Kroniek van de maand juni 2012

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandDe productlijn le Verger de Camille is uitgebreid met een speciaal Gerlach-bier. Dit zomers tarwebier is geparfumeerd met vlierbloesem uit eigen boomgaard. Château St. Gerlach serveert dit verfrissend bier uiteraard in een bijpassend glas.
(bron: nieuwsbrief Château St. Gerlach, 1 juni 2012)

Camille Oostwegel is tijdens de officiële opening van het museum aan het Vrijthof in Maastricht benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Oostwegel ontvangt deze onderscheiding, omdat hij als voorzitter van de Stichting Museum aan het Vrijthof “een cruciale rol heeft gespeeld in de vernieuwing van het museum”.
Ook is hij er de afgelopen jaren op meesterlijke wijze in geslaagd om de kracht van de regio Zuid-Limburg op de kaart te zetten. Als hoeder van het cultuurhistorisch erfgoed, als gastronoom en als Honorair Consul van Frankrijk. Zijn verdiensten hebben aanleiding gegeven tot tal van hoge en toonaangevende onderscheidingen.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 1 juni 2012, Dagblad De Limburger, 2 juni 2012)

Zaterdagochtend, 2 juni 2012, tussen 04.00 en 06.00 uur is aan de Pastoor Ribberghstraat. in Houthem weer een auto in vlammen opgegaan. De politie heeft direct een buurtonderzoek gestart. En ook nu weer ontbreekt van de dader(s) ieder spoor.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 2 juni 2012)

Zondag 3 juni 2012 maken de kinderen van revalidatiecentrum Adelante in Houthem in "droomauto‘s" een toertocht door Zuid-Limburg. De kinderen stappen in bij eigenaren van bijzondere auto’s, bijvoorbeeld hele mooie, bijzonder snelle of zeer aparte. Rond honderd automobilisten hebben zich gemeld en zij worden samen met de kinderen om 10.00 uur verwelkomd door de burgemeester van Valkenburg aan de Geul, Martin Eurlings. Om 11.00 uur gaan de eerste auto’s met de kinderen op weg.
(bron: Dagblad De Limburger, 30 mei 2012)

Oppositiepartij PPGV wil bewakingscamera’s inzetten om een eind te maken aan de reeks autobranden in Houthem. Tot nu toe hebben politie en justitie de inzet van bewakingscamera’s consequent afgewezen. Volgens mevrouw Fulmer van PPGV zijn er echter weinig alternatieven. Zij wijst het college van B & W erop dat ook Haarlem, waar eenzelfde probleem speelt, inmiddels voor die oplossing heeft gekozen.
(bron: Dagblad De Limburger, 5 juni 2012)

Woensdag 6 juni 2012 krijgen Maud Dacier en Angela de Heus van de Houthemse St. Gerlachusschool het heilig Vormsel toegediend in de St. Josephkerk te Broekhem.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 26 mei 2012)

Elk jaar organiseert openbare basisschool De Trampoline uit Brunssum een sportdag met daaraan gekoppeld een sponsorloop. Alle kinderen van jong tot oud zetten zich op deze wijze sportief in om geld in te zamelen. Het door die sponsorloop bijeengebrachte geld is gedeeltelijk bestemd voor de aanschaf van nieuwe schoolbenodigdheden. Het andere deel van de opbrengst wordt geschonken aan een goed doel in de regio. Dit jaar is de Ronald McDonald Kindervallei als goed doel gekozen. Vrijwilligster Irène Bovy ontvangt namens de Kindervallei blij verrast de cheque waarop een bedrag is vermeld van maar liefst € 1.055,55.
(bron: www.kinderfonds.nl, 12 juni 2012)

Handbalvereniging IASON organiseert in het weekend van 15, 16 en 17 juni 2012 op de sportvelden aan de Kromme Steeg in Houthem voor de 45e keer een internationaal veldhandbaltoernooi. Tientallen teams uit binnen- en buitenland strijden om de prijzen. Ook worden als extraatje een “Vaderdagtoernooi” en beachhandbalwedstrijden georganiseerd.
(bron: www.hviason.nl)

Het college van burgemeester en wethouders van Valkenburg aan de Geul heeft het verkeersplan voor Houthem per direct “bevroren”, de resterende maatregelen worden voorlopig niet uitgevoerd. Met die ingreep reageert het college op de ‘toenemende commotie die het verkeersplan in Houthem zelf oproept’. De gemeente wordt overstelpt met kritiek op de maatregelen die inmiddels zijn uitgevoerd. Dat is de reden om de zaak even stop te zetten en eerst eens rustig te bekijken welk effect de huidige maatregelen hebben.
(bron: Dagblad De Limburger, 20 juni 2012)

Wegens ‘onvoorziene omstandigheden’ wijkt het verplaatsbare centrum voor borstkankeronderzoek uit van het Sint-Gerlachplein naar het parkeerterrein van Stichting Adelante. Bevolkingsonderzoek Zuid wil geen toelichting geven. In de nabije omgeving van het Sint-Gerlachplein in Houthem zijn de afgelopen maanden minstens tien auto’s in brand gestoken. De politie heeft deze autobranden nog niet weten op te lossen. De verplaatsing zou te maken hebben met bepaalde technische voorzieningen bij Adelante, waar het onderzoekscentrum gebruik van maakt.
(bron: Dagblad De Limburger, 21 juni 2012)

Langs de Geul tussen Geulhem. en Schin op Geul komen toch gescheiden fiets- en wandelpaden. Daarmee komen provincie Limburg en de gemeente Valkenburg aan de Geul tegemoet aan de wensen van vooral wandelclubs. De route naar Valkenburg wordt bij “De Brakke Berg” gesplitst. Wandelaars kunnen daar gewoon rechtdoor lopen, fietsers steken de Geul over en rijden via een nieuw pad op de noordelijke oever van de Geul naar uitspanning Tivoli aan de Plenkertstraat in Valkenburg. Daar komen beide routes dan weer samen.
In het meerjarenplan van het provinciaal grondbedrijf kondigt provincie Limburg aan dat het tracé tussen Geulhem. en Valkenburg wellicht nog dit jaar wordt aanbesteed, daarmee wordt een ‘belangrijk deel van de subsidie’ veiliggesteld.
(bron: Dagblad De Limburger, 26 juni 2012)

Leo van Vliet en Emiel Frambach hebben namens de Stichting Amstel Gold Race aan Thea Coolen van de Ronald McDonald Kindervallei in Houthem een cheque van 4.000 euro aangeboden. De helft van dit bedrag is opgehaald door het veilen van gesigneerde wielershirts en het officiële Amstel Gold Race handtekeningenbord. Op dit unieke startbord hebben alle aan de 47e Amstel Gold Race deelnemende wielrenners hun handtekening gezet. De stichting Amstel Gold Race heeft vervolgens het bedrag van de veiling verdubbeld.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 27 juni 2012)

Tv Valkenburg heeft in juni 2012 de volgende “poll van de week” gelanceerd: “Moet het gemeentebestuur alle wegaanpassingen in Houthem laten verwijderen?”
Van de 254 stemmers, zijn het er 37 stemmers (14,6%) niet mee eens, 201 stemmers (79,1%) zijn het volledig met deze stelling eens en 16 stemmers (6,3%) hebben geen mening.
(bron: www.tvvalkenburg.nl)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier