Kroniek van de maand januari 2011

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandLťon Crutzen en Hans Reijnders, beiden woonachtig in Broekhem, vormen dit jaar het jubileumprinsenpaar van Carnavals-sociŽteit de Mirlitophile 1879 in Valkenburg aan de Geul. De Mirlitophile vieren dit jaar hun 12 x 11-jarig jubileum. Prins Lťon 1, zoon uit een bakkersfamilie in Houthem, is inmiddels ook al 33 jaar lid van Brassband St. Gerlach in Houthem.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 2 januari 2011)

De diverse verkeersarrangementen voor de dorpskernen binnen de gemeente Valkenburg aan de Geul worden voorlopig even geparkeerd. Het college van B&W zet alle plannen volgend jaar op een rijtje, waarna een definitieve keuze wordt gemaakt uit de verschillende voorstellen. De enige uitzondering is Houthem, waar het verkeersarrangement bijna rond is. Op 19 januari 2011 presenteert de dorpsraad het definitieve ontwerp.
Het college wil de verschillende verkeersarrangementen (Houthem, Engwegen/Keutenberg, Broekhem, Sibbe/IJzeren en Berg) eerst zorgvuldig tegen elkaar afwegen. Het gaat er niet om wie het eerste klaar is, maar welke knelpunten het nijpendst zijn.
(bron: Dagblad De Limburger, 3 januari 2011)

In de periode van 4 januari tot en met 11 januari 2011 vindt de traditionele viering van het octaaf van de Heilige Gerlachus plaats. Het thema van dit jaar is Open uw hart voor het Woord van God. Dagelijks worden er missen en gebedsbijeenkomsten gehouden met uiteraard zegening en uitdeling van het Gerlachusbrood en verering van de relikwie van St. Gerlach. Natuurlijk is er ook gelegenheid voor een biechtgesprek.
(bron: www.st-gerlach.nl en Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 18 december 2010)

Burgemeester Martin Eurlings van Valkenburg aan de Geul en gedeputeerde Bert Kersten geven vandaag, vrijdag 7 januari 2011, het officiŽle startsein voor de aanleg van de nieuwe afrit van A79 bij de Beekstraat nabij Strabeek in Valkenburg.
De nieuwe afrit moet de verkeerscirculatie in het Geulstadje aanzienlijk gaan verbeteren.
Provincie en gemeente investeren samen 3,5 miljoen euro in het project, dat uitgevoerd wordt door aannemersbedrijf Van Boekel. De afrit zal naar verwachting in het najaar gereed zijn. Onderaan de afrit, die bestemd is voor verkeer vanuit de richting Heerlen, wordt een rotonde aangelegd.
(bron: www.l1.nl en www.limburger.nl, 7 januari 2011)

Volgens boswachter Carla Hanssen van Staatsbosbeheer is het Ravensbos bij Houthem een van de mooiste bossen van Zuid-Limburg. Zij vraagt zich af waarom dit bos bij veel wandelaars onbekend gebied is. In een paginagroot artikel wordt niet alleen de aard en de schoonheid van het bos beschreven (typisch bronnenbos) maar komt ook haar geschiedenis aan bod. Na het vertrek van de Romeinen werd het bos omringd door kleine nederzettingen. Volgens ecoloog Frank van Westreenen van Staatsbos-beheer herinnert de naam van de huidige dorpen daar nog aan. Houthem, Arensgenhout, Groot- en Klein-Genhout, Hulsberg: het komt allemaal van ‘nederzetting aan de rand van het bos’. De herkomst van de naam Ravensbos is nog steeds een raadsel. De suggestie dat er wellicht raven in het bos zaten, is voor van Westreenen te simpel, raven zitten overal. De adellijke familie Raeven had in dat gebied geen bezittingen.
(bron: Dagblad De Limburger, 8 januari 2011)

De firma Van Kaathoven gaat in hoger beroep om er voor te zorgen dat ze de afrit van autosnelweg A79 bij Strabeek alsnog zelf mag uitvoeren. Het bedrijf heeft zowel de gemeente Valkenburg aan de Geul als Van Boekel, die het project gegund is, voor de rechter gedaagd. Van Boekel is al begonnen met de werkzaamheden voor de nieuwe afrit. Het hoger beroep, spoedappŤl, dient op 25 januari 2011. Het project wordt er niet door vertraagd.
(bron: Dagblad De Limburger, 14 januari 2011)

Woensdag 19 januari 2011 kan iedereen tussen 16.00 en 20.00 uur in de Holle Eik kennis nemen van het aangepaste voorstel van het verkeersarrangement voor Houthem, waarin de “oogst” van de gesprekken met aanwonenden op zaterdag 20 november 2010 en eerdere opmerkingen zijn verwerkt. Ook kan men dan nog resterende opmerkingen kenbaar maken. Daarna zal de werkgroep verkeer van de Dorpsraad Houthem-St. Gerlach een nieuw advies aan de gemeente Valkenburg aan de Geul uit-brengen.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 15 januari 2011)

Op zondag 16 januari 2011 wordt in een gezellig gevulde Holle Eik tijdens de jeugdzitting het nieuwe prinsenpaar van jeugd-carnavalsvereniging De Boschršefkes uitgeroepen. Marcel Penners gaat de komende tijd door het leven als Prins Marcel II, Fleur Tjoelker staat hem bij als Prinses Fleur. Tijdens deze zitting zijn er niet alleen optredens van artiesten van eigen bodem, maar ook van onder meer een goochelaar en een clown. Als uitsmijter van deze geslaagde jeugdzitting treedt het populaire trio Ziesjoem op, die in een mum van tijd de Holle Eik volledig op zijn kop zet.

De 47-jarige Joost Weijtmans uit Houthem is op 19 januari 2011 bij een noodlottig bedrijfsongeval bij de Haarlemse vestiging van Nedtrain om het leven gekomen. De toedracht van het ongeluk is niet bekend. Weijtmans werkte voor een bedrijf, dat de Nederlandse Spoorwegen adviseert bij het ombouwen van treinen. Hij laat vrouw en 2 zonen achter.
(bron: Dagblad De Limburger, 21 januari 2011)

Renate Schrooders van de Adelante Mytylschool in Houthem is genomineerd voor Limburgs Hipste Docent. Volgens leerlinge Shirley Schillings uit Eijsden geeft zij de leukste lessen en maakt veel grapjes. Schrooders: Humor is mijn handelsmerk, volgens mij is dat het beste instrument. Het vergemakkelijkt veel conflicten, zeker bij deze leerlingen. Zelf noemt Schrooders haar methode het Bill Cosby-effect: luchtigheid en een ontspannen sfeer brengen door een welkome grap op het juiste – soms ontroerende – moment te maken.
(bron: Dagblad De Limburger, 21 januari 2011)

Het gerechtshof in Den Bosch buigt zich dinsdag 25 januari 2011 over het hoger beroep dat bouwbedrijf Van Kaathoven heeft aangespannen tegen de gemeente Valkenburg aan de Geul. De gemeente heeft de aanleg van de afrit bij de autosnelweg A79 in Strabeek gegund aan Van Boekel. Van Kaathoven maakt bezwaar tegen de procedure die daarbij is gevolgd. Bij de rechtbank in Maastricht is het bezwaar van Van Kaathoven eerder afgewezen.
(bron: Dagblad De Limburger, 22 januari 2011)

Vrijdag 28 januari 2011 huldigt de Houthemse volksdansvereniging “Grand Square”, tijdens de wekelijkse dansavond, haar muzikant Emile Peerenbooms vanwege zijn 50-jarig lidmaatschap. Gedurende deze tijd heeft hij zich bijzonder ingezet voor de dansgroep die nagenoeg iedere vrijdagavond kan rekenen op haar accordeonist. Daarnaast maakt Emile eenzelfde periode deel uit van het bestuur, waarvan de laatste jaren als voorzitter. Geen wonder dat “Grand Square” trots is op haar muzikant en hem vanwege zijn vele verdiensten voor de vereniging in een welgemeend zonnetje zet.
(bron: Jos Schreurs, secretaris Grand Square)

Zondag 30 januari 2011 houdt jeugdcarnavalsvereniging De Boschršefkes in gemeenschapshuis De Holle Eik van 15.11 – 17.00 uur receptie voor Prins Marcel II en Prinses Fleur, waarbij beiden niet alleen gefeliciteerd kunnen worden, maar waarbij ook getoost kan worden op een geweldige carnaval.
(bron: jcv De Boschršefkes)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier