Kroniek van de maand augustus 2012

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandZondag 5 augustus 2012 staat Houthem in het teken van de St. Gerlachusmarkt. In de Onderstestraat en de Baron de Selysstraat proberen tal van kooplui hun waar aan de man/vrouw te brengen.

Het bestuur van de Houthemse voetbalvereniging IASON waarschuwt ondernemers uit het dorp en omliggende plaatsen voor een oplichter. De man, een oud-lid van de vereniging, gaat bedrijven langs en vraagt om sponsorgeld voor de voetbalvereniging. De man steekt de ontvangen gelden echter in eigen zak. In 2011 is de voetbalvereniging achter deze oplichterspraktijken gekomen en heeft de man meteen geroyeerd als lid. Uit meldingen van Valkenburgse ondernemers is echter gebleken, dat de man weer opnieuw actief is. De voetbalvereniging kan echter geen aangifte bij de politie doen, dat kan alleen door gedupeerde ondernemers zelf.
(bron: Dagblad De Limburger, 8 augustus 2012)

Tijdens het laatste bondsfeest van het seizoen 2012 op zondag 19 augustus in Ubachsberg was het klaroen- en tamboerkorps van de Houthemse schutterij St. Martinus weer het beste muziekkorps in de 2e divisie. Daarmee won het klaroen- en tamboerkorps tevens de Jaarbeker voor de beste prestatie van alle schuttersfeesten in het seizoen 2012.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 22 augustus 2012)

Op zaterdag 25 augustus 2012 vertrekt vanaf de Gerlachuskerk in Houthem een pelgrimstocht naar de St. Servaasbasiliek in Maastricht. Deze jaarlijkse pelgrimstocht van de clusterparochies Broekhem, Berg en Terblijt en Houthem vindt plaats onder het motto “In de voetsporen van St. Gerlach”. Na een korte plechtigheid in de Gerlachuskerk wordt gestart om 06.30 uur. Via Geulhem trekt men naar Berg en Terblijt, hier sluiten de pelgrims aan van Berg en Terblijt. Rustpauze is bij de Mariakapel, halverwege de Rasberg. Gezamenlijk gaat de tocht dan naar Maastricht, waarbij de buste, waarin de schedel van de H. Gerlach is vervat, wordt meegedragen. De pelgrimage wordt besloten met een eucharistieviering om 09.00 uur in de St. Servaaskapel. Na afloop van de H. Mis wordt het graf van St. Servaas in de crypte van de basiliek bezocht.
(bron: www.st-gerlach.nl)

De Houthemse schutterij St.Martinus organiseert zaterdag 25 augustus 2012 het traditionele en jaarlijkse koningsvogelschieten om de hoogste eer in de schutterij, de titel van schutterskoning. Voor burgers en begunstigers van de vereniging is er tevens het burgervogelschieten. Natuurlijk wordt voor een lekker hapje en drankje gezorgd en is er ook nog een springkussen voor de jeugd.
Wim Derks is de gelukkige en schiet met een welgemikt schot de koningsvogel naar beneden. Omdat zijn vrouw Anita al een aantal jaren de schutterij vertegenwoordigt als keizerin, zal dochter Yvette haar vader Wim Derks als koningin vergezellen.
Martijn van Weers, muzikant bij Brassband St. Gerlach, knalt de burgerkoningsvogel naar beneden en mag zich een jaar lang burgerkoning noemen. Jesse Backus wordt de eerste jeugdkoning van Houthem. Hij heeft de meest vaste hand bij het schieten op de speciale jeugdvogel en wint de grote finale. Jesse ontvangt als beloning een prachtig koningsschild.

De in Meerssen woonachtige Hildegard Spruyt slipt dinsdag 14 augustus 2012 met haar fiets op de natgeregende spoorwegovergang aan de Houthemmerweg in Houthem en is door een blokkade niet meer in staat om zelf op te staan. Inmiddels gaan de slagbomen al omlaag. De in Houthem woonachtige Joy Heijnen (46) merkt dat de trein uit de richting Valkenburg met volle snelheid en toeterend nadert. Hij springt meteen uit zijn auto en sleept Spruyt net op tijd weg voor de wielen van de Veolia-trein. Burgemeester Martin Eurlings van Valkenburg aan de Geul wil het optreden van Heijnen tot voorbeeld stellen voor de massa die normaal niet ingrijpt als iemand in nood verkeert. Hij nodigt beiden uit op het stadhuis in Valkenburg aan de Geul en eert Heynen daarbij met een waardebon van Thermae 2000.
(bron: Dagblad De Limburger 25 augustus 2012)

Inbraak bij Adelante-zorggroep in Houthem in het weekend van 25 en 26 augustus 2012.
(bron: Twitter wijkagent Berg, Sibbe en Houthem, 27 augustus 2012)

Vrijdag 24 augustus 2012 wordt na afloop van de tweejaarlijkse keuring het Gouden Green Key keurmerk toegekend aan alle drie de Camille Oostwegel ChâteauHotels. De Gouden Green Key is het hoogst haalbare keurmerk en dit betekent dat naast de verplichte normen Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants zich extra inzet op het gebied van milieubescherming.
Green Key is een internationaal keurmerk dat staat voor duurzame bedrijfsvoering in de toeristische sector voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche die serieus en controleerbaar bezig zijn met de milieuzorg in het bedrijf. De Green Key staat garant voor de inzet van de ondernemer om meer aan het milieu te doen dan de wet- en regelgeving van hem verlangt. Bij bedrijven met een Green Key wordt bewust omgegaan met het milieu en de natuur, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort en de kwaliteit.
Voor het behalen van een Green Key moeten er verschillende milieumaatregelen worden genomen. Veel van deze maatregelen liggen op het gebied van gas-, water- en energiebesparing en het scheiden van afval. Naast deze verplichte maatregelen kunnen er een aantal keuzemaatregelen worden doorgevoerd. Het aantal toegepaste keuzemaatregelen bepaalt het niveau van de Green Key: brons, zilver of goud.
WinselerHof, Château St. Gerlach en Kruisherenhotel Maastricht hebben alle het gouden keurmerk behaald. Binnen iedere locatie is er een Green Key coördinator aangesteld die er samen alles aan hebben gedaan om dit certificaat te behalen. Zij zullen zich tevens gaan bezig houden met het bekijken van toekomstige maatregelen om nog milieubewuster te gaan werken. Om goud te behalen hebben de Camille Oostwegel ChâteauHotels extra punten behaald door het gebruik van zoveel mogelijk streekproducten, producten uit eigen tuin, het milieubewust inkoopbeleid en het vervoersmanagement op de locaties.
(bron: www.chateauhotels.nl 27 augustus 2012)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier