Kroniek van de maand december 2013

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandChâteau St. Gerlach organiseert samen met het Limburgse Koorschool Cantarella een kerstconcert op tweede Kerstdag in de St. Gerlachuskerk in Houthem.
De Limburgse Koorschool streeft er na om het muzikale talent van elk koorlid verder te ontwikkelen met als doel de klassieke koormuziek op een goed niveau ten gehore te brengen.
Het kinder/jeugdkoor Cantarella staat deze middag onder leiding van Marleen Everink.
(bron: www.chateauhotels.nl 6 december 2013)

Het markante spoorwegstation van Houthem-St. Gerlach is het oudste, volledig houten spoorweggebouw van Nederland. Het pand uit 1903 wordt momenteel gerestaureerd en ingericht als vakantiewoning. Medewerkers van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen Limburg (IKL) hebben acht hoogstamfruitbomen (oude appelrassen als de Brabantse Bellefleur en Keuleman, Opalpruimen en Hausswetsche en drie kersenbomen, waaronder een Puther Dikke, Merton Premier en Eysdener), honderd meter aan hagen en diverse wilde planten aangeplant bij het station. De versterking van het groen door IKL vindt plaats met steun van de regeling Kleine Groene Doelen van de provincie Limburg.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 6 december 2013, Dagblad De Limburger 7 december 2013, Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 11 december 2013))

De Stichting Kerkconcerten Houthem-St. Gerlach organiseert zondagmiddag 8 december 2013 een kerstconcert in de Houthemse St. Gerlachuskerk. Het Maastrichtse vrouwenkoor Femmes Vocales brengt onder meer kerst- en Marialiederen ten gehore.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 30 november 2013)

De brandweer moet op 11 december 2013 uitrukken naar Vroenhof 3-B, Houthem in verband met (PAC) gaslucht.
(bron: www.alarmeringen.nl/limburg-zuid, 11 december 2013)

Van 14 tot en met 20 december 2013 vindt in de kruisgang bij de St. Gerlachuskerk in Houthem de, inmiddels traditionele, verkoopexpositie plaats van hoogwaardig uit olijfhout gesneden kerstgroepen, kerststallen en andere artikelen, waaronder ook een aantal originele iconen.
De expositie wordt opgezet door de christelijke Palestijnse familie Salfity uit West Jerusalem.
De artikelen worden in Bethlehem door christelijke families, die daarin een grote traditie hebben opgebouwd, vervaardigd.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 8 december 2013)

Achter een woning aan de Geulhemmerweg is de mergelrotswand instabiel, regelmatig vallen stenen naar beneden. De bewoners zijn bang voor grondverschuivingen en omvallende bomen. Inspecties hebben uitgewezen, dat er snel maatregelen moeten worden genomen om calamiteiten te voorkomen. Het college van Burgemeester en Wethouders van Valkenburg aan de Geul wil op korte termijn bomen en struiken rooien en loszittende rotsdelen verwijderen. Mogelijk wordt ook een net over de rotswand gespannen. Met de werkzaamheden is een bedrag van 46.000 euro gemoeid.
(bron: Dagblad De Limburger, 11 december 2013)

De schaak- en damclub van Adelante, het vroegere Franciscusoord, organiseert zaterdag 14 december 2013 in Adelante College in Houthem haar jaarlijkse kerstschaaktoernooi. Het toernooi vindt dit jaar voor de dertigste keer plaats.
(bron: Dagblad De Limburger, 12 december 2013, www.tvvalkenburg.nl 13 december 2013)

Veldeke-kring Valkenburg brengt een boekje uit met een beschrijving van het Valkenburgs dialect. In dit tweetalige (Valkenburgs-Nederlands) boekje komt niet alleen het “Centraal Valkenburgs” aan de orde, maar ook de kleine verschillen met het dialect van Sibbe, Berg, Houthem, Schin op Geul en Hulsberg. De samenstelling van dit boekje komt voor rekening van de in Houthem woonachtige Els Diederen.
(bron: Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 18 december 2013)

Zondag, 22 december 2013, vindt in de Houthemse St. Gerlachuskerk het jaarlijkse kerstconcert plaats, aangeboden door Brassband St. Gerlach, Zangvereniging Orphée en Kerkelijk Zangkoor St. Caecilia. Naast gezamenlijke optredens presenteren deze verenigingen ook ieder een eigen programma.
(bron: organisatiecomité kerstconcert)

Voor het tweede achtereenvolgende jaar sluit de Kerstparade, die tweemaal per week door het centrum van Valkenburg aan de Geul trekt, af in een van de kernen van de gemeente Valkenburg aan de Geul. 125 Vrijwilligers en hun zelf gebouwde wagens met kerst- of winterse taferelen presenteren zich voor de laatste maal en dit jaar is Houthem aan de beurt en wel op zaterdag 28 december 2013. De parade trekt vanaf het Sint Gerlachplein, via de Onderstestraat naar dorpscentrum De Holle Eik.
(Bron: flyer The Valkenburg Christmas Parade, Kerststad Valkenburg, www.kerststadvalkenburg.nl)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier