Kroniek van de maand april 2011

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandIn heel wat woonkamers in het Limburgse Heuvelland hangt “een echte Eyck” aan de muur. Niet zelden een cadeautje van Charles Eijck zelf, die als kunstenaar krap bij kas zat en een openstaande rekening graag betaalde met een schilderijtje of een tekening. Fotograaf Dick Nierop brengt een aantal Limburgers en hún Eijck in beeld. In een paginagroot artikel komen onder meer Alex Brands en Camille Oostwegel, beiden inwoners van Houthem, aan het woord en vertellen over hun schilderijen. De aan Charles Eijck gewijde expositie ‘Eyck en de Imageclub’ is tot en met 3 april 2011 te zien in museum Land van Valkenburg en vanaf half april hangt het werk enige tijd in het Gouvernement in Maastricht.
Noot: Image is de naam van een fotogroep, verbonden aan het kunstencentrum Kumulus in Maastricht.
(bron: Dagblad De Limburger, 1 april 2011)

De Valkenburgse raadsfractie PPGV wil dat de gemeenten in het Heuvelland opnieuw om de tafel gaan zitten met de natuurorganisaties om te praten over een recreatieve fietsroute door Ingendael (Houthem) en Genhoes. Natuurmonumenten en Het Limburgs Landschap willen niet meewerken aan die plannen. Daarmee kiest de projectgroep nu voor een fietsroute over de bestaande wandelwegen langs de Geul.
(bron: Dagblad De Limburger, 2 april 2011)

De Mytylschool van Adelante in Houthem heeft vrijdag 1 april een aangepast tafelvoetbalspel in gebruik genomen. De tafel is zo aangepast dat ook kinderen in een rolstoel kunnen meespelen. De school krijgt de tafel cadeau van de gemeente Valkenburg aan de Geul.
(bron: Dagblad De Limburger, 2 april 2011)

Zondagmiddag, 3 april 2011 vindt in gemeenschapshuis De Holle Eik weer het Harmonika- en Accordeontreffen plaats.
(bron: Dagblad De Limburger, 2 april 2011 en www.deholleik.nl)

Leerlingen van onder meer de Mytylschool in Houthem gaan woensdag 6 april via het internetprogramma Skype in debat met scholieren in Tanzania, waarbij de leerlingen ook elkaar kunnen zien. Het debat is onderdeel van een workshop debatteren, met als centraal thema de wereldwijde armoedebestrijding. In de zomer van 2011 gaat een delegatie van onder meer de Mytylschool naar Afrika om daar vrijwilligerswerk te doen. Als voorbereiding op die reis worden nu alvast wat eerste contacten gelegd.
(bron: Dagblad De Limburger, 5 april 2011)

In het weekend van 2 en 3 april 2011 organiseert de vereniging van medewerkers van de gemeenschappelijke meldkamer (hulpdiensten) Zuid-Limburg een 24-uurs spinningmarathon voor het goede doel. Naast verschillende teams van de politie strijden onder meer ook teams van de brandweer, gemeenten en van DSM mee om de overwinning. De opbrengst van deze marathon bedraagt naast een bedrag van € 15.000 ook een geschonken speciaal bed.
De opbrengst en het speciale bed zijn bestemd voor de Kindervallei van het Ronald McDonaldshuis in Houthem.
(bron: www.limburgsecourant.nl en www.tvvalkenburg.nl, 6 april 2011)

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Brassband-St.Gerlach (1971-2011) zal de brassband op zaterdag 16 april 2011 een populair concert verzorgen in gemeenschapshuis De Holle Eik. Brassband-St.Gerlach werd van 1879 tot 1971 voorafgegaan door Fanfare St. Gerlach, maar deze moest vanwege bezettingsproblemen omschakelen naar een brassbandbezetting. Aan dit concert zal tevens Muziekvereniging Valuas uit Venlo deelnemen.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 9 april 2011)

Het leek een haast onmogelijke opgave om binnen één week de bestaande toerit van de autosnelweg A79 richting Heerlen in Strabeek te verleggen en tevens de nieuwe afrit gedeeltelijk aan te leggen. Toch is aannemersbedrijf Van Boekel er in geslaagd om deze klus te klaren. Om dit te bewerkstelligen is zelfs tot midden in de nacht doorgewerkt.
Zaterdag 9 april 2011 zijn de twee eerste lagen asfalt aangebracht. Naar verwachting is de toerit in de richting van Heerlen vanaf dinsdag 12 april 2011 open voor alle verkeer.
Vanaf 18 april 2011 wordt gestart met de aanleg van de nieuwe rotonde op de kruising Beekstraat / Industrieterrein De Valkenberg. Het gevolg hiervan is dat vanaf 18 april tot en met eind juli 2011 geen doorgaand verkeer mogelijk is op de Beekstraat.
Wegenbouwer Van Kaathoven vecht de gunning van het werk aan Van Boekel overigens nog steeds aan. Dinsdag 12 april 2011 staan beide partijen weer voor het gerechtshof in Den Bosch. Tot de rechter uitspraak heeft gedaan, gaat het werk aan de afrit onverminderd voort.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 9 april 2011 en Dagblad De Limburger, 12 april 2011)

In de nacht van 11 op 12 april 2011 wordt Houthem rond middernacht opgeschrikt door sirenes van brandweer- en politieauto’s. Ter hoogte van het Goudenrood staat op de autosnelweg A79 in de richting van Heerlen een auto in brand. De brand is vrij snel geblust. Het is niet bekend of zich persoonlijke ongelukken hebben voor gedaan.

Donderdagmorgen, 13 april 2011, wordt Houthem rond kwart over acht nogmaals opgeschrikt door het geluid van sirenes van zeven brandweerauto’s en twee ambulances, die op weg zijn naar een brand in hotel Vue des Montagnes in Geulhem. De brand is ontstaan door kortsluiting in een meterkast. De brandweer heeft de brand snel onder controle, maar er ontstaat toch aanzienlijke schade op de eerste verdieping. De 31 gasten staan binnen een paar minuten ongedeerd buiten.
(bronnen: www.drimble.nl, 13 april 2011, www.l1.nl, 13 april 2011, www.tvvalkenburg.nl, 13 april 2011 en Dagblad De Limburger, 14 april 2011)

Charles van Melsen, wethouder ruimtelijke ordening van de gemeente Valkenburg aan de Geul, wil op korte termijn met vertegenwoordigers van wandelaars en fietsers rond de tafel gaan zitten over de knelpunten in de toekomstige wandel- en fietsroute door het Geuldal, omdat zowel de wandelaars als de fietsers problemen voorzien in een gezamenlijk gebruik van de paden. Deze route verbindt straks een aantal ‘toeristische parels’ langs de Geul, zoals bijvoorbeeld uitspanning De Nachtegaal, de voormalige mergelgroeve Curfs en Château Sint- Gerlach.
(bron: Dagblad De Limburger, 14 april 2011)

Op 15 april 2011 zijn vertegenwoordigers van kleine dorpskernen in heel Nederland naar Houthem gekomen om met elkaar te praten over de mogelijkheden om de leefbaarheid in kleine dorpen in stand te houden. Het credo van deze studiedag luidt: steek zelf de handen uit de mouwen. Tijdens deze studiedag, genaamd “Topdorpen in uitvoering” wordt in de kantine van voetbalvereniging Iason een nieuw digitaal platform van de Vereniging van de Toekomst (het samenwerkingsverband van zes verenigingen uit Houthem) gepresenteerd, waarbij de bestaande websites van deze verenigingen op dat nieuwe portal worden geïntegreerd, zodat ze een veel groter publiek bereiken. Het platform gaat over ongeveer een maand de lucht in.
(bron: Dagblad De Limburger, 16 april 2011)

De bezuinigingen op het speciaal onderwijs zijn door de Tweede Kamer een jaar uitgesteld, maar directeur Peter van Mulkom van de Houthemse Mytylschool van Adelante is er niet gerust op: “Dit is slechts uitstel, en helaas geen afstel”. Van Mulkom voorziet dan ook nog steeds grote problemen voor deze school. Indien de bezuinigingen doorgaan, dan betekent dat, dat een kwart van de ruim honderd vaste medewerkers op straat komt te staan. Van Mulkom wil de komende maanden gebruiken om het belang van aangepast onderwijs voor zieke en gehandicapte kinderen nog eens goed uit te leggen aan iedereen die daarover gaat.
(bron: Dagblad De Limburger, 16 april 2011)

Chef-kok Otto Nijenhuis van Château Sint Gerlach heeft in de kruidentuin van het restaurant een aantal morieljes aangetroffen. De zakjeszwam is in Zuid-Limburg zeer zeldzaam. Hoe de paddenstoel in Houthem terecht is gekomen, is niet duidelijk. Wellicht zaten sporen in de aarde die vorig jaar is gebruikt bij de aanleg van de kruidentuin. Nijenhuis heeft een goede kilo morielje geoogst. De paddenstoelen worden gebakken en geserveerd bij vlees of vis.
(bron: Dagblad De Limburger, 27 april 2011)

Wethouder Bert Dauven opent op donderdag 28 april 2011 de 1e Mantelzorgsalon in Valkenburg aan de Geul in Zorgcentrum Vroenhof in Houthem. Mantelzorgers kunnen daar terecht voor vraaggerichte, professionele ondersteuning en kunnen daarbij rekenen op deskundige informatie en advies, educatie, respijtzorg door vrijwilligers, overname van regeltaken en begeleiding. Deze salon vindt iedere laatste donderdag van de maand plaats.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 30 april 2011)

Bij de ‘Lintjesregen 2011’ zijn Nico Rokx, Tony Rokx-Brouns, Annie Knols-Slenter en Arno Roeloffzen benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Nico Rokx en zijn echtgenote Tony Rokx-Brouns werken beiden al 31 jaren als vrijwilligers en mantelzorgers in Zorgcentrum Vroenhof. Nico Rokx is daarnaast al jaren actief als collectant voor de Hartstichting en voor de Brandwondenstichting.
Annie Knols-Slenter stelt al 45 jaar haar diensten belangeloos ter beschikking voor de gemeenschap, met name voor handbalvereniging IASON. Ook voor basisschool St. Gerlach en de parochies H. Gerlachus (Houthem), H. Joseph (Broekhem) en HH Monulphus en Gondulphus (Berg en Terblijt) heeft zij haar strepen verdiend als bestuurslid.
Arno Roeloffzen is een verenigingsmens in hart en nieren. Dit uit zich in de vele klussen, karweien en taken die hij al meer dan 29 jaar verricht voor de gemeenschap. Zo is hij erebestuurslid van schutterij St. Martinus in Houthem, lid van de werkgroep exposities van de Kunst en Cultuurraad Valkenburg, bestuurslid van de Limburgse Kunstkring, buurtvereniging ‘t Vaeneke en het St. Nicolaascomité. Daarbuiten staat ook het cultuurhistorisch aspect zeer hoog in het vaandel bij Arno Roeloffzen. Hij heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt bij het vastleggen en beschrijven van historische kunstwerken voor het nageslacht.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 29 april 2011, Dagblad De Limburger, 30 april 2011)

Ook in Houthem wordt Koninginnedag gevierd. Sinds een aantal jaren neemt Stichting The Young Generation de organisatie van deze viering voor haar rekening. Op het programma staat ook dit jaar weer een Houthemse versie van Holland got Talent, namelijk Houthem got Talent, daarnaast is er een kindervrijmarkt, straattekenen, schminken, buttons maken, rad van fortuin, sumoworstelen, enz. Om 17.00 uur vertrekt de oranjeoptocht met versierde fietsen, skelters, steps, enz. Aan deze optocht nemen ook schutterij St. Martinus en Brassband St. Gerlach deel. Na afloop van deze optocht worden de Houthemse gedecoreerden gehuldigd en wordt Koninginnedag 2011 afgesloten met het Wilhelmus en saluutschoten.
(bron: flyer van Stichting The Young Generation)


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier