Kroniek van de maand augustus 2011

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandSteunpunt Mantelzorg Zuidelijk Zuid Limburg houdt op donderdag 25 augustus 2011 om 14.30 uur een bijeenkomst voor mantelzorgers in zorgcentrum Vroenhof in Houthem. Centraal op deze mantelzorgsalon staat de ‘schatkist van geluk’ van Leo Bormans. Bormans is auteur van het boek Geluk. The world of Happiness en hij geeft tips ‘die kunnen leiden tot meer optimisme en geluk’.
(bron: Dagblad De Limburger, 12 augustus 2011)

In de straten rondom gemeenschapshuis De Holle Eik vindt op zondag 14 augustus 2011 weer de traditionele St. Gerlachusmarkt plaats.

In de vroege ochtend van maandag 15 augustus 2011 wordt het Goudenrood even na 03.00 uur opgeschrikt door de sirenes van een politieauto en een brandweerwagen. In de Dr. De Wolfstraat staat een paar maanden oude personenauto, geparkeerd in een inrit, in brand. Deze brand wordt gelukkig in een vroeg stadium door een buurman opgemerkt. Hij blust de brand nagenoeg geheel met een tuinslang, de brandweer hoeft enkel nog na te blussen. Later blijkt de brand aangestoken te zijn. De auto wordt total loss verklaard. Van de dader(s) ontbreekt uiteraard ieder spoor.

Zondag 21 augustus 2011, 15.00 uur, wordt in Museum Land van Valkenburg een overzichtsexpositie geopend van de Houthemse schilder en glazenier Jacques Vonk (1923 - 2000). De expositie duurt tot 13 november 2011. Zij omvat schilderijen en tekeningen, maar ook ontwerpen voor glas-in-loodramen in Limburgse kerken, en zelfs zes originele ramen uit een kapel in Venlo die verloren waren gewaand.
Bij de opening van de expositie wordt een boek over Jacques Vonk en zijn werken gepresenteerd door auteur Monda Heshusius uit Amsterdam, voormalig. radiojournalist bij de toenmalige Regionale Omroep Zuid. Ze doet dit samen met enkele collega's/tijdgenoten van Jacques Vonk, onder wie Marijke StultiŽns, Sjef Hutschemakers en Dries Engelen, die in haar boek zijn geÔnterviewd.
(bron: Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach)

Voor en tijdens het grote schuttersweekend heeft Houthemenaar John Blom van Studio Gerlach video-opnames gemaakt van zowel de opbouw als ook de uitvoering van het prachtige schuttersweekend in Houthem van 3 tot en met 5 juni 2011 op het landgoed van Ch‚teau St. Gerlach. Op de compilatie-dvd van het gehele weekend vind je behalve van de opbouw, beelden terug van de grote taptoe, het Houthemse Zestalschieten en het grote schuttersfeest. Speciaal voor de muziekliefhebbers is er ook een dvd van uitsluitend de taptoe, waarop vrijwel alle optredens grotendeels staan. Beide dvdīs zijn unieke herinneringen aan een super geslaagd schuttersweekend en worden tijdens het koningsbal op zaterdag 27 augustus 2011 gepresenteerd
(bron: www.schutterijhouthem.nl)

Op zondag 21 augustus 2011 is schutterij Sint Martinus onder wel haast tropische omstandigheden actief tijdens het laatste schuttersfeest van de schuttersbond, deze keer in het heuvel-achtige Vijlen. Ondanks waarschuwingen van dreigend noodweer blijft het gelukkig droog en kunnen alle wedstrijden gewoon doorgaan. Zowel in groepsverband als individueel weten de Houthemse schutters diverse prijzen in de wacht te slepen, namelijk:
Beste Houding Optocht 3e prijs, Beste muziekkorps 2e divisie 1e prijs met maar liefst 83,1 punten, Mooiste Koningin wordt Yvette Derks bij maar liefst 20 concurrentes, trotse vader Wim Derks behaalt 3e prijs Mooiste Koning.
(bron: www.schutterijhouthem.nl)

Op zaterdag 27 augustus 2011 vertrekt na een korte plechtigheid om 06.30 uur vanuit de St. Gerlachuskerk een pelgrimstocht naar de St. Servaasbasiliek in Maastricht. Deze tocht vind plaats onder het motto In de voetsporen van St. Gerlach. Traditioneel wordt de buste, waarin de schedel van de Heilige Gerlachus is gevat, meegedragen. De pelgrimage wordt besloten met een eucharistieviering om 09.00 uur in de St. Servaasbasiliek.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 20 augustus 2011)

Zaterdag 27 augustus 2011 schiet Michelle Oostwegel met een welgemikt schot de vogel af en wordt daarmee de trotse schutterskoning van schutterij Sint Martinus. Ondanks enkele regenbuien is het een gezellige schuttersmiddag. Nandy Janssen-Theebe wordt burgerkoning van de schutterij tijdens het burgervogelschieten. Na installatie van de schutterskoning en huldiging van de burgerkoning is het defilť bij het bordes van Ch‚teau Sint Gerlach. Aansluitend vindt in verenigingslokaal De Holle Eik het koningsbal plaats.

Op maandag 29 augustus 2011 wordt tijdens afwezigheid van de bewoners op klaarlichte dag ingebroken in een woning aan de Wethouder Heijnensstraat. Van de dader(s) ontbreekt ieder spoor.


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier