Kroniek van de maand juli 2012

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandHet gemeentebestuur van Valkenburg aan de Geul heeft besloten dat het 'verkeersarrangement Houthem' pas in het najaar wordt geŽvalueerd. Ook wordt met directe ingang gestopt met de verdere uitvoering van het plan. De verkeerswethouder Charles van Melsen (Algemeen Belang) zal vervolgstappen met de Houthemse Dorpsraad bespreken.
Na een aantal (bijna) ongelukken heeft de gemeente in ieder geval de geplaatste bloembakken na enkele dagen al weer weggehaald.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 7 juli 2012)

In de zomerserie 'Gastarbeiders' in Dagblad De Limburger is een paginagroot artikel gewijd aan de restauratieploeg van de sociale werkvoorziening van Maastricht, Eijsden-Margraten en Meerssen. Deze ploeg restaureert kruisen, kapellen en ander klein religieus erfgoed in de omgeving. In genoemd artikel wordt de restauratie van de Calvariekapel in Houthem door deze restauratieploeg nader belicht.
In het najaar van 2009 maakte de Europese Unie geld vrij voor de instandhouding van klein religieus erfgoed: veldkruisen, kapellen, plaquettes en heiligenbeelden. Schoonmaken, schilderen, herstellen, soms afbreken en opnieuw opbouwen. Werk dat, uitgevoerd door commerciŽle partijen, onbetaalbaar is geworden. Vandaar de subsidievoorwaarden van Europa: schakel sociale werkplaatsen in en maak van die kleine restauratieprojecten leerplekken voor vakopleidingen. Per gekozen object is maximaal 5000 euro beschikbaar.
(bron: Dagblad De Limburger, 7 juli 2012)

Ook dit jaar organiseert de Stichting Kerkconcerten Houthem-St. Gerlach weer een viertal “orgelplusconcerten”, dit wil zeggen een concert voor orgel in combinatie met een ander instrument. De concerten vinden plaats op 19 en 26 juli en 2 en 9 augustus 2012 in de St. Gerlachuskerk in Houthem.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 7 juli 2012)

Van zondag 8 juli tot en met vrijdag 13 juli 2012 wordt voor de 49ste keer de kampweek georganiseerd door Kindervakantiewerk Houthem. Alle kinderen van Houthem die de basisschool bezoeken worden een week lang in een bosrijke omgeving bij Weert door ervaren leiders bezig gehouden met bos- en buitenspelen, speurtochten, kampvuur, etc.

Kinderen die door ťťnzijdige verlamming ťťn van hun handen nauwelijks kunnen gebruiken, mogen in de zogenaamde ‘hand-in-hand survivalkampen’, die in de periode van 9 juli tot 21 juli 2012 worden gehouden, slechts hun gehandicapte hand gebruiken. Adelante kinderrevalidatie in Houthem wil de kinderen hiermee uitdagen het functioneren van de ‘aangedane’ hand te verbeteren. Tijdens het kamp worden de jongeren zes uren per dag ‘gedwongen’ hun aangedane hand actiever te gebruiken. Elk jaar wordt de handigheid van de deelnemende kinderen tijdens twee meetdagen (voor en na het kamp) vastgelegd.
Tijdens de kampdagen worden activiteiten uit het dagelijkse leven (wassen, aankleden, schrijven, e.d.) afgewisseld met recreatieactiviteiten zoals muziek, zeilen, boomklimmen, boogschieten, mergelbewerken en survivalactiviteiten.
(bron: Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 18 juli 2012)

Ch‚teau Neercanne organiseert op 19 augustus 2012 een ‘Fundraising Party’, een feest met een Spaans tintje met tapas, flamencomuziek en –dans. Op het programma staat ook een kunstveiling met kunstwerken van Chrit Rousseau, Appie Drielsma en Ronald van Laar, veilingmeester is Maria van der Hoeven.
De ‘Fundraising Party’ is bestemd voor aanpassingen aan de woonkeuken van Ronald McDonald Kindervallei in Houthem.
(bron: Dagblad De Limburger, 21 juli 2012)

Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach heeft zich gedurende vele jaren ingezet voor de restauratie van de zwaar onderkomen en verwaarloosde Calvariekapel. Dank zij het project Sociale Innovatie is dit uiteindelijk gelukt. De Calvariekapel is een van de vele objecten die met Europese steun zijn hersteld. Door de inzet van het IKL (Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen) is de sterk overwoekerde omgeving van de Calvariekapel in het najaar van 2010 opgeschoond en is de onderkomen kapel weer bereikbaar en zichtbaar. Er is een toegangspad aangelegd en er zijn een zitbank en een bord met toelichting naast de kapel geplaatst.
Met medewerking van de stichting Buurtbeheer zijn de herstelwerkzaamheden aan de mergel wanden, de vloer, het dak en het schilderwerk momenteel vrijwel geheel voltooid. Pater Th. Hustin heeft enkele jaren geleden nieuwe fraaie afbeeldingen beschilderd. De oorspronkelijke afbeeldingen waren verdwenen. De voorbereiding en coŲrdinatie van dit project was in handen van Monumentenwacht Limburg.
De restauratie is mede mogelijk gemaakt dankzij financiŽle bijdragen van particulieren en enkele organisaties.
(bron: Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach, eind juli 2012)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier