Kroniek van de maand juli 2013

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandOp zaterdag 6 en zondag 7 juli 2013 organiseert Stichting Kindervakantiewerk Houthem een jubileumweekend voor alle leden en oud-leden. De reünie en de feestavond vinden plaats op locatie “het zinkviooltje” in Epen.
Vanaf zondag 7 tot en met vrijdag 12 juli 2013 vindt op deze locatie ook het jubileumkamp plaats, waar liefst 71 kinderen een week lang onder ervaren en enthousiaste leiders worden bezighouden met onder meer sport, spel, spokentocht en bezoek aan een pretpark.

Drie horecabedrijven in Geulhem zijn failliet verklaard. Het zijn Kasteel Geulzicht BV, Winkens-Horssels BV (hodn Hotel Vue des Montagnes) en Catering- en Party Services Maja BV (hodn La Caverne de Geulhem).
De drie ondernemingen zijn eigendom van één eigenaar. Hij heeft het faillissement aangevraagd. In de bedrijven werken circa 25 medewerkers. Een curator is door de rechtbank van Maastricht aangesteld om een doorstart te bestuderen. De drie horecazaken in Geulhem blijven gewoon open.
(bron: www.drimble.nl 9 juli 2013, www.tvvalkenburg.nl 10 juli 2013)

De redactie van Tv Valkenburg publiceert integraal de volgende brief van een inwoner van Houthem, de heer Jo Rouvroije, over de verkeerssituatie in Houthem op de Stationsweg en de kruising met de Provinciale weg:
“In het kort spreek ik mijn bezorgdheid uit over de verkeersveiligheid in de kern van Houthem. Ik noem het in alle gevallen "wachten op dat wat komen gaat"!
Voorbeeld 1: 8 december 2009 trein ontspoord bij station Houthem. Gelukkig geen (zwaar)gewonden;
Voorbeeld 2: overhangend groen trottoir Stationsweg;
Voorbeeld 3: onoverzichtelijke kruising Provinciale weg.
Met het huidige toegestane parkeren van grotere voertuigen, lees busjes, bij de kruising. Je kunt géén goede inschatting maken of een voertuig met 50km/u nadert”.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 12 juli 2013)

Dinsdag 16 juli 2013 zijn twee nieuwe Simai Electro trekkers door de van oorsprong Houthemse firma Frissen Intern Transport bij de Gemeentegrot in Valkenburg aan de Geul afgeleverd. De nieuwe aanwinsten zijn bedoeld als trekker voor de personenaanhangwagens voor de rondrit in de eeuwenoude Gemeentegrot. De trekkers, ieder met een trekkracht van 25.000 kg., zijn aangepast aan de vochtige omstandigheden die in de grot voorkomen.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 17 juli 2013)

Op 15 september 2013 verschijnt weer een nieuw boek van de in Houthem woonachtige historicus/schrijver Jacquo Silvertant (1969) “Samen door het vuur”. Dit boek beschrijft Valkenburg tijdens de Tweede Wereldoorlog, eigenlijk meer in de periode 1940-1946, waarbij diverse thema’s aan bod komen, zoals: de Duitse inval en inkwartiering, de ballingschap van minister-president Colijn in Valkenburg, de NSB, de SS-Reichsschule, de Duitse school, het dagelijks leven tijdens de bezetting, de onderaardse oorlogsfabrieken, de Jodenvervolging, de rol van de horeca en middenstand.
Het boek, 204 pagina’s dik en fraai gebonden, is uitgevoerd in hardcover. Rijk geïllustreerd in kleur en zwart/wit met veel onbekend beeld- en bronnenmaterialen. Naast historisch archiefmateriaal wordt veel gebruik gemaakt van dagboekfragmenten en ooggetuigenverklaringen.
(bron: Jacquo Silvertant, juli 2013)

Zondagmiddag, 21 juli 2013, wordt een fietser van de autosnelweg A79 ter hoogte van Houthem geplukt. Tegenover de politie verklaart hij dat hij het bijzonder vindt dat de auto’s hier zo hard rijden. Uiteraard krijgt de fietser een proces-verbaal.
(bron: wijkagent BergSibbeHouthem via Twitter, www.tvvalkenburg.nl, 22 juli 2013)

De Stichting Kerkconcerten Houthem-St. Gerlach organiseert een serie van vier “orgelplusconcerten” op het fraaie Binvignatorgel uit 1784 in de St. Gerlachuskerk in Houthem op de data: 25 juli, 1, 8 en 15 augustus 2013. Om de concerten voor een groter publiek aantrekkelijk te maken, is gekozen voor orgelconcerten in combinatie met een ander instrument. De concerten zijn gratis toegankelijk.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 29 juni 2013, www.tvvalkenburg.nl 23 juli 2013)

In een groot artikel worden de in Houthem en omstreken alom bekende Emile Peerenbooms (76) en zijn vrouw Roos nader voorgesteld. Emile is in de wielersport vooral bekend door Het Belgisch Rijwielhuis (BRH) en door de Amstel Gold Race, waarin hij 25 jaar lang meereed met zijn bekende gele materiaalwagen. Vele grote namen in de wielersport weten Emile nog steeds te vinden voor materiaal en/of advies. Eind 2012 komt zelfs de Georgische president Micheil Saakasjvili een fiets bij hem kopen. Daarnaast is Emile natuurlijk ook bekend als accordeonist bij de Houthemse volksdansclub.
(bron: Dagblad De Limburger, 27 juli 2013)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier