Kroniek van de maand december 2012

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandOp zondag 16 december 2012 organiseren Brassband St. Gerlach, Zangvereniging Orphée en het Kerkelijk Zangkoor St. Caecilia gezamenlijk het jaarlijkse kerstconcert in de Houthemse St. Gerlachuskerk. In deze prachtige barokkerk zullen vele bekende en onbekende liederen te beluisteren zijn. Ook de bezoekers kunnen deelnemen door enkele bekende liederen mee te zingen tijdens de samenzang.
Els Lahey-Diederen zal een passende kerstgedachte in het Limburgs dialect voordragen.
Het concert begint om 14.30 uur en is gratis toegankelijk.
(bron: uitnodiging kerkbestuur, Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 1 december 2012 en www.tvvalkenburg.nl 2 december 2012)

Zaterdag 15 december 2012 organiseert Kindervakantiewerk Houthem (K.V.H.) de jaarlijkse kersttocht. Tijdens deze kindvriendelijke speurtocht van ongeveer 1,5 uur mogen de deelnemers allerhande leuke opdrachten vervullen en vragen beantwoorden.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 1 december 2012)

Het Maastrichtse kamerkoor Coro Seletto geeft in samenwerking met Château St. Gerlach op Tweede Kerstdag om 15.00 uur een vrij toegangelijk kerstconcert in de Houthemse St. Gerlachuskerk.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 1 december 2012)

De speculaasverkoop in Houthem voor de aanschaf van een nieuw speeltoestel voor de basisschool is een geslaagde actie geworden. Er zijn meer dan 500 pakjes verkocht. Samen met een supermarkt in Berg zal de ouderraad en de basisschool nog een bedrag toevoegen om het einddoel te realiseren, een nieuw speeltoestel voor op de speelplaats. Het oude is onlangs afgekeurd.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 4 december 2012)

In de periode van 6 tot en met 10 december 2012 vindt in de kruisgang in de St. Gerlachuskerk in Houthem een verkoopexpositie plaats van hoogwaardig uit olijfhout gesneden kerstgroepen, kerstartikelen en andere artikelen waaronder ook een aantal originele iconen.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 7 december 2012)

Op Château St. Gerlach in Houthem wordt een perslunch gehouden ter ere van de presentatie van het kookboek van Otto Nijenhuis (51), sinds 8 jaren chef-kok van genoemd Château. De uit de Achterhoek afkomstige Nijenhuis overhandigt het eerste exemplaar van zijn kookboek aan zijn leermeester Wulf Engel.
(bron: Twitter Jo Cortenraedt, 10 december 2012, Twitter Stan Huygens Journaal, 14 december 2012 en Dagblad De Limburger, 14 december 2012)

De gemeenteraad van Valkenburg aan de Geul heeft tijdens de raadsvergadering van 17 december 2012 ingestemd met het padenplan voor het Geuldal tussen Maastricht en Valkenburg. Aanvankelijk zou daar een recreatieve fietsroute zonder steile hellingen komen, maar dat is niet haalbaar. In plaats daarvan worden de wandelpaden verbeterd. Fietsers moeten gebruik blijven maken van de bestaande fietsroutes. Wel wordt het college tijdens de raadsvergadering gevraagd om nogmaals te kijken naar alternatieve routes voor die fietsers. Bij Houthem zouden fietsers omgeleid kunnen worden via het pad tussen uitspanning Tivoli en het kapelletje in Strabeek. Vervolgens zouden de fietsers over het pad achter het spoor kunnen rijden naar Meerssen en Maastricht.
(bron: Dagblad De Limburger, 18 december 2012)

Na jaren van leegstand en verval lijkt het laatste volledig houten stationsgebouw van Nederland gered. Na inspanningen door de gemeente Valkenburg aan de Geul, de dorpsraad Houthem - Sint Gerlach en het vastgoedbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen kan het houten stationsgebouw dienst gaan doen als vakantiewoning.
Het stationsgebouw staat al jaren te verkommeren. Nadat het z´n functie als station had verloren, zijn er kortstondig verschillende exploitaties in geweest, zoals een videotheek en een galerie, maar die bleken niet levensvatbaar. Ondanks inspanningen van de gemeente en eigenaar NS lukte het niet om het leegstaande gebouw een nieuwe bestemming te geven en zag NS geen andere mogelijkheid dan het gebouwtje te slopen.
Daarop heeft de gemeente Valkenburg aan de Geul aan de dorpsraad Houthem - St. Gerlach gevraagd of er mogelijkheden waren om het gebouwtje te behouden. De dorpsraad heeft in overleg met een aantal ondernemers uit de regio en NS Stations een partij gevonden die samen met de andere partijen de intentie heeft om het stationsgebouw in oude glorie te herstellen en te exploiteren. Camino vastgoed uit Geleen, een onderneming die leegstaande panden herontwikkelt en exploiteert, was meteen enthousiast over het bijzondere gebouw en zijn veelbewogen geschiedenis.
Het uit 1903 stammende pand is in de loop van zijn 109-jarige geschiedenis een aantal malen verbouwd. Daardoor is veel van de oorspronkelijke uitstraling verloren gegaan. Zo werd het pand ontdaan van de meeste ornamenten van dakranden en gevel, geschilderd in weinig sprekende, grijzige kleurtonen en het interieur geheel ontmanteld. Een prachtig en respectvol restauratieplan, uitgewerkt door Atelier Paul Tieman uit Maastricht, zal het gebouw de stijlvolle, feestelijke uitstraling teruggeven van de oorspronkelijke art-nouveaustijl.
Naast het gebouw zelf zal de directe omgeving van het station opnieuw worden ingericht. Marco van der Wal, directeur van Camino vastgoed: “We vertrouwen erop dat toeristen snel hun weg zullen vinden naar deze bijzondere plek en dit unieke gebouw. Een voormalig stationsgebouw ligt niet direct voor de hand als vakantieverblijf, maar zeker mensen die een fascinatie hebben met het spoor, met oude of nieuwe treinen en mensen die tijdens hun vakantie veel gebruik maken van de perfecte treinverbindingen naar Valkenburg, Maastricht, Heerlen en de verdere Euregio zullen Halte St.Gerlach weten te vinden”.
Ook de Nederlandse Spoorwegen en de dorpsraad Houthem - St. Gerlach, zijn zeer enthousiast over het plan. Met dit plan wordt een uiterst markant en voor Nederland welhaast uniek gebouwtje behouden. En dat komt tegemoet aan de veelgehoorde wens van de Houthemse bevolking.
De verwachting is dat na het doorlopen van de noodzakelijke procedures in de zomer van 2013 met de restauratie en verbouwing kan worden gestart.
(bron: persbericht gemeente Valkenburg aan de Geul, www.valkenburg.nl , 18 december 2012)

In de Kerstnacht is in de Pastoor Ribberghstraat in Houthem een poging tot inbraak gedaan. De wijkagent vraagt via Twitter of iemand iets heeft gezien of opgemerkt.
(bron: Twitter, wijkagent Berg, Sibbe, Houthem, 25 december 2012)

De Houthemse kunstenares Claudia Volders ontwerpt de eerste carnavalsposter voor Valkenburg aan de Geul. De poster wordt gratis verspreid door het digitaal platform Vastelaovendinvalkeberg, een internetsite met informatie over carnavalsactiviteiten in Valkenburg. De presentatie van deze gratis poster is op 16 januari 2013 in Schin op Geul. Het platform kiest met de keuze voor Volders als ontwerper voor “een combinatie tussen carnaval en kunst”. De Kunst- en Cultuurraad ondersteunt het initiatief.
(bron: Dagblad De Limburger, 29 december 2012)

Op 31 december 2012 om 04.21 uur wordt de brandweer opgeroepen voor een buitenbrand aan de Sint Gerlachstraat in Houthem. In een weiland staat een caravan in brand, deze brandt volledig af. De politie is uiteraard op zoek naar getuigen.
(bron: Twitter, zowel via @ValkenburgNL als wijkagent Broekhem, 31 december 2012)

 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier