Kroniek van de maand februari 2011

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandDe gemeente Valkenburg aan de Geul is van plan om concrete stappen te gaan zetten voor realisering van de Geulpoort. Daartoe wordt een Poortcommissie geformeerd die de herbouw van de historische Geulpoort gaat voorbereiden. De gemeente heeft ook Camille Oostwegel gevraagd om mee te praten. Zij verwacht van Oostwegel vooral een visie op het toekomstig gebruik van de nieuwe stadspoort.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 1 februari 2011 en Dagblad De Limburger, 3 februari 2011)

Op 25 januari 2011 heeft het gerechtshof in Den Bosch het spoedappèl, dat aannemersbedrijf Van Kaathoven heeft ingesteld tegen de gemeente Valkenburg aan de Geul en aannemer Van Boekel, afgewezen. Van Kaathoven is het niet eens met de gunningsprocedure voor de aanleg van de afrit bij de autosnelweg A79 in Strabeek.
De zaak wordt nu als een normale rechtszitting, een zgn. rolzitting, behandeld op dinsdag 22 februari 2011. Een rolzitting is een administratieve handeling, waarbij procedurele afspraken worden gemaakt.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 1 februari 2011 en Dagblad De Limburger, 1 februari 2011)

Jeugdcarnavalsvereniging De Boschräefkes uit Houthem houdt zaterdag 5 februari 2011 een carnavalsbeurs met kleding en accessoires. De spullen worden tussen 12.00 en 16.00 uur verkocht in de voormalige winkel van bakkerij Crutzen aan de Vroenhof 5 in Houthem.
(bron: Dagblad De Limburger, 3 februari 2011)

Jaguar Nederland en Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants gaan samenwerken. Tijdens de Tefaf kunnen de hotelgasten van de ChâteauHotels gratis gebruik maken van een Jaguar XJ die ingezet worden als shuttleservice. Een van de Jaguars blijft bij het Kruisherenhotel Maastricht tot eind april 2011, als speciale Kruisherenhotel shuttle. Een extra gratis service naar de gasten toe.
(bron: Nieuwsbrief Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants,10 februari 2011)

Direct na de carnaval zullen zichtbare werkzaamheden gaan plaatsvinden voor de aanleg van de afrit bij de autosnelweg A79 in Strabeek. Dat maakte de gemeente Valkenburg aan de Geul dinsdag bekend. Voor het zover is, ontvangen direct omwonenden informatie over de planning van de werkzaamheden. Deze informatie wordt ook gepubliceerd via de stadhuispagina in Heuvelland Actueel/Trompetter, de gemeentelijke website en Tv Valkenburg.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 9 februari 2011)

Rond 14.35 uur is een 77-jarige man uit Mechelen zwaar gewond geraakt toen hij van zijn fiets werd gereden door de bestuurder van een roodkleurige Citroën Berlingo. Dit gebeurde op de Vroenhof in Houthem. De bestuurder reed na de aanrijding verder in de richting van Meerssen. Later op de middag werd een rode Berlingo aangetroffen bij het station in Meerssen. Dit bleek na onderzoek de auto te zijn die bij de aanrijding betrokken was. De Citroën blijkt afgelopen maandag te zijn gestolen in Hoensbroek. De politie is nog op zoek naar getuigen.
(bron: politie Limburg Zuid, www.tvvalkenburg.nl 9 februari 2011)

In de periode van 17 tot en met 27 februari 2011 verkeert Château St. Gerlach in Spaanse sferen. Men heeft namelijk de broers Amador en Alexander Fernandez van Vlijmen, eigenaren van Hotel Villa Guadalupe en Restaurant Amador uit Malaga uitgenodigd. Chef-kok Amador zal samen met collega Otto Nijenhuis van Château Sint Gerlach Spaanse gerechten en menu’s bereiden en Alexander zal zich bekommeren om de gasten. De broers zijn zonen van de Limburgse kunstenares Irene van Vlijmen (1939-2007), die de mozaïek-frescowand in de Gerlachuskapel maakte en ook het kleurrijke ei dat voor het kasteel staat.
(bron: Dagblad De Limburger, 12 februari 2011).

De Mytylschool in Houthem is bang dat zij dubbel gepakt wordt door de landelijke bezuinigingen op het speciaal onderwijs. Het Rijk wil 300 miljoen euro in 2012 bezuinigen op het onderwijs voor kinderen met een handicap. In 2013 wordt vervolgens een nieuwe verdeelsleutel voor het beschikbare budget gemaakt, waarbij het budget gelijk wordt verdeeld over de diverse regio’s in Nederland. Tot nu is het budget gebaseerd op het aantal kinderen dat speciaal zorgonderwijs nodig heeft. Daardoor krijgt de Mytylschool meer geld dan bijvoorbeeld het Westen, omdat het aantal zorgleerlingen hier relatief groot is. Vanaf 2013 vervalt deze regeling. De Mytylschool verwacht dan minder geld met als gevolg dat er minder kinderen op het vroegere Franciscusoord kunnen worden opgevangen, de wachtlijsten zullen groter worden, terwijl de vraag naar aangepast onderwijs alleen maar toeneemt.
(bron: Dagblad De Limburger, 17 februari 2011).

De in Houthem woonachtige Corry Fulmer wordt per 1 maart 2011 de nieuwe fractievoorzitter van de PPGV in de gemeenteraad van Valkenburg aan de Geul. Jef Kleijnen legt deze functie neer vanwege zijn werk bij Licom. "De belangrijkste reden hiervoor is dat ik mijn regulier werk bij Licom NV weer opgepakt heb, waar behoorlijk wat tijd in gaat zitten", aldus Kleijnen.
(bron: www.tvvalkenburg.nl 23 februari 2011).

Bouwbedrijf Lemmens uit Houthem is sedert 1968 eigenaar van het braakliggende terrein tussen de Plenkertstraat en De Valkenier in Valkenburg aan de Geul. Lemmens wilde op dit terrein woningen bouwen, echter de gemeente Valkenburg aan de Geul weigerde eind 2008 definitief een bouwvergunning af te geven. Lemmens is daartegen in beroep gegaan, maar heeft de zaak verloren. Lemmens is daarop naar de Raad van State gestapt. Dit orgaan heeft het hoger beroep van Lemmens definitief afgewezen. De Raad van State erkent dat de gemeente aanvankelijk de indruk wekte dat ze zou meewerken aan het bouwplan, maar er zijn geen concrete toezeggingen gedaan. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft vervolgens het bouwbedrijf verschillende keren medegedeeld dat de gemeente geen beslissing zou nemen “alvorens een bestemmingsplan voor het hele gebied in procedure wordt gebracht”. In dat plan is de bestemming van het terrein gewijzigd in “groen”. Op basis daarvan kan de gemeente de bouwvergunning weigeren, oordeelt de Raad van State.
(bron: Dagblad De Limburger, 24 februari 2011).

De stad Utrecht heeft zich kandidaat gesteld voor Culturele Hoofdstad 2018. Utrecht zal zich daartoe al in 2013 profileren bij de herdenking van de Vrede van Utrecht van 1713. Voorzitter van het bestuur van de Stichting Vrede van Utrecht, ook verantwoordelijk voor Utrecht 2018, is de uit Houthem-St. Gerlach afkomstige Gerlach Cerfontaine.
(bron: Dagblad De Limburger, 26 februari 2011)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier