Kroniek van de maand maart 2013

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandVan maandag 4 maart tot en met vrijdag 8 maart 2013 ondervindt het verkeer op de autosnelweg A79 tussen Heerlen en Maastricht hinder vanwege werkzaamheden ter hoogte van Valkenburg aan de Geul.
In genoemde periode is afrit 3, rijrichting Heerlen-Maastricht, ter hoogte van Strabeek voor alle verkeer afgesloten vanwege het vervangen van de vangrail en het verbeteren van de afwatering.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, Dagblad De Limburger, 2 maart 2013)

Zaterdagmorgen, 9 maart 2013, is op het sportpark aan de Kromme Steeg begonnen met het grondwerk voor de nieuwe, gezamenlijke schietlocatie van de Houthemse Schutterij Sint Martinus en de Edele Nobele Agtbaere Jonge & Oude Loffelijke Schutterye der Stadt en Vrijheyd Valckenborgh. Het zandbed is klaar. Het is nu wachten op de mensen die zorgen voor de bestrating.
(bron: Tweet Schutterij Sint Martinus, 9 maart 2013)

Tegen Thijs V. (24), ex-lid/speler van de Houthemse voetbalvereniging IASON, is op 8 maart 2013 voor de rechtbank van Maastricht de maximale werkstraf van 240 uur en een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf (proeftijd twee jaar) geëist.
Na afloop van het voetbalduel IASON –VV Keer op 28 maart 2010 ontstond na afloop van de wedstrijd een grote vechtpartij. Thijs V. zou toen de trainer van VV Keer, die op de grond lag, tegen het hoofd hebben geschopt. De trainer hield ernstig letstel over aan deze mishandeling. De dokter constateerde breuken in de bovenkaak, een hersenschudding, afgebroken tanden, een gebroken oogkas en een gebroken neus. De trainer werd door al deze verwondingen zelfs gedeeltelijk blind. Ook liep hij een posttraumatische stressstoornis op waardoor hij niet meer in staat is te werken en ook kan hij niet meer actief zijn als trainer. De advocaat van Thijs V. vroeg echter om vrijspraak “Er zijn teveel tegenstrijdige verklaringen”. Eind maart 2013 volgt de uitspraak in deze strafzaak.
(bron: www.drimble.nl/regio/Limburg/Maastricht, 9 maart 2013, Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 13 maart 2013)

Op zaterdag 16 maart 2013 opent Kunst in Valkenburg (KiV) alweer voor de zesde keer haar deuren. Deze unieke en kleinschalige kunstexpositie vindt tot en met 1 april 2013 dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur plaats in de prachtige ruimtes van de kloostergang van Château St. Gerlach en de schatkamers van de St.-Gerlachuskerk.
KiV is bij kunstminnenden inmiddels een begrip geworden en ook in 2013 hoopt KiV weer duizenden bezoekers te ontvangen. Zij komen om exclusieve en hoogwaardige werken te bewonderen van drie totaal verschillende kunstaanbieders: Galerie Marx & Marx Limburgse Kunst, Kunstgalerie Inez Tummers en Galerie & Beeldentuin Giardino. Bovendien staat heel Zuid-Limburg in maart in het teken van kunst. Dat trekt vele liefhebbers uit binnen- en buitenland naar onze regio en daarmee ook naar KiV 2013!
(bron: Nieuwsbrief Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants, 19 februari 2013, Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 13 maart 2013, Dagblad De Limburger, 19 maart 2013))

Kunstkring Houthem viert haar 12½ -jarig jubileum op 17 maart 2013 met een gratis tentoonstelling in dorpscentrum De Holle Eik.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 23 februari 2013, Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 13 maart 2013)

Zondag 10 maart 2013 houdt Brassband-St.Gerlach weer haar jaarlijkse open dag in dorpscentrum De Holle Eik. Voorzitter Kitty Huntjens-Theunissen staat kort stil bij alle overleden leden van de vereniging. ’s Middags staat er niet alleen een muzikaal presentatie van de (jeugd-)leden op het programma, maar ook de huldiging van een achttal jubilarissen.
Michelle Smeets en Martijn van Weers vieren hun 12½-jarig lidmaatschap, Arno Janssen en Stefan Voncken hun 25-jarig lidmaatschap en Albert Smeets, Yvonne Smeets en Roger Voncken vieren zelfs hun 40-jarig lidmaatschap.
Opmerkelijk is dat Kitty Huntjens-Theunissen niet alleen haar 25-jarig lidmaatschap viert, maar zij is tevens 25 jaar voorzitter van de brassband. Iedere jubilaris ontvangt een blijvend herinneringsgeschenk.
(bron: John Boreas/Brassband-St.Gerlach)

Camille Oostwegel deelt vol trots mede, dat Château St. Gerlach is toegetreden tot de prestigieuze Relais & Châteauxfamilie. Relais & Châteaux is een alliantie van de beste hotels en gastronomische restaurants in meer dan 60 landen. Wereldwijd selecteren zij excellente hotels en restaurants met een bijzonder karakter die een unieke levenskunst uitdragen.
(bron: Camille Oostwegel via LinkedIn, 12 maart 2013)

De peuters in Houthem krijgen op korte termijn een nieuwe speelzaal. Deze moet al op 1 april klaar zijn, want dan sluit de verouderde peuterspeelzaal De Pluizerd zijn deuren. De nieuwe peuterspeelzaal wordt opgezet door de stichting Peuterspeelzaalwerk Valkenburg aan de Geul en gerund door professionele leidsters, bijgestaan door vrijwilligsters. Voor de inrichting van de nieuwe zaal krijgt de stichting van de gemeente Valkenburg aan de Geul een bedrag van 17.000 euro. Dat geld is nodig voor de aanschaf van nieuwe tafeltjes en stoeltjes.
De peuters van Houthem hebben op de laatste dag voor de paasvakantie, vrijdag 30 maart 2013, met een bosje tulpen afscheid genomen van hun juffen, Ferna Willems en Mieke Meijssen.
(bron: Dagblad De Limburger, 12 en 30 maart 2013)

Zorgcentrum Vroenhof neemt op zaterdag 16 maart 2013 deel aan de landelijke open dag van de zorg, waarbij men onder meer informatie kan krijgen over intramurale en extramurale zorg, die het zorgcentrum te bieden heeft.
(bron: flyer van Zorgcentrum Vroenhof)

Oudervereniging Basisschool St. Gerlachus Houthem houdt ook dit jaar weer een paasaktie. Zij verkoopt gekookte paaseieren en chocolade paaseitjes in een leuke cadeauverpakking. De opbrengst komt ten goede van de kinderen van de Houthemse basisschool.
(bron: flyer basisschool en ouderraad)

Hoe krijg je een dorp als Houthem in beweging? Simpel. Vraag gewoon wat de mensen leuk zouden vinden. De sportverenigingen van Houthem en schutterij Sint Martinus houden op zaterdagmiddag 6 april 2013 een “beweegproeverij” op het sportcomplex aan de Kromme Steeg, waarbij de bezoekers vrijblijvend kunnen kennismaken met sporten als voetgolf, darten, beugelen, panna, tennis, valtraining voor ouderen, schieten met de zware buks en windbuksschieten op vogel en bölkes. Verder zijn er nog demonstraties judo, paardrijden, schutterskogels maken en varianten van wandelen en handbal.
Aan het eind van de middag neemt schutterij Sint Martinus haar nieuwe schietboom met kogelvanger in gebruik. De schutterij heeft die dure installatie samen met de Jonge en Oude Nobele Schutterij uit Valkenburg aangeschaft, zodat beide verenigingen de hoge kosten kunnen delen. Het eerste schot wordt die zaterdag rond 16.00 uur gelost.
De dag wordt afgesloten met een sportieve borrel en barbecue.
(bron: Dagblad De Limburger, 13 maart 2013, Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 16 maart 2013)

In 2011 en 2012 is hard gewerkt aan de uitvoering van het verkeersarrangement Houthem. Nu is het volgens de gemeente Valkenburg aan de Geul tijd om de uitgevoerde maatregelen te evalueren. Zij nodigt iedereen uit om op woensdag 20 maart 2013 in dorpscentrum De Holle Eik met haar van gedachten te wisselen. De gemeente wil graag weten hoe men tegen de diverse maatregelen aan kijkt en is het, zoals beoogd, minder druk geworden in Houthem?
(bron: www.valkenburg.nl 14 maart 2013)

De ‘superdrempel’ bij het binnenrijden van Houthem wordt op korte termijn verlaagd. De drempel is veel te hoog, vindt ook wethouder Charles van Melsen van Valkenburg aan de Geul, en zorgt daarmee voor gevaarlijke situaties. Ook de buurtbewoners klagen al langer over die hoge drempel voor hun voordeur.
(bron: Dagblad De Limburger, 14 maart 2013)

Het team Dames B van handbalvereniging IASON is zaterdag 16 maart 2013 kampioen in haar klasse geworden door een 7-17 overwinning op handbalvereniging Juliana uit Epen.
(bron: www.hviason.nl)

Donderdag 14 maart 2013 geeft de 80-jarige heer Mart Pepels een gastles bij judoclub Kano in Houthem. Judoka's van Judokan Maastricht nemen eveneens deel aan deze speciale training. Kanotrainer Jo Dolmans heeft regelmatig bij de heer Pepels trainingen gevolgd om mede zo zijn 5e dan te behalen.
De opkomst is enorm, want wie wil nou niet deze bijzondere gastles krijgen. Mart Pepels heeft de 8e Dan judo en 6e Dan jiujitsu. Hij doet al bijna 70 jaar judo.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 18 maart 2013)

Woensdag 20 maart 2013 is het voor de 57ste keer Nationale Boomfeestdag. Het thema van dit jaar is ‘Bomen maken gezond’. Jaarlijks worden er op de 3e woensdag van maart in heel Nederland bomen geplant en feest gevierd rondom bomen en natuur. De Boomfeestdag is niet alleen een mooie manier om kinderen in aanraking te laten komen met bomen, natuur en buiten zijn, maar het is ook een kans voor de gemeente om het broeikaseffect terugdringen. Bomen leggen CO2 gassen vast en geven daar zuurstof voor terug.
In Houthem wordt in het kader van deze Nationale Boomfeestdag de speelplaats van de basisschool opgeruimd en struiken gesnoeid en geplant.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 19 maart 2013)

De gemeente Valkenburg aan de Geul maakt bekend dat er nog geen aanhoudingen zijn verricht in de zaak van de autobranden, afgelopen jaar in de kern Houthem-St.Gerlach.
Op zeker vier plekken in deze kern werden in de avond- en/of nachtelijke uren auto's in brand gestoken. Dat heeft veel onrust teweeggebracht in Houthem.
Het onderwerp kwam even aan de orde in de commissie Algemeen Bestuurlijke Aangelegenheden (ABA) afgelopen week. De gemeente Valkenburg aan de Geul wil in deze kwestie verder geen mededelingen doen.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 20 maart 2013)

Kunstenaar René Curfs uit Houthem ontwerpt voor de gemeente Valkenburg aan de Geul een hek dat rond de nieuwe koningslinde in park Dersaborg komt te staan. Het hekwerk moet de boom, die straks herinnert aan de kroning van Willem-Alexander, beschermen tegen vernielzucht. Met de bijzondere vormgeving wil de gemeente ook aangeven dat het om een bijzondere boom gaat, aldus de Valkenburgse wethouder Charles van Melsen.
(bron: Dagblad De Limburger, 20 maart 2013)

De drempels, wegversmallingen, en verspringende parkeerstroken veroorzaken op de doorgaande wegen in Houthem meer problemen dan ze oplossen. Dat blijkt uit de lawine aan klachten die de gemeente Valkenburg aan de Geul over zich heen krijgt tijdens een evaluatiebijeenkomst in dorpscentrum de Holle Eik. De Houthemse dorpsraad heeft met deze verkeersremmende maatregelen geprobeerd om Houthem onaantrekkelijk te maken voor doorgaand verkeer. In de praktijk blijkt dat vooral de eigen inwoners van Houthem last hebben van al die obstakels. De bezoekers van deze bijeenkomst willen dat de maatregelen weer zo snel mogelijk ongedaan worden gemaakt. Zover wil wethouder Charles van Melsen vooralsnog niet gaan, omdat hij bang is de doorgaande weg door Houthem in dat geval een racebaan wordt.
De gemeenteraad beslist in een later stadium wat met de omstreden verkeersremmers gaat gebeuren.
(bron: Dagblad De Limburger, 21 en 22 maart 2013)

Door een 18-23 overwinning tegen HV Vilt-BeQuick behaalt Iason in een bomvolle sporthal De Bosdries in Berg en Terblijt het kampioenschap in de landelijke hoofdklasse C en mag tijdens de promotiereeks in april gaan strijden voor een plek in de tweede divisie.
Na afloop worden de kersverse kampioenen op het veld uitvoerig gehuldigd door bestuur en supporters.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 24 maart 2013 en Dagblad De Limburger, 25 maart 2013)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier