Kroniek van de maand mei 2013

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandEen vader en een zoon vinden een granaat in een weiland in Houthem. Zij nemen deze granaat mee naar hun huis in Walem en proberen daar te ontdekken om welk type het gaat. Per toeval komen zij er achter dat het om een Duitse granaat van het type K98 gaat en ook dat het wel eens om een scherpe granaat zou kunnen gaan. De vader belt de politie en deze schakelt op haar beurt weer de explosieven opruimingsdienst (EOD) in. Specialisten van de EOD besluiten 2 mei 2013 de granaat naar een veilige plek te brengen en daar gecontroleerd op te blazen.
(bron: Dagblad De Limburger, 3 mei 2013)

Zaterdagavond 4 mei 2013 trekt schutterij Sint Martinus naar de Cauberg in Valkenburg aan de Geul voor de opluistering van de dodenherdenking bij de gedachteniskapel aan de Cauberg. Bij de Lourdesgrot vormt de schutterij een erehaag voor de aankomende gasten voor de herinnerings-bijeenkomst. Aansluitend gaat zij voorop in processiemars zonder muziek. Na een korte plechtigheid bij het Joods Kerkhof gaat de tocht verder tot aan de gedachteniskapel bovenaan de Cauberg voor een indrukwekkende dodenherdenking in een geweldige natuurlijke en bijzonder stille omgeving.
Na de dodenherdenking marcheert de schutterij in mars terug naar de Polfermolen en wordt de avond afgesloten met een kop koffie en Limburgse vlaai.
(bron: www.schutterijsintmartinus.actiefhouthem.nl 5 mei 2013)

Zondag 5 mei 2013 ontvangen Chloé Smets, Dylan van Haaren, Ilse Molin, Lou Curfs, Mike Ogg, Milan Theunissen, Senna Pleijers en Tijs Lemmens in de H. Gerlachuskerk in Houthem voor het eerst hun heilige Communie.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 27 april 2013)

De internationale jongerenuitwisseling 'Euro-Chess 2012' is genomineerd voor de Europese Youth in Action-award voor buitengewone jongerenprojecten. Het uitwisselingsproject staat als enige Nederlandse project op de shortlist van veertien jongerenuitwisselingen die meedingen naar de Europese award. Op vrijdag 31 mei 2013, tijdens de European Youth Week, wordt de award uitgereikt aan het winnende project tijdens een ceremonie in Brussel. Euro-Chess Foundation, die voor de vijfde keer de Euro-Chess jongerenuitwisseling organiseerde, is hierbij aanwezig.
Aan de jongerenuitwisseling 'Euro-Chess 2012' , georganiseerd in Adelante College (Adelante kinderrevalidatie, speciaal onderwijs & wonen, Houthem-St. Gerlach) namen zestig jongeren deel uit zeven Europese landen. De groep bestond uit jongeren met een lichamelijke, visuele of auditieve beperking en jongeren zonder beperking. Schaken is het belangrijkste middel van de uitwisseling. Door samen te schaken leren de jongeren elkaar en elkaars culturele achtergrond kennen en doet iedereen op gelijk niveau mee, met of zonder beperking. Motto van de uitwisseling is 'friends beyond borders', waarbij zowel nationale grenzen worden overschreden als grenzen van cultuur, geloof en lichamelijke gezondheid.
(bron: www.youthinaction.nl 8 mei 2013, www.tvvalkenburg.nl, 22 mei 2013 en Dagblad De Limburger 28 mei 2013)

Als gevolg van fusies en opheffen van diverse voetbalclubs in Limburg zijn de nacompetities in de vijf zesde klassen van de KNVB geschrapt. Het gevolg is dat in Limburg dit seizoen alle periode-kampioenen in de klasse 6A tot en met 6E promoveren naar de vijfde klasse KNVB. Aangezien het Houthemse vv IASON 1 gedurende het reguliere voetbalseizoen ook een periodetitel in de wacht weet te slepen, komen zij volgend seizoen ook uit in de vijfde klasse KNVB.
(bron: www.knvb.nl en Dagblad De Limburger, 11 mei 2013)

Met een 4-2 overwinning op SVME 4 weet v.v. IASON 2 zondag 12 mei 2013 het felbegeerde kampioenschap in haar klasse in de wacht te slepen.

Basisschool St. Gerlachus houdt in samenwerking met Reshare/Leger des Heils op 16 mei 2013 een kledinginzameling. De geldelijke opbrengst komt (deels) ten goede aan de leerlingen van de Houthemse basisschool.
(bron: flyer Leger des Heils/Reshare en basisschool St. Gerlachus)

Zondag 19 mei 2013, Pinksterzondag, trekt de sacramentsprocessie door Houthem-St. Gerlach. De processie vertrekt na de H. Mis van 10.00 uur vanuit de H. Gerlachuskerk richting Goudenrood.
De route van de processie is als volgt: Park Château Sint Gerlach, Joseph Corneli Allee, Sint Gerlach, Vauwerstraat, Wethouder Heijnensstraat, Dr. de Wolfstraat, Meerssenderweg, Stationsweg, Sint Gerlachstraat en via Onderstestraat terug naar de kerk. Rustaltaren zijn opgebouwd op de hoek van de Dr. de Wolfstraat/Meerssenderweg en bij de Gerlachuskapel op de hoek Sint Gerlachstraat/Onderstestraat. Op het Goudenrood zijn naast de gebruikelijke versieringen de straten traditioneel weer versierd met kleurige zandlopers en mooie creaties van bloemen.

Pinksterzondag, 19 mei 2013, organiseert The Young Generation weer de kermis op het Sint Gerlachplein. Tussen 14.00 en 19.00 uur amuseren de kinderen zich met onder meer een nostalgische zweefmolen, mini-scooters, kindertreintje, schiettent en een snoepkraam. Een drankbuffet ontbreekt uiteraard niet, evenals de barbecue.
(bron: flyer The Young Generation)

Pinkstermaandag, 20 mei 2013, organiseert Schutterij Sint Martinus op de schuttersweide bij Château St. Gerlach weer het Houthems Zestalschieten voor families, vriendenclubs, buurten en verenigingen, een gezellige en sportieve strijd met de zware buks op de welbekende bölkes om het Kampioenschap van Houthem. Ook kun je dan onder deskundige leiding kennis maken met het beugelspel.
Vanuit de onlangs georganiseerde Beweegproeverij kwam dusdanig veel belangstelling naar voren dat de Limburgse beugelbond met een oefenbaan komt en hulp biedt bij het spelen van het spel.
Beugelen is een volkssport waarbij een zware bol met een houten schop in beweging gebracht wordt. Het is de bedoeling om de bol door de ring in de baan te laten rollen. Het wordt nu vooral nog beoefend in Noord- en Midden-Limburg (en delen van Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel). Het is één van de oudste balsporten van Nederland en is erkend door Unesco als immaterieel werelderfgoed. Het is fysiek niet inspannend, het gaat (naast een zekere basistechniek) vooral om tactiek. Beugelen wordt gespeeld door jong en oud(er) en kan zowel binnen als buiten.
(bron: www.schutterijhouthem.nl en Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 27 april 2013)

De Houthemse seniorenvereniging St. Gerlach organiseert in samenwerking met Jacobs Tours een dagtocht op 23 mei 2013. De dagtocht gaat richting België, waar onder meer de tuinen van Annevoi en de Abdij van Maredsous worden bezocht. Via de vallei van de Molignée gaat de reis verder naar de Citadel van Namen. De dag wordt afgesloten met een diner bij de Grenedeer in Gronsveld.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 18 mei 2013)

Roderick van Attekum (1987), geboren in Meerssen, draagt op dinsdag 28 mei 2013 zijn eerste H. Mis op in de H. Gerlachuskerk in Houthem. Tijdens zijn studie heeft hij in 2010 stage gelopen in het Heiligdom van St. Gerlach.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 18 mei 2013)

Woensdagavond 22 mei 2013 moet de brandweer uitrukken voor een binnenbrand aan de van Caldenborghsweg 22a in Houthem. Deze brand ontstaat door kortsluiting achter het plafond in de badkamer. De bewoner ligt al in bed, maar wordt gelukkig op tijd wakker en kan ongedeerd het pand verlaten. De brand is redelijk snel onder controle, maar de schade is toch aanzienlijk.

Zondag 26 mei 2013 is de in Houthem woonachtige Frenk Lahaye (49) ceremoniemeester tijdens de herdenking ter gelegenheid van Memorial Day op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. De Verenigde Staten staan op Memorial Day stil bij alle eigen soldaten die sneuvelden in het leger. In een uitgebreid interview doet Lahaye uit de doeken wat Memorial Day inhoudt en wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van een dergelijke herdenking. Lahaye is sinds 1991 in dienst van de American Battle Monuments Commission (ABMC), een overheidsorganisatie van de Verenigde Staten die belast is met het beheer van Amerikaanse begraafplaatsen en oorlogsmonumenten in het buitenland.
(bron: Dagblad De Limburger, 25 mei 2013)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier