Kroniek van de maand september 2013

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandZorgcentrum Vroenhof in Houthem organiseert zondagmiddag 1 september 2013 het jaarlijkse tuinfeest met activiteiten als kinderanimatie, barbecue, zomermarkt, rad van geluk en ponyrijden en zelfs live muziek.
(bron: flyer Zorgcentrum Vroenhof)

Ron Ruijgh, coach van de Houthemse voetbalvereniging IASON ziet het komende voetbalseizoen optimistisch tegemoet. De selectie is flink uitgebreid, zes nieuwe aanwinsten, waarvan zeker vier voor de basis van het eerste elftal. De doelstelling is een periodetitel, voor de echte clubmensen zou een promotie naar de vierde klasse KNVB geweldig zijn.
(bron: Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 4 september 2013)

Ouders van schoolgaande kinderen in Houthem zijn zeer bezorgd over de veiligheid op de doorgaande weg door het dorp. Vooral bij de vele wegversmallingen worden kinderen regelmatig van de weg gedreven door auto’s die uitwijken voor tegenliggers. Wethouder Charles van Melsen geeft toe dat er links en rechts wat te verbeteren is, maar hij ontkent nadrukkelijk dat er sprake is van gevaarlijke situaties: “In Houthem zijn geen ongebruikelijke maatregelen genomen. De voorzieningen die daar zijn toegepast, kom je ook elders in Nederland tegen.” Van Melsen stelt voor om een aantal voorgestelde verbeteringen, zoals het weghalen van parkeervakken die vlakbij een drempel of een wegversmalling liggen, uit te voeren en te bekijken of de veiligheid daardoor verbetert. Vervolgens kan bekeken worden of aanvullende maatregelen nodig zijn.
(bron: Dagblad De Limburger, 4 september 2013)

Donderdag 5 september 2013 houden de kinderen van groep 3 tot en met 8 van de Houthemse basisschool St. Gerlachus en Adelante hun jaarlijkse gezamenlijke sportdag. De kinderen houden zich bezig met oud Hollandse spelen, slagbal, dansen, tafelvoetbal, rolstoelbasketbal en hockey. Ook geeft ook judovereniging Kano uit Houthem weer een geslaagde workshop zelfverdediging.
(bron: magazine Markant, nr. 43, editie oktober 2013)

Zondag 8 september 2013 houdt Adelante voor de eerste keer een handbikewedstrijd, de Adelante Challenge; een uitdagende wedstrijd voor handbikers op de Geulhemerweg.
(bron: ZondagNieuws Maastricht Mergelland, 8 september 2013, www.adelante-challenge.nl)

De doorgaande provinciale weg in Houthem moet op den duur zijn oude allure terugkrijgen. De huidige “racebaan” moet dan veranderen in een ‘idyllische oprijlaan’ die past bij de entree van landgoed Sint-Gerlach. De gemeente Valkenburg aan de Geul heeft 10.000 euro vrijgemaakt voor een eerste onderzoek om te kijken hoe in de toekomst het oude dorpskarakter van de weg teruggebracht kan worden en op die manier de weg door Houthem weer zijn oude grandeur teruggegeven kan worden. Het geld komt uit het provinciaal potje voor de ontwikkeling van de landgoederenzone tussen Maastricht en Valkenburg aan de Geul. Voor realisatie van het plan zelf is echter nog geen geld voorhanden.
(bron: Dagblad De Limburger, 12 september 2013, Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 18 september 2013)

De Houthemse historicus Jacquo Silvertant heeft het naambord “Adolf Hitler-Allee” in beheer gekregen. Het unieke bord, gemaakt van geëmailleerd, gegalvaniseerd staal, is onlangs in zeer goede staat gevonden bij opruimwerkzaamheden van een talud bij villa Jacoba aan de Kloosterweg in Valkenburg aan de Geul. Deze Kloosterweg is tijdens de bezetting door de nazi's omgedoopt in “Adolf Hitler-Allee”. Wat er met het bord gaat gebeuren, weet Silvertant nog niet, in Valkenburg aan de Geul is momenteel geen geschikte plek om dit bord te bewaren.
(bron: Dagblad De Limburger, 12 september 2013, Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 18 september 2013)

Hotelier Camille Oostwegel neemt zaterdag 21 september 2013 de Gouden Eeuw Award in ontvangst tijdens het 5-jarig jubileum van de Gouden Eeuw Awards in Amsterdam. Oostwegel (1950) krijgt de onderscheiding voor zijn uitgebreide inzet voor de historie, kunst, natuur, cultuur en/of gastronomie in Nederland. Dat maakt organisator Bewonder Nederland bekend. Naast Oostwegel ontvangen ook choreograaf Hans van Manen, actrice Ellen Vogel en zangeres Anneke Grönloh een onderscheiding. Oostwegel voegt zich met zijn prijs in het gezelschap van onder anderen Paul van Vliet, Liesbeth List, André van Duin en de astronaut André Kuipers. Zij kregen eerder al een Gouden Eeuw Award.
(bron: www.l1.nl, www.tvvalkenburg.nl ,19 september 2013

Het straatnaambord “Adolf Hitler-Allee”, dat de Houthemse historicus Jacquo Silvertant onlangs in bezit kreeg, zal door oorlogsmuseum Eyewitness in Beek worden geëxposeerd . Dat heeft het museum bekend gemaakt.
(bron: ZondagNieuws Maastricht Mergelland, 22 september 2013)

Burgemeester en wethouders van Valkenburg a/d Geul maken bekend dat bij besluit van 3 september 2013 het wijzigingsplan ‘Stevensweg 6 Valkenburg’ is vastgesteld. Het wijzigingsplan heeft betrekking op een wijziging van de gebruiksregels van bestemmingsplan ‘Buitengebied Valkenburg aan de Geul 2012’ en is bedoeld om de bewoning van de bestaande bedrijfswoning op het adres Stevensweg 6 te Valkenburg als burgerwoning toe te staan.
(bron: www.valkenburg.nl, week 39 (september) 2013

De Beheersstichting Schutterslocatie Houthem krijgt van de gemeente Valkenburg aan de Geul een subsidie ter grootte van € 1.000,00 als bijdrage in de extra kosten voor de realisatie van de schietinstallatie, die in het voorjaar van 2013 in gebruik werd genomen. Deze subsidie zal eenmalig gegeven worden, aldus wethouder Bert Dauven.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 27 september 2013)

 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier