Kroniek van de maand oktober 2012

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandOp Château St. Gerlach vindt op zondag 7 oktober 2012 “le dîner des jeunes talents” plaats met medewerking van Opera Zuid en het Limburgs Symfonie Orkest.
(bron: ZondagNieuws Maastricht Mergelland, 7 oktober 2012)

Zaterdag 13 oktober 2012 organiseert KBO Houthem de “Dag van de Ouderen”, bedoeld voor mensen vanaf 55 jaar. De Dag wordt gehouden in de aula van en in samenwerking met Zorgcentrum Vroenhof. De ouderen worden ontvangen met koffie en gebak, verder wordt gezorgd voor een muzikale omlijsting en is er ook een tombola met leuke prijsjes.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 29 september 2012)

Monique Derwig (Broekhem), docente bij Adelante in Houthem, steunt via haar stichting Kumari, al tien jaar lang hulpprojecten voor gehandicapte kinderen in Nepal. Bij gelegenheid van het tienjarig bestaan van haar stichting heeft Derwig een aantal mensen uit Nepal uitgenodigd in Houthem. Zij bezoeken Adelante, nemen een kijkje in het ziekenhuis in Maastricht en maken kennis met bedrijven die aangepast materiaal voor gehandicapten maken. Ook nemen zij deel aan de slotmanifestatie van de Nationale Kinderboekenweek in Adelante. De opbrengst van deze slotmanifestatie is bestemd voor de dovenschool in Nepal, die daarvan een kast met boeken kan aanschaffen.
(bron: Dagblad De Limburger, 11 oktober 2012)

Nadat de Houthemse ondernemer Jaap van Rennes zijn horecagroothandel verkocht, kocht hij in 1990 het kasteel van Genoelselderen, gemeente Riemst, België. Tijdens de renovatie van het uit 1750 stammende gebouw ontdekte men dat Genoelselderen eeuwen geleden een wijndomijn was geweest. Van Rennes besloot die historie te laten herleven. Inmiddels is Wijnkasteel Genoelselderen met 22 hectaren het grootste wijndomijn van de Benelux. Van Rennes is er bijzonder trots op dat zijn château met Frans park en uitgestrekte wijngaarden is uitgekozen als voornaamste filmlocatie voor de dertiendelige reeks Zuidflank, die door de Vlaamse Televisie Maatschappij (VTM) vanaf september 2013 op de televisie wordt uitgezonden.
(bron: Dagblad De Limburger, 12 oktober 2012)

In Houthem houdt de politie een auto aan waarvan de bestuurder onder invloed van alcohol is. Uiteraard wordt de bestuurder door de politie aangehouden. De beide passagiers zijn ook dronken. De politie belt een taxi voor de inzittenden en de auto wordt netjes langs de kant van de weg geparkeerd. De politie komt even later terug en dan blijkt, dat passagier nummer twee toch is gaan rijden. Van hem wordt het rijbewijs ingevorderd. Tenslotte wordt nummer drie lastig en die wordt uiteraard ook aangehouden.
(bron: wijkagent Valkenburg-Centrum via Twitter, 13 oktober 2012)

Zaterdag 13 oktober gaat de eerste schop de grond in voor de nieuwe kogelvanger op het sportterrein aan de Kromme Steeg.
(bron: Schutterij Sint Martinus via Twitter, 14 oktober 2012)

Basisschool Sint Gerlachus in Houthem start op 30 oktober 2012 met SchoolGruiten, een initiatief van de GGD Zuid Limburg. SchoolGruiten staat voor Groenten en Fruit eten op school. Zes weken lang eten de kinderen twee maal per week groente of fruit in de klas.
Het lesprogramma SchoolGruiten is ontwikkeld door het Ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport en de groente- en fruitsector. Het is een landelijk programma voor basisscholen. Doel is om kinderen te stimuleren meer groenten en fruit te eten. Naast het regelmatig samen groente en fruit eten wordt er in lessen aandacht besteed aan gezond eten. Als ondersteuning zijn er diverse materialen ontwikkeld, zoals een handleiding met lessuggesties voor de leerkracht.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen te weinig groenten en fruit eten en te vaak ‘ongezonde’ tussendoortjes. Wetenschappelijk is aangetoond dat zo’n verkeerd eetgedrag kan leiden tot overgewicht en andere welvaartsziekten. Het SchoolGruiten-programma kan de school kinderen helpen gezonder te leren eten en zo de basis te leggen voor een gezond leven. Onderzoek naar het effect van SchoolGruiten heeft inmiddels aangetoond dat kinderen na afloop van het lesprogramma vaker bewust kiezen voor groenten en fruit als tussendoortje.
De groente- en fruitverstrekkingen worden gefinancierd door de GGD Zuid Limburg, gemeenten en het landelijk steunpunt Schoolgruiten. Kids&Fruit uit Moordrecht zorgt voor de levering.
(Bron: Gemeente Valkenburg aan de Geul, 17 oktober 2012, www.valkenburg.nl )

In verband met een zelfdoding op het spoor bij de Stevensweg in Houthem rijden er vrijdagochtend, 19 oktober 2012, geen treinen op de Heuvellandlijn tussen Valkenburg en Maastricht.
(bron: www.l1.nl 19 oktober 2012

Hotellier Camille Oostwegel uit Houthem Sint-Gerlach is één van de mensen die centraal staat in nieuwste boek van schrijver Kader Abdolah, “Zeesla en de lepels van Alice”. In het boek maakt Abdolah een reis langs markante wetenschappers, uitvinders, kunstenaars en ondernemers.
De schrijver zoekt antwoord op de vraag waarom Nederlandse ondernemers, zoals Camille Oostwegel, zo succesvol zijn. De boeken van de Iraans-Nederlandse schrijver zijn in tweeëndertig landen uitgegeven.
(bron www.l1.nl 25 oktober 2012)

Stichting The Young Generation organiseert zaterdagavond 27 oktober 2012 een Halloweentocht. Tijdens deze kindvriendelijke tocht moeten de deelnemers onderweg leuke opdrachten vervullen en allerlei vragen beantwoorden.
(bron: flyer Stichting The Young Generation)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier