Kroniek van de maand juli 2011

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maand“Markant”, een gratis, maandelijks magazine voor Berg, Vilt, Terblijt en Geulhem, wordt met ingang van 1 juli 2011 ook huis aan huis in Houthem-St. Gerlach verspreid. De oplage bedraagt circa 4.000 exemplaren. In Markant komen niet alleen het verleden en heden, mensen en zaken, maar ook cultuur en natuur aan bod.

Zondag 3 juli 2011 vliegen leerlingen van het Stella Maris College in Meerssen en Valkenburg samen met pupillen van de Mytylschool van Adelante in Houthem in het kader van het scholenproject van Global Exploration naar Tanzania. De groep van 45 personen (inclusief begeleiders) reist vanaf Schiphol via CaÔro en Nairobi naar Tanzania. Tijdens hun verblijf in Tanzania houden de leerlingen dagelijks een weblog bij, drie leerlingen zullen daarnaast twee keer per week verslag doen in Dagblad De Limburger.
(bron: Dagblad De Limburger, 1 juli 2011)

In het kader van de Heiligdomsvaart die van 30 juni tot en met 10 juli 2011 in Maastricht wordt gehouden, organiseert de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden op vrijdag 1 juli 2011 twee boogwandelingen met elk een afstand van circa 24 kilometer. Na een korte bezinning in de Houthemse kerk wordt langs twee bogen (noordroute via Meerssen, Humcoven, Kasen, Bunderbos, Brommelen, Itteren, Borgharen, Limmel en zuidroute via Berg en Terblijt, Bemelen, Cadier en Keer, Gronsveld, Heugem) naar het graf van St. Servaas in Maastricht gewandeld. Onderweg doen de pelgrims enkele parochiekerken aan met bezinningsmomenten en tussenstops.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 2 juli 2011 en www.spvlimburg.nl)

Het 48e kamp van Stichting Kindervakantiewerk Houthem wordt gehouden van zondag 17 juli tot en met vrijdag 22 juli 2011 in en rondom scoutinggebouw “ ’t Kompas” van Scouting Eygelshoven. Alle kinderen van Houthem die de basisschool bezoeken kunnen aan dit kamp deelnemen. Ook mogen vriendjes of vriendinnetjes mee die niet in Houthem wonen. De circa 40 deelnemende kinderen worden in een bosrijke omgeving beziggehouden met bos- en buitenspelen, speurtochten, kampvuur, etc.
(bron: flyer Stichting Kindervakantiewerk Houthem)

Zondag 17 juli 2011 verzorgt het koor ‘Les Petits Chanteurs d’Aix en Provence’ om 16.00 uur een optreden in de St. Gerlachuskerk in Houthem. De groep telt ondertussen een vijftigtal jongens tussen de 7 en 26 jaar en zelfs enkele actieve papa’s. Het koor bestaat dit jaar 50 jaar en is op tournee door Europa. Het repertoire bestaat uit een soort verrassende wandeling doorheen de tijd en diverse muziekstijlen.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 2 juli 2011)

Pastoor Burger heeft in het jaar 2010 samen met een priester-collega een deel van de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela gelopen. Maandag 25 juli 2011, feest van de apostel Jacobus de Meerdere, broer van Johannes de evangelist, houdt pastoor Burger om 20.00 uur een presentatie van foto’s met verhaal erbij over zijn ervaringen. “Santiago” betekent overigens “heilige Jacobus”.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 2 juli 2011)

De nieuwe afrit van de autosnelweg A79 bij Strabeek krijgt langzaam vorm. De damwanden zijn geslagen. Daarbij blijkt hoe steil die “Alpenafrit” wordt. Op een vrij kort traject moet een fors hoogteverschil worden overwonnen. In de week van 11 juli 2011 worden de aan- en afvoerwegen aangesloten op de nieuwe rotonde. De weg is dan minimaal drie dagen dicht. Voor de bouwvakvakantie moet alles klaar zijn.
(bron: Dagblad De Limburger, 7 juli 2011)

Het boek Alles moet bevochten worden van Camille Oostwegel is uitgebreid. Omdat de hotelier meer zaken moest bevechten. Dat schrijft Nieuws van Nederland. Oostwegels boek verscheen voor het eerst in 2007. Het boek schetst een portret van de hotelier en zijn strijd om zijn dromen waar te maken. Het beschrijft de wijze waarop de cultuurliefhebber en ondernemer in de wereld staat, wat zijn drijfveren zijn en hoe hij kon uitgroeien tot een markant horecaondernemer.
Sinds de eerste editie zat Oostwegel natuurlijk niet stil. Hij moest meer zaken moeten bevechten. Daarom is de derde druk uitgebreid met circa 50 pagina's. Hoe speelde de hotelier in op de financiŽle crisis? Met welke projecten hield hij zich de afgelopen jaren bezig? Hoe staat het met de opvolging in het concern?
Alles moet bevochten worden moet een inspiratiebron zijn voor (aankomende) vakgenoten in de horeca en ondernemers uit andere bedrijfstakken. Ook is het boek bestemd voor gasten van Oostwegels hotel- en restaurantketen en voor zij die houden van het rijkgeschakeerde Limburgse culinaire, culturele leven.
Alles moet bevochten worden. Auteurs: Rosalie Sprooten en John Hoenen. ISBN: 9789086690220. Uitgever: Strengholt United Media. De redactie Cultuur van Nieuws van Nederland geeft het boek 5 sterren.
(bron: www.horecaentree.nl, en www.nieuwsvannederland.nl, 8 juli 2011)

Wethouder Bert Dauven (Algemeen Belang) heeft de gemeenteraad van Valkenburg aan de Geul laten weten vast te houden aan de (nieuw-)bouwplannen van de Mytylschool van Adelante in Houthem. Het gebouw van die school is technisch afgeschreven en de wet schrijft voor dat er dan nieuwe huisvesting moet komen. Al eerder is gekozen voor een gefaseerde uitvoering van de bouwplannen.
(bron: Dagblad De Limburger, 11 juli 2011)

Een inwoner (64) van Houthem-St. Gerlach is dinsdagmiddag, 12 juli 2011, zwaar gewond geraakt bij een verkeersongeval. Het slachtoffer fietste rond 16.20 uur tussen Strabeek en St. Gerlach toen hij aangereden werd door een bestelbusje.
Met zware verwondingen, onder andere in het aangezicht, is hij naar het ziekenhuis gebracht.
De bestuurder (35) van het bestelbusje, een man uit Kleine Spouwen (B), is meegenomen naar het bureau voor verhoor. De afdeling Verkeersongevallenanalyse onderzoekt het ongeval.
(bron: politie Limburg Zuid, www.tvvalkenburg.nl, www.l1.nl en www.limburger.nl, 13 juli 2011)

Op woensdag 20 juli 2011 wordt om 14.00 uur de nieuwe afrit uit de richting Heerlen op de autosnelweg A79 ter hoogte van de Beekstraat in Strabeek officieel opengesteld. Het viaduct bij de A79 is de enige echte dalbrug in Nederland. De oplossing voor het ontwerp van de nieuwe afrit is eveneens on-Nederlands. Door de hoge ligging van de snelweg is een speciale oplossing voor de afrit gezocht. De afrit gaat namelijk onder het viaduct door in plaats van eerst over het viaduct te gaan en dan af te buigen. De openstelling zal vooral de afrit Valkenburg-Hulsberg en de Nieuweweg ontlasten.
Enkele opmerkelijke details: de afrit moet een hoogte overwinnen van 24 meter, de afrit bestaat uit twee gedeelten, waarbij het tweede gedeelte een helling heeft van 10%. De afrit eindigt bij een rotonde, die bijna onzichtbaar ovaal is en daarbij ook nog eens schuin ligt, met een hoogteverschil van 1 meter vanwege het regenwater. Opvallend is verder de ijzeren damwand, die zijn roestige kleur behoudt. De damwand was nodig om het aanpalende bos – met herten, dassen en marters – intact te laten.
In januari 2011 is aannemer Van Boekel gestart met de werkzaamheden. Aanvankelijk zou de afrit pas in het najaar van 2011 gereed zijn, maar dankzij een voortvarende aanpak kan de afrit nog voor de bouwvakvakantie in gebruik worden genomen. Na de vakantie zullen nog enkele afrondende werkzaamheden worden uitgevoerd.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 19 juli 2011, Dagblad De Limburger, 20 en 21 juli 2011)

De “Tanzania-gangers” van het Stella Maris College in Meerssen en de Mytylschool van Adelante in Houthem zijn zaterdagavond (23 juli 2011) na een lange vlucht en vermoeiende busreis weer veilig in Houthem aangekomen. Na drie weken Afrika moeten ze nu opnieuw wennen aan het leven volgens de klok en aan de hectiek van het westerse leven. In de ontvangstzaal van Adelante zijn de leerlingen en begeleiders zaterdagavond door het thuisfront opgewacht met Hollandse koffie en Limburgse vlaai.
(bron: www.limburger.nl, 23 juli 2011 en Dagblad De Limburger, 25 juli 2011)

De houten kozijnen van de Houthemse basisschool St. Gerlachus zijn dringend aan vervanging toe. De gemeente Valkenburg aan de Geul heeft besloten hiervoor een krediet van 20.000 euro beschikbaar te stellen. Ook de asbesthoudende dakbedekking zal worden vervangen. De gemeente heeft hiervoor een bedrag van 8.245 euro uitgetrokken.
(bron: Weekblad DeTrompetter/Heuvelland Aktueel, 27 juli 2011)

Voor de ingang van de Houthemse St. Gerlachuskerk ligt sinds kort een groot labyrint. Het eindpunt van de metersgrote cirkel staat voor het hemelse Jerusalem en is een verkleinde kopie van die van de kathedraal in het Noord-Franse Amiens. Vroeger waren dergelijke kunstwerken voor de mindervermogende pelgrims die geen geld hadden om op bedevaart te gaan, de tocht over het labyrint legden zij dan op hun knieŽn af. Verder is ook de hele bestrating op de begraafplaats tot aan de ingang van de kerk vernieuwd, net als de verlichting. Het labyrint wordt zondag 7 augustus 2011 na de heilge mis van half tien met een een korte plechtigheid ingewijd.
(bron: Dagblad De Limburger, 28 juli 2011)


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier