Kroniek van de maand april 2012

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandDames senioren 2 van de Houthemse handbalvereniging IASON is zondag 1 april 2012 kampioen geworden in de 2e klasse en promoveert nu naar de 1ste klasse. De kampioenswedstrijd wordt met 12-33 gewonnen van Gemini Heerlen 1. De dames en hun aanhang vieren hun kampioenschap en promotie op gepaste wijze met champagne in de kleedkamer en een kroegentocht door Valkenburg.
(bronnen: www.tvvalkenburg.nl en www.hviason.nl)

Revalidatiecentrum Adelante in Houthem heeft de educatieprijs van de diabetesorganisatie DESG gewonnen voor haar project DiaCare4U. In dat project krijgen tieners met suikerziekte vier weken lang een intensieve behandeling in Houthem. In die periode loopt het onderwijs gewoon door. De prijs bestaat uit een beeldje van Isabel Ruys en een geldbedrag van duizend euro.
(bron: Dagblad De Limburger, 3 april 2012)

De landelijke opening van het Open Monumenten weekend 2012 vindt in september plaats in de landgoederenzone tussen Maastricht en Valkenburg. Het thema van de monumentendag luidt dit jaar: ‘Groen van Toen’. Hiermee staat de organisatie stil bij de rol, het belang en de betekenis van het groen in relatie tot monumenten. Vanwege de ontwikkelingen in de Landgoederenzone heeft de landelijke stichting gekozen om de feestelijke startmanifestatie in het gebied tussen Maastricht en Valkenburg te organiseren.
Voor de landelijke startmanifestatie op donderdag 6 september 2012 worden zo’n 450 bezoekers verwacht uit geheel Nederland. De deelnemende comités en genodigden bezoeken de buitenplaatsen Vaeshartelt en Houthem St. Gerlach.
In de Philibertzaal van Château St. Gerlach wordt door de Maastrichtse wethouder Gerdo van Grootheest een lezing gegeven over de herbestemming van enkele Maastrichtse monumenten en door Camille Oostwegel over Château St. Gerlach. Ook is er een inleiding over de fresco’s in de Sint-Gerlachuskerk en een rondleiding over het landgoed. Na een korte toespraak door Pieter van Vollenhoven, burgemeester Martin Eurlings en sponsoren vindt op het voorplein van het kasteel een demonstratie plaats van schutterij St. Martinus met een muzikale omlijsting door Brassband St. Gerlach.
(bronnen: www.maastrichtaktueel.nl 3 april 2012 en Dagblad De Limburger, 4 april 2012)

Twee jaar geleden gingen de deuren open en nu al trekt de schatkamer van de Sint Gerlachuskerk in Houthem zo'n 25.000 bezoekers per jaar. Het museum en de kerk staan op de plek waar in de 12e eeuw de kluizenaar Gerlachus leefde, die sinds zijn dood tot op de dag van vandaag vereerd wordt als volksheilige. Het museum is nog altijd in ontwikkeling en de collectie wordt steeds verder uitgebreid.
(bron: reportage Marc Theunissen, L1, 6 april 2012)

Jos Lodewick, voorzitter van Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach, krijgt van de heer Nouwen (Monumentenwacht Limburg) telefonisch de mededeling dat begonnen is met de restauratie van de Calvariekapel.
De werkzaamheden worden uitgevoerd door de MTB. Op 12 april 2012 wordt begonnen met het plaatsen van steigers. De werkzaamheden zullen, mede afhankelijk van het weer, ongeveer een maand in beslag nemen.
(Bron: Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach, 10 april 2011)

Leden van diverse Houthemse verenigingen zijn 14 april 2012 gestart met de ontmanteling van de kiosk op het Theodoor Dorrenplein. Dorpsraadvoorzitter Raymond Lodewick laat weten dat enkele Houthemse verenigingen wel mogelijkheden zien in hergebruik van de kiosk in hun kern.
"Bijvoorbeeld bij de zomerkermis, het zestalschieten, activiteiten op sportcomplex en bij nog veel meer activiteiten willen we deze kiosk inzetten, wellicht op een mobiele manier", aldus de voorzitter.
Daarvoor zijn vele aanpassingen nodig. Dat zal veel tijd en overleg vragen. Het duurt even voordat de kiosk in Houthem zijn plekje gevonden heeft. "Wellicht zal voor de plaatsing een bestemmingsplanprocedure noodzakelijk zijn", verwacht Lodewick.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 14 april 2012)

Milou Lahaye (14) en Raoul Limpens (15), beiden uit Houthem, hebben een actie voor een veiliger Houthem opgestart en daarbij ruim driehonderd handtekeningen verzameld. Beiden gaan dagelijks met de fiets naar het Stella Maris College in Meerssen en vinden dat het fietsen op de provinciale weg door Houthem een link avontuur is. Hun grootste probleem is de onduidelijkheid die na de herinrichting van deze weg is ontstaan. Bij de wegversmallingen en drempels staan geen borden en dus weet je niet wie voorrang heeft. Het gevolg is tal van gevaarlijke situaties. Ook basisschool Sint-Gerlachus heeft zich bij hun actie aangesloten. Milou en Raoul hebben de handtekeningen aan verkeerswethouder Charles van Melsen aangeboden met het dringende verzoek om iets aan die situatie te doen. Volgens van Melsen zal het probleem binnenkort zijn opgelost en zullen de verkeersborden zijn geplaatst. Verder heeft hij beide scholieren nadrukkelijk uitgenodigd om hun verhaal ook nog eens te vertellen in de verkeerscommissie. “Wij volwassenen denken altijd dat we precies weten hoe het moet, maar het is goed om ook eens te horen hoe jullie, jongeren, daar tegenaan kijken”.
(bron: Dagblad De Limburger, 17 april 2012)

In boekhandel Selexyz Dominicanen Maastricht vindt op donderdag 19 april 2012 de opening plaats van een expositie met werken van leerlingen van de Mytylschool Adelante uit Houthem-St. Gerlach. Jacques Costongs, wethouder voor cultuur in Maastricht, zal de tentoonstelling om 14.30 uur openen.
De tentoonstelling bestaat uit tekeningen, objecten en schilderijen rond het thema Frankrijk en is een opmaat voor Le Jour du Muguet, het Frans georiënteerd kleinschalig festival op 1 mei 2012 in Maastricht, georganiseerd door de Alliance Française Maestricht.
De werken, die ook te koop zijn, zijn te bewonderen van 19 april tot 5 mei 2012 (www.maastrichtaktueel.nl 17 april 2012)

Wegens het bekrassen van een auto in Houthem is een vrouw (76) uit dit dorp aangehouden. Getuigen zagen haar met een mesje en een schaar een auto bewerken. In het afgelopen jaar zijn een twintigtal auto’s in Houthem bekrast.
(bron: Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel 18 april 2012)

De actie van Raoul Limpens en Milou Lahaye voor een veilige fietsroute door Houthem heeft succes gehad. Amper drie dagen nadat zij de handtekeningenlijst aan verkeerswethouder Charles van Melsen hebben aangeboden, zijn bij de wegversmallingen in Houthem verkeersborden geplaatst.
(bron: Dagblad De Limburger, 21 april 2012)

Maurits Douven (19), voorzitter van de schaakclub van revalidatiecentrum Adelante (het vroegere Franciscusoord) in Houthem, schaakt via websites zoals www.chess.com met tegenstanders in Australië of America. Via de webcam kun je elkaar zelfs in de ogen kijken. De schakers van Adelante zetten de snelheid van internet dit jaar voor het eerst in bij het voorbereiden van het Euro-Chess-toernooi, dat in mei in Houthem plaatsvindt. Aan dat schaaktoernooi nemen teams uit zeven Europese landen deel. Het mooie van schaken is dat deelnemers met een handicap niet hoeven onder te doen voor schakers zonder lichamelijke beperking. De deelnemers arriveren 11 mei in Houthem. Naast het schaken is er ook nog een uitgebreid sport- en cultureel programma.
(bron: Dagblad De Limburger, 21 april 2012)

Burgemeester Martin Eurlings, met in zijn kielzog een vrij grote aanhang, verrast Fons Heijnens volledig als hij dondermorgen, 26 april 2012, aan zijn deur staat om hem de versierselen op te spelden die behoren bij de benoeming tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Fons heeft deze benoeming onder meer te danken aan het feit, dat hij mede-oprichter en sindsdien bestuurslid, archivaris en webmaster is van Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach en zich inzet voor de historische en culturele waarden binnen de Houthemse gemeenschap. Daarnaast is Fons ook nog de webmaster van parochie St. Gerlachus.

Uit de jaarcijfers 2011 van de horecabedrijven van Camille Oostwegel blijkt dat, ondanks de moeilijke marktomstandigheden voor de hotel- en restaurantsector, de vergelijkbare omzet met circa 4,7% is gestegen. De stijging wordt veroorzaakt door een groei van het aantal overnachtingen en het aantal verkochte couverts. De brutomarge daalde van 82,9 % (2010) naar 82% in 2011. De daling wordt veroorzaakt door hogere kosten van onderhoud (o.a. toren Neercanne), hogere personeelskosten en inslag. De geconsolideerde concernomzet bedroeg € 20.616.000,-. Het gezamenlijke bedrijfsresultaat eindigde positief op € 139.000,-. Het aantal medewerkers bedroeg 302, oftewel 218 fte.
[fte staat voor fulltime-equivalent. Het is een rekeneenheid waarmee de omvang van een functie of de personeelssterkte kan worden uitgedrukt. Eén fte is een volledige werkweek. Een functie van 0,6 fte bijvoorbeeld is – uitgaande van een werkweek van 38 uur – een functie van 0,6 x 38 = 22,8 uur.]
Een uitgebreid verslag en het toekomstperspectief 2012 vind je terug in onderstaande bron.
(bron: www.wijlimburg.nl 27 april 2012)

René Spronck (37) uit Cadier en Keer gaat op Hemelvaartsdag (17 mei) 2012 in z’n eentje de beruchte Alp d’Huez op fietsen, een klim van 13 kilometer. Op zich is dat niets bijzonders, ware het niet dat Spronck slechts één hand aan het stuur heeft, zijn rechterdeel van zijn lichaam is namelijk op vierjarige leeftijd door een hersenbloeding verlamd. Uiteraard heeft Spronck een aangepaste fiets. Hij klimt zich in het zweet voor Ronald McDonalds Kindervallei in Houthem. Met deze sponsorrit wil Spronck iets terug doen na jaren op Franciscoord in Houthem te hebben gezeten, eerst op de lagere school en daarna op de MAVO. Ook wil hij met deze actie andere gehandicapten laten zien, dat zoiets geen beperking hoeft te zijn.
(bron: ZondagsNieuws, 29 april 2012)

Onder een stralende zon en bij zomerse temperaturen organiseert Stichting The Young Generation, in samenwerking met diverse Houthemse verenigingen, op 30 april 2012 de traditionele Koninginnedagviering. Op het programma staan onder meer een speurtocht, buttons maken, schminken, sumo-worstelen en een vrijmarkt voor de jeugd. Ook wordt op het Sint Gerlachplein in samenwerking met jeugdgroep de Batterave de mei-den opgezet. Al deze activiteiten worden omringd met live muziek. De afsluiting van Koninginnedag gebeurt met saluutschoten, het spelen van het Wilhelmus en het oplaten van ballonnen door de jeugd van diverse artiesten. Om 18.00 uur vindt het defilé en huldiging plaats van Fons Heijnens in verband met zijn benoeming tot ridder in de orde van Oranje Nassau.
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier