Kroniek van de maand september 2011

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandRuim honderd prominenten stappen donderdag 1 september 2011 op de fiets voor een tocht van rond honderd kilometer langs en aantal gerenommeerde restaurants in Zuid-Limburg. Met deze jaarlijkse Preuvenetour brengen de deelnemers geld bij elkaar voor een goed doel. Ditmaal gaat de opbrengst naar het onderzoek naar Alzheimer. Judith Oostwegel, beschermvrouw van de Preuvenetour omschrijft dat onderzoek als ‘onmisbaar voor de kwaliteit van leven’. De fietsers, onder wie de Tourrenners Rob Ruijgh en Laurens ten Dam, starten en finishen in Heerlen. Onderweg zijn tussenstops bij onder meer Château Sint Gerlach, kasteel Rijckholt en hotel Voncken in Valkenburg aan de Geul.
(bron: Dagblad de Limburger, 24 augustus 2011)

Château Sint-Gerlach wil zijn vergaderruimte verplaatsen naar hoeve Broers aan de rand van het landgoed. Daardoor ontstaat in het stiftgebouw ruimte voor een uitbreiding van de wellness-voorzieningen. Het kerkbestuur geeft echter de voorkeur aan ‘wooneenheden’ in hoeve Broers. Gemeente Valkenburg aan de Geul ziet weer graag een bestemming die past bij ‘het historische ensemble bij Sint-Gerlach’. Eigenaar van de hoeve, de parochie, wil graag van de hoeve af.
Wordt vervolgd.
(bron: Dagblad De Limburger, 1 september 2011)

Zondag 4 september 2011 vindt het jaarlijkse tuinfeest plaats in de tuin van zorgcentrum Vroenhof. Er is weer een gezellig programma samengesteld met onder andere een optreden van brassband St. Gerlach, live muziek, vlaai- en koffiebuffet, markt, barbecue, rad van geluk, enz.
(bron: flyer zorgcentrum Vroenhof)

Wandelaars en fietsers krijgen toch aparte routes door het Geuldal. Daarvoor willen Provincie Limburg en gemeente Valkenburg aan de Geul gebruikmaken van bestaande ‘struinpaden’ bij Houthem (door het veld achter Château Sint-Gerlach) en Schin op Geul. Dit in tegenstelling van wat de projectgroep voor het Geuldal tussen Maastricht en Valkenburg eerder dit voorjaar in hun plannen presenteerden (fietsroutes over de bestaande wandelpaden). Binnenkort worden de nieuwe routes bij wijze van proef uitgezet in het veld. Begin oktober gaat de gemeente raad van Valkenburg aan de Geul die route ter plaatse bekijken. Vervolgens worden de aangepaste plannen tijdens een openbare bijeenkomst voorgelegd aan de bevolking.
(bron: Dagblad De Limburger, 7 september 2011)

Volgens de jonge breakdanser Luca ‘Lazylegz’ Patuelli (27) uit Montreal (Canada) kan iedereen dansen. Ook als je net zoals hij lichamelijk beperkt bent. Patuelli behoort tot de groep ILL Abilities, waarvan alle dansers gehandicapt zijn. Hun motto is no excuses, no limits. Zij zijn van mening dat zij elke ‘gezonde’ dans aankunnen. Donderdag 8 september 2011 bezoekt de groep Adelante in Houthem, waar zij de gehandicapte kinderen laten zien wat zij in huis hebben. Uiteraard doen de kinderen enthousiast mee en na een uur staat de zaal volledig op de kop. De boodschap van Patuelli is goed aangekomen.
(bron: Dagblad De Limburger, 9 september 2011)

Elk jaar is op de tweede zondag van september de nationale ziekendag. De parochiële diakoniegroep Houthem organiseert in dat kader op zondag 11 september 2011 haar jaarlijkse gezellige bijeenkomst voor alle ouderen en zieken. Na de H. Mis van 09.30 uur krijgen de deelnemers een kop koffie met iets extra’s aangeboden in de kruisgang van de kerk.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 10 september 2011)

Fons Pieters verzorgt bij gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum als organist samen met Inez Freij (blokfluit) op zondag 25 september 2011 een concert in de St. Gerlachuskerk te Houthem. Pieters is sinds 1990 als organist actief in genoemde kerk.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 10 september 2011)

Het weekend van 10 en 11 september 2011 staat in het teken van Open Monumentendag. Ondanks het feit, dat het gebouw van Friedensreich Hundertwasser pas van 2007 dateert, is het gebouw van Ronald McDonald Kindervallei in Houthem toegankelijk voor het publiek, omdat het gewoon een bijzonder gebouw is.
(bron: Dagblad De Limburger, 12 september 2011)

Ronald McDonald Kindervallei in Houthem waarschuwt voor een nepcollectant die actief is in Maastricht. De ‘collectant’ zegt geld in te zamelen voor een uitstapje naar het Gaiapark in Kerkrade voor kinderen van de Kindervallei. De organisatie heeft uiteraard aangifte gedaan bij de politie.
(bron: Dagblad De Limburger, 13 september 2011)

Aannemer Van Kaathoven stopt de procedure die hij tegen de gemeente Valkenburg aan de Geul had aangespannen in verband met de aanbesteding van de nieuwe afrit van de autosnelweg A79 aan de Beekstraat in Strabeek.. Eerder wees de rechtbank al tot twee keer toe de bezwaren van Van Kaathoven af.
(bron: Dagblad De Limburger, 21 september 2011)

Fons Pieters is zondag 25 september 2011 bij gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum als kerkmusicus onderscheiden met de eremedaille in goud van de Nederlandse St. Gregoriusvereniging na afloop van zijn jubileumconcert in de St. Gerlachuskerk in Houthem.
(bron: www.st-gerlach.nl)

Maandagmiddag 26 september 2011 ontvangt Camille Oostwegel in Château St. Gerlach uit handen van de Franse ambassadeur Pierre Ménat de Franse onderscheiding ‘Officier dans l’Ordre National du Mérite’.
De heer Oostwegel is door de Franse President benoemd tot ‘Officier dans l’Ordre National du Mérite’. Deze onderscheiding wordt uitgereikt voor ‘belangrijke verdiensten’. Er zijn 3 categorieën in de onderscheiding: Commandeur, Officier en Chevalier.
De Franse republiek onderscheidt de heer Oostwegel vanwege zijn persoonlijke verdiensten, maar ook vanwege de inspanningen die hij gedaan heeft via zijn diverse functies om de banden tussen Frankrijk en Nederland te versterken. De heer Oostwegel vervult sinds juli 2002 een actieve rol als Honorair Consul van Frankrijk te Maastricht.
(bron: www.chateauhotels.nl, www.limburger.nl en www.l1.nl, 27 september 2011)

Volgens burgemeester Martin Eurlings zijn de gevolgen van de in juli 2011 geopende nieuwe afrit van de autosnelweg A79 in Strabeek al goed voelbaar. Het centrum van Valkenburg kan nu op meerdere manieren worden bereikt en dat zorgt voor een betere doorstroming. Over een half jaar worden dynamische borden op de autosnelweg aangebracht. Bij grote drukte worden automobilisten dan automatisch naar de andere afslag gedirigeerd. Over een jaar zal er een telling plaatsvinden en dan kan men nagaan welke invloed de nieuwe afslag precies heeft.
(bron: Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 28 september 2011)

De stichting Wigwam Vallei heeft de ‘indianententen’ vervangen door praktische vakantiehuisjes van hout. In Wigwam Vallei kunnen gezinnen met een ziek of gehandicapt kind vakantie vieren. Zij kunnen daarbij gebruikmaken van de aangepaste voorzieningen bij Adelante en de Kindervallei in Houthem. De voorbije vijftien jaar hebben honderden families daar dankbaar gebruik van gemaakt. Door het intensieve gebruik waren de oorspronkelijke pvc-tenten op. De huisjes, ontworpen door Jacques en Ineke Slingerland, zijn wat ruimer en er zitten meer ramen in. Op donderdag 29 september 2011 zijn de tien huisjes officieel in gebruik genomen met een bijeenkomst van de sponsors, die daar met elkaar ruim 150.000 euro bij elkaar hebben gebracht voor dit project.
(bron: Dagblad De Limburger, 30 september 2011)

Camille Oostwegel jr. is tijdelijk weg bij Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants, het bedrijf van zijn ouders. Oostwegel jr. begint maandag 3 oktober 2011 aan het achttien maanden durende Vita Futura-programma van hotelketen Starwood. Hij wordt intern opgeleid bij The Westin Palace in het Spaanse Madrid.
Oostwegel vindt het tijd zijn vleugels uit te slaan, maar wel met het idee terug te keren in de onderneming van zijn ouders. Hij blijft op de achtergrond ook betrokken bij alle zakelijke ontwikkelingen. ‘Ik heb recent mijn opleiding Master of Science in Hospitality Management afgerond. Mijn ambitie is het bedrijf van mijn ouders voort te zetten, maar niet zonder bagage.’
Het interne opleidingsprogramma is daarvoor zeer geschikt, meent Oostwegel. ‘Op deze manier kan ik alle facetten van de hotellerie en het restaurantwezen leren zonder dat het nodig is om specifieke ervaring te hebben. Ik volg een opleidingstraject, maar wel door middel van een fulltime job.’Tweeduizend mensen schreven zich in voor Vita Futura, slechts twintig van hen mochten daadwerkelijk aan de slag. ‘De inschrijving is vrij, daarna volgden vier assessments. Het is dus best bijzonder dat ik maandag mag beginnen.’Als het traject is afgerond, blijft Oostwegel in dienst van Starwood. Wat hem betreft in een hotel in het buitenland. ‘Als ik terugkeer in Nederland, dan zal dat zijn om er te blijven. Mijn ouders gaan voorlopig nog niet met pensioen, dus de komende jaren zie ik mezelf wel in het buitenland werken.’
(bron:
www.missethoreca.nl, 30 september 2011)

Sportjournalist Mart Smeets ontvangt vrijdag 30 september 2011 op Château Sint Gerlach in Houthem uit handen van burgemeester Martin Eurlings de eerste ‘Jean Nelissen Award’. Deze tweejaarlijkse prijs voor sportjournalisten is in het leven geroepen door Service Médical, een organisatie die met onder meer 175 vrijwilligers op medisch gebied sportevenementen ondersteunt. De award wordt uitgereikt aan sportjournalisten die op een bijzondere manier hun vak uitoefenen.
(bron: www.maastrichtaktueel.nl, 30 september 2011)


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier