Kroniek van de maand september 2010

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandOp initiatief van de stichting Lob’Star in Houthem vieren zeven gezinnen met een kind met kanker een week lang vakantie in het Hundertwasserhuis van de Kindervallei in Houthem. Speciaal voor de zieke kinderen zijn ook brandweer, ambulance en politie, inclusief politiehonden, uitgerukt om demonstraties te geven en mogen de kinderen met loeiende sirenes door de straten van Houthem en Geulhem rijden. De vakantieweek wordt bekroond met een ballonvaart op woensdagavond 1 september 2010.
(bron: Dagblad De Limburger, 2 september 2010 en Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 8 september 2010)

Om de financiering rond te krijgen van de nieuwe zaal is Stichting De Holle Eik is op zoek naar nieuwe huurders. Schutterij Sint Martinus en Brass Band Sint Gerlach, die in het huidige gemeenschapshuis met ruimtegebrek kampen, hebben al extra uren gereserveerd en ook de ouderengym wil het aantal uren uitbreiden. Verder denkt bestuurlid Maurice de Lange aan de mogelijkheid voor Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach om er een klein museumpje in te richten met vitrinekasten langs de muur om haar mooiste spullen ten toon te stellen. Met de bouw van de nieuwe zaal wordt pas gestart als een redelijk gebruik is gegarandeerd en hij verwacht dat met de bouw van de nieuwe zaal in 2011 kan worden begonnen.
(bron: Dagblad De Limburger, 2 september 2010)

Wim Derks is voor de tweede keer in zijn schuttersleven koning van schutterij Sint Martinus in Houthem. Zaterdag 4 september 2010 schiet hij op de schietweide achter Ch‚teau Sint-Gerlach het laatste stuk van de koningsvogel naar beneden, waardoor hij samen met dochter Yvette het nieuwe koningspaar vormt. Bij het burgerschieten prolongeert Math Roumans zijn titel van vorig jaar. Voor aanvang van het koningsvogelschieten wordt de schutterij verrast door de Rabobank met een cheque van € 5.000, bestemd voor de nieuwe kogelvanger.
(bron: www.schutterijhouthem.nl)

Wethouder Willem Thijssen reikt voor aanvang van het koningsvogelschieten op zaterdag 4 september 2010 een Koninklijke Onderscheiding uit aan Pierre Dullens van schutterij Sint Martinus. De heer Dullens wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij is onder meer ruim 40 jaar lid van de Houthemse schutterij, waarvan meer dan 30 jaar bestuurslid, verder was hij 20 jaar lang tambour-maÓtre van het klaroenkorps, jarenlang kartrekker bij de organisatie van evenementen en bondschuttersfeesten in Houthem. Ook is de heer Dullens al ruim 30 jaar lang van onschatbare waarde als technisch coŲrdinator van het jaarlijkse grote internationale handbaltoernooi van de handbalvereniging IASON.
(bron: www.schutterijhouthem.nl)

Zorgcentrum Vroenhof organiseert op zondag 5 september 2010 van 14.00 tot 18.00 uur weer haar jaarlijkse tuinfeest. Naast een zomermarkt is er meer dan voldoende vertier zoals het rad van fortuin, koffie en vlaaibuffet, optreden van Brassband Sint Gerlach, barbecue en kleurwedstrijd. Uiteraard is The Young Generation ook weer van de partij.

Als alternatief voor het eenrichtingsverkeer op de inmiddels bekende driesprong presenteert de Houthemse dorpsraad opheffing van de voorrangsregeling op de provinciale weg, het verkeer op de zijstraten van de provinciale weg krijgt voorrang op auto’s die van links komen. Al eerder heeft de dorpsraad voorgesteld om aan weerszijden van de provinciale weg parkeervakken aan te brengen en extra wegversmallingen, een zebrapad ter hoogte van de Kindervallei en een verkeersdrempel aan de Onderstestraat nabij de parkeerplaats bij gemeenschapshuis De Holle Eik. Alle maatregelen worden zo uitgevoerd dat ze eenvoudig teruggedraaid kunnen worden als ze in de praktijk niet blijken te werken.
(bron: Dagblad De Limburger, 7 september 2010)

Het college van burgemeester en wethouders van Valkenburg aan de Geul heeft een streep gezet door het voorstel van de dorpsraad om verkeer van rechts voorrang te geven op de provinciale weg. Volgens wethouder Charles van Melsen (AB, verkeer) zou de maatregel leiden tot onoverzichtelijke en daarmee ook gevaarlijke situaties en volgens directeur Freddy de Groot van de afdeling stedelijke ontwikkeling past dit plan niet bij een weg die op automobilisten overkomt als een voorrangsweg.
(bron: Dagblad De Limburger, 8 september 2010)

De provincie Limburg en de gemeente Valkenburg aan de Geul leggen samen anderhalf miljoen euro extra op tafel voor de afrit van de autosnelweg A79 bij Strabeek. Daardoor kan die afrit alsnog op korte termijn gerealiseerd worden. Deputť Bert Kersten vindt die nieuwe afrit te belangrijk om het hele project op de lange baan te schuiven. Die afrit is volgens Kersten cruciaal voor een vlotte afhandeling van het verkeer rond Valkenburg. De bedoeling is dat in het voorjaar 2011 met de werkzaamheden gestart kan worden, zodat de nieuwe afrit nog voor de zomer 2011 klaar is.
(bron: Dagblad De Limburger, 9 september 2010)

Pater Leonardo Brinkman uit het kloosterconvent Vroenhof in Houthem viert zondag 12 september 2010 zijn vijftigjarig priester-jubileum met een feestmis in zijn geboortedorp Limbricht, het echte feest is al eerder gevierd in Fatima, Portugal, waar hij bijna zijn hele leven heeft gewerkt. De broer van zijn overgrootvader is trouwens monseigneur Brinkmann, bisschop van MŁnster. Tijdens de Kulturkampf van Bismarck vluchtte hij naar Houthem, waar hij van 1879 tot 1884 in ballingschap leefde.
(bron: Dagblad De Limburger, 9 september 2010)

De Nederlandse Triatlonbond (NTB) houdt grote schoonmaak bij het Nationaal Trainingscentrum (NTC) in Sittard. Bijna de helft van de atleten van de huidige A- en B-selectie moet vertrekken, omdat zij niet voldoen aan de gestelde eisen. Ook de Houthemse triatleet Lesley Derks behoort tot de afvallers. De technisch coŲrdinator van de NTB, Adrie Berk, verklaart het aangescherpte beleid al volgt: We leiden op voor topzestien op het WK. Wie niet aan de ondergrens voldoet, hoort niet thuis in het NTC. Voor de vertrekkers geldt dat ze in grote wedstrijden vooral achterhoedegevechten leverden. Als we geld steken in de opleiding willen we ook resultaten zien. Dat klinkt heel zakelijk, maar zo zit topsport in elkaar. Het is nog niet bekend hoe de sportieve toekomst van Lesley Derks er nu gaat uitzien.
(bron: Dagblad De Limburger, 15 september 2010)

Op zondag 19 september 2010 is schutterij Sint Martinus te gast bij de “Edele Nobele Agtbaere Jonge & Oude Loffelijke Schutterye Der Stadt en Vryheyd Valckenborch”, die het Dreilšndereck-schuttersfeest organiseren in Valkenburg, met schutterijen en verenigingen uit de Euregio. Na een lange optocht met veel publieke belangstelling door het centrum van Valkenburg gaan de wedstrijden op het feestterrein nabij brouwerij De Leeuw van start. In de ochtenduren is de Houthemse schietploeg al actief met assisteren van de Valkenburgse schietploeg bij de schietwedstrijden voor Belgische en Duitse verenigingen.
Wim Derks is de navolgende schutter onder de buks voordat een Heerlense schutter de titel Internationaal Dreilšndereck-koning voor zich opeist. Het Houthemse koningspaar Wim en Yvette Derks wint elk een 3e prijs, het keizerspaar Harry Schurgers en Anita Derks winnen respectievelijk een eerste en een ereprijs. Het klaroenkorps scoort met 83 punten een fraaie eerste prijs. De 4 tamboersolisten Marvin Habets, Glenn en Demi Stevens en Marlon Selten winnen ieder een fraaie medaille voor hun optredens als solist voor de jury.
(bron: www.schutterijhouthem.nl )

Els Lahey-Diederen is zaterdagavond, 18 september 2010, na afloop van de Veldeke-dialectmis in de Onze Lieve Vrouwekerk in Valkenburg aan de Geul benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. De bijbehorende versierselen ontvangt zij van wethouder Willem Thijssen. Els Lahey-Diederen is 40 jaar actief als bestuurslid van de dialectvereniging Veldeke Valkenburg en daarnaast kruipt zij voor iedereen belangeloos in de pen op het moment dat haar hulp gevraagd wordt. In het belang van onze cultuur streeft zij naar het behoud van Valkebergse dialectteksten.
(bron: Dagblad De Limburger, 20 september 2010)

De gemeente Valkenburg aan de Geul trekt de eerste aanbesteding van de afrit bij de A79 nabij Strabeek, in juni 2010, in omdat deze op een fiasco is uitgelopen. Veertien bedrijven hadden een bod uitgebracht. Het laagste bod bedroeg 4,2 miljoen euro. Gemeente Valkenburg aan de Geul en Provincie Limburg hadden echter maar een bedrag van 2,4 miljoen euro uitgetrokken voor dit project. Het gevolg is dat de gemeente het werk niet aan een van die veertien bedrijven kan gunnen. Het college van Burgemeester en Wethouders stelt de gemeenteraad voor om de lopende aanbesteding formeel in te trekken. Gedeputeerde Bert Kersten heeft toegezegd dat de provincie een half miljoen euro ophoest op voorwaarde dat ook de gemeente haar bijdrage met een half miljoen euro verhoogt. Is er dan nog een tekort, dan trekt de provincie nogmaals de beurs. Hierdoor kan de gemeente het werk in principe opnieuw aanbesteden. Maar dat kan weer alleen als sprake is van een plan dat ‘wezenlijk’ afwijkt van het oorspronkelijke. Volgens het college van B&W is inderdaad sprake van een ‘wezenlijke wijziging’ omdat het plan ondertussen behoorlijk is versoberd. Burgemeester Eurlings verwacht dan ook dat de nieuwe aanbesteding niet tot juridische procedures van een van de veertien bedrijven zal leiden.
(bron: Dagblad De Limburger, 20 september 2010)

Kunstenaar Mariska Meijers toont in een expositie de resultaten van de samenwerking tussen haar en de hotels en restaurants van Camille Oostwegel. Aanleiding voor de expositie is een nieuwe culinaire wenskaartenserie die Meijers illustreerde voor de bedrijven van Oostwegel.
Meijers schilderde een serie stillevens waarbij Maastrichts Aardewerk een belangrijke rol vervult. Ze liet zich daarbij inspireren door de recepturen van de chefs van Ch‚teau Neercanne, Ch‚teau St. Gerlach, Kruisherenrestaurant en Winselerhof.
De expositie heet ‘Southern Delights’ en laat naast de culinaire stillevens ook een aantal van Meijers interieurschilderijen zien.
Oostwegel kijkt tevreden terug op het resultaat. ‘Gastronomie en kunst gaan hand in hand. Meijers is er in geslaagd om Limburg op een originele manier op de kaart te zetten. Southern Delights is een prachtige promotie voor de Limburgse gastronomie.
De expositie is te bewonderen van 24 oktober 2010 tot 31 december 2010 in de selexyz dominicanen, Dominikanerkerkstraat 1 te Maastricht
(bron: www.missetheroca.nl, 20 september 2010 en www.chateauhotels.nl, 22 september 2010)

Het verkeersplan in Houthem wankelt door de groeiende kritiek op de voorstellen. De dorpsraad heeft circa 40 reacties ontvangen met meestal de vraag of het geplande parkeervak niet iets opgeschoven kan worden. Echter bij wethouder Charles van Melsen zijn brieven (vergezeld met een lijst met handtekeningen) binnengekomen, waarvan de inhoud toch wel iets verder ging en waarbij vooral de vraag naar voren kwam of zulke ingrijpende maatregelen in Houthem wel nodig zijn. Voor de diverse raadsfracties is die toenemende kritiek aanleiding om vol op de rem te gaan staan. Van Melsen zal de ontvangen brieven doorsturen naar de dorpsraad. Die is volgens hem nu weer aan zet.
(bron: Dagblad De Limburger, 21 september 2010)

Het Valkenburgse college van Burgemeester en Wethouders ziet af van een nieuwe aanbesteding van de afrit bij de A79 nabij Strabeek en wordt alsnog gegund aan de laagste inschrijver in de eerste ronde, die het werk voor een bedrag van 3,6 miljoen euro wil uitvoeren. De gemeente verwacht dat daar nog zeker 900.000 euro aan meerwerk bij komt, zodat de prijs uiteindelijk 4,5 miljoen euro bedraagt. In totaal is thans door gemeente Valkenburg aan de Geul en provincie Limburg een bedrag van 3,8 miljoen euro beschikbaar gesteld. Uit een ‘strikt vertrouwelijk gesprek met de aannemer’ concludeert Bernhard Katerberg, hoofd Gemeentewerken, dat de laagste inschrijver het werk toch voor dat bedrag kan realiseren. In dat geval zou de zaak niet opnieuw aanbesteed hoeven te worden en voorkomt de gemeente in elk geval eventuele juridische procedures. De gemeenteraad zal maandag 27 september 2010 een beslissing nemen.
(bron: Dagblad De Limburger, 21 september 2010)

Het veelbesproken verkeersarrangement van de dorpsraad in Houthem kent niet alleen voorstanders, maar de laatste weken beginnen zich ook de tegenstanders te roeren, zoals oud-raadslid Jef Knols, die heel expliciet in zijn mening is: overdaad schaadt. Knols vindt dat de dorpsraad te ver is doorgeschoten, waardoor de verkeerssituatie in Houthem in zijn ogen eerder gevaarlijker zal worden dan veiliger. Knols vindt een medestander in Mariet Dexters, die onlangs van bewoners aan de provinciale weg meer dan 125 handtekeningen verzamelde op een handtekeningenlijst. De tegenstanders zijn bang dat de maatregelen voornamelijk de inwoners van Houthem zelf raken. Verder vindt Dexters dat het met de hoge snelheid van het sluipverkeer door Houthem reuze meevalt en dat door de eerder genomen maatregelen (kompoorten, wegversmalling, verhoogd plateau in wegdek) het probleem van de hoge snelheid zich niet meer voordoet. Het probleem is ook te ondervangen met een flitspaal en hardrijders een fikse boete op te leggen. Dexters is verder bang dat het verkeersarrangement op deze manier inderdaad tot een tweespalt binnen het dorp leidt en stelt de gemeente en de dorpsraad voor om op korte termijn een openbare bijeenkomst te organiseren, waarbij iedereen zijn zegje zou moeten kunnen doen.
(bron: Dagblad De Limburger, 23 september 2010)

Op zondag 26 september 2010 reist een tiental jongeren van Adelante mytylschool in Houthem en van basisschool Vilt naar TsjechiŽ. In Livotel nemen nemen zij deel aan een internationaal jongerenschaaktoernooi. Een team van 6 debutanten treft tegenstanders uit TsjechiŽ, Slowakije, Polen, Duitsland, BelgiŽ en Hongarije. Naast de sportieve krachtmeting op de 64 velden is een uitgebreide kennismaking met de culturele rijkdommen van het land een vast onderdeel van het programma, waarbij ook Praag zal worden bezocht.
(bron: Tv Valkenburg, 23 september 2010)

Directeur Michiel Laterveer is na amper twee maanden al weer opgestapt bij Ch‚teau Sint-Gerlach in Houthem. Volgens eigenaar Camille Oostwegel ‘klikte het niet’, Oostwegel wil verder niet ingaan op de ontslagreden. Oud-hotelier Edmond Pinczowski (64) uit Maastricht is inmiddels benoemd tot interim-directeur.
(bron: Dagblad De Limburger, 24 september 2010)

De gemeenteraad van Valkenburg aan de Geul stemt maandagavond, 27 september 2010, unaniem in met de extra bijdrage van een half miljoen euro voor de afrit van de A79 nabij Strabeek.
De gemeenteraad heeft daarbij geen goed woord over voor de ‘weinig alerte’ manier waarop het college van Burgemeester en Wethouders de fracties heeft geÔnformeerd over de financiŽle tegenvallers bij dit project. Uiteraard wordt door het college de nodige beterschap beloofd.
(bron: Dagblad De Limburger, 28 september 2010)

Twintig gehandicapte kinderen wonen permanent in revalidatiecentrum Franciscusoord in Houthem. Zij zijn aangewezen op vervoer in aangepaste busjes, ook in het weekeinde. De eigen bus is motorisch nog prima in orde, maar de techniek om de kinderen in en uit te laden is hopeloos verouderd. Een nieuwe, moderne bus met alle aanpassingen kost al gauw zeventig duizend euro, maar dat is te veel voor het normale budget van Franciscusoord. De stichting Car for Kids heeft zaterdag 25 september 2010 deze kinderen getrakteerd op een toertocht door Zuid-Limburg. De eigenaren van de luxueuze sportwagens – Ferrari, Porsche, Maserati en zo – hebben zich daarbij laten sponsoren en dit geld is bestemd voor een nieuw busje. Het benodigde bedrag is nog niet helemaal binnen, maar de kinderen hopen dat de bus over een paar weken voor de deur staat.
(bron: Dagblad De Limburger, 28 september 2010)

Onbekenden hebben woensdagavond, 29 september 2010, een zitbank in natuurgebied Ingendael in brand gestoken met behulp van een brandbare vloeistof. Bij aankomst van de brandweer is het vuur al grotendeels gedoofd en kan de brandweer zich beperken tot blussen van de nasmeulende resten van de bank.
(bron: www.limburger.nl, 30 september 2010)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier