Kroniek van de maand maart 2011

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandDe uitbreiding van de Mytylschool in Houthem wordt in afwachting van de bezuinigingen opgeknipt in drie fasen. Het schoolbestuur en ook de gemeente Valkenburg aan de Geul willen eerst afwachten welke gevolgen de bezuinigingen op het speciaal onderwijs hebben. Met het oog op die onzekere toekomst is de vernieuwing van de school opgedeeld in drie fasen. Begonnen wordt met de renovatie van het complex De Brug. Vervolgens wordt de bestaande school opgeknapt. De bouw van de nieuwe vleugel wordt opgeschort tot meer duidelijkheid bestaat over de omvang van de aangekondigde bezuinigingen.
(bron: Dagblad De Limburger, 2 maart 2011).

De autosnelweg A79 is dinsdagmorgen, 1 maart 2011, tussen Meerssen en Houthem ruim een uur gestremd geweest na een eenzijdig ongeval, waarvan de toedracht nog niet bekend is. Bij het ongeluk raken een 76-jarige man en 72-jarige vrouw, beiden uit Maastricht, gewond. Zij raken bekneld en moeten door de brandweer worden bevrijd.
(bron: Dagblad De Limburger, 2 maart 2011)

De gemeente Valkenburg aan de Geul schaft vier aangepaste tafelvoetbaltafels aan, drie gaan er naar de zorgcentra voor ouderen, namelijk Oosterbeemd in Valkenburg aan de Geul, Fonterhof in Berg en Terblijt en Vroenhof in Houthem. De vierde gaat naar Adelante, het vroegere Franciscusoord, in Houthem.
Deze tafelvoetbaltafels, bestemd voor scholen, bejaardenhuizen en verpleegklinieken, zijn lager en de poten staan wat verder uit elkaar, zodat je zittend op een stoel of in een rolstoel kunt spelen, voor de rest is het een tafel als alle andere. Deze speciale tafels kosten rond de duizend euro per stuk.
(bron: www.limburger.nl 3 maart 2011 en Dagblad De Limburger, 4 maart 2011)

Vrijdagmorgen trekt de inmiddels traditionele carnavalsoptocht van Adelante, het voormalige Franciscusoord, door Houthem. Niet alleen de jeugd trekt mee in deze bonte stoet, maar ook ouders van de leerlingen en het personeel van deze instelling.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 4 maart 2011)

Alle jeugdcarnavalsverenigingen uit de gemeente Valkenburg aan de Geul komen in Gemeenschapshuis Cascade in Vilt bij elkaar voor de officiŽle overdracht van de ‘sleutel’. De sleutel wordt elk jaar door een andere vereniging bewaakt. Vorig jaar waren dat De Boschršefkes uit Houthem. Zij dragen de sleutel over aan de TŲrkskes uit Vilt en zij zullen in 2012 op hun beurt de sleutel doorgeven aan de FoekepŲtsjes uit Berg en Terblijt.
(bron: Dagblad De Limburger, 5 maart 2011)

Carnavalszondag, 6 maart 2011, trekt onder zonnige, maar frisse weersomstandigheden, de carnavalsoptocht door Houthem. Naast een aantal bont gekleurde groepen en ‘einzelgšnger’ wordt op carnavaleske manier onder meer het verkeersarrangement en Prins Wiel III op de korrel genomen. Carnaval blijkt toch nog steeds te leven in Houthem.

Ook dit jaar hebben de galeries Marx en Marx, Gardino Galerie & Beeldentuin en kunstenaar Con Tonnaer in samenwerking met de gemeente Valkenburg aan de Geul een expositie opgezet voor promotie van kunst onder de naam KIV 2011. KIV staat voor Kunst in Valkenburg.
KIV 2011 is te bezichtigen van 19 maart tot en met 3 april 2011 in de kloostergang van Ch‚teau St. Gerlach en rond de schatkamer van de St. Gerlachuskerk in Houthem dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur.
(bron: ZondagNieuws 13 maart 2011, www.kunstinvalkenburg.nl en www.tvvalkenburg.nl,18 maart 2011)

Op 23 maart 2011 vindt in gemeenschapshuis De Holle Eik een informatieavond plaats over de plannen van een doorgaand fiets- en wandelpadennetwerk in het Beneden-Geuldal, dat tussen Meerssen en Schin op Geul wordt aangelegd. Deze plannen dienen ter versterking van de vrijetijdseconomie tussen Schin op Geul en Maastricht. De ontwikkeling van deze plannen is een onderdeel van de Gebiedsontwikkeling Maastricht Valkenburg, een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Maastricht, Valkenburg aan de Geul, Meerssen en de Provincie Limburg.
(bron: Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 16 maart 2011 en Dagblad De Limburger, 19 maart 2011)

Op zaterdag 19 maart 2011 vindt tussen 14.00 en 18.00 uur een feestelijke open dag plaats bij Zorgcentrum Vroenhof in het kader van Open dag van de zorg.
(bron: Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 16 maart 2011)

Brassband St. Gerlach houdt op zondag 27 maart 2011 in gemeenschapshuis De Holle Eik haar jaarlijkse Open Dag. Tevens zal die dag jubilaris Math Loozen worden gehuldigd met zijn 50-jarig lidmaatschap. Naast het bondsinsigne zal Math Loozen ook een blijvend herinneringsgeschenk van de vereniging worden aangeboden. Verder zijn er die dag korte optredens van de jeugdleden. De brassband zal ten slotte als afsluiting een licht populair concertje verzorgen.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 19 maart 2011)

Op zondag 20 maart 2011 begint voor schutterij St. Martinus het nieuwe schuttersseizoen met de jaarmis in de Gerlachuskerk en het herdenken van de overleden leden. Aansluitend vindt in verenigingslokaal De Holle Eik het schuttersmaal en de huldiging plaats van de jubilarissen, keizer Harry Schurgers en ongeŁniformeerd lid Jan Haagmans. Beiden zijn 50 jaar lid.
(bron: www.schutterijhouthem.nl)

Op zondag 20 maart 2011 heeft Rabobank Maastricht e.o. een cheque van € 3.500 overhandigd aan Schutterij St. Martinus Houthem-St.Gerlach. Hiermee maakt Rabobank Maastricht e.o. het Schuttersweekend op landgoed Ch‚teau St. Gerlach, dat plaatsvindt op 3, 4 en 5 juni 2011, mede mogelijk.
De donatie aan het schuttersweekend is afkomstig uit het CoŲperatiefonds van de Rabobank. Vanuit het coŲperatieve karakter van deze bank reserveert zij elk jaar een deel van haar winst voor dit fonds. Alleen projecten met een maatschappelijk, sociaal of cultureel karakter komen in aanmerking voor ondersteuning. Bovendien kenmerken deze projecten zich door een uniek en eenmalig karakter of hebben een (financiŽle) impuls nodig voor een goede start. Op deze manier vloeit een deel van haar winst terug naar de gemeenschap in Eijsden, Meerssen, Maastricht en Valkenburg aan de Geul.
(bron: www.rabobank.nl)

Jan-Paul Kroese wordt de nieuwe directeur van Ch‚teau St. Gerlach. Het kasteel staat momenteel onder leiding van de ad-interim directeur Edmond Pinczowski. Kroese was onder meer resident manager van het Amstel Hotel en werkte ook in hotels in Shanghai, New York en Accra.
Jan-Paul Kroese is de derde man in korte tijd die het hotel gaat leiden. Oostwegel benoemde in augustus 2010 na het vertrek van Philip Geervliet, Michiel Laterveer. Na twee maanden werd deze samenwerking echter weer beŽindigd, waarna Oostwegel zijn vroegere studiegenoot Edmond Pinczowski vroeg om het hotel tijdelijk aan te sturen.
Oostwegel is van mening dat hij met Kroese een geschikte ‘directeur gastheer’ heeft gevonden voor Ch‚teau St. Gerlach. “Hij heeft grote internationale ervaring. Hij was vier jaar de rechterhand van Hendrik Bosch in het Amstelhotel. Zijn ervaring sluit aan bij wat St. Gerlach nodig heeft.”
(bron: www.missethoreca.nl 21 maart 2011 en Dagblad De Limburger 22 maart 2011)

Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach praat met de Nederlandse Spoorwegen (NS) over een eventuele overname van het houten stationsgebouw, dat al geruime tijd leeg staat. De NS overweegt om het gebouw te slopen. De heemkundeverenging ziet echter op deze plek goede mogelijkheden voor haar archief. Echter, het gebouw verkeert door jarenlange leegstand in een slechte staat en er is minimaal € 120.000 nodig voor het herstel. NS heeft in principe geld gereserveerd voor het herstel, maar of dat toereikend is om het gebouw geschikt te maken voor verhuur, is nog maar de vraag. Eind maart 2011 zitten de heemkundevereniging en de NS weer aan tafel voor verdere besprekingen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
(bron: Dagblad De Limburger, 22 maart 2011 en heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach)

Bij de grootschalige landinrichting c.q. ruilverkaveling op het Centraal Plateau is het ouwenoude kerkenpad van Groot-Haasdal naar Houthem van de kaart geveegd. Het pad staat al op de beroemde Tranchotkaart uit 1803 en daarbij mag je gevoeglijk aannemen dat wegen die op die militaire kaart staan op dat moment al vele honderden jaren bestonden. Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach heeft bij de gemeente Valkenburg aan de Geul en de Landinrichtings-commissie in Roermond om opheldering gevraagd. Zij erkennen weliswaar deze misser, maar de zaak is helaas niet meer terug te draaien. Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach hoopt dat zowel de provincie Limburg als de gemeente Valkenburg aan de Geul lering trekken uit deze misser en bij een volgende keer eerst advies inwinnen bij een historische vereniging.
(bron: Dagblad De Limburger, 24 maart 2011 en Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach)

In een bijna paginagroot artikel geeft journalist Renť Willems zijn visie over de nieuwe recreatieve wandel- en fietsroute door het Geuldal, een route die uiteraard ook door Houthem loopt. Willems gaat niet alleen in op allerlei voor- en nadelen van dit plan, maar ook op de aanpassingen die daarvoor nodig zijn van de bestaande wegen en paden.
(bron: Dagblad De Limburger, 25 maart 2011)

Maandag 4 april 2011 wordt de toerit van de autosnelweg A-79 gelegen in Strabeek in de richting van Heerlen afgesloten voor alle verkeer. Deze afsluiting duurt van 4 april tot en met 11 april 2011. Vanaf 18 april 2011 wordt gestart met de aanleg van de nieuwe rotonde op de kruising Beekstraat – de Valkenberg. Het gevolg hiervan is dat vanaf 18 april 2011 tot en met eind juli 2011 er geen doorgaand verkeer mogelijk is op de Beekstraat te Valkenburg.
Het verkeer wordt via bebording omgeleid. Bedrijven op het industrieterrein zijn tijdens de werkzaamheden gewoon bereikbaar voor alle verkeer, ook hiervoor geldt de omleidingsroute
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 30 maart 2011)

Op 2 en 3 april 2011 wordt in De Polfermolen in Valkenburg aan de Geul een 24-uur durende spinningmarathon gehouden, waarvan de opbrengst bestemd is voor de Kindervallei in Houthem. Burgemeester Martin Eurlings zal het startschot voor de achttien teams lossen.
(bron: Dagblad De Limburger, 31 maart 2011)


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier