Kroniek van de maand maart 2014

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandZondag 2 maart 2014 trekt onder een stralende zon een kleurrijke carnavalsoptocht door Houthem. Het aantal groepen en deelnemers is boven verwachting groot.

Maandag 17 maart 2014 wordt in Houthem door studenten van de Houthemse kunstenares Claudia Volders een groot schilderij van Nelson Mandela verbrand. Naar aanleiding van zijn overlijden is Nelson Mandela een inspiratiebron voor een groepje jongeren die met kunst andere jongeren over de wereld willen bereiken om hoop, vrede en verbetering te brengen. Het gaat hier om een portret van Nelson Mandela dat op een geheel eigen manier geschilderd is door een groepje jongeren. De as gaat naar 3 plaatsen: Pretoria, Qunu en Auroville in India. Meer jongeren gaan dit stokje doorgeven en hopen de wereld een stukje mooier te maken.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 14 maart 2014)

Circa tachtig leerlingen van mytylschool Adelante in Houthem maken donderdag 13 maart 2014 muziek met de slagwerkgroep van de Douane Harmonie. De tieners, die op de praktijkafdeling van het voortgezet speciaal onderwijs zitten, slaan enthousiast de maat mee op de sambaritmes, die de slagwerkgroep ten gehore brengt.
(bron: Dagblad De Limburger, 14 maart 2014)

Stichting The Young Generation besluit per 1 april 2014 te stoppen met al haar activiteiten en zal zich per genoemde datum uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. De reden is steeds meer tijdgebrek en daardoor minder enthousiasme bij de vrijwilligers.
De stichting organiseerde vanaf het jaar 2005 activiteiten als Koninginnedag, Mei-den-planting, dorpskermis, Halloweentocht, knutselmiddag en kinderbingo. Het kassaldo wordt gedoneerd aan de Ronald McDonald Kindervallei in Houthem
(bron: flyer Stichting The Young Generation, 14 maart 2014)

Zaterdag 15 maart 2014 opent Kunst in Valkenburg (KiV) voor de zevende keer haar deuren. Deze unieke en kleinschalige kunstexpositie vindt tot en met 30 maart 2014 dagelijks plaats in de ruimtes van de kloostergang van Château St. Gerlach en de schatkamers van de St.Gerlachuskerk. Kunstaanbieders zijn Marx en Marx Limburgse kunst en Galerie & Beeldentuin Giardino. Ook wordt werk getoond van kunstenares Judith Krebbekx en kunstenaar Jacques Tange (kunstenaar van het jaar 2005). Tevens worden er werken getoond van kunstenaars welke als gastexposant op KiV hun werken exposeren. Zo toont Maria Verstappen enkele grote schilderijen en Jan van den Bragt enkele van zijn speciale sieraden.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 6 maart 2014)

Zondag 16 maart 2014 vindt in dorpscentrum de Holle Eik de jaarlijkse open dag plaats van Brassband St. Gerlach. Tevens wordt stilgestaan bij het 135-jarig bestaan van de vereniging.
Na de gezamenlijke lunch en na het maken van de groepsfoto en foto’s van de jubilarissen, is het tijd voor de huldiging van Piet Boreas (70 jaar lid), Erik Frissen (40 jaar lid), Paul Voncken en Bart Sillen (beiden 25 jaar lid). Na deze huldigingen spelen de slagwerkers en jeugdleden van de brassband enkele mooie stukken. Een licht muzikaal programma door het korps zelf vormt een mooie afsluiting van deze dag.
(bron: John Boreas, lid Brassband St. Gerlach)

Op 19 maart 2014 worden gemeenteraadsverkiezingen gehouden. De opkomst in de gemeente Valkenburg aan de Geul bedraagt 56,9%. In Houthem worden 1359 personen opgeroepen om hun stem uit te brengen, in dorpscentrum De Holle Eik brengen 721 mensen hun stem uit (53,05%). In het mobiele stembureau in Houthem zijn 150 personen opgeroepen, er brengen 51 mensen hun stem uit (34%).
(bron: www.valkenburg.nl 19 maart 2014)

De gemeente Valkenburg aan de Geul loopt 51.000 euro mis aan belastinggeld en andere heffingen door het faillissement van Kasteel Geulzicht, Hotel Vue des Montagnes en La Caverne de Geulhem, alle drie gelegen in Geulhem.
(bron: Dagblad De Limburger, 19 en 20 maart 2014, Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel 26 maart 2014)

Zondag 23 maart 2014 wordt het nieuwe schuttersseizoen van schutterij Sint Martinus geopend met de jaarmis in de H. Gerlachuskerk, met aansluitend het schuttersmaal en huldiging van de jubilarissen in verenigingslokaal De Holle Eik.
De jubilarissen zijn generaal Theo Schrooders (60 jaar lid), Jan Volders (40 jaar lid OLS Federatie & Limburgse Bond van Tamboerkorpsen) en grenadier Roland Hessels (25 jaar lid OLS Federatie). Na de interne huldiging zal ook de OLS-federatie de jubilarissen huldigen en wordt Jan Volders tevens gehuldigd door de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen.
(bron: schutterij Sint Martinus, Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 19 maart 2014)

Twee jaar geleden heeft Adelante Houthem een “gezonde” schoolkantine gerealiseerd in de vorm van een kiosk, The PLACE 2B.
Het is een plek waar jongeren met een lichamelijke beperking voor hun schoolgenoten een gezonde snack en/of versnapering klaarmaken, zoals wraps, belegde broodjes, smoothies, etc.
Naast de vrijwilligers heeft het Zweedse bedrijf IKEA Heerlen het project belangeloos gesteund tijdens de totstandkoming door het plaatsen van een volledige keuken inclusief apparatuur. Ook worden alle klusmaterialen en nieuwe meubels door IKEA Heerlen ter beschikking gesteld. “Een echt ongelofelijk en geweldig initiatief”, aldus Juul Reuter, leerkracht VSO praktijkstroom.
Bert Dauven, wethouder van de gemeente Valkenburg aan de Geul, opent dinsdag 25 maart 2014 rond 12.00 uur, het vernieuwde PLACE 2B.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 24 maart 2014, Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 26 maart 2014)

Zangvereniging Orphée Houthem viert haar 150-jarig jubileum. Het jubileumfeest wordt geopend met een H. Mis op zondag 30 maart 2014 in de parochiekerk van St. Gerlachus met aansluitend voor het koor en genodigden een feestontbijt in repetitielokaal ’t Wit Paerd in Houthem.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 22 februari 2014)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier