Kroniek van de maand januari 2012

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandIn de periode van 4 tot en met 11 januari 2012 vindt weer de Viering van het Octaaf St. Gerlach plaats met dagelijkse vieringen. Het thema van de octaaf van dit jaar is “Maria, geef ons een hart als het uwe” en sluit daar mee aan bij het pastorale jaarthema van het bisdom voor 2012: Maria-jaar.
(bron: Parochie H. Gerlachus)

CoŲrdinator van het Heiligdom St. Gerlach, Jacquo Silvertant, haalt in de loop van januari 2012 de vondsten, die zijn gedaan bij de opgravingen op landgoed Sint-Gerlach, terug uit Frankrijk. Een voormalige wetenschapper van de TU Delft heeft ze destijds uit voorzorg mee naar Frankrijk genomen. Bij deze vondsten zitten onder meer een zwaard en een blauwe leisteen met schetsen van gotische kerkramen. Silvertant verwacht dat deze vondsten ongetwijfeld de toppers van de schatkamer worden.
(bron: Dagblad De Limburger, 4 januari 2012)

Vrijdag 6 januari 2012 viert zuster Elise HŁlsman in zorgcentrum Vroenhof in Houthem haar 105de verjaardag. Uiteraard wordt dit feest gevierd met bloemen, taart, champagne en muziek.
Zuster Elise HŁlsman is een van de acht eeuwelingen die de gemeente Valkenburg aan de Geul rijk is. Opmerkelijk is dat het allemaal vrouwen zijn en zes van de acht in een klooster verblijven.
(bron: Dagblad De Limburger, 7 januari 2012)

In gemeenschapshuis De Holle Eik zijn op zondag 8 januari 2012 de nieuwe prins en prinses van Jeugdcarnavalsvereniging De Boschršefkes uitgeroepen. Prins Luuk 1 (Gelissen) en prinses Roos (Paans) regeren dit carnavalsseizoen over de jeugd van Houthem-St. Gerlach. Zowel de prins als de prinses zitten in groep 7 van de Houthemse basisschool.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 9 januari 2012)

Zaterdag 14 januari 2012 houden Prins Dave I en zijn Prinses Manon van carnavalsvereniging De Boschrave in cafť ’t Wit Paerd in Houthem hun Prinsenreceptie. Het is de bedoeling dat tevens Mathie Broers gehuldigd wordt met zijn 11-jarig lidmaatschap van de carnavalsvereniging. In verband met privťomstandigheden van Mathie Broers kan deze huldiging echter niet doorgaan.

Patrick van Hogeloon (20) van Ch‚teau St. Gerlach heeft op het Nederlands Kampioenschap voor Jonge Koks de tweede prijs in de wacht gesleept. Van Hogeloon is sinds september 2011 als leerling in dienst bij Restaurant Ch‚teau St. Gerlach en werkzaam voor chef-kok Otto Nijenhuis.
(bron: Dagblad De Limburger, 16 januari 2012)

Op veler verzoek organiseert jeugdcarnavalsvereniging de Boschršefkes zaterdag 28 januari 2012 in cafť ’t Wit Paerd weer een carnavalskleding- en accessoiresbeurs. Van de opbrengst van de verkochte spullen komt 40% ten goede van jeugdcarnavalsvereniging en 60% is voor de “inbrenger” van de spullen.
(bron: jcv de Boschršefkes)

De afgelopen twee weken zijn meerdere bewoners van de Baron de Selysstraat in Houthem geconfronteerd met nachtelijk vandalisme aan hun auto’s, die geparkeerd stonden in de straat. Enkele bewoners zijn meerdere keren slachtoffer geworden.
De beschadiging aan hun auto's zijn meestal diepe krassen die gemaakt zijn met een scherp voorwerp. Bewoners hebben aangifte bij de politie gedaan van vernieling en vandalisme.
In de Houthemse straat hangen nu al enkele beveiligingscamera’s.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 28 januari 2012)

Negentig klassieke automobielen gaan van start in de 12e Winter Trial. Zij strijden zowel om een klassering in het FIA klassieke kampioenschap als in het officiŽle Nederlands Rallykampioenschap. PotentiŽle kampioenskandidaten uit BelgiŽ, Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Noorwegen, Engeland en Ierland zullen aan de start verschijnen.
Organisator Bart Rietbergen heeft een wel zeer zware route neergelegd voor de oldtimers die onder winterse omstandigheden de Eifel, de Ardennen, de Harz, het Zwarte woud, de Beierse Alpen, de Oostenrijkse Alpen en de Sloveense Alpen moeten bedwingen voor dat ze, na een 2500 km lange tocht, kunnen afdalen naar de finish in het fraaie TriŽste aan de Adriatische zee.
Zaterdag 28 januari 2012 worden de auto’s gekeurd op Ch‚teau St. Gerlach in Houthem-St. Gerlach. Er wordt tussen 13.00 en 15.00 uur een test gereden op het terrein van het Holland Casino op de Cauberg in Valkenburg aan de Geul. Zondagochtend, 29 januari 2012, om 08.15 uur vertrekken de coureurs voor een 450 kilometer lange eerste etappe vanaf Ch‚teau St. Gerlach.
(bron: www.xaviermaassen.nl )

Zondagmiddag 29 januari 2012 kan men in gemeenschapshuis De Holle Eik Prins Luuk 1 en Prinses Roos feliciteren met hun uitverkiezing tot prinsenpaar van Jeugdcarnavalsvereniging De Boschršefkes. Dan kan men meteen Ron Schrooders feliciteren met zijn jubileum 1 x 11 jaar bestuurslid van de jeugdcarnavalsvereniging.
(bron: uitnodiging Stichting JCV De Boschršefkes)

Werkgroep Niks aan de Hand tekent bezwaar aan tegen de aanleg van een recreatieve fietsroute via de bestaande wandelpaden in het Geuldal. Bij Houthem krijgen krijgen wandelaars een aparte route dwars door de velden. Voorzitter Henk Roelofs van Niks aan de Hand heeft er grote moeite mee dat daar eeuwenoude wandelpaden voor worden opgeofferd. Deze wandelpaden langs de Geul zijn onderdeel van het Pieterpad, dat weer deel uit maakt van de internationale wandelroute GR5, die via de Ardennen en de Franse Alpen naar Nice loopt.
(bron: Dagblad De Limburger, 31 januari 2012)

Het bedrijf achter Crashed Ice, Red Bull, betaalt een vergoeding voor het gebruik van een gedeelte van het privťterrein van Villa Rozenheuvel van de familie Prins, gelegen aan de Plenkertstraat in Valkenburg aan de Geul. Het geldbedrag groot € 14.000,00 zal besteed worden aan de renovatie van de Plenkertstraat. Gedacht wordt aan een nieuwe aanstraling van de imposante mergelwand naast het voormalige Protestante kerkje. Een ander gedeelte van het bedrag wordt geschonken aan het Ronald McDonald Fonds in Houthem-St. Gerlach.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 31 januari 2012)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier