Kroniek van de maand mei 2011

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandOp zondag 1 mei 2011 hebben elf kinderen in de Gerlachuskerk in Houthem de Eerste Heilige Communie ontvangen, namelijk: Annique Loozen, Bryan Ogg, Isa Bemer, Maaike en Nina Linckens, Marie-Anna van de Leygraaf, Meike van Schijndel, Nina Hardy, Roy Dacier, Sem Frissen en Stephany Nelissen.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 30 april 2011)

Camille Oostwegel, eigenaar van onder meer Château St. Gerlach (Houthem) en het Kruisherenhotel (Maastricht), maakt weer winst. In 2009 schreef de hotelier als gevolg van de financiële crisis nog een verlies van 400.000 euro bij in de boeken, de eerste rode cijfers in zijn carrière. Herstel volgde in de tweede helft van 2010. Het boekjaar werd afgesloten met een positief bedrijfsresultaat van 118.000 euro. De omzet lag met 18,4 miljoen ongeveer 3,5 procent hoger dan in 2009.
Oostwegel schrijft het herstel onder meer toe aan kostenbesparingen en het herstel van de zakelijke markt in 2010.
In het eerste kwartaal van 2011 steeg de omzet met 5,3 procent. De vooruitzichten voor de rest van dit boekjaar noemt Oostwegel 'gematigd positief'. Hij investeert 1 miljoen in vernieuwing en verbetering van de hotels. Nieuwe hotels en restaurants liggen niet in het verschiet. Wel zal Oostwegel twee van zijn hotels uitbreiden met een wellness-centrum. 'Bij St. Gerlach hebben we al een wellnesscentrum. Dat was tijdens de crisis de grootste omzetstijger van het concern', aldus Oostwegel in het Financieele Dagblad.
(bron: www.missethoreca.nl, 1 mei 2011)

Maandag 2 mei 2011 wordt op Nederland 2 de documentaire Zwarte soldaten uitgezonden, waarin ook Theo Zeestraten, die destijds aan de Vroenhof in Houthem woonde, aan het woord komt. Zeestraten is in 1946 geëmigreerd naar Duitsland, waar hij nog steeds woont (Göttingen).
In deze documentaire praten zes Nederlanders (waaronder Zeestraten) voor het eerst vrijuit over hun vrijwillige toetreding tot de Duitse Waffen-SS. De hoogbejaarde mannen vertellen op onverbloemde en confronterende wijze hun verhaal, waarbij regelmatig schokkende uitspraken voorbij komen, zoals “Ik heb een hekel aan Joden” en “Het zuiver houden van het ras”.
Enkele citaten van Zeestraten: “Ik weet niet wat ik verraden heb” en “Mijn landgenoten mogen mij wel dankbaar zijn, want dankzij mij en mijn kameraden bleven Nederland en West-Europa in de jaren veertig gevrijwaard van het communisme”.
(bron: www.tvgids.nl en Dagblad De Limburger, 2 mei 2011)

De geplande uitbreiding met een extra zaal van gemeenschapshuis De Holle Eik in Houthem verkeert in een impasse. Het stichtingsbestuur van De Holle Eik krijgt de exploitatie niet rond. Zolang de financiering niet rond is, wordt er ook niet gebouwd. In het bijzonder de twee muziekkorpsen, Brassband Sint Gerlach en Schutterij St. Martinus hebben behoefte aan extra ruimte, omdat zij op dezelfde avond repeteren. Andere verenigingen zijn echter niet van plan naar de Holle Eik te ‘verhuizen’ en zonder extra huurders is de uitbreiding niet te realiseren.
(bron: Dagblad De Limburger, 2 mei 2011)

Camille Oostwegel, honorair consul van Frankrijk, is in Maastricht door de Maastrichtse wethouder Jacques Costongs (cultuur) onderscheiden met Le Muguet de Maestricht. De prijs wordt elk jaar op de Franse feestdag rond het lelietje-van-dalen uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk maakt voor het verstevigen van de Franse taal en cultuur.
(bron: Dagblad De Limburger, 4 mei 2011)

Op deze zonnige en warme zaterdag maakt Schutterij St. Martinus een muzikale rondgang door Houthem en trakteert daarbij de Houthemse gemeenschap op een gratis passpartout voor het schuttersweekend van 3, 4 en 5 juni 2011. Dit als dank voor jarenlang ondervonden ondersteuning en sympathie. Met dit gratis passpartout (inclusief twee consumptiebonnen) ter waarde van 12 euro per huishouden is er voor één persoon gratis toegang voor het gehele schuttersweekend.
(bron: flyer Schutterij St. Martinus Houthem St. Gerlach, 7 mei 2011)

De gemeente Valkenburg aan de Geul is bij de bouw van het appartementencomplex Holtheym in Houthem zwaar het schip ingegaan. Voor het project was € 300.000 gereserveerd. Dat budget is echter met ruim € 150.000 overschreden. Het gemeentebestuur was ervan overtuigd dat onverwachte meerkosten voor rekening van projectontwikkelaar Romaes zouden komen. In eerste instantie heeft de gemeente geweigerd om die extra nota’s te betalen. Omdat Romaes met juridische stappen dreigde, heeft de gemeente alsnog een deel van de rekeningen betaald. Wethouder van Melsen vreest echter dat de gemeente niet onder die betaling uitkomt. De destijds gesloten contracten blijken namelijk allesbehalve waterdicht en men verwacht dat de gemeente volstrekt kansloos is als ze naar de rechter stapt.
(bron: Dagblad De Limburger, 11 mei 2011)

De jaarlijkse expositie in de tuinen van Château Sint Gerlach (Houthem) en Château Neercanne (Maastricht) vormt een traditie. Een bijzonder grote expositie met grote meesterwerken, maar ook met werk van jonge talentvolle beeldhouwers. Voor de veertiende keer is de expositie dit jaar te zien in de beeldentuin van Gallery Bell’Arte te Maastricht als ook in de schitterende entourage van de kasteeltuinen van Château St. Gerlach en Château Neercanne.
Op deze twee schilderachtige historische locaties toont Gallery Bell’Arte de top van hedendaagse Nederlandse en internationale beeldhouwkunst. Van realistisch tot abstract. Een artistieke bloemlezing over de schoonheid en belevingswaarde die sculpturen de verwende kunstliefhebber te bieden hebben. In het oog springend, gevoel aansprekend en universeel.
Van ecce homo, “zie de mens”, in al zijn hoedanigheden, tot de kracht en kwetsbaarheid van dierfiguren en de onvergankelijkheid van vormgegeven abstracties.
Deelnemende beeldhouwers dit jaar zijn onder andere Arvid, Giovanni Balderie, Nicola Biagini, Gerti Bierenbroodspot, Giovanni Corelli, Emile Cornelis, Jan Desmarets, Håkon Anton Fagerås, Veronica Fonzo, Maria Gamundi, Alba Gonzales, Peter Harskamp, Evert van Hemert, Margot Homan, Carlos Mata, Flavia Rabaio, Aart Schonk, Marlene Sjerps, Kyle Smit, Choi Yoon Sook, Eva Steiner, Chris Tap, Palolo Valdez, Julia Vance, Esther Velzeboer, Szymon Oltarzewski en Ans Zondag.
Deze expositie op drie dicht bij elkaar gelegen locaties vormen samen de grootste beeldententoonstelling van de Benelux en duurt van 29 mei tot en met 2 oktober 2011.
(bron: Nieuwsbrief Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants, 19 mei 2011)

Met pensioen gaan, is een keerpunt in ieders leven, stelt Hans van Helmond, onderwijsman in ruste te Houthem. Het is een moment waarop je de balans van je leven tot dusver opmaakt. Van Helmond heeft zijn gedachten bij de overstap naar ‘de derde leeftijd’ geordend tijdens een aantal fietstochten langs de Loire. Om een en ander voor zichzelf goed op een rijtje te krijgen, is van Helmond gaan schrijven en heeft hij zijn gedachten vastgelegd in een verhalend gedicht in de stijl van de Franse zestiende-eeuwse dichter Joachim du Bellay: op rijm, met een strak ritme. Het eigenlijke onderwerp is het ouder worden, aldus van Helmond. Het gedicht ‘Loire à Vélo’ is verder geïllustreerd met eigen tekeningen.
(bron: Dagblad De Limburger, 21 mei 2011)

Houthem klaagt al jaren over geluidsoverlast van de autosnelweg A79. Een werkgroep heeft onderzocht hoe die overlast in te dammen is. Maar alle ideeën – zoals geluidswallen en stil asfalt – zijn om financiële redenen door Rijkswaterstaat afgeschoten. Volgens SP-raadslid Peter Visser kan de gemeente Valkenburg aan de Geul de inwoners van Houthem wellicht zelf tegemoet komen door meer bomen en struiken langs de A79 te planten. Jan van Wersch, milieuspecialist van de gemeente, verwacht daar op zich niet al teveel van. Volgens van Wersch houdt groen in de praktijk nauwelijks geluid tegen, maar heeft dit echter wel een psychologisch effect. “Als je de auto’s niet ziet, hoor je ze kennelijk ook minder”.
(bron: Dagblad De Limburger, 21 mei 2011)

Het bestuur van de Ronald McDonald Kindervallei te Houthem vraagt de gemeente Valkenburg aan de Geul om kwijtschelding van de toeristenbelasting voor gehandicapte kinderen en hun ouders. De Ronald McDonald Kindervallei is een non-profitorganisatie, die wordt gerund door 70 vrijwilligers.
Gemiddeld maken jaarlijks 325 gezinnen gebruik van hun vakantievoorzieningen. Op dit moment betaalt de organisatie per jaar 9000 euro aan toeristenbelasting, waardoor zij zich genoodzaakt ziet om de gastenbijdrage voor (de familie van) het gehandicapte kind te verhogen van € 28 naar € 35 per persoon.
Wethouder Hendriks (Financiën) noemt het een sympathiek voorstel, maar wil proberen, om eventuele precedentwerking te voorkomen. Daarom wordt eerst gekeken hoe andere gemeenten, zoals Woensdrecht, een dergelijke vrijstelling hebben opgenomen in hun verordeningen.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 25 mei 2011)

Voetbalvereniging IASON organiseert in het weekend van 28 en 29 mei 2011 het inmiddels traditionele mini-veldvoetbaltoernooi, het 27ste alweer, op haar sportvelden aan de Kromme Steeg. Rond 80 teams hebben zich ingeschreven in de categorieën heren recreatieteams, veteranenteams en dames recreatieteams.
(bron: www.vviason.nl)

De schutterijen die op 3, 4 en 5 juni 2011 in Houthem aan het 231ste bondsfeest deelnemen krijgen als herinnering aan hun deelname een beeldje van een vrolijke schutter mee naar huis. Voor de winnaars in de diverse categorieën zijn aparte beeldjes in goud, zilver of brons beschikbaar. Al deze beeldjes zijn met de hand gemaakt door Pierre (Pie) Beusen uit Houthem, grootmajoor van schutterij Sint Martinus, een werk waar Beusen toch zeker twee maanden mee bezig is geweest.
(bron: Dagblad De Limburger, 31 mei 2011)


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier