Kroniek van de maand september 2012

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandZondag 2 september 2012 is om 04.30 uur een motor, merk BMW, gestolen in de Houthemse Onderstestraat. Politie Valkenburg vraagt via de social media of iemand iets van deze diefstal heeft gezien.
(bron: www.tvvalkenburg.nl en Twitter wijkagent Sibbe Houthem, 2 september 2012)

Zondagmiddag 2 september 2012 vindt het jaarlijkse tuinfeest plaats in de tuin van Zorgcentrum Vroenhof.

Een 36-jarige Valkenburger die maandagavond 3 september 2012 op de Beekstraat in Strabeek met zijn motor betrokken is bij een ongeval, verkeert onder invloed van drank. De man heeft volgens de politie 1,7 promille alcohol in zijn bloed. Zowel de motorrijder als zijn bijrijdster raken gewond, beiden dragen geen helm.
(bron: Dagblad De Limburger, 5 september 2012)

Zaterdag 1 september 2012 treedt de oudste dochter van tv-presentator Harry Mens, Suze, in het huwelijk met Greenberg Nielsen-headhunter Emiel de Sévrèn Jacquet. De complete familie was bijeen om in de pittoreske St. Gerlachuskerk in Houthem de huwelijksinzegening bij te wonen.
Het was een ‘klein’ huwelijk, zonder sterren en bekende Nederlanders, met slechts veertig gasten.
(bron: De Telegraaf, 5 september 2012)

Een 28-jarige Valkenburger is 5 september 2012 door de politie opgepakt op verdenking van oplichting. Deze man probeert namens meerdere sportverenigingen in het Heuvelland geld los te peuteren bij ondernemers. Hij is aangehouden toen hij in Meerssen geld probeerde te vangen voor de Houthemse voetbalclub IASON. Drie jaar geleden is deze man al geroyeerd door IASON omdat hij onder valse voorwendselen sponsorgeld had opgehaald en in eigen zak had gestoken. Volgens IASON-bestuurslid Raymond Crutzen heeft de verdachte onlangs ook geld opgehaald namens een zaalvoetbalclub. Een maand geleden waarschuwde IASON via Facebook en Twitter voor de prakrijken van het geroyeerde lid. Onlangs deed IASON aangifte bij de politie, nadat bij een Grieks restaurant in Valkenburg een sponsorbrief met vervalst logo van IASON was opgedoken. Inmiddels hebben zes ondernemers aangifte gedaan van oplichting. De verdachte is inmiddels ook geroyeerd door voetbalvereniging Vilt, waar hij sinds 2011 lid was. Bestuurslid Bert Keydener van Vilt; “Iemand die zich zo gedraagt, willen wij niet binnen onze vereniging hebben”.
(bron: politienieuws.tv, Twitter, Facebook, alle van 5 september 2012, Dagblad De Limburger, 7 september 2012)

Mr. Pieter van Vollenhoven geeft in de tuinen van Château St. Gerlach in Houthem de landelijke aftrap van het Open Monumentenweekend 2012. Behalve aan Château St. Gerlach vereert hij ook de buitenplaats Vaeshartelt met zijn aanwezigheid. In de gemeenten Maastricht, Eijsden-Margraten, Meerssen en Valkenburg aan de Geul zijn in het kader van Open Monumentendag diverse monumenten gratis toegankelijk voor publiek.
Deze (26e) Open Monumentendag heeft als thema: ‘Groen van Toen'. Daarmee staat de organisatie stil bij de rol, het belang en de betekenis van het groen in relatie tot monumenten. Vanwege de ontwikkelingen in de Landgoederenzone heeft de landelijke stichting gekozen om de feestelijke startmanifestatie in het gebied tussen Maastricht en Valkenburg te organiseren.
Tv-presentator Mike de Boer maakt namens het televisieprogramma RTL Boulevard een reportage van de opening van de landelijke monumentendag. Hij interviewt niet alleen Pieter van Vollenhoven, maar onder meer ook Camille Oostwegel en Eveline Darding-Curfs van schutterij St. Martinus. Uiteindelijk is zijn reportage een grote promotiefilm voor Château St. Gerlach en haar omgeving.
(bron: www.maastricht.dichtbij.nl 6 september 2012, Dagblad De Limburger, 7 september 2012)

Vrijdag 7 september 2012 om 17:00 uur begint televisiezender L1 TV met de 13-delige serie “Daar is mijn Vaderland”. De serie is ontstaan naar een idee van regisseur/programmamaker Maurice Nijsten en schrijver/fotograaf Jos Odekerken. Wat maakt Limburg zo bijzonder? Om op deze vraag een antwoord te kunnen krijgen werd aan 13 bekende Limburgers gevraagd wat zij in hun woon- en leefomgeving typisch Limburgs vinden? Welke elementen uit het cultuuraanbod uit zijn/haar eigen stad of regio vinden zij belangrijk? Iedere aflevering wordt door een bekende Limburger gepresenteerd.
De presentatoren spreken allemaal hun eigen dialect, waardoor het eigene van de streek extra wordt belicht. Het woord cultuur krijgt een ruime interpretatie, van kleinschalig tot groot volksfeest, van historie tot hedendaagse kunst. Iedere presentator kon zelf ideeën en wensen aandragen voor zijn/haar aflevering en zo ontstaat er een uniek en zeer gevarieerd beeld van de Limburgse cultuur.
De uitzending van 19 oktober 2012 wordt gepresenteerd door Camille Oostwegel.
(bron: www.l1.nl )

Na zoeken en achtervolging wordt in de vroege middag van 12 september 2012 door politiepatrouilles in Houthem een insluiper op heterdaad aangehouden.
(bron: wijkagent Valkenburg via Twitter, 12 september 2012)

De Ronald McDonald Kindervallei in Houthem viert op 21 september 2012 het eerste lustrum. Daarbij worden vooral de tachtig vrijwilligers in het zonnetje gezet, ook krijgen zij een feest aangeboden. Zij zorgen ervoor dat mensen met een lichamelijke of meervoudige beperking een mooie vakantie hebben in het door Friedensreich Hundertwasser ontworpen gebouw.
(bron: Dagblad De Limburger, 13 september 2012)

De gerestaureerde Calvariekapel wordt vrijdagmiddag, 14 september 2012, tijdens een korte plechtigheid ingezegend door pastoor John Burger. Onder de belangstellenden zijn ook vertegenwoordigers van de instanties, die de restauratie mede mogelijk hebben gemaakt of hebben uitgevoerd. De inzegening betekent een kroon op het werk van Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach. Deze heeft zich gedurende vele jaren ingespannen voor de restauratie van de zwaar onderkomen niskapel in het Kloosterbos aan de Stevensweg in Houthem.

Op 16 september 2012 organiseert Symfonieorkest Avanti in samenwerking met Château St. Gerlach een zomerconcert in het park van landgoed St. Gerlach. Het in 1901 opgerichte Maastrichtse symfonieorkest, onder leiding van Alice Hendriks, bestaat uit 50 muzikanten. De combinatie van mooie muziek en een schitterende omgeving maakt dit concert uniek.
Het programma staat in teken van filmmuziek. Het orkest speelt het thema uit de film E.T., een medley van de thema’s uit enkele James Bond films, een tribute to Henry Manchini en een medley uit Les Miserables. Daarnaast spelen zij uit de romantische periode een Hongaarse dans van Johannes Brahms en de Song of India van Rimski Korsakov.
(bron: www.chateauhotels.nl )

Pastoor John Burger van de clusterparochie Houthem-St. Gerlach, Broekhem en Berg en Terblijt heeft alle reden feest te vieren: hij wordt 50 jaar, is 25 jaar priester en 12,5 jaar pastoor van Berg en Terblijt. Dit feest wordt gevierd met een speciale bijeenkomst voor de jeugd in Broekhem, met heilige missen in de drie parochies, een orgelconcert in Houthem en een musicalvoorstelling in Berg. De jubileumviering wordt besloten in de Portugese bedevaartplaats Fatima met mensen uit zijn drie parochies. In diverse dag- en weekbladen wordt uitgebreid aandacht besteed aan Pastoor Burger.
(bron: onder meer Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 8 september 2012, Weekblad De trompetter/Heuvelland Aktueel, 19 september 2012 en Dagblad De Limburger, 22 september 2012)

De gemeente Valkenburg aan de Geul geeft geen toestemming om schuren achter huizen in te richten als woning. Volgens het college van Burgemeester en Wethouders leidt dat in de praktijk vaak tot ruzies omdat de bewoners dan bijvoorbeeld samen de oprit moeten delen.
De eigenaar van een boerderij aan de doorgaande weg Sint Gerlach in Houthem heeft bij de gemeente een verzoek ingediend om in de schuur achter het woonhuis een tweede woning te maken. Daarmee zou het voortbestaan van het monumentale complex verzekerd zijn. De gemeente is hier echter niet van overtuigd.
(bron: Dagblad De Limburger, 20 september 2012)

In de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 september 2012 worden werkzaamheden aan de overweg in de Van Caldenborghsweg / Stationsweg in Houthem uitgevoerd. Hiervoor is het noodzakelijk om de overweg af te sluiten van 0.00 uur tot ongeveer 06.15 uur.
(bron: Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 26 september 2012)

Een 19-jarige man uit Valkenburg loopt in de ochtend van 29 september 2012 hoofdletsel op bij een val met zijn scooter in de Sint Gerlachstraat in Houthem. De man raakt eerst een paaltje en valt daarna tegen een geparkeerde auto. Ambulance personeel verzorgt de man ter plaatse en besluit de man voor verdere observatie mee te nemen naar het ziekenhuis. De politie zegt dat drankgebruik waarschijnlijk de aanleiding van het ongeval is.
(bron: Dagblad De Limburger, 1 oktober 2012)

Zondag 30 september 2012 organiseert Jeugdcarnavalsvereniging De Boschräefkes een rommelmarkt op het terras en de parkeerplaats van eetcafé de Herberg Nul43 aan de Vroenhof in Houthem. Het inschrijfgeld voor de kramen komt ten goede aan de jeugdcarnaval in Houthem.
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier