Kroniek van de maand maart 2012

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandHet Leger des Heils / Reshare houdt op 1 maart 2012 een kledinginzameling. De geldelijke opbrengst komt (deels) ten goede aan de leerlingen van basisschool St. Gerlachus.
(bron: huis aan huis flyer)

De leegloop van de scholen in de gemeente Valkenburg aan de Geul zet zich de komende jaren onverminderd voort. Uit de laatste cijfers blijkt dat het aantal leerlingen de komende drie jaar daalt van 1155 naar 1036. Drie scholen zakken in 2015 onder de opheffingsnorm, die in Valkenburg op 94 leerlingen ligt: Vilt, Houthem en Schin op Geul. De ouders in Houthem hebben de gemeente gevraagd om geen verkeerde conclusies te trekken uit die nuchtere cijfers. Volgens hen gaat het de laatste tijd juist weer wat beter met de school, mede door de kwaliteit van het onderwijs daar.
(bron: Dagblad De Limburger, 6 maart 2012)

In Natuurhistorisch Museum Maastricht loopt van 11 maart tot en met 13 mei 2012 de expositie ‘Het staartje van het krijt’. Deze expositie geeft een overzicht van de fossielen die de afgelopen 60 jaar in de kalksteengroeve Curfs in Geulhem zijn verzameld. Deze groeve is uniek, omdat daar kalksteen uit het allerlaatste stukje van het dinosaurustijdperk bewaard is gebleven. Deze Krijt-kalksteen werd 65,5 miljoen jaar geleden gevormd.
(bron: Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 7 maart 2012)

Het Duitse hightech chemiebedrijf LANXESS, dat zich onlangs in Geleen heeft gevestigd, investeert 40.000 euro in gehandicapteninstelling Pergamijn.
LANXESS zegt, net zoals Stichting Pergamijn, te werken aan een eigen plek in de Nederlandse samenleving. Met deze investering zet het alvast een eerste stap in die richting. Daarbij komt ook dat maatschappelijk verantwoord investeren één van de pijlers van het chemiebedrijf is. Het steunen van de lokale gehandicapteninstelling past hierbij. "De kernwaarden van Pergamijn liggen dicht bij die van LANXESS. Dat zijn respect, vertrouwen, geloof in jezelf en zelfstandig willen leven in de maatschappij", zegt Janssen. Pergamijn biedt zorg op maat aan gehandicapten en heeft als uitgangspunt een zo zelfstandig mogelijk bestaan.
De kick-off en het bekend maken van de samenwerking vindt op 5 maart 2012 plaats in Vroenhof, Houthem, een van de locaties van Stichting Pergamijn. Naast de bewoners, verwanten en verzorgers zijn ook burgemeester Eurlings, diverse leden van het bestuur van LANXESS en de raad van bestuur en het management team van Stichting Pergamijn aanwezig. Tijdens de bijeenkomst geven de aanwezigen aan welke behoeftes er zijn. Zo is er behoefte aan een tuin waar men 's zomers in het zonnetje op de binnenplaats kan zitten met familie. Nu is daar een parkeerplek. Andere punten zijn onder meer het kleurrijk maken van de woning en het begeleiden van uitstapjes. LANXESS gaat met haar medewerkers de belangrijkste wensen vervullen.
(bron: www.skipr.nl, 8 maart 2012)

De dorpsraad van Houthem peilt samen met de plaatselijke verenigingen de behoefte aan sportieve activiteiten in het dorp. Aan de hand van de uitkomsten van deze enquête worden nieuwe initiatieven ontplooid. “De bedoeling is om meer inwoners van Houthem aan het bewegen te krijgen en dat leidt niet alleen tot een betere lichamelijke conditie, maar versterkt ook het contact tussen inwoners”, aldus voorzitter Raymond Lodewick van de dorpsraad.
(bron: Dagblad De Limburger, 9 maart 2012 en www.actiefhouthem.nl )

Weekend|Gezet publiceert een paginagroot interview met Camille Oostwegel naar aanleiding van de toekenning van de Ton Koot Penning op 2 februari 2012. In dit interview komen uiteraard de drijfveren en motiveren van Oostwegel om oude gebouwen te restaureren en in hun oude luister te herstellen uitgebreid aan bod.
(bron: Weekend|Gezet, week 10–2012)

Het gemeentebestuur krijgt ook signalen uit Houthem dat het verkeersarrangement op een andere wijze wordt uitgevoerd als na de inloopavond van 19 januari 2011 is vastgesteld. Echter berusten deze signalen niet op feiten. Dat antwoordt het gemeentebestuur op vragen van de PPGV-fractievoorzitter Corry Fulmer uit Houthem.
"De plannen zijn na het publiceren van de verkeersbesluiten en de inloopavond niet meer gewijzigd", aldus het college van B&W.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 12 maart 2012)

De stichting Amstel Gold Race gaat Ronald McDonald Kindervallei in Houthem actief ondersteunen. Deze stichting is de organisator van Nederlands enige wielerklassieker Amstel Gold Race én van de Tourversie van de Amstel Gold Race, die een dag voor de wielerklassieker door 12.000 liefhebbers wordt verreden. De stichting zal unieke wieleritems ter beschikking stellen voor een veiling, bijvoorbeeld gesigneerde shirts en het originele handtekeningenbord van de Amstel Gold Race. De opbrengst is in zijn geheel bestemd voor Ronald McDonald Kindervallei.
(bron: Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 14 maart 2012)

Vrijdagmiddag, 16 maart 2012 wordt de nieuwe editie van Kunst In Valkenburg (K.I.V.) geopend in Houthem. Na vier jaar in de samenstelling met kunsthandel Con Tonnaer te hebben gewerkt, heeft Tonnaer zich dit jaar teruggetrokken. In galeriehouders Inez Tummers en Léon Huijben heeft men waardige nieuwe K.I.V.-partners gevonden.
Voorafgaande aan de opening maakt burgemeester Martin Eurlings bekend dat Tom Claassen de nieuwe Valkenburgse stedelijke kunstopdracht krijgt. Na Steve de Smet met ‘The Broken Lion’ is Tom Claassen afkomstig uit Heerlen de tweede kunstenaar die in het Kuurpark een nieuw werk mag realiseren in het teken van de tweejaarlijkse stedelijke opdracht.
De gemeente heeft samen met de Stichting Kunst in Valkenburg in 2009 de kunstopdracht ingesteld. Elke drie jaar krijgt een jonge, veelbelovende kunstenaar opdracht om een kunstwerk te realiseren.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 17 maart 2012)

Medewerkers van een rioleringsbedrijf hebben per abuis een kat ingemetseld in de kruipruimte van een woning aan de Baron de Selysstraat in Houthem. Zij moesten een kruipruimte toegankelijk maken om de riolering te kunnen ontstoppen. Toen de klus geklaard was, metselden ze het gat weer dicht, niet wetend dat de kat van de bewoner zich inmiddels in de kruipruimte bevond. Toen de bewoner na een uur gemiauw in de kruipruimte hoorde en aan de bel trok, kwamen de medewerkers terug om de kat te bevrijden.
(bron: Dagblad De Limburger, 17 maart 2012)

De muziekkiosk op het Theodoor Dorrenplein in Valkenburg aan de Geul verhuist binnenkort naar Houthem. In het vernieuwde centrum is geen plaats meer voor een vaste kiosk. De gezamenlijke verenigingen van Houthem hebben de gemeente laten weten dat zij de overbodig geworden kiosk willen hebben. Zij gaan hem dan gebruiken voor uitvoeringen en concerten. In overleg met de gemeente wordt in Houthem nog een geschikte plek gezocht voor de kiosk.
(bron: Dagblad De Limburger, 21 maart 2012)

Aan de Vroenhof in Houthem zijn binnen enkele dagen binnen een straat van 50 meter twee brandstichtingen geweest. Een onder een afdak gestalde caravan vatte vlam en brandde geheel uit. Enkele dagen later werd bij de ‘oude school’ een raam van een auto ingetikt en het interieur in brand gestoken. Ondanks snel handelen en blussen door de eigenaar is de auto rijp voor de sloop.
(bron: Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 21 maart 2012)

Om elkaar wat beter te leren kennen, werken leerlingen van de basisschool in Belfort (Maastricht) en de Mytylschool in Houthem samen aan een muzikale flashmob. Een flashmob is een ‘muzikale overval’ op bijvoorbeeld achteloos winkelend publiek. Op de tonen van wijlen Michael Jackson: They don’t really care about us, springen van alle kanten dansende en trommelende tieners tevoorschijn en willen zo het winkelen publiek in winkelcentrum Brusselsepoort in Maastricht duidelijk maken dat zij wél om elkaar geven.
(bron: Dagblad De Limburger, 23 maart 2012)

Camille Oostwegel heeft flinke plannen met een aantal van zijn kasteelhotels en restaurants in Zuid Limburg. Voor zowel de Winselerhof, Château St. Gerlach als het Kruisherenhotel bestaan uitbreidingsplannen.
Ook St. Gerlach wordt uitgebreid met vergaderruimtes, in een oude hoeve aan de rand van het terrein. ‘Die willen we erbij trekken. Het is nu nog eigendom van het kerkbestuur.’
Zowel de plannen voor het Kruisherenhotel als St. Gerlach kunnen pas doorgaan als het onroerend goed in handen is van Oostwegel. ‘Het zijn allemaal nog plannen, ik ben nog aan het onderhandelen over het eigendom. Ik doe het pas als ik eigenaar ben. Op mijn leeftijd doe ik niets meer met huur of erfpacht of zoiets. Daarom duurt het soms ook lang.’
Pas als de hoeve erbij is getrokken, is volgens Oostwegel het gehele concept van St. Gerlach, wat hij al in 1997 opende, af. ‘We kunnen dan ook de wellness uitbreiden, waar nu nog vergaderruimtes zijn. Een boerderij was vroeger een plek waar gewerkt wordt, dus dáár gaan de gasten straks ook werken.’
(bron: www.missethoreca.nl, 23 maart 2012)

De stichtingen Pieterpad en Wandelnet komen in verzet tegen het wandel- en fietsenplan dat de provincie Limburg, en de gemeenten Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul hebben opgesteld. Volgens beide organisaties is het voornemen om een recreatieve fietsroute aan te leggen via bestaande wandelpaden ‘desastreus voor wandelaars’ en leidt “tot de teloorgang van het unieke karakter van het Geuldal”. Niet alleen het lange-afstands-wandelpad Pieterpad, maar ook het Krijtlandpad en het Pelgrimspad worden getroffen. Eerder maakten ook de Werkgroep Niks aan de Hand en enkele politieke partijen bezwaar tegen het plan.
(bron: Dagblad De Limburger, 24 maart 2012)

De in Houthem woonachtige schilderes Guus Custers (Echt, 1960) houdt een expositie in het Valkenburgse gemeentehuis in de periode 27 maart – 18 mei 2012. Haar thema's zijn vaak mensen en gezichten. De foto's haalt ze uit modetijdschriften of maakt ze zelf. Ze is graag en veel buiten in de natuur, waar ze rondkijkt en altijd weer blij is dat de wereld zo mooi kan zijn. De kleuren, vormen, geuren, alles is gewoon goed, als de natuur zijn gang kan gaan. Ook dit inspireert haar. Het andere thema in haar schilderijen is dan ook: bos, bomen en water.
Haar beroepsopleiding is kunstacademie, afdeling modevormgeving, schilderlessen bij Wim Claessen en Claudia Volders. Daarbij volgt ze in Maasmechelen, België het vijfde en laatste jaar van de kunstacademie.
(bronnen: www.guusschilderijen.nl, www.limburger.nl en www.mooilimburgs.nl)

In de Pastoor Ribberghstraat in Houthem zijn 28 maart 2012 rond 04.00 uur wederom twee auto's in vlammen opgegaan en een derde zwaar beschadigd. Voor de buurt is dit al de derde keer op rij dat er brand wordt gesticht. De politie kan niet zeggen of de branden het gevolg zijn van brandstichting of niet, zo laat een bewoner weten. De afgelopen week is in een straal van bijna 100 meter al drie keer brand geweest die steeds ontdekt werd rond 04.00 uur in de nacht.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 28 maart 2012)

Ouders, basisschool Sint Gerlach, peuterspeelzaal de Pluizerd en dorpsraad van Houthem hebben een “reddingsplan” bedacht om de peuters in eigen dorp op de school te houden. In april zitten de ouders rond de tafel met kinderopvang MIK in Maastricht om te praten over samenwerking in de hoop zodoende professionele begeleiding te krijgen en eventueel uitbreiding van de kinderopvang in Houthem. Ook zijn de ouders in overleg met de mytylschool van Adelante over het eventuele gebruik van leegstaande lokalen bij Adelante. Kunnen de peuters tot hun vierde jaar in Houthem terecht, dan is de kans groot dat zij ook in Houthem naar de basisschool gaan. Volgens de laatste prognoses zijn er de komende jaren in Houthem nog genoeg kinderen om een eigen school overeind te houden.
(bron: Dagblad De Limburger, 31 maart 2012)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier