Kroniek van de maand november 2011

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandSieneke Van de Brand-Vrieze uit Maastricht, directeur van de stichting Wigwam Vallei in Houthem, gaat met pensioen. Zij begon vijftien jaar geleden vanuit Franciscusoord in Houthem met het organiseren van vakanties voor gezinnen met een gehandicapt kind. Zij startte in Houthem met vijftien wigwams. De formule sloeg zo goed aan, dat het aanbod werd uitgebreid met vergelijkbare vakantiedorpen in Heel, Arnhem, Ossendrecht, Nieuwveen en Dronten.
Ter ere van het afscheid van mevrouw Van de Brand-Vrieze is op 4 november 2011 in hotel Van der Valk in Maastricht een minisymposium over vakanties voor gezinnen met gehandicapte kinderen. Vanwege haar verdiensten is zij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
(bron: Dagblad De Limburger, 4 en 5 november 2011)

Raadsfracties in Valkenburg aan de Geul willen een alternatief tracé voor de geplande fietsroute langs de Geul. Het CDA vindt het ‘een foute keuze’ om fietsers en wandelaars over hetzelfde pad te sturen, de SP wil het liefst een heroverweging van het hele tracé. De route loopt namelijk grotendeels over bestaande wandelroutes, omdat de natuurorganisaties geen nieuwe routes over hun terreinen willen. Op 22 november 2011 wordt de kwestie besproken in de raadscommissie.
(bron: Dagblad De Limburger, 5 november 2011)

Jacquo Silvertant is door het kerkbestuur benoemd tot coördinator van het Heiligdom St. Gerlach. Silvertant, cultuurhistoricus, werkte bij het Erfgoedhuis in Antwerpen waar hij een onderzoeksproject heeft gedaan, dat gericht was op de ontsluiting van cultureel erfgoed in Vlaanderen. Het kerkbestuur hoopt met Silvertant iemand in huis te hebben gehaald die vanuit zijn cultuurhistorische deskundigheid goed leiding zal kunnen geven aan de publieksontsluiting van de kerk en schatkamer. Eén van de belangrijkste taken voor het moment zal het werven van nieuwe vrijwilligers zijn. Zonder de inzet van vrijwilligers kan het Heiligdom namelijk niet worden opengesteld voor publiek.
(bron: kerkbestuur Houthem, 11 november 2011)

Op 11 november 2011 organiseren schutterij St. Martinus, Ouderraad Basisschool St. Gerlachus, Jeugdvereniging The Young Generation en Jeugdcarnavalsvereniging De Boschräefkes het traditionele Sint Maartensfeest. ’s Avonds trekt de schutterij met de schooljeugd door Houthem in de lampionnenoptocht. Uiteraard is de Heilige Martinus te paard en de bedelaar van de partij voor de uitbeelding van het verhaal. Na afloop van de optocht is nabij de Holle Eik het grote Martinusvuur, wordt het Martinusverhaal. voorgelezen en is er zelfs cake en warme chocomel voor de kinderen.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 12 november 2011)

Zaterdag 12 november 2011 organiseert de Houthemse carnavalsvereniging De Boschrave de 59ste prinsenproclamatie. In een gezellig drukke Holle Eik worden Dave Roumans en zijn echtgenote Manon Roumans-Huijgen uitgeroepen tot het nieuwe prinsenpaar. Uiteraard wordt deze proclamatie omlijst met optredens van een aantal artiesten.

In het kader van de dag van de Mantelzorg 2011 nodigt Steunpunt Mantelzorg Rode Kruis ZZL mantelzorgers uit de gemeente Valkenburg aan de Geul uit voor een feestelijke bijeenkomst in Zorgcentrum Vroenhof op donderdag 24 november 2011. Als teken van waardering ontvangen de mantelzorgers van wethouder Bert Dauven een speciaal presentje.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 12 november 2011)

Na een aanrijding op de autosnelweg A79 ter hoogte van Houthem in de richting van Heerlen is in een van de betrokken auto's brand ontstaan. De bestuurder van de wagen raakte door de aanrijding licht gewond en is voor de zekerheid naar het ziekenhuis gebracht.
(bron: www.limburger.nl, 14 november 2011)

De gemeenteraad van Valkenburg heeft bij het vaststellen van de begroting voor 2012 alsnog geld vrijgemaakt voor de monumentale kerken in Valkenburg-centrum en Houthem-St. Gerlach.
De kerken krijgen van de gemeente een bijdrage in de kosten van de renovatie. Daardoor kunnen de parochies van de provincie eenzelfde bedrag tegemoet zien. Met die toezegging komt de fractie AB tegemoet aan een dringend verzoek van coalitiegenoot CDA. Een deel van het geld komt uit het Monumentenpotje, de rest uit de algemene reserves.
(bron: www.limburger.nl, 14 november 2011 en Dagblad De Limburger, 15 november 2011)

Erik G., beter bekend als DJ Erick Overveen, lijkt tegenwoordig te leven in een fantasiewereld, waarin hij speelfilmproducent, soapregisseur en muziek talentenscout is. Voor deze beroepsrollen gebruikt hij namen zoals ‘Jo Geuts’, ‘drs. Lucas van Amerongen’, ‘Constantijn du Pri’, ‘Martin Bos’, ‘Willem Zijlstra’ en ‘Ben Knight’. Veel van deze namen blijken verzonnen, terwijl een aantal juist namen zijn van bestaande personen.
G. schreef in 2003 als DJ een kritisch boek over de radiowereld. In 2004 gaat het nog goed. G. zou dan nog programmadirecteur zijn van Radio Limburg bij de regionale omroep als we de website van Radio.NL mogen geloven. Maar als hij na een paar maanden wordt ontslagen, lijkt hij van de aardbodem te zijn verdwenen. Hij duikt pas op als je reageert op zijn advertenties.
In 2009 verschijnen de eerste advertenties op websites voor audities, en die beloven heel wat. Van een fictief filmproject ‘2012: De Vernieuwing’ (met Georgina Verbaan) tot aan een platencontract (met Katie Melua). Iedereen mag reageren en krijgt direct een uitnodiging om een auditie te komen doen. In deze gesprekken weet Erik G., onder namen als drs. Lucas van Amerongen en Constantijn du Pri, door vleierij jonge meisjes te overtuigen om geld te betalen. De bedragen die G. vraagt voor een masterclass, acteercursus of platencontract variëren van 95 tot 245 euro. Als puntje bij paaltje komt dan is de vogel gevlogen. Van zijn geweldige projecten blijkt niets waar en een workshop acteren of zingen komt er al helemaal niet. Jonge meisjes worden erin geluisd als zij hun droom willen gaan waarmaken. De manier waarop G. dit doet, gaat elke keer volgens hetzelfde concept: er wordt een advertentie geplaatst op internet of in dagbladen onder de naam van een ander bedrijf. Als er dan op internet wordt gezocht naar het desbetreffende bedrijf lijkt dit betrouwbaar. Namen en informatie komen immers overeen op de daadwerkelijke website van het bestaande bedrijf. Maar niets lijkt minder waar.
Naar aanleiding van een reactie op een advertentie word je uitgenodigd voor een gesprek. Deze gesprekken vinden plaats in de lobby’s van chique hotels. In dit gesprek weet G. je te vleien en je vertrouwen te winnen zodat je zonder argwaan het gevraagde geld betaalt. Maar zodra hij het geld in handen heeft, doet deze grote talentenjager ineens een grote verdwijnact.
Na een zoektocht die begint in Valkenburg aan de Geul (Meerssenderweg Houthem-St. Gerlach) en eindigt in Amsterdam hebben we Erik G. nog steeds niet gevonden. G.’s favoriete plek om rond te hangen zijn treinstations, maar hier komt hij niet meer opdagen.
(bron: Tros, “opgelicht”, tv-uitzending van 15 november 2011 en www.L1.nl, 15 november 2011)

Op zondag 20 november 2011 organiseert het oudercomité van basisschool Sint-Gerlachus tussen 10.00 en 14.00 uur een grote boekenbeurs. Met de opbrengst worden extra activiteiten georganiseerd voor de leerlingen van de school.
(bron: flyer en Dagblad De Limburger, 16 november 2011)

In de nacht van 25 op 26 november 2011 vliegt te Sint Gerlach ter hoogte van het park behorende bij Château St. Gerlach een auto van de weg en komt tegen een boom tot stilstand. Over de oorzaak van het ongeluk en over de aard van eventuele verwondingen van de inzittende(n) is niets bekend ondanks het feit dat hulpdiensten naar dit ongeval zijn uitgerukt.
(bron: facebook Mark Jakobs, 26 november 2011)

Op 26 november 2011 worden op initiatief van de jubilerende Brassband St.Gerlach in gemeenschapshuis De Holle Eik enkele unieke films vertoond: een dorpsfilm uit 1954, een film van de vijfdaagse concertreis van de brassband door Frankrijk in 1979 en een dorpsfilm uit 1981. Deze films zijn door de Valkenburgse filmclub op dvd gezet en worden uiteraard te koop aangeboden.
(bron: Brassband St.Gerlach)

De intocht van Sint Nicolaas in Houthem vindt op zondag 27 november 2011 plaats. De Sint en zijn Pieten worden om 12.00 uur welkom geheten op het bordes van Château St. Gerlach en lopen onder begeleiding van Brassband St.Gerlach naar gemeenschapshuis De Holle Eik. Tijdens een gezellige middag worden de kinderen op een cadeautje getrakteerd.

Onder grote belangstelling presenteert Jacquo Silvertant (Houthem) op zondag 27 november 2011 in de feestgrot aan de Daelhemerweg in Valkenburg aan de Geul zijn boek Codenaam Seehahn. Het boek vertelt de geschiedenis van de Duitse onderaardse oorlogsfabrieken in Valkenburg aan de Geul.
Door onderzoekers van de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven (SOK) wordt Silvertant tot lid in de ‘Orde van de Vleermuizen’ benoemd. Deze onderscheiding wordt alleen uitgereikt aan personen met grote verdiensten op het gebied van grotonderzoek en publicaties. Wethouder Jan Hendriks neemt het eerste exemplaar van het boek in ontvangst.
(bron: silvertant.erfgoedprojecten@gmail.com en www.tvvalkenburg.nl, 30 november 2011)

De parkeerplaatsen langs de provinciale weg in Houthem verschuiven bij de entree van het dorp in Strabeek uit het oogpunt van verkeersveiligheid naar de overzijde van de straat. Bij de kruising van de provinciale weg met de Vauwerstraat worden de parkeerplaatsen eveneens naar de overzijde van de straat verplaatst, waardoor ook hier een overzichtelijke situatie zal ontstaan. In de huidige situatie ontnemen geparkeerde auto’s namelijk het zicht op de weg.
(bron: Dagblad De Limburger, 30 november 2011)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier