. Gerlach en Geulhem, tussen de twee Geulbruggen, heeft de spinselmot over een tiental bomen een compleet web gesponnen over takken en stammen.
Het ziet er bijzonder uit, maar er is geen gevaar voor de volksgezondheid. De draden zijn niet plakkerig maar zijn wel behoorlijk sterk en taai. In de spinsels leven soms enorme aantallen rupsen maar de bomen hebben er geen last van. De rupsen vreten van het blad en maken de spinsels om zichzelf te beschermen tegen natuurlijke vijanden zoals vogels en sluipwespen. Er kunnen zoveel rupsen aanwezig zijn dat er kaalvraat optreedt en er geen blaadje meer aan de boom zit. De bladerloze takken, ingepakt met de witte spinsels, geven soms een spookachtig effect.
Na een paar weken is de overlast voorbij. Voor de bomen is het niet erg, ze kunnen heel goed tegen kaalvraat en lopen later deze zomer weer opnieuw uit.
De spinselmot is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je zult er geen uitslag van krijgen zoals bij de eikenprocessierups.
(bron: gemeente Valkenburg aan de Geul, www.valkenburg.nl 28 april 2014)

Twee politiepatrouilles met honden zijn maandagmorgen 28 april 2014 met spoed uitgerukt nadat een melding is binnengekomen van een woninginbraak in Strabeek. De bewoners van het huis slaan alarm nadat ze vreemde geluiden hoorden. Er worden echter geen inbrekers aangetroffen. De herrie blijkt afkomstig te zijn van twee luidruchtige konijnen in een hok in de achtertuin! “Broer Konijn niet aangehouden”, aldus een politieagent op Twitter.
(bron: Dagblad De Limburger, 29 april 2014)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier