Kroniek van de maand februari 2013

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandDe burgemeester van Valkenburg aan de Geul heeft besloten dat op 5 februari 2013 de woning van Peltstraat 3 in Houthem voor een periode van drie maanden moet worden gesloten. De sluiting is het gevolg van een overtreding van de Opiumwet. In het pand werden begin januari 2013 door de politie twee hennepplantages aangetroffen met in totaal 456 hennepplanten. Op basis van de Opiumwet is de burgemeester bevoegd een woning te sluiten indien daar meer dan vijf hennepplanten worden aangetroffen. Sluiting kan verder geschieden bij het aantreffen van meer dan vijf gram softdrugs of 0,5 gram harddrugs. Dat is vastgelegd in het zogenaamde Damoclesbeleid.
(bron: www.valkenburg.nl 1 februari 2013)

De gemeente Valkenburg aan de Geul gaat de drempel aan de komgrens Houthem aanpassen. De drempel is geschikt voor wegen met een maximum snelheid van 30 km/uur en niet voor deze 50 km/uur weg.
Over de gehele weg tussen Strabeek en Vroenhof worden extra markeringen met houten paaltjes aangebracht bij alle wegversmallingen. Dat zijn de maatregelen die, vooruitlopend op de evaluatie van het verkeersarrangement Houthem, worden genomen. Er zal nog een evaluatiedatum gepland en gepubliceerd worden.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 5 februari 2013)

Lingo-presentatrice Lucille Werner is spreekster bij het Immens-diner op 18 februari 2013 in Château St. Gerlach. Het aan het MTB gelieerde bedrijvennetwerk heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen en samenwerking met de sociale werkvoorziening als leidraad. De gehandicapte Lucille Werner schopte het tot bekende Nederlander.
(bron: Dagblad De Limburger, 7 februari 2013)

In Houthem barst het carnavalsfeest al op vrijdagmorgen los. Zo’n tweehonderd kinderen van Revalidatiecentrum Adelante en basisschool St. Gerlachus trekken gezamenlijk in optocht door de straten van Houthem. Het prinsenpaar van Adelante gaat samen met het prinsenpaar van Jeugdcarnavalsvereniging De Boschräefkes in een Amerikaanse oldtimer mee. Na de optocht is er bij Adelante een feestmiddag, waarbij de kinderen worden verrast door een optreden van Domm en Dööl.
(bron: Dagblad De Limburger, 9 februari 2013)

Carnavalszondag, 10 februari 2013, trekt weer een bonte carnavalsoptocht door Houthem. In deze optocht worden zowel actuele (zoals doping bij wielrenners) als ook Houthemse zaken (zoals verkeersarrangement en Château St. Gerlach) op carnavaleske wijze uitgebeeld. Uiteraard trekken ook de beide prinsenparen in hun praalwagens mee.

Volgens de nieuwe eigenaar, Michiel Been uit het Belgische Turnhout, wordt het voormalige hotel Berg & Dal in Geulhem in oude luister hersteld. Been kocht onlangs het 125 jaar oude, karakteristieke gebouw van de familie Theodorou en is meteen met de restauratie-werkzaamheden begonnen. Dit wordt een hele klus want het pand heeft jarenlang leeggestaan en is danig verpauperd. Been zal met de gemeente Valkenburg aan de Geul aan tafel gaan zitten om te kijken wat de bestemming-mogelijkheden van het in verval geraakte gebouw zijn.
(bron: Dagblad De Limburger, 16 februari 2013)

In de column Limburgse Zaken geeft opinieredacteur en commentator Peter Kamps zijn visie op 'Een Limburgs patrimonium'. Hierin worden de handel en wandel en vooral de drijfveren van de Houthemse hotelier Camille Oostwegel nog maar eens een keer uitvoerig belicht.
(bron: Dagblad De Limburger, 16 februari 2013)

Binnenkort kunnen inwoners van Houthem-St. Gerlach samen een warme maaltijd gebruiken. Elke deelnemer kan de samenstelling van de maaltijd zelf bepalen. Deze activiteit start op donderdagmiddag, 14 maart om 12.30 uur in gemeenschapshuis de Holle Eik. Bij wijze van proef bieden de exploitant van de Holle Eik en Cicero Zorgcentrum Vroenhof op uitnodiging van de dorpsraad van Houthem-St. Gerlach gedurende drie maanden de mogelijkheid om op donderdagmiddag gezamenlijk een warme maaltijd te nuttigen. Deelnemers kunnen naast het voorgerecht kiezen uit 2 mogelijkheden voor een hoofdgerecht en een nagerecht. De kosten voor deze drie gangenmaaltijd bedragen € 6,75 per maaltijd. Dit samenzijn is op de eerste plaats bedoeld voor oudere inwoners en mensen met een beperking, maar ook andere inwoners zijn welkom.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 27 februari 2013)

Het handbaltoernooi van HV IASON in Houthem wordt dit jaar op één dag gespeeld, de afgelopen decennia duurde dit evenement telkens drie dagen. De reden is dat het evenement een financiële strop dreigt te worden. De laatste twee jaren werd te weinig winst gemaakt. Er kwamen minder teams en de gemeente heeft de veiligheidseisen dusdanig aangescherpt dat de vereniging daar niet meer aan kan voldoen omdat het gewoon te duur is. Ook nemen de deelnemers en bezoekers steeds meer hun eigen eten en drinken mee en dan loont het niet meer om allerlei extra voorzieningen te treffen. De focus komt nu weer op het handballen te liggen en niet op het feest.
(bron: Dagblad De Limburger, 27 februari 2013)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier