Kroniek van de maand oktober 2010

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandKunstkring Houthem, in het jaar 2000 opgericht op initiatief van Pierre Beusen, Arno Roeloffzen en Anne-Miek Botty, bestaat 10 jaar en dit wordt gevierd met een jubileumtentoonstelling op 10 oktober 2010 (10-10-10) in de Holle Eik te Houthem. De circa 15 leden zullen dan hun vaardigheden en creaties tonen, zoals schilderijen, pentekeningen, weven, iconen, quilten, kunst-kaarten, poppen, terracotta, keramiek en werken met lood. De heer Bert Dauven, wethouder van onder meer Cultuur van de gemeente Valkenburg aan de Geul verricht om 11.00 uur de officiële opening.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 25 september 2010)

Albatros B.V., de grote schoonmaakspecialist voor hotels en bedrijfsaccommodaties, is vanuit zijn maatschappelijke betrok-kenheid sponsor geworden van de Ronald McDonald Kinderfonds. Albatros gaat alle Ronald McDonaldhuizen en vakantielocaties tweemaal per jaar een grondige schoonmaakbeurt geven, in onze regio houden vrijwilligers in het Ronald McDonald Huis Maastricht en de Ronald McDonald Kindervallei in Houthem de algemene schoonmaak, dit wordt nu met een grondige en professionele schoonmaak aangevuld.
(bron: ZondagNieuws, Maastricht Mergelland, 3 oktober 2010)

Op 1 oktober 2010 vindt onder een stralende zon de eerste druivenoogst plaats in de wijngaard van Château St. Gerlach. De pinot-stokken zijn in 2008 aangeplant en onderhouden in samenwerking met het wijnbedrijf Viticonsult. De druiven zijn geplukt door de restaurantbrigade, Chef de Cuisine Otto Nijenhuis, enkele gasten, Edmond Pinczowski, Camille en Judith Oostwegel en de familie Wiertz-Somers, wijnbouwers van wijngoed Fromberg uit Ubachsberg. Deze ervaren wijnmakers zullen de vinificatie van de St. Gerlach pinot-noir druiven onder hun hoede nemen. Er zal een mousserende rosé gemaakt worden volgens de traditionele methode. Begin december 2011 zal de mousserende rosé wijn gepresenteerd worden, naar verwachting circa 100 flessen. Françoise Oostwegel (studente Kunstacademie Maastricht) zal het eerste etiket ontwerpen.
(bron: www.tvvalkenburg.nl , 5 oktober 2010)

Valkenburg aan de Geul krijgt begin 2011 zijn eigen hospice, dat straks plaats biedt aan maximaal zes terminale patiënten. Zorginstelling Sevagram heeft besloten om een van de tijdelijke bijgebouwen bij zorgcentrum Oosterbeemd in te richten als verpleegafdeling voor mensen die geen uitzicht meer hebben op genezing. Er is ook al een naam voor de nieuwe afdeling: Geerlings Hospice.
Manager Frank Otten vertelt dat de naam komt van de gelijknamige stichting, die al zeker tien jaar ijvert voor een hospice in Valkenburg, de naam Geerlings is zelf weer afgeleid van Sint-Gerlach, de heilige van het Geuldal die volgens de overleveringen in een holle eik nabij het huidige Houthem zou hebben geleefd.
(bron: Dagblad De Limburger, 6 oktober 2010)

Vrijdag 8 oktober wordt een bijzonder moment voor Adelante kinderrevalidatie, speciaal onderwijs & wonen in Valkenburg! Dan wordt het aangepaste Cruyff Court officieel geopend.
De Cruyff Foundation wil de succesvolle trapveldjes in de wijk ook voor de gehandicapte jeugd realiseren. Een aangepast Cruyff Court is een multifunctioneel trapveldje dat zo optimaal mogelijk toegankelijk gemaakt wordt voor jeugd met een beperking.
Hierbij kunnen de kinderen op het veldje actief aan sport deelnemen of middels een passievere vorm sport en spel ervaren. Door de aanpassingen wordt het toegankelijk voor alle kinderen ongeacht hun beperking. Op het Cruyff Court kunnen de kinderen straks veilig voetballen, basketballen, volleyballen, rolstoelhockey spelen en nog veel meer. De Johan Cruyff Foundation is in 1997 opgericht uit de wens van Johan Cruijff om kinderen aan het bewegen te krijgen. Dit doet het door het opzetten en ondersteunen van projecten die sport en spel stimuleren.
Het Cruyff Court werd geopend met een partijtje rolstoelvoetbal tussen spelers van Roda JC, met onder andere Pa-Modou Kah, en de jeugd van Adelante kinderrevalidatie.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 6 oktober 2010 en Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 13 oktober 2010)

Het binnenterrein nabij het Sint Gerlachplein in Houthem houdt bij het vaststellen van het nieuwe bestemmingsplan voor de dorpskernen in Valkenburg aan de Geul de status van bedrijfsterrein. De buurt ergert zich al jaren aan het ‘autokerkhof’, maar het college van Burgemeester en Wethouders van Valkenburg aan de Geul ziet geen mogelijkheid om de bestemming van het terrein te wijzigen. Bij bestemmingswijziging verwacht het college een fikse schadeclaim.
(bron: Dagblad de Limburger, 14 oktober 2010)

Hein Lemmens, aannemer uit Meerssen koopt in 1968 het terrein van de Hollandse Stoomwasserij aan de Polfermolenstraat in Valkenburg met de bedoeling er een bowlingbaan te bouwen, met daarboven appartementen. Het plan is financieel niet haalbaar en verdwijnt in de kast. Lemmens houdt het terrein aan en ziet het als een klein pensioentje voor zijn echtgenote. In 1998 komt dochter Inge, woonachtig in Houthem, in het bedrijf en wordt de draad weer opgepakt. Lemmens laat een schets maken voor riante villa’s op het terrein. Eerst houdt de gemeente het plan tegen omdat er te veel overlast zou zijn van de naastgelegen brouwerij, daarna zou het te dicht bij een hoofdgasleiding liggen. De huizen worden iets opgeschoven en het probleem is opgelost. Dan blijkt de gemeente opeens principieel tegen woningbouw te zijn op die plek. Cordewener, echtgenoot van Inge Lemmens begrijpt uiteraard niets van dat zwabberend beleid. In 2000 werkt de gemeente aan nieuwe bestemmingsplannen en zit het terrein in twee bestemmingsplannen, kernen en centrum. Het college haalt het terrein uiteindelijk bij het centrum, waarbij de bouwtitel definitief wordt geschrapt en vervangen door de bestemming ‘groen’. Door privé-omstandigheden eind 2000 wordt verzuimd bezwaar te maken. Als de raad het voorstel op 25 oktober 2010 overneemt, dan rest Lemmens enkel nog een procedure bij de Raad van State. Ondertussen loopt ook nog een beroepsprocedure van het bedrijf tegen het weigeren van de bouwvergunning.
(bron: Dagblad De Limburger, 16 oktober 2010)

Zangvereniging Orphée heeft begin september de repetities weer hervat. De komende tijd wacht hen een druk programma met tal van uitvoeringen onder leiding van dirigent Piet Bours. Uiteraard kan de zangvereniging nog leden gebruiken. Als u interesse heeft, kunt u tijdens de wekelijkse repetitie op donderdagavond gerust binnenlopen in het zaaltje van café ’t Wit Paerd in Houthem.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 16 oktober 2010)

Zaterdagavond 16 oktober 2010 vindt vanaf 19.30 uur een Euregionaal concert plaats in gemeenschapscentrum De Holle Eik. Dit concert wordt gehouden door Brassband Sint Gerlach en de superieure Koninklijke Fanfare ‘De Vriendenkring’ uit het Belgische Kessenich. Met deze fanfare onderhoudt de brassband al sinds 1975 nauwe vriendschapsbanden.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 16 oktober 2010)

Op zondag 31 oktober 2010 houdt Computer Club Houthem ‘Open Dag’ in het jeugdgebouw De Beemde in Broekhem. Naast diverse demonstraties zijn er diverse computerspullen te koop. Ook kunt u zich inschrijven voor de voorjaarscursussen 2011 en zijn broeder A. Grooten en Riet Niederer weer aanwezig met zelfgemaakte jam, koffielikeur, gebreide sloffen, sjaals, biologische stroop, honing, enz. De opbrengst hiervan gaat geheel naar transportkosten van naaimachines en gereedschap naar de derde wereld.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 16 oktober 2010)

Ter ere van 75 jaar Franscz Witte is op 24 oktober 2010 een feestelijke opening van zijn nieuwe expositie in Château St. Gerlach in Houthem. De expositie loopt tot en met 14 november 2010 en is te bewonderen in de gangen van het heiligdom St. Gerlachus en genoemd château. Er zijn zowel oudere als nieuwe werken te bezichtigen.
Kasteelheer Camille Oostwegel heeft ter ere van de expositie zelfs een gelegenheidsmenu (met onder meer een Limburgs hoenderfilet) voor de brasserie naar Franscz Witte vernoemd.
(bron: www.fransczwitte.nl, www.chateauhotels.nl en Dagblad De Limburger, 26 oktober 2010)

De World Travel Awards voor Europa zijn weer uitgedeeld. Professionals uit de reiswereld kiezen elk jaar het beste hotel, beste luchtvaartmaatschappij maar ook Leading SPA Resort. In Nederland is Thermae 2000 uit Valkenburg aan de Geul verkozen tot het beste Spa Resort, Château St. Gerlach vinden wij op de tweede plaats terug.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 16 oktober 2010)

De aanbesteding van de afrit A79 in Strabeek is vorige week formeel afgerond door aan "Van Boekel Zeeland BV" het werk te gunnen. Naar verwachting kan in het voorjaar van 2011 gestart worden met de werkzaamheden.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 19 oktober 2010)

Voor het eerst in de 11-jarige geschiedenis van de lokaal omroep Tv-Valkenburg is een medewerker uitgeroepen tot “Tv vrijwilliger van het jaar 2010”. Voorzitter Zelinda Meli maakt tijdens de jaarlijkse feestavond in de pas geopende Stationnerie in Valkenburg bekend dat de keuze is gevallen op de Houthemse Jan Habets. Habets neemt zichtbaar verrast de felicitatie die vergezeld gaat met een enveloppe met inhoud in ontvangst en zegt in zijn dankwoord deze prijs te beschouwen “als een prijs voor de hele groep vrijwilligers”.
(bron: www.tvvalkenburg.nl, 25 oktober 2010)

De gemeenteraad van Valkenburg aan de Geul houdt vast aan de bestemming ‘groen’ voor de strook langs het terrein van brouwerij De Leeuw aan de Polfermolenstraat. Daardoor kan het Houthemse bouwbedrijf Lemmens daar geen huizen bouwen.
Burgemeester Eurlings doet maandagavond, 25 oktober 2010, een klemmend beroep op de raadsleden om niet in te gaan op de kwestie bouwbedrijf Lemmens (zie bericht 16 oktober 2010). Lemmens is in beroep gegaan bij de Raad van State, waarmee de zaak onder de rechter is. Volgens Eurlings is het in Nederland gebruikelijk dat de raad zich niet in zo’n debat mengt tot de rechter uitspraak heeft gedaan. De raadsfracties trekken zich daar echter niets van aan en lichten hun standpunt toch uitvoerig toe.
(bron: Dagblad De Limburger, 26 oktober 2010)

Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach ijvert al jaren voor restauratie van de in het Kloosterbos gelegen Calvariekapel. Deze kapel, al jaren aan het zicht onttrokken door wildgroei van bomen en struiken, is nu weer zichtbaar en bereikbaar. Medewerkers van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) hebben bomen en struiken verwijderd en het hellingpad naar de kapel is weer begaanbaar en in zijn oude luister hersteld. Nu de omgeving is opgeschoond, kan mogelijk in het voorjaar van 2011 worden begonnen met de restauratie, die ongeveer 10.000 euro gaat kosten. De heemkundevereniging heeft rond de 5.000 euro ingezameld, het resterende bedrag hoopt zij aan Europese subsidie via de Monumentenwacht binnen te halen.
(bron: Dagblad De Limburger, 30 oktober 2010)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier